Fokustema
Krönika
Läs senare

Snart slipper Bergh möta Aramis Bar

Först testade Robert Bergh med sitt ena Derbyhoppet Hail Mary.
Sedan tog han ut sitt andra Derbyhopp Power.
Ingen kunde bita mot Björn Goops italienare Aramis Bar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Kungapokalen i våras, Sprintermästaren i somras, men det är Svenskt Travderby som de svenska tränarna kastar de stora blickarna mot.

Robert Bergh har vunnit travets blå band på Jägersro tre gånger – Remington Crown 1997, Hilda Zonett 2001 och Tsar d’Inverne 2003 – och har två av de hetaste segerkandidaterna även i årets upplaga i Hail Mary och Power, båda med Googoo Gaagaa som pappa.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad: 1–6–6–8–2–1–8
Omsättning: 91.963.887 kr
System: 1.186.989 st
Utdelning, sju rätt: 101.624 kr
Sex rätt: 756 kr
Fem rätt: 68 kr

Expandera

Och då slipper han dessutom möta Aramis Bar (e. Napoleon Bar), som är född i Italien. Denne har nämligen i två raka storlopp besegrat Berghs Derbyhopp. Först vann Aramis Bar Norrlands Grand Prix före Hail Mary och idag var det dags att slå Power i Ragnar Thorngrens Minne.

Fyraåringsloppet i Åbys V75-omgång blev en riktig höjdare med full körning hela vägen. Mest bestämd var Bergh med Power som inledde första halvvarvet på 1.07,9, fick en tryckare av Ultion Face och varvade på 1.10,4. Då hade Björn Goop bytt andra utvändigt mot dödens med Aramis Bar.

SIsta halvvarvet duellerade hästarna sida vid sida och när det skulle avgöras satte Aramis Bar nosen först. Segertiden skrevs till fina 1.11,0a/2.140 meter – precis som på Bergsåker i Norrlands Grand Prix.

Han tyckte att det räckte med det, så han hade nog lite sparat ändå

– Han var jätteduktig, det kändes bra hela loppet. Han var trött i mål, men hade gått ett tufft lopp. Hästen hade avgjort och tyckte att det räckte med det, så han hade nog lite sparat ändå, sade Björn Goop.

Den fortsatta matchningen är inte klar, men hästen är anmäld till Europaderbyt och där kan det bli ett nytt möte med Ecurie D. När de båda möttes i Fyraåringseliten vann ju Frode Hamres travare, medan Aramis Bar fick nöja sig med femteplatsen.

För Robert Bergh ser det mest ut att finslipa formen hos sina Googoo Gaagaa-söner. Hail Marys seger seger på Hagmyren i tisdags och Powers andraplats idag visar att det det inte kommer att bli några sömnlösa nätter inför Derbykvalen.

Vilka som äger Aramis Bar då? Jo, ishockeyprofilerna och traventusiasterna Peter och Kent Forsberg som även ägde Robert Berghs Derbyvinnare Tsar d’Inverne!

***

Det var dukat för topptävlingar på Åby med flera storlopp och rikstotofinaler och visst levde tävlingarna upp till förväntningarna. Den ena sportsliga höjdare efter den andra serverades inför de tomma läktarna.

Rickard Svanstedt satt själv i sulkyn bakom egentränade Argbiggan (e. Maharajah) och körde i ryggar till upploppet då det blev fritt fram på open stretch. Argbiggan växlade tempo snabbt och speedade till vinst på 1.12,5/2.160 meter. Noteringen är en tangering av Askens Valencias (e. Rite On Line) svenska rekord från 2013.

Tre andra höjdare på Åby

1Lika högkapabel som knepig är Pleasure For Cash (e. Ready Cash) som givit både förre tränaren Robert Dunder och nuvarande Oscar Berglund en hel del gråa hår under åren. En bra bit in i sexåringssäsongen kanske bitarna fallit på plats för valacken. I klass I-finalen imponerade hästen våldsamt efter att ha körts till ledningen efter ett drygt halvvarv, öppnat på 1.08,6/500 och 1.10,6/1.000 meter innan han stack undan på 1.11,2a/2.140 meter.

”Jag älskar den här hästen. Jag har tjatat sedan dag ett om hur bra han är, men han har haft hjärnspöken. Han håller på att mogna och är stabilare än någonsin. Det är en häftig häst”, sade Oscar Berglund om hästen som klev upp i bronsdivisionen efter segern.

