Fokustema
Krönika
Läs senare

Hur kunde detta hända, ST?

Svensk Travsport har satt sig i en mardrömslik knipa. En häst som är nervsnittad får varken tävla eller användas i avel i Sverige, men det har inte hindrat Propulsion från att ha sprungit runt på landets travbanor i snart fem år (och verkat som avelshingst) trots att detta var känt när hästen importerades till Sverige.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion spurtar till vinst för Örjan Kihlström i Elitlloppet. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Propulsion spurtar till vinst för Örjan Kihlström i Elitlloppet. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Sulkysport har tagit del av det exportcertifkat som det amerikanska travförbundet (U.S.T.A.) skickade till Svensk Travsport – daterat 14 september 2015 – och där står det klart och tydligt att Propulsion var nervsnittad: ”Low Nerved Left Front – Low Nerved Right Front”. Därmed skulle Propulsion vara utestängd från all tävling och avel i Sverige.

En häst som nervsnittas eller på annat sätt gjorts bestående smärtokänslig i ett ben får inte tränas för eller delta i tävling på tävlingsbana, enligt Jordbruksverkets regler.

Att tre svenska veterinärer senare (efter ankomsten till Sverige) har undersökt och konstaterat att Propulsion har känsel i båda frambenen är inte relevant i sammanhanget. Eller?

När en amerikansk veterinär gick igenom Propulsion i samband med att exportcertifikatet skulle utfärdas konstaterades det att hästen var nervsnittad i båda frambenen, vilket också framgår tydligt av exportcertifikatet och går knappast att missa…

Ett exportcertifikat når inte ägaren utan är en ren ”affär” mellan det amerikanska travförbundet U.S.T.A. och Svensk Travsport (ST) och ingen annan part. Exportcertifikatet skickades till Svensk Travsport – inte till Propulsions ägare Stall Zet – och det är alltså hos ST som det har falerat av någon outgrundlig anledning.

Under nästan fem års tid har inte Svensk Travsport lyckats upptäcka detta och inte heller klarade någon finna ut att Propulsion var nervsnittad när hingsten veterinärbesiktigades när han avelsvärderades den 11 november 2016.

Propulsion har sprungit in 34.343.693 kronor under sin karriär och den största delen av prissumman hos Daniel Redén. När han kom från USA stod hingsten med 86.168 dollar på bankboken.

Idag räknas han som en av de bästa travarna som trampat på svensk mark och detta innan söndagens triumf i Elitloppet. Förra året utsågs Propulsion till ”Årets Häst” i Sverige och hans meritlista är hur lång som helst över stora triumfer.

Hur ST ska komma helskinnad ur den här historien har jag väldigt svårt att se och vad säger alla ägarna till de travare som har förlorat mot en häst som inte är startberättigad?

En sak står i alla fall klar i dagsläget – Propulsions ägare Stall Zet är helt oskyldig till det inträffade. Om det nu är till någon tröst i den här olustiga historien, signerad Svensk Travsport…

Misstankarna mot Propulsion

Claes Freidenvall på twitter:

Prix de Cornulier blir av allt att döma en av Stochampionatsvinnarens och Monté-SM-vinnarens Galacticas sista start… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Tekno Jerven är fem år och på väg rakt upp i kallblodseliten. På vägen dit kan han i V75-omgången på Bollnästravet… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Arga ägare flyttar Vitruvio sulkysport.se/arga-agare-fly…
@1Didon1 - 22 jan
V75-tips: Lördagsdisco i Bollnäs sulkysport.se/spelstugan/v75…
@1Didon1 - 22 jan
Inget av de utredningsförslag som ST hittills lagt fram innehåller någon ägarandel för landets BAS-organisationer.… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Stordåd ger Bragdguld?

Svenskfödda hästar har haft svårt för att hävda sig i Prix de Cornulier.
Det har även andra travare tillverkade utanför trikolorens gränser.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Galactica efter SM-guldet i oktober. Vad blir det för medalj om stoet vinner Prix de Cornulier? Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN
Galactica efter SM-guldet i oktober. Vad blir det för medalj om stoet vinner Prix de Cornulier? Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN

När italienskfödde Traders (e. Ready Cash) segrade i Prix de Cornulier för tre år sedan var han den första icke franskfödda travare som vann sadelhästarnas Prix d’Amérique sedan den elvaårige amerikanen Net Worth (e. Mac Gregor the Great) fick smaka segerns sötma 1937.

Traders och Yoann Lebourgeois var överlägsen sina konkurenter i Prix de Cornulier på nytt löpningsrekord 2018. Numera finns han i svensk avel. Foto Gerard Forni

Löpningen som har ridits sedan 1931 och är uppkallad efter markis Gontran de Cornulier, franska travförbundets ordförande 1871-1898 och innan dess direktör. För de som kan sin historia vet att travet började med sadel och inte sulky i Frankrike.

Första travloppen i Frankrike är daterade till den 25 september 1836. På sandstranden nedanför befästningarna i Cherbourg upptog tävlingarna två lopp – båda under sadel. Sulkyloppen kom till senare och länge ansåg fransmännen att de lämpligaste avelshingstarna hittades i de utslagsgivande montéloppen.

