Fokustema
Momsfrågan
Läs senare

Jublas det för tidigt hos ST?

Framgångar i momsfrågan utropar Svensk Travsport på sin hemsida efter att tre domar i Förvaltningsrätten fallit väl ut för travets del.
Men det finns andra domar som har gått åt motsatt håll.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det har inte bara kommit positiva utslag från Skatteverket. Jublar Svensk Travsport för tidigt? Foto Mia Törnberg
Det har inte bara kommit positiva utslag från Skatteverket. Jublar Svensk Travsport för tidigt? Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Hästägaren Håkan Matz har fått nedslag från Skatteverket till skillnad från de positiva domar som Svensk Travsport rapporterade om igår på förbundets hemsida.

Tidigare drev Håkan Matz näringsverksamhet med jordbruk och hästar under samma tak. Då fungerade allting bra för honom, men när Matz sålde gården uppstod problem.

– Jag ville göra det hela rätt och ansökte om SNI-kod för tävling med travhästar. Som mest har har jag haft åtta hästar, inte hel- men delägda. Jag fick nedslag och att det inte var godkänt. Enligt Skatteverket var det helt enligt de grundregler som var då, berättar Håkan Matz.

”Satte ned foten”

Sedan tog Håkan Matz hjälp av Mats Norberg och Jan Kleerup som förde hans talan, alltså samma personer som under flera år arbetat med momsfrågan ihop med Svensk Travsport.

Hästägaren Håkan Matz efter en STL-finalseger för Santos de Castella hösten 2022. Jörgen Westholm tränar och Sanna Gustavsson var skötare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Skatteverket satte ned foten och sade nej. För min del var det bara att acceptera och vänta med hänsyn till att ST drev momsfrågan.

Sedan kom Skatterättsnämnden med ett positivt förhandsbesked – ett besked som skulle medföra att alla processer mot hästägare som pågår i förvaltningsdomstolarna kommer att dömas i hästägarens favör.

– Jag pratade med Mats Norberg efter det och sade att jag går in med en ansökan igen för att stressa och ser hur man hanterar frågan. För några dagar sedan kom svaret och där skriver Skatteverket rakt upp och ner att Skatterättsnämnden har fel och att Skatteverket har överklagat och att frågan ska gå upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

”En prestigefråga hos Skatteverket”

Nu – säger Håkan Matz – att det inte går att överklaga och att det utfall av förra årets ansökan kvarstår.

– Just nu sitter jag lugnt och ser vad händelserna tar vägen, men faktum kvarstår; Skatteverket anser att Skatterättsnämndens utfall är fel och driver sin linje som de tidigare drivit, det vill säga, att bara ha hästar för tävling det är inte en ekonomisk verksamhet.

Håkan Matz brukar köpa en eller två unghästar om året, men nu ligger han lågt.

– Utöver de generella kostnadsökningarna som finns och den stabila nivån på prispengar blir det för kostsamt med 25 procents ökning på alla kostnader.

Håkan Matz har fortsatt kontakt med både Mats Norberg och Jan Kleerup.

– De har ett antal ärenden som drivs som de hoppas kan bringa klarhet under våren och före sommaren. Jag har egentligen hört det här under två års tid. Svaren har kommit, men det har ofta tagit mycket längre tid än vad Jan och Mats har trott. Vid mitt senaste samtal med Mats hade han haft någon träff med en generaldirektör som säger att det blivit en prestigefråga hos Skatteverket och att de ska ha rätt i sak.

”Vi hoppas på ett positivt besked”

Sulkysport har varit i kontakt med Jan Kleeurup, momsexpert på XR Legal Advokat:

Jan Kleerup.

– Många fel i vad Skatteverket säger. Dom har inte överklagat förhandsbeskedet. Det får dom inte utan det är Allmänna ombudet som såväl sökt förhandsbeskedet som överklagat för att få det fastställt. Om Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) instämmer i vad Skatterättsnämnden säger är det bindande bara för den det gäller, men det blir gällande för alla med liknande verksamhet. Nu hoppas vi på ett positivt besked från HFD senare i vår.