ST skyndar till banornas försvar så att de ska kunna låna pengar från ATG. Summor upp till 100 miljoner har nämnts i upprustning till de banor som kan erbjuda ett business case värt namnet…
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.
För detta har ST anställt en konsult – Östersundstravets tidigare travbanechef Jan Quicklund – på ett år. Låt oss hoppas att han kan ge sin syn på vad som är affärsmässigt när den lokala banken redan sagt nej? Blir det så att ST borgar för sin egen dumhet?
Hur tänker Svensk Travsport och var går gränsen mellan välvilja och osunda affärsmetoder?
Svensk Travsport borde istället satsa pengarna där de hör hemma. Uppfyll tidigare löften om höjda prispengar som kommer göra travsporten mer nytta och inse att utan hästägare inga hästar och därmed inga travbanor.
Anders Källström – en av författarna till boken ”Det smarta landet” – poängterade bland annat:
”Varje beslut vi tar kan föra oss i rätt riktning: de smarta vardagsbesluten, som att köpa svenska livsmedel. De smarta samhällsbesluten, som påverkar politiker och företagsledare att ta modiga och hållbara steg. Ny kunskap och tekniska innovationer förändrar vårt sätt att leva – till det bättre, om vi gör rätt. Här börjar resan mot det smarta landet.”
Kanske är det så att ST:s ordförande Anders Källström redan börjat fundera i dessa banor och det är förstås glädjande i så fall. Mats Denninger och Leif Almgrens förslag om banornas framtida förändringar är satt på ”pausknappen” tills vidare och några förändringar lär knappast ske förrän den 1 januari 2026?
Låt oss hoppas att hästägarna sätts i centrum – om vi vill ha en hästsport värd namnet i framtiden?
Det finns enbart en lösning. Bygg för framtiden genom att skapa näringsförutsättningar för nya hästar som med sunda villkor kan födas upp, ägas och tävlas med.
De alarmerande siffrorna om att vi på tre års tid tappat en tredjedel eller mer av vår närtids hästbestånd borde få alla i styrelsen att fundera över uppdraget. Detta görs bäst genom att uppfylla ST och ATG:s eget pokallöfte. 300 miljoner skulle göra susen! 100 miljoner – eller vad summan är som kan satsas på olika banor – ger ingen grund för framtidens aktiva som behöver nya pengar nu!
Debatten har gått hög om alldeles för få storvinster på V75 det senaste året, men i lördags blev det jackpot – i alla fall för två system.
Men det tycks undgått de flesta...
Varför flaggade inte ATG för miljonvinsterna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Utdelningen för sju rätt blev 153.122 kronor på Eskiltunas V75-omgång, men två av de vinnande systemen hämtade hem 9,4 respektive 9,0 miljoner och båda var filinlämnade system på atg.se.
Många undrar säkert varför inte ATG kommunicerat och dundrat på om ”storvinsterna” eftersom det betalades ut totalt 18,9 miljoner i vinst för två system. Insatsen var över 2.000 kronor vardera på båda systemen, men kostade betydligt mer. ATG redovisar inte den verkliga kostnaden…
Förutom detta har det tagits ut en oerhört stor andel av potten hos ATG:s samarbetspartner Veikkaus i Finland. Det är förstås inget fel i det, men man kan undra varför inte heller detta kommunicerats från ATG?
Enligt källor till Sulkysport är innehavarna av de konton som de två nio-miljonersvinsterna kom från ”flaggade” hos ATG. Inte förbjudna att spela utan de håller sig inom ATG:s regelverk, men statistiskt vinner de mer än de borde göra. Kan det vara samma spelare som vann storpotten – över 16 miljoner kronor på Kalmartravets V75-omgång i somras?
Nyligen sade ATG:s vinnarambassadör Hans G Lindskog i Expressen, att han längtade efter att åka ut i Sverige och träffa en miljonvinnare igen!
Ladda eller tanka bilen, Hans G! Många är säkert nyfikna på att träffa de nyblivna miljonärerna.
Låt er inte förblindas och blanda ihop resultaten från Kolgjini Yearling Sale med Next Generation Sale även om auktionerna gick under samma ”flagg” i Eskilstuna.