***

2Tio segrar på 13 starter inger respekt – men det räcker med att Newport Beach (e. Ready Cash) visar upp sig så lär konkurrenterna darra. Den tysktränade hästen hade lekstuga i klass II-finalen tillsammans med Peter Ingves, där han efter tidig ledning dansade undan på 1.12,4a/2.140 meter utan att se allt för pressad ut.

Hästen, som är svenskregistrerad, ägs och är uppfödd av Günter Herz, vars största stjärna är Elitloppsvinnaren Brioni. Vinnande Newport Beach spinner ut samma möderne som 17-faldiga miljonärskan och stentuffa stoet Grades Singing (född 1982 e. Texas), 1.12,0ak*/17.023.105 kr.

***

3Galopp i början av upploppet i Axevallalöpning kostade både mark och möjligheten till en direktplats i Åby Stora Pris för Adrian Kolgjini-tränade Rajesh Face (e. Raja Mirchi). Istället för storloppet för sulky sadlades Rajesh Face ut i Åby Stora Montépris och vilken prestation den formstake valacken svarade för. Efter att ha varvat på 1.08,5 första kilometern var det förstås lite stumma ben till slut, men Rajesh höll ångan uppe och landade på 1.10,1a/1.640 meter – nytt svenskt rekord för svenskfödda hästar!

Snabbaste montévinnaren på svensk mark är franska stoet Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier), som vann montéeliten för två år sedan på 1.09,8a/1.640 meter.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Längta efter svenska Mastersfinalen

Trotting Masters ligger i ide på grund av coronapandemin.
STL Open kan bli en trevlig ersättare.
Där tar dagens vinnare av E.J:s Guldsko Missle Hill plats.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill och skötaren Ellinor Wennebring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill och skötaren Ellinor Wennebring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sommarens 15 gulddivisionslopp i Sverige – med start med Östersundstravets Jämtlands Stora Pris och avslut på Hagmyren med E.J:s Guldsko ikväll – banar väg för det nyinstiftade STL Open på Solvalla söndag den 27 september.

750.000 kronor väntar vinnaren i finalen över 2.140 meter autostart och de tio hästar som samlat flest poäng enligt rikstotoberäkningen i de 15 gulddivisionerna i sommar får chansen att vara med.

Giviet kommer inte de tio bästa att vara med, men STL Open har alla förutsättningar att bli ett härligt avslut på den ”internationella” storloppssäsongen i Sverige i väntan på SM-helgen några veckor senare.

Eller vad sägs om vinnarna i sommarens 15 storlopp?

 • Jämtlands Stora Pris: Handsome Brad (tränare: Ulf Stenströmer)
 • Norrbottens Stora Pris: Antonio Tabac (Jörgen Westholm)
 • Kalmarsundspokalen: Tae Kwon Deo (Adrian Kolgjini)
 • Gulddivisionen Halmstad: Generaal Bianco (Peter Untersteiner)
 • Årjängs Stora Sprinterlopp: Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Axevallalöpning: Handsome Brad (Ulf Stenströmer)
 • Bollnäsloppet: Dreammoko (Björn Goop)
 • Hugo Åbergs Memorial: Double Exposure (Daniel Redén)
 • Ego Boys Minne: Diamanten (Stig H Johansson)
 • Åby Stora Pris: Moni Viking (Björn Goop)
 • American Trot Romme: Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson)
 • Silverörnen Solänget: Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Sundsvall Open Trot: Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Birger Bengtssons Minne Jägersro: Mellby Free (Björn Goop)
 • E.J:s Guldsko Hagmyren: Missle Hill (Daniel Redén).

Säsongen har varit lång för topphästarna och de många storloppen börjar ta ut sin rätt, men ett sista försök i slutet av september torde ändå funka utmärkt i planeringen, oavsett om det väntar vintervila eller en satsning mot det franska vintermeetinget.

Sista vinnaren i serien blev Daniel Redéns nybakade vinnare av Solvallas Jubileumspokal, femårige Missle Hill (e. Muscle Hill). Startspår en bit ut bakom startbilsvingen är gynnsamt på Hagmyren och från spår sex såg spetschansen god ut för Misle Hill.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 7–14–3–4–2–6–7
Utdelning, sju rätt: 27.248 kr
Sex rätt: 230 kr
Fem rätt: 24 kr
Omsättning: 95.768.951 kr
Antal system: 1.280.398 st

Expandera

Nu dröjde det cirka 500 meter innan Missle Hill nådde täten, släppt dit av From The Mine, tillsammans med Per Lennartsson. Nåväl, lekande lätt blev det för Missle Hill som efter 1.11,2 första kilometern ökade takten rejält sista halvvarvet och vann på 1.10,5a/1.640 meter.

