Fokustema
V75
Läs senare

Jätteskräll i Sommartravet

RÄTTVIK. Tomas Pettersson serverade Raja Ribb (e. Raja Mirchi) drömresa i finalen i Sommartravet.
Kristofer Janssons sexåring tackade med att spurta till seger.
– Absolut det största jag vunnit, sade Gävletränaren efter att hans häst tjänat 300.000 kronor.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Raja Ribb med Tomas Pettersson vann Sommartravets final i Rättvik. Kristofer Jansson tränar vinnaren. Foto Micke Gustafsson/ALN
Raja Ribb med Tomas Pettersson vann Sommartravets final i Rättvik. Kristofer Jansson tränar vinnaren. Foto Micke Gustafsson/ALN

Raja Ribb betyder mycket för mig och min rörelse

Raja Ribb hade bakspår på tillägg och syntes in till i inledningen av loppet, men på sista bortre långsidan hittade sexåringen ut som tvåa i andraspår, i rygg på favoriten Volocity de Vie. Segergreppet kopplades i god tid innan mållinjen och hästen vann säkert på 1.13,3/2.660 meter. Förstapriset uppgick till 300.000 kronor, inför lördagens start hade Raja Ribb drygt en halv miljon på kontot.
– Min möjlighet att vinna var att köra på chans och det löste sig otroligt bra. Jag körde Raja Ribb i Bollnäs förra helgen och hade en bra känsla. Inför loppet kände jag mig inte slagen, sade körande Tomas Pettersson.

Gävletränaren Kristofer Jansson, med tolv hästar i träning, tog sin hittills största seger.
– Raja Ribb betyder mycket för mig och min rörelse. Hästen har utvecklats mycket och Tomas kör honom bra.

trav, travsport, sulkyposrt, v75, rättvik, siljan, ego boy
Cool Keeper med Leif Witasp vann Ego Boys Minne från vinnarhålet. Foto Micke Gustafsson/ALN

Hemmahästen Cool Keeper (e. Broadway Hall) skrällde i Ego Boys Minne med 200.000 kronor till vinnaren. Åttaåringen öppnade som vanligt snabbt till ledningen, men Leif Witasp valde att släppa spets till favoriten Canari Match. Luckan kom som på beställning och åttaårige USA-importen speedade till seger på nya rekordet 1.09,9a/1.640 meter.
– Konkurrenterna såg bestämda ut på utsidan och därför valde jag att släppa. Jag var inne på att han skulle vinna när luckan kom, sade Rättviktränaren.

Tvåa slutade Hans R Strömberg-tränade Unique Juni efter strålande upphämtning efter galopp i gulddebuten.

Överraskning tog första V75-segern

Första V75-fullträffen bärgade Johan Brandel efter rivig avslutning bakom Allowable (e. Torvald Palema) i klass II-försöket. Femåringen vann säkert på 1.12,6a/1.640 meter och delade ut nästan 60 gånger i odds.

Linus Boy (e. Zola Boko) fick fin draghjälp från svårt läge i silverförsöket och slog sig förbi favoriten M.T.Joinville kort före mållinjen på 1.12,1a/2.140 meter. Hästen är klar för finalen i näst högsta klassen på Åby nästa helg och sedan väntar en ny final i silverdivisionen senare i höst.
– Idag var det hans tur att ha lite röta, sade Kim Eriksson om Timo Nurmos sexåring.

Urtapper från dödens

Troels Andersen hade ställt tioårige Highspirit (e. Super Arnie) i toppslag och hade siktet inställt på ledningen i försöket i bronsdivisionen. Gävleekipaget fick dock svar i spetskörningen och snällt nöja sig med dödens. Trots att tempot var under 1.10 första varvet höll Highspirit undan på 1.10,7a/1.640 meter.
– Man at Work hade varit svår att stå emot om denne travat hela vägen, sade Andersen.

Den andra tioåringen som segrade på V75 var Jörgen Westholms Järvsöfaks-valack Eldvin. Kallblodet vann starten i Siljansloppet och höll undan på 1.22,3/1.640 meter.
– Propositionen var bra och jag kände att vi kunde vinna om han kom till spets, berättade Rommetränaren.