Att montésporten fortfarande har ett starkt fäste i Frankrike är det ingen som helst tvekan om eftersom det näst största loppet penningmässigt efter Prix d’Amérique (€1.000.000) är Prix de Cornulier (€700.000). Cirka 22 procent av alla prispengar som delas ut i Frankrike under ett år går till montésporten. 2019 uppgick summan till 40,3 miljoner euro, varav 21,8 miljoner euro delas ut till sex år och äldre hästar.

I Sverige var motsvarande år 2,9 procent av den totala priskakan eller 26 miljoner kronor 2019. Förra året var det något högre (3,0 procent) och 26,2 miljoner kronor.

Många stjärnor har vunnit Prix de Cornulier sedan löpningen instiftades och även om Fandango bara vann loppet två gånger (1953-1954) till skillnad från Bellino II, Jag de Bellouet, Kaiser Trot och Souarus med tre segrar vardera så räknas fortfarande Fandango av många som historiens främsta montéhäst. Han är dessutom ensam om att ha vunnit loppet som fyraåring.

Fandango tog 38 raka segrar under sadel och blev senare en avelshingst av stora mått. 1957 gick han till aveln och sju år senare fick han sin första vinnare av Prix de Cornulier – Prince des Veys – och därefter vann hans stora stjärna Querido II Prix de Cornulier 1966 och 1967.

Fandango.

Querido II vann det mesta i fransk travsport, dubbla Prix de France och Prix de Paris, men i Prix d’Amérique lyckades han bara bli trea som bäst på lika många försök. När Lutin d’Isigny (e. Firstly e. Querido II) vann Prix d’Amérique 1985 var han den första från Fandangos hingstlinje som segrade i Frankrikes största sadellöpning.

Tre år var Fandango championhingst i Frankrike (1967-1969) och i Sverige har vi haft stor gläjde av hans son Tibur. Han är den bäste franska avelshingsten som stallats upp utanför Frankrikes gränser och i Sverige fick han ett enormt genomslag när väl alla byråkratiska hinder passerats.

Storstjärnor som Callit, Big Spender, Mustard och Piper Cub är bara några namn i den långa raden. Den senare var för övrigt den första svenskfödda travaren som startade i Prix de Cornulier.

Året var 1992 och Stig H Johansson-tränade Piper Cub slutade oplacerad. Totalt har 21 svenskfödda travare provat lyckan i Prix de Cornulier med två fjärdeplatser som bästa resultat. Varken Lucky Tilly (Jacky Bethouart) eller Moving On (Fabrice Souloy) är svensktränade.

I så fall får vi gå ytterligare ett steg ner i resultatlistan och då hittar vi Anders Lindqvists David Ceda och Marcus Öhmans Hot Tub med varsitt femtepris från 1999 respektive 2008.

Skulle helsvenska trion Galactica, Malin Bergström och Anna Erixon lyckas ställa till med en jättesensation på söndag i Paris skulle väl inte ens juryn för bragdguldet kunna blunda för en sådan prestation, vilket skedde när Ina Scot och Helen A Johansson vann Prix d’Amérique 1995?

Å andra sidan var Annika Sörenstam inte något dåligt val. Samma år vann hon US Open i golf.

***

Fakta

Svenskfödda hästar i Prix de Cornulier:

År/häst – Tränare – Ryttare – Placering

 • 1992 Piper Cub – Stig H Johansson – Jean-Philippe Thomain – 0
 • 1994 Lucky Tilly – Jacky Bethouart – Alain Laurent – 4
 • 1997 Tres Solide L. – Tommy Hanné – Jean-Paul Piton – 0
 • 1998 Rocky Kim – Anders Lindqvist – Philippe Masschaele – 7
 • 1999 David Ceda – Anders Lindqvist – Philippe Bekaert – 5
 • 1999 Rocky Kim – Anders Lindqvist – Philippe Masschaele – 0
 • 1999 Com Fear – Peter Engberg – David Cinier – 0
 • 2000 Rocky Kim – Anders Lindqvist – Jean-Claude Hallais – 0
 • 2001 Com Hector – Catarina Lundström – Philippe Bekaert – 0
 • 2001 Jackhammer – Ulf Nordin – Jean-Paul Piton – 0
 • 2002 Com Hector – Catarina Lundström – Guillaume Lizee – 7
 • 2004 Revenue – Lutfi Kolgjini – Philippe Masschaele – 0
 • 2005 Energetic – Stefan Hultman – Eric Raffin – 7
 • 2006 Lass Drop – Stig H Johansson – Michel Lenoir – 0
 • 2006 Straightup – Stefan Melander – Maxime Bezier – 0
 • 2006 Energetic – Stefan Hultman – Julien Raffestin – 0
 • 2008 Hot Tub – Marcus Öhman – Eric Raffin – 5
 • 2008 The Big Blue World – Stéphane Provoost – Laurent-Claude Abrivard – 0
 • 2012 Yarrah Boko – Trond Andersen – Richard Joly – 0
 • 2016 Moving On – Fabrice Souloy – Damien Bonne – 4
 • 2018 Reckless – Björn Goop – Jean Yann Ricard – 0
Expandera

