Fokustema
Krönika
Läs senare

En sport för administratörer

Förvandlingen från V65 till V75 har varit en omsättningsmässig succé, men har landets hästägare kunnat dra någon större nytta av det?
En titt i backspegeln ger en del svar.
Av
Claes Freidenvall
Administrationen har bara blivit större och större hos ATG.
Administrationen har bara blivit större och större hos ATG.

Inte speciellt mycket är svaret på den frågan. Den stora vinnaren i sammanhanget är utan tvekan travets administration, vars buk svällt ut storleksmässigt med otal nummer. Enligt den senaste årsredovisningen (2022) från ATG visar på 510 anställda. Hur många var det 1993? Tresiffrigt?

Efter 19 år gjorde V65 bokslut den 23 oktober 1993 och den sista omgången omsatte 25 miljoner kronor. Veckan efter ersattes V65 av V75. I lördags i Örebro spelades det för 88 miljoner utan draghjälp från jackpot och på lördag firar V75 30 år på Jägersro. Onekligen en viss skillnad mellan 1993 och 2023.

Att lägga till ytterligare ett lopp på lördagskupongen visade sig vara ett genidrag och fick omsättningen att stiga till höjder som få kunnat drömma om. V65 kom å andra sidan som en räddande ängel för travsporten i samband med ATG:s bildande på 1970-talet.

Intressant är det förstås att följa utvecklingen av förstapriset inom rikstotons olika klasser under dessa år.

Förstapris rikstoton 1993 vs 2023

Kategorier – 1993 (V65) – 2023 (V75)

  • Klass III – 60.000 kr – borttagen
  • Klass II – 70.000 kr – 110.000 kr
  • Klass I – 80.000 kr – 110.000 kr
  • Stodivisionen* – 70.000 kr – 110.000 kr
  • Stoeliten – 85.000 kr – 110.000 kr
  • Bronsdivisionen – 85.000 kr – 110.000 kr
  • Silverdivisionen – 90.000 kr – 125.000 kr
  • Gulddivsionen – 100.000 kr – 150.000 kr

Fotnot: * ersatts med Diamantstoet.

Tabellen ovan beskriver utvecklingen av förstapriset i rikstoton från 1993 till idag. Skulle man räkna på inflationen och vad förstapriset 1993 motsvarar i dagens penningvärde med hjälp av ekonomifaktas inflationssnurra skulle vinnarens belöning i respektive klass vara:

  • Klass II – 116.536 kr
  • Klass I – 133.184 kr
  • Diamantstoet – 116.536 kr
  • Stoeliten – 141.508 kr
  • Bronsdivisionen – 141.508 kr
  • Silverdivisionen – 149.832 kr
  • Gulddivisionen – 166.480 kr

Fotnot: * källa ekonomifakta.se oktober 1993/september 2023.

Ingen lysande utveckling när man tänker på hur mycket mer V75 omsätter i jämförelse med V65. Tittar vi på ATG:s totala omsättning 1993 uppgick den till 7,3 miljarder – ifjol var motsvarande summa 13 miljarder i Sverige plus 3,5 miljarder på internationellt spel.

Roade också mig med att göra en jämförelse med lördagens prispott under Müllers-dagen jämfört med 2010. Det året uppgick den samlade prissumman till 4.204.000 kronor – i år 2.760.000 kronor.

Det kanske inte är så konstigt att det ser ut som det gör idag i svensk travsport och någon rolig läsning var inte heller ST:s 15-oktober-siffror som publiceras idag på travsport.se.

Travet har – like it or not! – blivit administratörernas sport. Hur hamnade vi egentligen där?

Fokustema
Krönika
Läs senare

”Presidenten” och hans eftermäle

Lockelsen att åka till USA för travfolket i Sverige har i alla tider varit stor och det är inte förvånande att Rikard N Skoglund provar sina vingar på andra sidan Atlanten.
Wallner, Nordin, Eriksson, Lindstedt, Takter, Svanstedt och Melander i all ära – men det var ”Presidenten” som gjorde de första avtrycken.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Johan ”Presidenten” Nilsson var ”först” av svenskarna i USA, men i ett helt annat ärende än Rikard N Skoglund.
Johan ”Presidenten” Nilsson var ”först” av svenskarna i USA, men i ett helt annat ärende än Rikard N Skoglund.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Att Rikard N Skoglund tar steget har varit en förborgad hemlighet under en ganska lång tid och faktum är att han löste sin USTA-licens redan i augusti i år. Nu ska han jobba för Per Engblom, vilket förbundstidningen Travronden kunde berätta om igår, men också prova sina färdigheter i sulkyn mot den amerikanska kuskeliten.

