Fokustema
Gran Premio E.N.C.A.T.
Läs senare

Italienskt storlopp höjer prissumma

Gamla anrika Gran Premio E.N.C.A.T. har fått en välbehövlig skjuts uppåt jämfört med ifjol och går från en totalprissumma på 40.040 till 55.000 euro.
Av
Claes Freidenvall

Loppet har körts sedan 1930 i Milano och årets upplaga avgörs på söndag och medeldistansloppet har lockat tio deltagare. Alessandro Gocciadoros Trendy Ok (e. Varenne) har redan vunnit storlopp i år på italiensk mark – Gran Premio Locatelli (€40.040) – och blir favort till segern.

Bland motståndarna finns Tina Turner (e. Daguet Rapide) och Testimonial Ok (e. Varenne), tvåa respektive trea bakom Trendy Ok i Locatelli. Tina Turner har också en andraplats i Gran Premio Ponte Vecchio på meritlistan under 2019.

Startlista:

Gran Premio E.N.C.A.T. (€55.000)
2.250 meter, autostart.

 1. Trendy Ok-Alessandro Gocciadoro
 2. Sonia-Rene’ Legati
 3. Testimonial Ok-Federico Esposito
 4. Super Star Reaf-vakant
 5. Tina Turner-Gapare Lo Verde
 6. Voltaire Gifont-Pietro Gubellini
 7. Viola Trio-Marco Stefani
 8. Santiago de Leon-vakant
 9. Toscarella-vakant
 10. Twilight Lux-vakant
Fokustema
Olyckan på Solvalla
Läs senare

Skadade hästen hemma igen

Treårige D.Day Zet, som skadades allvarligt på Solvalla i tisdags kväll av en traktor som sladdade banan, har fått komma hem till Daniel Redéns stall från veterinärhögskolan i Uppsala.
Av
Lars G Dahlgren

– Veterinären på Solvalla gjorde bedömningen att han inte kunde sy ihop de allvarliga såren på benet eftersom det kommit in så mycket grus och smuts i skadorna, att det därför behövdes ett mer avancerat ingrepp innan hästen kunde sys. Det var därför hästen togs till Lantbruksuniversitetet i Uppsala för att opereras där, säger Thomas Hedlund hos Stall Zet.

Operationen gick alltså så pass bra att högättade D.Day Zet (e. Trixton – Twigs Tiffany) fick komma hem till sitt stall inom ett dygn efter att olyckan inträffat. Det visade sig också att alla senor klarat sig utan skador.

– Det är ändå, som det alltid är med så här allvarliga sårskador, några krisdagar till som följer nu, även om hästen fått komma hem, säger Thomas Hedlund.

D.Day Zet skar upp ena bakbenet när han hoppade åt sidan och kolliderade med redskapet på en traktor som sladdade banan. Hästen och traktorn möttes. Olyckan inträffade när D.Day Zet värmdes.

Förutom den centrala frågan om hästen blir frisk igen, och om D.Day Zet i så fall kommer ur skadan utan allvarliga men, återstår också att reda ut ansvarsfrågan som rör det försäkringsmässiga. En viktig punkt där är förstås om traktorn som sladdade banan kördes på det sätt som fordon bör/ska framföras vid möten med (orutinerade) hästar som konstrar.

Redén-häst i allvarlig olycka på Solvalla

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Smedheim Solan skadad

Den norska sajten trav365.no skriver att Jan-Olov Perssons Smedheim Solan konstaterats skadad dagarna efter tisdagens storloppsvinst på Solvalla.
Av
Emil Persson
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN

Hjördis lopp med 100.000 kronor i förstapris plockade Smedheim Solan (e. Bork Odin) hem i tisdags före Tangen Haap (e. Lime Elden), men nu står det alltså klart att hästen blivit skadad.
Enligt trav365.no ska hästen ha konstaterats halt när han togs in från hagen under gårdagen.
– Veterinären kollade hästen under onsdagen och hittade ett litet brott i hovbenet. Det är typiskt nu när han är så bra. Nu får vi låta honom få tid, sätta på honom en specialsko för att stabilisera hoven och så blir det simträning. Så jag tror inte han ska tappa så mycket på detta, säger Jan-Olov Persson till trav365.no.

Smedheim Solans nästa, tilltänkta start var på Sörlandet nästa lördag den 20 juli då Norskt Mästerskap för kallblod avgörs.

Fokustema
Sundbyholm
Läs senare

Toppmöte i Eskilstuna

Eskilstunas Fyraåringstest har lockat ett starkt startfält.
Den svenska Kriterievinnaren Inti Boko gör årsdebut och får bland annat sällskap av den finska diton Lewis Ale samt den italienska Derbyvinnaren Zlatan!
Av
Emil Persson
Inti Boko är tillbaka på tävlingsbanan i Eskilstuna Fyraåringstest. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Inti Boko är tillbaka på tävlingsbanan i Eskilstuna Fyraåringstest. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Som om inte det vore nog så startar även Robert Bergh Sprintermästartvåan Pinto Bob (e. Maharajah) och Jerry Riordan bidrar med fjolårets italienska derbytrea Zabul Fi (e. Ganymede).
Den sistnämnde hade även anmält sitt nyförvärv Zarenne Fas (e. Varenne) som vann fjolårets Orsi Mangelli, men Zarenne Fas var den enda hästen i loppet av de elva anmälda som inte kom med på grund av poängbrist.

Tävlingsdagen innehåller flera topplopp. I ett femåringslopp startar bland annat Who’s Who (e. Maharajah) mot den färska Henning Mårthans Minne-vinnaren Snowstorm Hanover (e. Muscle Massive).

Anmälningslista Eskilstunas Fyraåringstest
2.640 meter autostart, förstapris: 300.000 kronor

 • Avant Garde (e. Maharajah) – Robert Bergh
 • Flight Dynamics (e. Scarlet Knight) – Stefan Melander
 • Forfantone Am (e. Muscle Hill) – Roger Walmann
 • Inti Boko (e. Chocolatier) – Timo Nurmos
 • Lewis Ale (e. Andover Hall) – Tuomas Korvenoja
 • Pinto Bob (e. Maharajah) – Robert Bergh
 • Remarkable Feet (e. Andover Hall) – Jörgen Westholm
 • Thrust Control (e. Cantab Hall) – Stefan Melander
 • Zabul Fi (e. Ganymede) – Jerry Riordan
 • Zlatan (e. Napoleon Bar) – Alessandro Gocciadoro