Fokustema
Insändare
Läs senare

”Pengarna finns inte!”

Måhända är alla inom travsporten lika naiva som jag. Och tror att ”Hästsportens fond” eller ”Balanserade vinstmedel” – som man valt att uttrycka det numera – är fonderade medel hos ATG som man skrapat ihop under åren och satt in på ett säkert konto. Icke sa Nicke!
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Foto: Micke Gustafsson/ALN

Två utmärkta analyser av Lars G Dahlgren har gjort mig uppmärksam på hur illa ställt det är. Fler travälskare borde vara oroade på riktigt allvar och varför finns inga visselblåsare inom ST och ATG? Är det en tystnadskultur som råder?

Jag har studerat ATG:s delårsrapport per 30 september 2018. Och som Lars G rapporterar är likviditeten i princip på noll. Man lånar av kreditinstitut och andra (okänt vilka) för att kunna betala ut pokalårspengarna i år. Och kom ihåg pokalårspengarna var ju i sin tur ett lån från 2013. (Låter lite som ett fall för ”Lyxfällan”.)

”Hästsportens fond” är en bokslutspost och finns inte i verkliga livet. Den balanseras på balansräkningen av ”immateriella tillgångar”. Det vill säga det är inget som det går att ta på utan bara ett uppskattat ”värde” som bara kan realiseras i tillgångar vid en försäljning (om man har tur).

ATG har en mycket prekär ekonomisk situation såväl när det gäller likviditeten som förmågan att leva upp till de utfästelser man givit travsporten. Tillgångarna och resultaten finns inte i verkligheten. Och det blir oseriöst när man istället försöker vända blickarna mot att det viktiga i kråksången skulle handla om en aktie mellan travet och galoppen. I mina ögon det lättaste problemet av alla att lösa.

Men det som långsiktigt oroar mig mest – om nu ATG skulle rida ut stormen sista kvartalet och hamna i makligare vatten 2019 – är ST:s ledning och styrelse och deras agerande.  Med sin strategi om en marknadsavgift där man satsar allt på ett kort har man surrat sig vid masten på ATG. Istället för att utnyttja de möjligheter och den mångfald som det nya läget ger riskerar man att dra hela travsporten ner i djupet.

Jag vill verkligen inte vara någon domedagsprofet. Men som hästägare och travälskare vill jag heller inte ha på mitt samvete att jag sa inget trots att jag såg vad som höll på att hända. Vakna gott folk!

/Anders Lindblad

 

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad