Fokustema
Krönika
Läs senare

All objektivitet bortblåst

Sulkysport kan idag visa att det genom STAD:s material framgår att Svensk Travsport för egen maskin varit djupt involverad och aktiva i utredningarna runt Propulsion och Daniel Redén och detta på allra högsta chefsnivå.
Av
Claes Freidenvall
Maria Croon, Ulf Hörnberg och Göran Wahlman. Foto Sulkysport
Maria Croon, Ulf Hörnberg och Göran Wahlman. Foto Sulkysport

ST:s verkställande direktör Maria Croon, vice vd Ulf Hörnberg och förbundsjuristen Göran Wahlman har varit aktiva på flera olika sätt och bland annat hållit egna förhör.

Svensk Travsport beslutade att ta in externa utredare den 8 juni förra året i Propulsion-affären, men förbundets högsta ledning spelade också en stor roll i sammanhanget även om utredningsansvaret lämnades över till två externa utredare, enligt utredningsdirektivet.

Ur bilaga till STAD.

Några veckor senare – den 7 juli – fick ST:s säkerhetschef Steen Morten Johansen sparken med ett väl tilltaget vitesbelopp för framtida tystnad då han inte längre passade in utredningsarbetet.

Svensk Travsports högsta chefstjänstemän har varit personligt aktiva i utfrågningarna i utredningen. Maria Croon skötte sms-intervjuerna och utfrågning av Tony Alagna, Propulsions tidigare tränare i USA.

Ur bilaga till STAD.

***

Ur bilaga till STAD.

Ulf Hörnberg har hållt förhör med registratorn TC Lane på amerikanska travförbundet USTA och Göran Wahlman hade en aktiv roll i utfrågningarna med ett flertal personer, bland annat med Daniel Redén i oktober ifjol.

Ur bilaga till STAD, undertecknad av Ulf Hörnberg.

Parallellt med Propulsion-utredningen pågick också en extern utredning – iscensatt av travförbundet – om ST:s handhavande i affären Propulsion.

Där riktade utredaren Pehr Jern kritik mot ST:s medverkan, den tidigare generalsekreteraren Johan Lindberg och – som Pehr Jern uttrycker saken — ”även i viss mån styrelsen för Svensk Travsport”. Han poängterade bland annat att det saknades dokumentation i väsentliga frågor.

Den utredningen finns inte med i handlingarna till Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd, vilket kanske borde vara en självklarhet. Nu när ST erkänt att de ”gallrat” material både innan och efter den förberedande förhandlingen med ansvarsnämndens ledamöter borde den utredningen komplettera handlingarna till ansvarsnämnden – inte minst för att kanske ge svar på en del frågor i ST:s eget agerande i historien runt Propulsion där travförbundets egen roll blir allt luddigare.

Man kan också undra vad advokatsamfundets utsaga blivit om juristerna Sari Olausson och Anette Fassl gått med på Maria Croons möte utan att motparten och dennes ombud skulle närvara och det kommit till advokatsamfundets kännedom? Hade det renderat i anmälan om våld på ”god sed”?

Propulsion-affären börjar mer och mer bli ett spörsmål om rättssäkerhet och rättsprinciper i travets Sverige. De aktiva inom sporten måste veta att de behandlas på ett rättssäkert sätt och det har de nu avgående juristerna – Sari Olausson och Anette Fassl – borgat för hittills.

Kan de aktiva känna samma förtroende att det sker i fortsättningen när Sari Olausson och Anette Fassl ställt sina platser till förfogande? Jag är inte säker under nuvarande ledning och styrelse i Svensk Travsport.

När ST:s högsta ledning – underbyggt av styrelsen i Svensk Travsport – inte bara gallrar och raderar utan också personligen deltar aktivt i utfrågningarna i utredningen är all objektivitet som bortblåst.

Hur kan styrelsen i Svensk Travsport stå vid sidan och titta på som ingenting har hänt?

***

Fotnot: i Svensk Travsports styrelse sitter Marjaana Alaviuhkola (ordförande), Anders Källström (vice ordförande), Lina Bertilsson, Mats Norberg, Marcus Persson, Remy Nilson och Saila Quicklund.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Vi behöver inte fler frifräsare…

Rommetravet har stått i centrum de senaste veckorna av flera olika anledningar och nu senast den kvarka som påträffades hos ett tvåårigt sto hos Joakim Elfving.
Men det hade kunnat uppdagats tidigare om en veterinär gjort sitt jobb hos en annan tränare på banan…
Av
Claes Freidenvall
Misstänkt kvarka och då blev det inget analyserat prov eftersom det var fredag.... Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Misstänkt kvarka och då blev det inget analyserat prov eftersom det var fredag.... Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Under flera veckors tid har det funnits flera sjuka hästar på Rommetravet och det skrev Joakim Elfving till sina hästägare förra fredagen. Där stod bland annat:

”För cirka 2,5 veckor sedan hade en tränare på banan en häst som sprack under hakan och varade. Veterinär tillkallades, men man gjorde bedömningen att allt var under kontroll. Inga prover togs.”