Intresset för att köpa häst i Eskilstuna var inte stort på Next Generation Sale. Foto:stalltz.se
Lutfi Kolgjini har förstås all anledning att jubla efter sin rekordauktion, men ASVT:s dito gav mycket övrigt att önska. Fjolårets Next Generation Sale var rena bottennappet med 80.629 kronor i snitt för 143 sålda hästar, medan medelpriset blev 77.368 kronor i år.
Av katalogens 102 hästar såldes 57 ettåringar för 4.410.000 kronor och medianen blev inte bättre än 50.000 kronor. Hela 21 hästar lämnade ringen utan bud och elva hästar ropades åter.
Av de sålda hästarna klubbades blott 15 hästar för sexsiffrigt belopp. Det finns all anledning att ta situationen på största allvar.
Frågan är hur länge uppfödarna klarar av att sälja hästar till kraftiga underpriser?
Travsporten står inför betydande utmaningar och idag vet vi att det kommer produceras färre hästar åtminstone fram till 2026 av kända skäl och låt oss konstatera att fakta talar sitt eget språk.
Ett förslag från Jörgen Westholm om ökad makt för hästägare, uppfödare och tränare mottogs inte särskilt väl av ST:s ordförande Anders Källström... . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Minst en tredjedel – och kanske ännu mer – av Svensk Travsports hästbas kommer vi sannolikt att mista och det kommer påverka tävlingsprogrammet tio år framåt. Ett faktum som tyvärr inte går att motverka.
Att tävlingsprogrammet i allt väsentligt behöver ett rikare innehåll är alla överens om, möjligtvis inte ST:s ordförande Anders Källström och styrelsen i Svensk Travsport.
Ett väldigt enkelt förslag för ökad rekrytering är att göra om till säsongsplanering och börja med våra unghästar. Då är det viktigt att skola in dessa tidigt mot ökat antal starter per säsong. Banor som ska vara med säger sig självt och undvik arrangemang på de tävlingsplatser som inga hästar har.
Höj prispengarna och sluta tjata om att det bara leder till ökad tränardebitering. Det snacket körde ATG med redan på 1990-talet och var lika mossigt då som det är idag.
Prispengarna i V75 är i behov av att justeras uppåt och håll fast vid rikstotoloppens olika klasser på lördagar och sluta med att smeta ut dessa under andra veckodagar. Nu lägger ST in en extra proposition på lördagarna från mitten av september för att försöka öka svårighetsgraden för V75-spelarna genom att begränsa möjligheterna för de bästa tvåbenta kuskarna (max 500 starter för att deltaga i den nya propositionen).
Det är andra gången som Svensk Travsport går hårt åt landets toppkuskar…vid förra tillfället infördes begränsningar för att kunna tävla på två olika banor samma dag.
Jag har svårt att tro att det blir någon större förändring med den ”nionde” propositionen. Viktigast – enligt mitt sätt att se det – är att få så jämna spellopp som möjligt och där den sista hästen som får plats i ett V75-lopp har höga poäng. Då har man lyckats!
Tyvärr tappar Svensk Travsport fart på flera olika områden. Omsättningen på hästspel behöver vitaminer och inte genom att hästbristen gör att det finns en ”lampa” i varje lopp. Att göra Åby – Sveriges senast upprustade publik- och stallanläggning – till en B-bana, enligt Denninger-förslaget visar inget annat än att travsporten agerar som en bananrepublik. Vad tar vi alla för ansvar?
Allt detta är inget annat än efterdyningar på ett pokalmisslyckande 2018 som först sporrade till framtidstro, men därefter kom baksmällan i takt med sveket.
Spelomregleringen 2019 tilläts av ATG styrelse att bli till ett försnillande av sportens reurser och även riksdagens förtroende eftersom 650 miljoner kronor om året i skattelättnader försvann snabbare än en avlöning. Straffet blev höjd spelskatt och ATG:s kasinospel lyser rödare än motsolen nu inför nästa års tävlingsprogram som ska försöka pressa ut fler starter av en redan pressad hästägarekonomi.
Kanske dags att lyfta blicken från spelbordet och följa sportens barometer? Det är inte svårt att göra det. Publiken är lätträknad och vad värre är så redan nu även våra hästar. Och värre blir det…
ST:s ordförande Anders Källström sade vid något tillfälle att vi kör vårt sista lopp 2053 om ingenting görs. Enligt mitt sätt att se det sker det mycket tidigare. Men jag är inte förvånad…Anders Källström har suttit med i styrelserna i ATG och ST sedan 2019 och vad har gjorts för att gynna travsporten och dess rekrytering?
Blev också förvånad när jag läste Anders Källströms brev ”några reflektioner efter sommaren” där han sköt en pil mot Jörgen Westholm även om han inte nämnde honom vid namn:
”Till och från förs en diskussion om styrningen och ”ägandet” av federationen Svensk Travsport. Från några håll har det framförts tanken på en modell där inflytandet och makten i ST skulle grundas på antalet ägda hästar. För mig för det tankarna till en värld vi lämnade för dryga hundra år sedan. Från 1860-talet hade Sverige en rösträttsmodell där förmögenheten avgjorde inflytandet. Det skapade enorma motkrafter som till slut formade det självklara om allas rösträtt. Samtidigt en grundbult som hela föreningssverige vilar på. Medlemmarnas inflytande är inget att förhandla bort vare sig i allmänna val eller i den ägar- och styrmodell vi i grunden har i svensk travsport.”
Slutsatsen av Anders Källströms rader är, att allt är bra och det är bara att fortsätta på den inslagna vägen.
Om jag uppfattat det rätt så deltog Westholm i en paneldebatt i våras med Anders Källström och där han bland annat ansåg att det är svårt att helt jämföra Svensk Travsport med en folkrörelse eftersom det finns många personer som investerar stora summor för att ATG och ST ska fungera.
Idag har hästägarna, uppfödarna och tränarna (också hästägare och uppfödare) färre än 15 procent av rösterna i Svensk Travsport och det anser Westholm vara alldeles för lite i förhållande till vad som investeras och hur den bristande rekryteringen inte uppmärksammas av banor och ST.
Jörgen Westholm ansåg att de cirka 7.500 hästar i proffsträning, ungefär lika många hästar hos B-tränare och en röst för varje aktivt fölsto hade varit en väldigt bra väg framåt för att få de aktiva att känna sig delaktiga. Han ansåg att det haltar att jämföra med vad en person betalar i medlemsavgift i en fotbolls- eller ishockeyförening mot vad en hästägare och uppfödare investerar i en travhäst. Skillnaden är förstås väsensskild.
Att hästägarna och uppfödarna behöver få mer inflytande över travsporten anser nog många idag. För flera år sedan sade Lutfi Kolgjini att det bara behövs två BAS-organisationer i Sverige – en för hästägare och en för uppfödare.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera.
Vi använder också cookies och liknande tekniker från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats.
Dina inställningar gäller endast den här webbsidan och sparas som längst i 11 månader. Du kan närsomhelst ändra dina inställningar eller återkalla ditt samtycke genom att klicka på “Sekretess & Cookiepolicy” på denna webbsida.
Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies.
Cookies kategoriserade som nödvändiga behövs för att webbplatsen ska fungera som tänkt. Dessa cookies ser till att basfunktionalitet fungerar på webbplatsen anonymt.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 månader
Används för att spara samtycke under kategorin "Analys".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 månader
Används för att spara samtycke under kategorin "Nödvändiga".
flw_conect_sulk
30 dagar
Används för att hålla prenumerant inloggad.
OAID
1 år
Revive. Kontrollerar om webbläsaren accepterar cookies eller inte. Innehåller ett statiskt värde som inte kan användas för att spåra besökaren. Mer om denna cookie här
sulky_julkalender
1 dag
Används för att visa rätt dag i julkalendern för besökaren när julkalendern är aktiv.
sulkytakeoverad
5 minuter
Används för att komma ihåg att besökaren stängt ned eventuell takeoverannons.
viewed_cookie_policy
11 månader
Används för att spara om besökaren gett samtycke eller inte till användandet av cookies.
wordpress_test_cookie
Används för att kontrollera om webbläsaren accepterar cookies.
Analytiska cookies används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa cookies hjälper oss med data kring antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 år
Google analytics, _ga används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Läs mer här
_gat_gtag_UA_*
1 minut
Google analytics, Används för att spara ett unikt användar-ID. Läs mer här
_gid
1 dag
Google analytics, _gid används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Läs mer här