Claes Freidenvall på twitter:

Prix de Cornulier blir av allt att döma en av Stochampionatsvinnarens och Monté-SM-vinnarens Galacticas sista start… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Tekno Jerven är fem år och på väg rakt upp i kallblodseliten. På vägen dit kan han i V75-omgången på Bollnästravet… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Arga ägare flyttar Vitruvio sulkysport.se/arga-agare-fly…
@1Didon1 - 22 jan
V75-tips: Lördagsdisco i Bollnäs sulkysport.se/spelstugan/v75…
@1Didon1 - 22 jan
Inget av de utredningsförslag som ST hittills lagt fram innehåller någon ägarandel för landets BAS-organisationer.… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Ett sorgligt besked

Travprogrammen är snart ett minne blott.
I alla fall för de personer som erhåller programmen via post...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Banprogram blir i huvudsak digitala framöver.
Banprogram blir i huvudsak digitala framöver.

Postgången i Sverige har förstås mycket övrigt att önska, men att plocka bort travprogrammen är ytterligare ett steg i den nedmontering av ”mjuka värden” som sker i dagens travsport.

På travförbundets hemsida står idag att läsa ”att inga fysiska program kommer längre skickas ut i normalfallet” i en undangömd notis, som att banprogrammen var något som katten släpat in….

Ett av många dåliga beslut av Svensk Travsport under senare år. Nu kommer förvisso det finnas program att hämta ut på travbanan när det väl blir tillåtet att komma dit som åskådare. Samtidigt är det inte på banan som travpubliken håller till numera.

Många runt om i världen har varit avundsjuka på de svenska travprogrammen och inte minst för att de sänts ut med post och några dagar innan tävlingarna. I de flesta andra travländer går det i regel att köpa ett travprogram, men oftast bara på själva tävlingsdagen.

För hästägaren, uppfödaren, tränaren, spelaren och den sportintresserade har det varit ett stort värde att få ett program hemsänt. Att klicka på en digital länk är inte alls samma känsla. Eller…?

Nu är snart banprogrammen ett minne blott i svensk travsport. Till glädje för vem?

Claes Freidenvall på twitter:

Prix de Cornulier blir av allt att döma en av Stochampionatsvinnarens och Monté-SM-vinnarens Galacticas sista start… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Tekno Jerven är fem år och på väg rakt upp i kallblodseliten. På vägen dit kan han i V75-omgången på Bollnästravet… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Arga ägare flyttar Vitruvio sulkysport.se/arga-agare-fly…
@1Didon1 - 22 jan
V75-tips: Lördagsdisco i Bollnäs sulkysport.se/spelstugan/v75…
@1Didon1 - 22 jan
Inget av de utredningsförslag som ST hittills lagt fram innehåller någon ägarandel för landets BAS-organisationer.… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Omvändelse under galgen

Svensk Travsport ville lägga ner Tusenklubben.
Nu återuppstår den efter en vecka.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Claes Sjöström är den senaste medlemmen i Tusenklubben. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Claes Sjöström är den senaste medlemmen i Tusenklubben. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Förra tisdagen lade Svensk Travsport ner Tusenklubben och en vecka senare fick ST göra en omvändelse under galgen.

Enligt en artikel som publicerades på ST:s hemsida – och som nu är borttagen – så skrev Johanna Unghanse, avdelningschef för marknad och kommunikation på travförbundet:

”Travets utveckling har gjort att allt fler, allt snabbare, passerar 1.000 segrar. I kombination med många tävlingar utomlands, försvårar också att hålla officiell statistik då det inte finns någon gemensam internationell statistikdatabas.”

Artikeln om att Tusenklubben skrotats har plockats bort från ST.

Nu har Svensk Travsport fått backa och istället blir det Nordiska Travmuseet som ska sköta ansvaret för att hylla landets tränare och körsvenner som når tusen segrar i framtiden.

Närmast på tur som tränare står Alf Jonsson och bland kuskarna Lars Erixon. Redan på lördag kan Tusenklubben få en ny medlem om Alf Jonssons Tekno Jerven vinner på hemmabanan Bergsåker.

Inte värd att hyllas…

Claes Freidenvall på twitter:

Prix de Cornulier blir av allt att döma en av Stochampionatsvinnarens och Monté-SM-vinnarens Galacticas sista start… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Tekno Jerven är fem år och på väg rakt upp i kallblodseliten. På vägen dit kan han i V75-omgången på Bollnästravet… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan
Arga ägare flyttar Vitruvio sulkysport.se/arga-agare-fly…
@1Didon1 - 22 jan
V75-tips: Lördagsdisco i Bollnäs sulkysport.se/spelstugan/v75…
@1Didon1 - 22 jan
Inget av de utredningsförslag som ST hittills lagt fram innehåller någon ägarandel för landets BAS-organisationer.… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 22 jan