Veterinären ifråga – Lars Åslund – intervjuades tidigare i veckan av Travronden. Där sade han:

– Det var en fredag och då är det nästan omöjligt att få något prov analyserat. Sedan måste man vara i branschen om man ska förstå det här med hur provtagningar och analyser går till. Men nu är det där historia.

Lars Åslund var inte heller ångerfull när Travronden frågade varför det inte togs prov på den sjuka hästen.

– Vad gör det för nytta om jag ångrar det? Det gör ingen skillnad. Nu får vi samarbeta för att få bukt med den här skiten. Det är ingen idé att leta syndabockar.

Jag undrar hur det hade låtit – och vad som hade hänt – om en travtränare uttryckt sig lika nonchalant?

Joakim Elfving gjorde däremot sin läxa:

”Men här kommer mitt tränaransvar in och jag är skyldig att rapportera om fallet och där jag även begärt provtagning för analys. Det kommer innebära att vi får isolera stallet på banan över helgen och fram tills att provet är analyserat med ett resultat. Provet skickas idag och jag hoppas vi har ett svar senast tisdag. Jag återkopplar så fort ett resultat finns. Jag själv tror att det är inte mer allvarligt än en virusinfektion, men jag vill ha ryggen fri”, skrev Joakim Elfving i ett meddelande till sina hästägare.

Nu blir det inga lunchtävlingar på Romme idag och även V75-omgången på påskdagen går förlorad på grund av konstaterad kvarka. Så kan det bli när inte berörda parter sköter sina åtaganden efter bästa förmåga, men det lär väl knappast bli något efterspel för den veterinär som knappast agerade för djurens bästa?

Veterinärerna har blivit något av travsportens frifräsare och det är något som stör mig när det krävs ”ansvar” av alla andra aktiva inom travets värld, men inte av djurläkarna.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Betala och se glad ut…

En löpningsserie som finansieras av svenska uppfödare med verksamhet utomlands, men som inte får vara med och starta där med sina uppfödda hästar.
Den nya serien ska enbart vara öppen för travare födda i Sverige.
Förslaget kommer att presenteras för ST:s styrelse nästa vecka.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Bara hästar uppfödda i svensk halm ska få starta i en serie som finansieras av hästar födda utanför Sveriges gränser. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Bara hästar uppfödda i svensk halm ska få starta i en serie som finansieras av hästar födda utanför Sveriges gränser. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Begreppet ”svenskfödd” har delat Trav-Sverige i flera olika delar, men nu är Svensk Travsport beredda att gå vidare med ett av förslagen. Detta ska presenteras för ST:s styrelse nästa vecka.

Två saker sticker ut…

…att de hästar som är födda utanför EU (läs USA/Kanada) inte har någon möjlighet att bli svenskregistrerade.

…att hästar födda inom EU-land ska identifieras för den svenska stamboken utomlands mot en hög avgift – det talades om 10.000 kronor – plus omkostnader för resor och boende.

Pengarna som Svensk Travsport får in från de utlandsuppfödda hästarnas ägare kommer att läggas i en ny löpningsserie för travare födda i svensk halm. Detta innebär de facto att de som finansierar serien inte får vara med och tävla i den.

– Föder man upp svenska hästar i utlandet får man acceptera den här avgiften, oavsett var du bor utanför Sverige, sade ST:s vice vd Ulf Hörnberg vid ASVT:s årsstämma förra veckan.

Jag vet att det inte är någon lätt sak att lösa frågan ”svenskfött”, men den kompromiss som föreslås är så typisk svensk i sin utformning och knappast något som gagnar travsporten som sådan.

Självklart borde alla som är med och finansierar till serien också få starta i loppen, oavsett om deras hästar är födda i Europa eller – hemska tanke! – i USA/Kanada.

Nu får de personer istället betala och se glada ut – om nu förslaget går igenom?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Italien har bäst vind i seglen

Utvecklingen i Europa när det gäller betäckta varmblodiga ston och födda föl de senaste tio åren pekar åt fel håll i de flesta länder.
Men det finns ett undantag och det stavas tyvärr inte Sverige.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Världens bästa travare – Varenne – föddes i Italien 1995. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Världens bästa travare – Varenne – föddes i Italien 1995. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Italien drabbades av en ordentlig nedgång mellan 2013 till 2014 när antalet betäckta ston backade med nästan 500. 2014 betäcktes det 1.981 ston i ett land där 1980-och 1990-talet var något av guldålder.

