Fokustema
Gårdagens Höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

King Of Everything i syskonens hovspår?

Med syskon som Moving On och King Sir Kir har King Of Everything ögon och förväntningar på sig. Den svarta hingsten kan infria dem.
– Kapacitetsmässigt är han nog inte sämre än dem, sade Claes Svensson efter tisdagens seger på Axevalla.
Av
Lars G Dahlgren

King Of Everything (e. Quite Easy U.S. – Kings Blondie) inledde karriären med två segrar på fyra starter, en på 1.15,5a/2.140, som treåring. När han nu gjorde andra starten för året, på Axevalla, körde Claes Svensson till ledningen med King Of Everything, och det blev en mycket lätt seger på för klassen (upp till 125.000 kronor), årstiden och Axevalla vassa 1.14,6a/1.640.

King Of Everything ser ut att ha ordentligt kick i baksteget och den dag Claes Svensson börjar ”pillra med växellådan” kan det nog hända intressanta saker.

– Det är en helt exemplarisk häst att hålla på med och han är en stor favorit hemma i stallet. Det är tufft att bli jämförd med topphästar som Moving On och King Sir Kir, och det är väldigt mycket som ska stämma, inklusive att ha lite tur, för att komma upp till den nivån. Men kapaciteten finns i alla fall där, sade Claes Svensson till Vinnare V64.

De här hästarnas mamma Kings Blondie utsågs till Diplomsto 2019 och om King Of Everything gör en bra fyraåringssäsong kan det kanske tänkas att Avelsföreningens Elitstokommitté överväger att höja henne ytterligare ett pinnhål på stegen, till den översta nivån Elitsto.

Kings Blondies (hon har den föga glamorösa härstamningen Ride The Night – Miss Ånäs e. Mr Novak) första avkomma Moving On (helsyster med King Of Everything) sprang in över sju miljoner kronor och var som äldre ett toppsto i Frankrike med seger i storloppet Prix de l’Atlantique som främsta merit och dessutom vinst i bland annat Prix Helen Johansson Prix d’Amérique-dagen och fjärdeplats i det största montéloppet Prix de Cornulier.

King Sir Kir (e. Make It Happen) är också i Frankrike nu och har kommit upp i drygt tre miljoner kronor. Han startar för övrigt i ett lopp på Vincennes imorgon torsdag, över 2.700 meter i ett lopp med 30.150 euro till vinnaren.

Fakta

King Of Everything

hingst fyra år e. Quite Easy U.S. – Kings Blondie e. Ride The Night
6 st: 3–1–1
Rekord: 1.16,4m* – 1.14,6ak*
Insprunget: 125.000 kr
Uppfödare: Marie Nilsson & Birgitta Hagström
Ägare: Hälla Travträning AB
Tränare och körsven: Claes Svensson
Skötare: Marie Nilsson
Kings Blondies avkommor:
2009 Moving On (sto e. Quite Easy U.S.) 67 st: 19–5–7, 1.09,9ak*/7.164.046 kr
2011 King Sir Kir (hingst e. Make It Happen) 59 st: 15–10–8, 1.11,2am/3.115.313 kr
2014 Eye In The Sky (valack e. Quite Easy U.S.) 14 st: 5–2–0, 1.15,0am*/163.600 kr
2016 King Of Everything (hingst e. Quite Easy U.S. 6 st: 3–1–1, 1.14,6ak*/125.000 kr
2018 King Only The One (hingst e. S.J.’s Caviar)

Expandera
Fokustema
Umåker
Läs senare

13-åring i topp

Svensk Travsport har höjt åldersgränsen för varmblodiga hingstar och valacker från tolv till 14 år och idag segrade en 13-åring i Umeå.
Av
Pär Gustafsson

Från rygg ledaren fick Prince Hall (e. Banker Hall) luckan mitt på upploppet och avgjorde i händerna på Heidi Hiltunen. 13-åringen noterade 1.19,9/2.140 meter på Umåkers is och förstapriset i det här poängloppet uppgick till 10.000 kronor.

Nils Elfving tränar Prince Hall, som bärgade karriärens första seger i 45:e försöket. Hästen har som snabbast sprungit 1.17,0k och har 88.650 kronor på kontot.

ST satsar på ”pensionärer”

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Courant köper obesegrad stjärna

Obesegrade Hillary B.R. har köpts av Stall Courant och affären blev klar idag. Hennes första partner blir självaste Greenshoe!
Av
Claes Freidenvall
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och med Hillary B.R. kryssar vi i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst, men nu får vi hoppas att hon istället kan få fina avkommor som präglas av henne, berättar Sabine Kagebrant, vd på Stall Courant.