USA-födde Exclamation Mark (e. Cantab Hall) öppnade snabbt till ledningen och fick dämpa tempot i klass I-försöket. Över upploppet höll fyraåringen inne hotet i rygg, Eldorado B., och länsade enkelt undan på 1.12,6a/2.140 meter. Exclamation Mark kördes av Ulf Ohlsson och det är Reijo Liljendahl som sköter träningen.

I Dalatravets Femåringselit för kallblod svarade Mjölner Turbo (e. Horgen Tore) för en rejäl insats för sin tränare Jan Roar Mjölneröd. Han avgjorde lätt utvändigt ledaren på 1.25,7/2.160 meter till 100.000 kronor.

Lika mycket tjänade hemmatränaren Kajsa Frick bakom Juni Roadrunner (e. Rite On Line) i stodivisionen. Femåringen spetsade från tillägg och vann lätt till publikens stora jubel.

Fakta

V75 Rättvik 4 augusti

Rätt rad: 12-2-3-2-3-11-12
Sju rätt: jackpot
Sex rätt: 128.797 kronor
Fem rätt: 1.765 kronor
Omsättning: 72.066.703 kronor
Publik: 7.450 personer

Expandera
Fokustema
SLU
Läs senare

Rune Andersson hedersdoktor

Rune Andersson, i travkretsar mest känd som ”Mellby Gård” och en gång i tiden delägare i Grades Singing och därefter topphästar som Going Kronos, Human Behaviour och senast Stochampionatsvinnaren Mellby Free, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rune Andersson på Mellby Gård.
Foto: André de Loisted
Rune Andersson på Mellby Gård. Foto: André de Loisted

Åtta personer har utsetts till hedersdoktor vid SLU i år och en av dem är alltså Rune Andersson.

2020 års hedersdoktorer – skriver SLU i ett pressmeddelande – kommer att promoveras först i samband med doktorspromotionen i oktober 2021 i Uppsala på grund av rådande omständigheter. Deras respektive föreläsningar kommer också att hållas i samband med promotionen 2021.

Rune Andersson har utsetts till hedersdoktor vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap och så här presenteras (se nedan!) han av Sveriges lantbruksuniversitet:

”Direktör Rune Andersson, Mellby gård, är en av landets mest framgångsrika företagsledare och entreprenörer. Han blev civilingenjör vid Chalmers 1968 och har haft en lång karriär inom näringslivet, bland annat som koncernchef för Trelleborg AB. Han köpte Mellby gård 1986 och företaget Mellby gård omfattar i dag ett 20-tal företag inom olika branscher. Han har med sitt stora intresse för företagande och entreprenörskap i lantbruket haft stor betydelse för LTV-fakulteten. Hans stöd och intresse har bidragit till framstående vetenskapliga och samverkansinsatser.”

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

M-stjärnor till Boden

Både Makethemark och Milliondollarryhme tilldelas varsitt wildcard till storloppet Norrbottens Stora Pris 2020.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milliondollarrhyme vid vinsten på SM på Åby. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

Både Makethemark och Milliondollarryhme deltog i Elitloppet i år och bäst gick det för Fredrik B Larssons häst som slutade femma i finalen.

Norrbottens Stora Pris avgörs den 13 juni – första start är klockan 17.35 – och övriga åtta platser tillsätts via startpoäng.

Fokustema
Avel
Läs senare

Propulsion får fortsätta betäcka

För första gången efter Trav-og Galopp-Nytts avslöjande om att Propulsion tävlat nervsnittad gör Svensk Travsport ett officiellt uttalande på travsport.se och klargör att redan födda avkommor efter Elitloppsvinnaren – och de betäckningar som görs i år – inte kommer att påverkas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Igår berättade Svensk Travsports vd Maria Croon att Propulsion tilldelats startförbud under den utredning som pågår sedan i tisdags kväll.

På sin hemsida skriver Svenskt Travsport:

”Svensk Travsport får också många frågor avseende Propulsions avelsverksamhet och därvidlag har Propulsion fortfarande ett gällande betäckningsbevis, utifrån tidigare genomförd avelsvärdering. En ny avelsvärdering kan, enligt kapitel 25 kap. paragraf 6 Registreringsreglementet, bli aktuell när utredningen är klar. Detta innebär att redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet. Svensk Travsport kommer också inleda en intern utredning för att genomlysa förbundets process och hantering.”