Flera svenska tränare tog chansen att utvandra till pastans land när ekonomin hemma var i gungning. En del tränare hotade också att lämna Sverige, men valde att stanna hemma. Stig H Johansson var en av dem…

Stig H Johansson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

All-time-high i Italien var 1992 och det året betäcktes 8.100 ston och det var bara Frankrike som var vassare i Europa och i hela världen.

Italienarna lyckades vända 2014 års siffror redan året efter och sedan dess har antalet betäckingar ökat år från år. Fjolårets resultat är det bästa på många år. Därför var det med viss förvåning jag läste ST:s avelschef Christina Olssons uttalande i ASVT:s rapport från årsstämman:

”Idag har Frankrike ensamt fler betäckta ston än alla UET-länder tillsammans. Sverige är klar tvåa. I övriga länder har det minskat drastiskt.

Frankrike är den ledande nationen när det gäller betäckta ston och födda föl, men trikolorens siffror är en sanning med modifikation. Det franska travförbundet har under flera år arbetat för att inte öka uppfödningen kvantitativt utan kvalitativt genom olika slags bidrag.

För svensk del var 2015 det svarta året med endast 3.826 betäckta ston. Sedan 2016 har siffrorna legat klart över 4.000 varje år. I tabellen nedan har Sulkysport plockat ut de länder med flest betäckta ston under de senaste tio åren, medan de två andra tabellerna innehåller samtliga länder kopplade till UET.

Fakta

Betäckningar/föl 2013-2022

Betäckningar Europa 2013 – 2022

 • År – Antal
 • 2013 – 30.524
 • 2014 – 28.527
 • 2015 – 27.806
 • 2016 – 28.283
 • 2017 – 27.799
 • 2018 – 28.606
 • 2019 – 27.463
 • 2020 – 27.097
 • 2021 – 26.083
 • 2022 – 24.667 (Ryssland saknas)

Snitt: 27.631

Födda föl i Europa 2013 – 2022

År – Antal

 • 2013 – 21.775
 • 2014 – 20.855
 • 2015 – 20.809
 • 2016 – 19.935
 • 2017 – 20.070
 • 2018 – 19.475
 • 2019 – 19.503
 • 2020 – 19.493
 • 2021 – 18.732
 • 2022 – 17.753 (Ryssland saknas)

Totalt: 19.840

Källa: UET-statistik åren 2013-2022

Expandera

2013 betäcktes det 30.524 ston i Europa, medan siffran hade backat till 24.667 ifjol. Då saknas siffror från Ryssland, där det betäckts 1.706 ston i snitt åren 2013-2021. Runt 26.300 ston är en mer realistisk siffra vid jämförelse år för år.

Antalet födda föl har också gått åt fel håll under samma tidsperiod i Europa – från 21.775 år 2013 till 17.753 ifjol, men även här har inte det ryska travförbundet rapporterat in några siffror och därmed haltar UET-statistiken.

Den stora frågan är om den negativa avelstrenden kan vändas i Europa – undantaget då Italien?

***

Betäckningsstatistik land för land 2013-2022

År – Sverige – Italien – Frankrike – Finland – Norge – Danmark – Ryssland

 • 2013 – 3.899 – 2.470 – 15.878 – 1.896 – 760 –700 – 2.961
 • 2014 – 3.864 – 1.981 – 15.763 – 1.617 – 843 – 575 – 1.780
 • 2015 – 3.826 – 1.991 – 15.612 – 1.550 – 707 – 500 – 1.632
 • 2016 – 4.359 – 2.034 – 15.390 – 1.541 – 765 – 648 – 1.178
 • 2017 – 4.427 – 2.216 – 14.902 – 1.650 – 715 – 545 – 1.220
 • 2018 – 4.483 – 2.347 – 14.689 – 1.580 – 711 – 794 – 1.980
 • 2019 – 4.433 – 2.413 – 14.082 – 1.560 – 683 – 778 – 1.490
 • 2020 – 4.642 – 2.557 – 13.247 – 1.545 – 652 – 819 – 1.611
 • 2021 – 4.545 – 2.627 – 13.219 – 1.568 – 549 – 804 – 1.502
 • 2022 – 4.356 – 2.828 – 12.710 – 1.371 – 505 – 831 – ingen uppgift

Snitt: 4.283 – 2.346 – 14.549 – 1.587 – 689 – 699 – 1.706

Källa: UET.