”Jag är imponerad av den hä lilla hästen, han blir bättre och bättre. Han var dock inte så fin i värmningen som på Solvalla. Han tog töm och var sur, så jag ändrade lite på hans spärrgrimma. Nu måste han ta loppet på bra sätt, vil ska kolla upp varför han va arg idag, antingen var han bara kaxig eller så ville han visa att något inte var hundra. Är det bra siktar vi på STL Open,” sade Daniel Redén till VinnareV75.

***

Tre andra toppar

1Jörgen Westholm har stora planer för superstoet Unique Juni (e. Uptown Yankee). Först Sto-SM på Åby i oktober – sedan världens största montélopp Prix du Cornulier på Vincennes i januari! Det finns minns sagt fog för det.

Unique Juni har visat att hon är ett av landets främsta ston och idag på Hagmyren klev hon runt ett stosällskap utan prut från 40 meters tillägg. Via sjunde utvändigt, ryggar i tredjespår till 250 kvar och ett rykande upplopp slutade med plättlätt seger. 161 meter kort är Hagmyrens upplopp. För Unique Juni hade det räckt med halva.

Westholm kunde även glädja sig åt Sir Henry P.Hills (e. Juliano Star) andra raka seger i silverdivisionen efter rejäl avslutning.

**

2Elva hästar har Gävleproffset Håkan Wallberg på sin träningslista och den stora rubrikhästen är fyraåriga stoet Iceland Falls (e. Iceland). Efter en härlig duell mot Naheed, där den sistnämnde galopperade under press mitt på upploppet, vann Iceland Falls klass I-försöket på fina 1.13,0/2.140 meter med voltstart tillsammans med Claes Sjöström. Det svenska rekordet har Stochampionatsvinnaren Some Summit (e. Dream Vacation) med 1.12,0 från 2015.

***

3I 200 meter såg det spännande ut. Sedan hittade norrmannen Björn Steinseth ut i andraspår från tillägg med Steinfaks (e. Järvsöfaks) i Erik Graléns Minne för kallblod. Sedan fick hästen en fin ryggresa i andraspår, avancerade 750 meter från mål och tog sig snabbt fram utvändigt ledaren Valle Hugo. Denne stretade emot bra, men stod utan chans mot Järvsöfaks-sonen som räknade in fjärde raka segern.

Simons chock efter SM-guldet

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ett färskt proffs – och ett blivande

Den ene kvitterade ut A-licensen vid årsskiftet.
Den andra ska gå proffstränarkursen i höst.
Kenneth Haugstad och Jasmine Ising gjorde fin reklam för sina rörelser idag.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kenneth Haugstad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Kenneth Haugstad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Kenneth Haugstad drog igång som proffstränare på Solvalla vid årsskiftet och idag har han 21 hästar i träning. Ett av de första nyförvärven till stallet var jänkaren Manuzio Hanover (e. Donato Hanover) som köptes från Stefan Melanders stall i början av januari.

Det har utvecklats till Kenneth Haugstads rubrikhäst.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 5–2–2–2–3–7–1
Omsättning: 122.242.095 kr
Antal system: 1.616.793 st
Utdelning:
Sju rätt: 6.495 kr
Sex rätt: 57 kr
Fem rätt: jackpot
(31.782.944 kronor går vidare till nästa lördags sjurättspott)

Expandera

Manuzio Hanover gjorde bort sig med galopp i rikstotodebuten i Bollnäs i juli, men när en ny Norrlandsresa gjordes till Bergsåker idag blev det full pott. Efter en lugn inledning tog Kenneth ett tidigt initiativ och sände fram Manuzio Hanover utvändigt om ledande Dollar Hornline. Därifrån hade Haugstad full kontroll och över upploppet brisade Manuzio Hanover undan till lätt seger.

Kenneth Haugstad visade stora känslor efter en av karriärens skönaste segrar.

Visst, han har vunnit storlopp med hästar som Heavy Sound, Spoil Me och Caddie Lisieux, men frågan är inte dagens triumf känns ännu bättre i hjärtat.

