Fokustema
Insändare
Läs senare

Sälj ATG! Gör er fria!

Även en klocka som står still kan också visa rätt tid. Står den på 16.20 så blir det rätt två gånger per dygn. Men övrig tid är den helt fel ute.
När sporten som allra mest behöver ett starkt ledarskap med stor integration så lever man i stark symbios med ett av spelbolagen på den nya marknaden. Och symbios är sällan lyckligt för parterna i ett förhållande.
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant

Vi som älskar trav vill att sporten ska ha en stark ledning som inser att vi har en helt ny situation. Det håller inte att bara passivt avvakta den statliga utredning som pågår och vad den kommer fram till om några år. Ta vara på möjligheterna istället.

Jag älskar fotboll också. Men jag kollar inte på mitt älskade IFK Norrköpings matcher bara för att de eventuellt finns med på stryktipset. Sporten är nummer ett för oss fotbollsälskare, men självklart tippar jag stryktipset varje vecka.

Visst måste spelschemat till viss del anpassas till lämpliga tv-tider och även till spelmöjligheter inte bara hos Svenska Spel utan också hos andra spelbolag. Så fungerar en marknad, men…

Återskapa ett starkt självförtroende

Travet måste återskapa ett starkt självförtroende där sporten står i centrum. Spelet är bara en finansieringskälla och därmed ett medel för att tillhandahålla goda sportsliga möjligheter för publiken oavsett den finns på plats eller hänger framför tv:n. Men visst blir tv-upplevelsen så mycket bättre när man ser att det är mycket publik på plats. En allsvensk match som spelas för tomma läktare är inte samma grej att titta på ens i tv:n.

Med den drucknes envishet upprepar jag: Sälj ATG! Gör er fria! Håva in en massa miljarder som kan satsas på arenorna och för att göra dem publikvänliga. Smeta däremot inte ut marmeladen utan klicka ut den där den smakar bäst och mest!

Hur svårt kan det vara?

Våga sätta den fina travsporten i centrum. Lyssna på de aktiva! Gör verklighet av papperstigern STL och skapa en riktigt intressant liga som står på egna ben med hästar, tränare och kuskar i centrum.

Och erbjud spel till samtliga spelbolag som visar intresse. Satsa också ännu mer på breddsporten som tilldrar sig så stort intresse över hela landet och där loppen är överfyllda trots förstapriser på blott 10.000 kronor. Hur svårt kan det vara?

Det är mycket möjligt att Marjaana Alaviuhkola är den rätta ledaren och att hon har de egenskaper som behövs i den nya tiden? Men då måste hon frigöra sig från ATG-beroendet och visa vem som bestämmer och låta sporten utgöra agendan. Det finns exempel på många goda ledare som misslyckats på grund av dåliga rådgivare.

En sista reflektion: när Lord Skarplöth i sinom tid avgår visst vore det en dröm om han då säger samma sak som ”norska ATG:s” vd Harald Dörum när han nu slutar och får frågan om höjdpunkterna:

”Alla de fantastiska hästupplevelser jag fått uppleva på nära håll. Hästen står mig nära.”

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad