Bill Shankin, krönikör på Horse Racing Business, skriver i sin kolumn att hade Kentucky Horse Racing Commission fastställt acceptabla och rimliga gränser för mediciner på tävlingsdagen – liknande WADA och de stora professionella ligorna gör i USA – hade man kunnat undvika denna stora PR-skada för Amerikas främsta hästkapplöpning.
Medina Spirits dopingaffär blev ”hot stuff” på alla nyhetsredaktioner runt om i USA och galoppsportens mest framstående tränare Bob Baffert fördömdes snabbt av Churchill Downs Inc. och New York Racing Association. I skrivande stund är det inte klart om Bafferts hästar kommer att få delta i Breeders’ Cup World Championship.
Bill Shankin anser att galoppsporten själv väckt en massa negativ uppmärksamhet och tar avstamp i en recension som han läst i New York Post av Josiah Hesses bok med titeln ”Runner’s High” av Gavin Newshamn med rubriken ”Varför fler idrottare är beroende av cannabis?”
Enligt bokens författare Josiah Hesse och efter intervjuer som gjorts med professionella idrottare uppskattar de att 85 procent av NBA-spelarna, 90 procent av NFL-utövarna och 50 procent av NHL-spelare använder cannabis för att hantera smärta och stress.
I maj 2013 höjde WADA (World Anti-Doping Authority) tröskeln för cannabis tiofaldigt – från 15 till 150 nanogram. År 2018 togs CBD (cannabidiol) bort från WADA:s lista över förbjudna ämnen, skriver Josiah Hesse.
NFL-ligan höjde också gränsen för THC (marijuana) från 35 till 150 nanogram och kommer inte längre stänga av spelare som testar positivt för cannabis.
I juni i år tillkännagav en ny kommission i NFL – tillsammans med ligans spelarförbund – en utfästelse på upp till en miljon dollar i bidrag för forskare att undersöka den terapeutiska potentialen för marijuana, cannabis och andra alternativ till opioider för att behandla smärta.
För två år sedan tog Major League Baseball bort cannabis från sin lista över förbjudna ämnen efter påtryckningar från deras spelarunion (även om ligan fortfarande förbjuder spelare att vara höga under ett spel eller att sponsras av ett cannabisföretag). Och 2020 avbröt NBA slumpmässiga tester av spelare för cannabis.
Ingen munter läsning för oss som är emot doping och det är på sådana idrotter som ATG tar emot spel. Varför kan man förstås undra?
Att dopingen är ett evigt problem inom all idrott är inget nytt och jag tror att vi är många inom hästsporten i Sverige som är glada – vad Bill Shankin kallar ”föråldrade dopingregler” – för att hästarnas väl och ve sätts i första rummet och att inte den tränare som har bästa veterinären och medicinen står i vinnarcirkeln efter ett lopp.
Men att ST:s dotterbolag drar in pengar till trav- och galoppsporten genom att ATG erbjuder spel på ”dopade” idrottare kan jag aldrig köpa, men som bekant pengar luktar inte…