Som 42-åring tog han steget till att börja en egen verksamhet efter många ås som anställd hos flera tränare och tränarjobbet bakom Manuzio Hanover är snyggt!

Kenneth klev in i proffslivet ”mitt i karriären”. För 30-åriga Jasmine Ising kommer steget när hon gått den proffstränarkurs på Wången som hon är antagen till senare i höst.

Kenneth har stor spridning på hästägarna i stallet (SRF Stable äger flest hästar, fem), medan Jasmine Ising och sambon Patrik Fernlund är privattränare för hårdsatsande Philip Consulting HB, Vänernsborg. Bakom stallet döljer sig Leif Bengtsson.

Jasmine Ising. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Denne storhandlade bland annat på auktioner sommaren och hösten 2018 och Patrik Fernlund och Jasmine Ising var behjälpliga Bengtsson med inköpen, för sammanlagt 5,6 miljoner kronor.

Idag har Philip Consulting HB 19 hästar i träning hos Ising. Tonvikten ligger på unga hästar, men det finns även några gamlingar som miljonären Staro Costashorta och Green Mamba.

Borups Tornado (e. Maharajah) köptes som treåring från Torbjörn Östergrens stall på Gotland i mars 2019, men det dröjde till i juni i år inann hästen debuterade i sin nya regi.

Det var värt att vänta!

Sex starter i sommar har givit fyra segrar och ett andrapris. Den största hittills kom i dagens klass II-försök, där Anders Eriksson med säker hand lotsade den inte helt lättkörde hästen till seger efter tidig ledning.

***

Övriga vinnare då? Lars Lindbergs Minne slutade med en ny helhjärtad insats av Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar) och Mats E Djuse efter ”visam dödens” som segerrecept. Daniel Redén var full av beundran för sitt sto:

– Jag sade till Mats (kusken Mats E Djuse, reds. anm.) att märren går med järnpäron och sula. Det är ganska tunga skor, hästar som brukar ha stora problem och är rulliga brukar ha det för att lära sig att springa, men hon blir bättre och bättre oh bättre och bättre, sade Daniel Redén.

Han köpte stoet i slutet av april och efter en fjärdeplats i debuten i nya regin har hon radat upp fem raka segrar. 577.500 kronor har en framgångsrik tvåmånadersperiod inbringat. Och mer ska komma!

– Får hon med sig styrkan och får jobba en hel vinter hemma hos oss tror jag att det kan bli riktigt bra nästa år. Jag känner sådan tacksamhet mot henne, hon ger så mycket och bjuder tillbaka. Nu blir det en liten pust, sedan får vi se, fortsatte Redén.

Jörgen Westholm räknade in ännu en tränarseger på V75 genom Sir Henry P.Hill (e. Juliano Star) som serverades en perfekt resa av Rikard N Skoglund. Rikard siktade in sig på ryggen på favoriten Coogan och följde den till upploppet, då segerstöten sattes in.

På avdelningen unga tränare. Daniel Wäjersten lotsade egentränade Merritt (e. Super Photo Kosmos) till säker seger i ett överpacat bronsförsök på vassa 1.10,8a/1.640 meter.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Handsome Brad värd att vänta på!

Han reste sig från den svåra skadan.
Idag tog Handsome Brad karriärens största seger.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var spelfest med superjackpot och omsättningen klev upp i hela 159.164.376 kronor. Östersundstravets största helg för året genomfördes inför tomma publikplatser och inte heller de aktiva hade vädret med sig på nationaldagen.

En som trivdes alldeles utmärkt i leran var Axevallatränaren Ulf Stenströmer. Först fick han se kompisen Ulf Ohlsson ta karriärens seger nummer 6.000 med den av Ulf tränade Vien Ici (e. Varenne) och sedan slog stallets stjärna Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) till.

Jämtlands Stora Pris har varit en av försommarens stora höjdare sedan loppets premiär 1995, då Zoogin tog skalpen av nybakade elitloppsvinnaren Copiad inför en fullsatt arena i Östersund.

Stora stjärnor finns i segerlistan genom historien. Här finns förutom Zoogin även Victory Tilly, Scarlet Knight, Remington Crown, Torvald Palema, Iceland, Mosaique Face, Readly Express och många fler.

Nu sällar sig Handsome Brad till det gänget. Han behöver inte skämmas det minsta.