Håkan Wallner var pionjären framför alla andra travtränare och som sålde in USA mer än någon annan person har lyckats med. Han lockade med sin vapendragare Berndt Lindstedt – en av världens främsta kuskar genom tiderna – till USA och sedan har många följt efter. Utvandrare som Sören och Jan Nordin, Per Eriksson, Anette Lorentzon, Jonas Czernyson, Jimmy Takter, Jan Johnson, Marcus Melander, Lucas Wallin och Åke Svanstedt har också firat stora framgångar ”over there.”

Men jag vill gärna lyfta fram direktör Johan ”Presidenten” Nilsson i sammanhanget. Hans gärningar för den ”moderna” svenska travsporten gav aldrig några medaljer eller utmärkelser och det kanske inte var så konstigt. Han var hästhandlare och det är inte populärt i alla kretsar…

Johan Nilsson gjorde sin första tripp till USA 1936 och från den resan över Atlanten hade han med sig totalt 17 hästar. Åtta dräktiga ston med föl vid sidan och ett femårigt sto avsett för att tävla. I den skaran ingick Ellie Spencer och hennes dotter Golden Wedding, vinnare av Svenskt Travderby 1940. I samma paket fanns också Homefolks och Columbia, vilka slutade tvåa respektive trea i samma upplaga av det ”blå bandet” i Sverige.

Golden Wedding vinner det dåtida storloppet Walter Lundbergs Memorial före Dorothy Aubrey och Big Noon. Faksimil ”Solvalla 25 år”

Men det sto som skulle bli det mest värdefulla vid den resan var Duchess och hon skulle skapa Sveriges förnämsta mödernelinje jämte Lemomite och senare Glenna H.

Lemomite köptes dräktig med Guy Abbey två år senare av ”Presidenten” och det skulle utmynna i Lime Abbey, vinnare av Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, C.Th. Ericssons Memorial, Walter Lundbergs Memorial, dubbla SM och Skandinaviskt Mästerskap.

Lemomites dotter Lime Abbey (bilden) blev en stjärna av stora mått. Faksimil ”Jägersro 60 år”

Duchess och Lemomite var sprungen ur självaste Nancy Hanks möderne. Nancy Hanks var den första travaren i världen under 2:05 (1.17,6) och klockades till 1.17,1 i Terre Haute i staten Indiana den 29 september 1892.

Från Nancy Hanks linje kommer åtta vinnare av Svenskt Travderby; Lime Abbey 1943, Lola Will 1952, Galint 1969, Cal Min 1976, Spinoon 1978, Jolly Rocket 1998, Beau Mec 2011 och Poochai 2014.

Den legendariske danske travjournalisten Edvin Koch skrev en gång i tiden, att Johan Nilsson var en målmedveten marknadsförare av travhästar och den största bidragsgivaren till det svenska ”travundret” när han kommenterade den lavinartade importen av förstklassiga travare under åren närmast före andra världskriget.

Johan Nilsson (t.h.) och sonen Owe med lagerkrans efter Earl’s Mr Wills seger i Svenskt Travkriterium. Faksimil Jägersro 60 år.

Johan ”Presidenten” Nilsson såg till att Sverige växte till en stormakt inom travsporten. Han föddes i Kvärrestad på Österlen och var en person med hårda nypor och inte någon lätt figur att leka med i hästaffärer, men så hade han en kompetens som ingen – eller få – av den tidens hästkarlar kunde mäta sig med.

Ingen annan person kunde marknadsföra sina produkter som Johan Nilsson. Pressens representanter bjöds in till ”föreläsningar” och både fack- och dagstidningar gav utrymme åt hästarnas stamtavlor och prestationer. Idag får man nästan leta med ett förstoringsglas för att hitta en notis om SPORTEN trav i våra stora dagstidningar.

Johan ”Presidenten” Nilsson med sin son Owe. Teckningen är av legendariske Åke Skiöld.

Men allt hade sin baksida. ”Presidenten” var en aktiv och belevad herre med många resor och ofta ett mycket hektiskt uteliv och det satte sina djupa spår. Han avled den 7 december 1947 i en ålder av 59 år. Hösten året innan gjorde han sin sista resa till USA med tränarsonen Owe och resultatet av detta blev trion Court Day, Locomotive och The Ambassador.

Även om Johan Nilsson handlade med hästar ska hans insats för svensk travsport inte underskattas på något sätt. Var det ”Presidenten” som lade grunden till att så många svenskar sökte sig till USA? En omöjlig fråga att svara på förstås, men viss inverkan har han säkert haft på framtidens tvåbenta.