Greenshoe och följeslagaren Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Hillary B.R. (e. Muscle Hill-Fiery Chip), 1.09,9ak/3.887.386 norska kronor, gjorde 15 starter och vann samtliga framträdanden innan hon tvingades lägga tävlingsskorna på hyllan på grund av en blödning i ett gaffelband.

”Glada och stolta”

I hennes meritlista ingick segrar i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp, Norskt Stokriterium, Norskt Trav-Oaks, Jarlsberg Grand Prix och Norskt Stoderby.

Stoet tränades av Geir Vegard Gundersen och Stall Courant har köpt henne från Arne Sandbaek Jr. och Erland Åslund.

Amerikanskt istället för franskt

– Hon är ett av de bästa ston vi någonsin sett på en travbana så det är klart att vi är både glada och stolta över att få ha henne i vår stopark.

Greenshoe blir alltså hennes första partner. De tidigare ägarna funderade på en fransk hingst och då Ready Cash eller Face Time Bourbon, men nu blir det alltså amerikanske Greenshoe, som utsågs till ”Årets Treåring” i USA ifjol.

Fokustema
ATG:s årsrapport
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG:s överskott täcker inte sportens kostnader

ATG:s resultat 2019 räcker inte till för att täcka det som förra året överfördes som lån till driften av trav- och galoppsporten. Det stod klart när ATG:s ekonomiska rapport för året publicerades idag.
– Det stämmer, det kommer att bli lån kvar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).

2019 var det första året för ATG som en del av den svenska licensierade spelmarknaden. Lotta Nilsson-Viitala poängterar att ATG gick väldigt starkt i konkurrensen. Bolagets tillväxt gällande spelnettot (det som blir kvar bär spelarna fått ut sina vinster) var sju procent samtidigt som den licenserade delen av marknaden har minskat med 13 procent.

– ATG har gått väsentligt bättre än marknaden, så resultatet är starkt. Det är de nya marknadsområden, sportspel och casino, som gjort detta, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Spelet på hästar har dock backat, med sju procent. Då hör dock till saken att ATG spurtade bra, minskningen på hästspelen andra halvåret var två-tre procent efter att första halvåret ha backat runt tio procent.

– Minskningen på hästspelet bromsades i slutet av 2019 och konsekvensen av det är att vi nu gått in i 2020 med ”högre fart” och bättre utveckling än vad vi hade in i 2019. Kvartalsrapporten som kommer i april över de tre första månaderna i år blir därför lite extra spännande, säger Lotta Nilsson-Viitala.

”Lån kvar som hänger med”

Men tillbaka till 2019 och att trav- och galoppsporten då kan sägas ha kört (pokalårsnivån) på anslag till banor och prispengar med lånade medel. Den bild som målades upp redan när trav- oh galoppsporterna gjorde sina budgetar för 2010 i december förra året av att sporten ”levt löver sina tillgångar” bekräftas av ATG:s ekonomiska rapport för helåret.

Överföringarna till trav- och galoppförbunden blev 2.180 miljoner kronor varav 578 miljoner var ersättning för bild-, ljud- och sportdatarättigheter och 1.602 miljoner lån från ATG. Lån som ska regleras i ATG:s bokslut som en resultatdisposition och målet var – såklart – att ATG skulle ha så stort driftsresultat att man kunnat nollställa alltsammans. Alltså i praktiken att sporten skulle betala av alla de 1.602 miljonerna i ett svep med en kvittning mot ATG:s resultat.

Men nu kommer detta inte att gå. ATG:s röresleresultat anges till 1.548 miljoner. Det går alltså inte att nollställa lånen sporten har frått från ATG på det sättet, där ST sagt att man kommer att ha storleksordningen 300 miljoner kronor i underskott att hantera.

Nilsson-Viitala kan fastslå att det inte blir någon ”nollställning” av ATG:s lån till Svensk Travsport och Svensk Galopp, även om det ännu inte är klart hur mycket av lånen som kvarstår. Det är en av anledningarna både trav- och galoppsporterna har tvingats till nerdragningar av bland annat prispengar 2020, för travets del med storleksordningen 50 miljoner kronor.

– Vi har känt till ett tag att det blir så. Det kommer att bli kvar lån kvar som hänger med framåt, säger hon.

Det är av den här anledningen, att siffrorna runt resultatdispositionen och vad som ska bli kvar i icke återbetalade lån, som den högintressanta balansräkningen och kassaflödesrapporten lyfts ut ur den ekonomiska rapporten jämfört med den som gavs ut för ett år sedan om 2018.

– Eftersom styrelsen ännu inte är klar med sitt förslag till resultatdisposition är heller inte balansräkningen klar. Den kommer med först i bokslutet och årsredovisningen, som vi hoppas ska bli klart i mars, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s ekonomiska rapport från 2019.