Jag trodde det skulle behövas ett lopp till, men jag har inte ord för vad den här hästen kan göra

Carl Johan Jepson gjorde ett förtjänstfullt jobb i sulkyn där han efter att ha varit med i startrusningen en bit innan han blev avlöst i dödens och fick tredje utvändigt. 700 meter från mål sattes attacken in och när det kort senare blev ledigt i andra utvändigt innebar det att Handsome Brad fick skön vila i några hundra meter, samtidigt som skuggande Campo Bahia blev av med draghjälpen och tvingades göra jobbet själv.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–1–4–14–1–4–3
Utdelning:
Sju rätt: 1.209.658 kr
Sex rätt: 2.860 kr
Fem rätt: 221 kr
Omsättning: 159.164.376 kr

Expandera
¨

Ledande Cyber Lane försämrade sin statistik från den positionen när han var slagen in på upploppet. Dödenstravaren Victor Gio – som brukar vara Jepsons förstaval i loppen – tog över, men mot en modig och stark Handsome Brad fanns inget att göra. Hästens vassa avslutning talade segerspråk och en halv miljon kronor var i hamn.

– Det känns helt fantastiskt. Jag var jättenöjd med honom senast, men han borde inte ha superformen än. Jag trodde det skulle behövas ett lopp till, men jag har inte ord för vad den här hästen kan göra, sade tränaren Ulf Stenströmer.

Det var efter femteplatsen i Åby Stora Pris i augusti förra året som Handsome Brad förbereddes för start i Trotting Mastersfinalen på Vincennes som olyckan var framme.

– Han har fått en slagskada mot ett ben. Det blir som en grumlighet på gaffelbandet, men det är inte svart som det blir om det är en renodlad gaffelbandsskada utan här kan man mer prata om en varning. Hästen kommer kunna skrittas under de nästkommande månaderna innan han är redo för full träning igen och så laddar vi för nästa säsong, sade Ulf Stenströmer till Sulkysport när det hade hänt.

Det tog tid innan ”nästa säsong”. Först på Mantorptravet i mitten av maj var Handsome Brad tillbaka. Då avlossade han en rykande avslutning till andraplatsen i Östgötaloppet bakom Mindyourvalue W.F. och visade att han blir att räkna med 2020.

Segern i Jämtlands Stora Pris var det absoluta kvittot för det!

***

Tre andra höjdare

1Björn Goop må vara en av världens skickligaste kuskar (han vann fyra lopp på fem uppsittningar idag!), men han kan träna häst också. Arbetet och det ändrade upplägget för femårige Armagnac (e. Jaded) har gett full pott i form av en helt ny häst. ”Vi ändrade för några månader sedan och han tränar på vår backe-sand-bana, det har gjort honom lugnare, modigare och starkare”, förklarade Björn spetssegern i klass II.

Tioårige Only One Winner (e. Scarlet Knight) har tränats större delen av karriären av Timo Nurmos och kom till Goop i december förra året. Segerreceptet blev detsamma, tidig ledning i stentuff öppning och säker seger även om det var på stumma ben. ”Han har inte tränat särskilt hårt och han tränas mest med unghästarna för att hålla sig på bra humör”, sade Björn Goop

***

2Spang Viktor (e. Alm Viktor) gjorde bort sig med galopp som stor favorit i dubbelcupens finbal i Gävle för två veckor sedan. Idag tog hästen och tränaren/kusken Björn Karlsson snabb revansch.

Från innerspår hamnade Spang Viktor i tredje invändigt och i sista sväng öppnade det sig i det tempostarka loppet som anfördes av Husnäs Elving. Spang Viktor tog sig sakta men säkert förbi Rubus (som tagit över täten 500 meter från mål) och favoriten Alma Prins till seger på goda 1.24,0/2.140 meter.

***

3Lärlingen Andreas Lövdahl är tillbaka hos Timo Nurmos efter en period hos Jörgen Westholm och bakom sin arbetsgivares femåriga sto Dixie Brick (e. Donato Hanover) lade Lövdahl inga fingrar emellan.

När favoriten Award Kronos och Mars E Djuse från bakspår hittade till ledningen efter 700 meter från bakspår anslöt Dixie Brick snabbt på utsidan. Tempot var stenhårt och den som stod pall för det var Dixie Brick. Redan 400 meter från mål var ledaren slagen och även om Dixie Brick var rejält stum över upploppet höll det hela vägen. Imponerande av fjolårets finalist i Breeders Crown för fyraåriga ston.

Krönika