Rikard N Skoglund, Timo Nurmos och John Bootsman i USA i samband med Kentucky Futurity i år. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Att Rikard N Skoglund nu tar chansen och åker över till USA vid 34 års ålder är ett sundhetstecken och inget annat. Jag gillar personer som spänner bågen och ser möjligheter. Han är säkert synas en del på Yonkers Raceway och erfarenhet av halvmilebanor har Rikard sedan tidigare. Sex av hans nio banchampionat i Sverige har tagits på 800-metersovaler. Tre vardera i Hoting och Oviken.

Varför skulle inte Skoglund lyckas i travsportens förlovade land och där det till skillnad mot Sverige ser ut att vara en ljusnande framtid.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Beslut skapar trovärdighetsproblem

Domarna mot Hanna Lähdekorpi och Peter Arnqvist från Svensk Travsport ger upphov till en del frågor och inte minst varför STAD inte kopplades in i något av besluten. Svensk Travsport kallar det för ”enkla ärenden”, men vad innebär det egentligen?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Innehav av Fura-Zone kostade 10.000 kronor i böter för Hanna Lähdekorpi och Peter Arnqvist.
Innehav av Fura-Zone kostade 10.000 kronor i böter för Hanna Lähdekorpi och Peter Arnqvist.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Normalt brukar Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) sköta ärenden av den här karaktären. Båda besluten har undertecknats av ST:s utrednings- och avdelningschef Mattias Falkbåge och storleken av bötesbeloppet har fastställts i samråd med förbundsveterinären Antti Rautalinko.

För mig är det obegripligt att dessa ärenden inte nått Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnds bord. Här har vi dessutom en veterinär – Hanna Lähdekorpi – som i utredningssamtalet säger att hon inte vet att preparatet Fura-Zone är cancerframkallande och varit förbjudet under många år.

Till Travronden säger förbundsveterinär Antti Rautalinko:

– Det här är ett preparat som kommer från USA, ett antibiotika som är cancerframkallande. Det är förbjudet i hela EU för livsmedelsproducerande djur och har varit det i decennier.

I mars 2002 skriver American Veterinary Medical Association (AVMA) att The Food and Drug Administration (FAD) om en studie att medlet kan framkalla cancer.

Det är möjligt att STAD kommit fram till samma beslut som Mattias Falkbåge, men det här är totalt fel väg att vandra av centralförbundet och lägga det på en persons axel. Att ett ärende runt ett preparat som är svartlistat på grund av att det anses giftigt och förbjudet att säljas tas så lättvindigt av ST är för mig obegripligt.

Återigen kastas en skugga över trovärdighetens problematik i Svensk Travsport. Den här typen av ärenden ska tillställas Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD).

Nu gör Svensk Travsport skillnad på folk och folk och det kan väl inte vara meningen?

Fokustema
Krönika
Läs senare

En sjätteplats som lovar mer

Placeringen var inte mycket att hurra över, men intrycket var desto bättre.
San Moteur är det stora blågula hoppet i Prix d’Amérique nästa år!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goops San Moteur i debuten på Vincennes, där han slutade sexa i Prix de Bretagne efter en raketspurt. Foto Scoopdyga.com
Björn Goops San Moteur i debuten på Vincennes, där han slutade sexa i Prix de Bretagne efter en raketspurt. Foto Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop prickade starten perfekt, men hamnade längre och längre bak när fältet formades och San Moteur var utan chans att blanda sig i slutstriden från jumboplats.

Men som han tog sig fram över upploppet växer hoppet inför Prix d’Amérique nästa år. Sista 500 meterna flög San Moteur fram i 1.06,5-fart till sjätteplatsen.

Nu får vi vänta till nästa år innan San Moteur sätter ner sina fyra hovar på Vincennes kolstybb. Men det var inte bara Björn Goops travare som visade sig från sin bästa sida. En annan häst att räkna med är förstås årets vinnare av Prix d’Amérique. Hooker Berry svarade för ett starkt intryck som tvåa och det gjorde också Prix de Bretagne-vinnaren Hussard du Landret.

Hussard du Landret vann det första B-loppet för Benoit Robin. Foto: Gerard Forni

Nu deltog inte alla hästar i Prix de Bretagne som har Prix d’Amérique som mål nästa år. Jean-Michel Bazires Jushua Tree saknades i startlistan och det gjorde också Idao de Tillard och Daniel Redéns Francesco Zet.

Den senare delar favoritskapet med Idao de Tillard på ATG:s långtidsspel till Prix d’Amérique, 5,00 respektive 5,25 i odds när detta skrives. San Moteur står i 7,50.

För egen del skulle jag bli mycket förvånad om Francesco Zet dyker upp i Prix d’Amérique nästa år. Voltstart är knappast något som tilltalar honom. Om Daniel Redén väljer att åka till Paris är nog Prix de France det lopp som ligger närmast till hands.

Det blågula hoppet heter San Moteur och chansen till en framskjuten placering i Prix d’Amérique nästa år växte ytterligare efter gårdagens insats!