Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Känns som en vitamininjektion”

Svart på vitt – nu finns resultatet av omfördelningar av prispengar på Solvalla för offentlighetens ljus.
Det är minst sagt häftiga prispengar det tävlas om under onsdagkvällarna med start den 4 januari.
– Det här känns som en vitamininjektion, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Malmrot ser fram emot att se hur Solvallas omfördelade prispengar kommer att tas emot. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Anders Malmrot ser fram emot att se hur Solvallas omfördelade prispengar kommer att tas emot. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var i september som Solvalla kungjorde att man går ner från 87 år 2022 till 61 tävlingsdagar detta år.
Samtliga lopp – exklusive breddlopp – kommer ha minst 60.000 kronor i förstapris och det är framförallt de lunchtävlingar som avgjorts på fredagar som nu försvinner bort ur kalendern.
Istället omfördelas prispengarna och onsdagarna är kraftigt förstärka.
Något som blir ytterst påtagligt när nu propositionerna för januari är offentliga.
– Jag hoppas vi ska få utdelning på det här upplägget och att de aktiva sluter upp och anmäler till våra lopp, men tar inget för givet. Hur de aktiva anmäler blir man aldrig klok på, men jag tycker att vi når brett med våra propositioner och når hästar i många klasser, säger Anders Malmrot.

Nytt klassystem

Just ett nytt klassystem kommer ligga latent onsdag efter onsdag på huvudstadsbanan då Solvallaserien införs.
En klass kommer vara för hästar som tjänat mellan 50.000-150.000 kronor, nästan klass för hästar som tjänat upp till 350.000 kronor och den tredje för hästar som tjänat upp till 650.000 kronor.
– Antingen står en häst bra inne i ett lopp hos oss eller i ett STL-lopp. Det kommer köras fem meetings av Solvallaserien under året. Försöksloppen kommer ha 80.000 kronor i förstapris och finalerna 150.000 kronor till vinnaren.

Positiv till förändring

Synpunkterna på det centrala propositionsskrivandet har diskuterats flitigt på sina håll och kanter, men Malmrot har sin syn på det hela klar.
– Jag ser positivt på det. Jag vet att Mattias Stenby som är ansvarig för det är så engagerad och tycker att det är ett drömjobb. Han vill verkligen lyckas och jag tror på det här. Sedan kommer vi ju mer fasta propositioner under våra tävlingsdagar än de flesta andra banor. Vi har våra tre lopp i Solvallaserien som är återkommande, sedan är det ett treåringslopp i januari samt februari vilket växlar upp och blir två från och med mars. Våra rubriklopp styr jag alltjämt själv över så man kan säga att det är ”mellanklasserna” som blir Stenbys uppgift i mångt och mycket att få till på ett bra sätt på Solvalla, avslutar Anders Malmrot.

Solvallas propositioner för premiärkvällen med nya Solvallaserien den 4 januari.