Fokustema
Krönika
Läs senare

Tornet man inte vill sitta i

Elitloppet blev sedvanligt rafflande.
Men det avgjordes inte på banan.
Utan i domartornet.
Av
Ola Lernå

Alla ”experter” var överens om att vinnande Dijon gick i passgång sista 20 meterna och borde varit diskvalificerad. Och Jos Verbeecks sätt att ta sig ut i andraspår efter 600 meter hade snudd på renderat i fängelsestraff alla andra tävlingsdagar utom i Elitloppet.
Innan dess vände Readly Express hem till stallet före finalen på grund av hälta.

Domartornet var kanske det enda ställe jag inte ville se Elitloppet från i söndags. Deras jobb var fullständigt hopplöst. Dijon har ett runt framsteg, men det hindrar inte faktum. Han var den förste häst i Elitloppshistorien som vunnit loppet i passgång.

Beslutet att diskvalificera en Elitloppsvinnare torde vara något av det ”värsta” en domare kan råka ut för. Och att tvingas ta både ettan och tvåan i mål? Nej, det klarade man inte av. Jag är inte ens säker på om det är mål- eller bandomaren som diskar för passgång. Oavsett – i det här fallet var det ingen.
Jag kan ha viss förståelse, men vägrar acceptera. Att införa ett eget regelverk i Elitloppet är som att bjuda in till vårdslöshet som blir okontrollerbar.

Readly Express då? Såväl Björn Goop som banveterinär Hans Bernhardsson var överens – Readly Express var inte i stridbart skick efter Elitloppsförsöket. Hans avsked framför Solvalla-publiken lockade fram en tår i ögat. I den situationen som uppstod kunde det inte blivit vackrare.

Nu är karriären över. Han fick avsluta med seger. Om han kommer tillbaka? Tja, vi har sett stora idrottsmän som Björn Borg och Mark Spitz ta adjö, men göra urtrista comebackförsök.
Vi har sett stora stjärnor som Annika Sörenstam och Rocky Marciano sluta när de verkligen var på topp.

Jag hoppas att Readly gör samma sak. Det var en värdig avslutning inför Solvalla-publiken som visade sin uppskattning för en av världens kanske bästa hästar genom tiderna. Han tar adjö som sjuåring. Vilket inte alls är något konstigt. Men han tar adjö efter blott 37 starter.

Jag lovade mig själv ifjol att aldrig fokusera på förlorare i Elitloppet, då Bold Eagle försvann bakvägen efter omstartskaoset, och i framtiden alltid hylla vinnaren.
Men det gick inte ens att hålla det löftet ett enda Elitlopp.
Nya tag om 365 dagar.

Och då kommer jag ha koll på att det är bandomaren som ska hålla koll på gångarterna.

TILLÄGG: Men tydligen inte när hästen når mållinjen. Enligt paragraf 57 är det måldomaren.

Ola Lernå på twitter:

”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
”Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist” #bythebook #PabloPicasso #stallsvantebathtwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 22 sep
Apropå gårdagens blogg om Europaderbyt; Europeiskt Treåringschampionat på Vermo går sju dagar efter finska Kriterie… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 sep
Marcus Melander körde alltså in 775.000 dollar på mindre än 24 timmar. Eller 372.000 kronor i timmen. ”Just happy t… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 16 sep
Fokustema
Krönika
Läs senare

Superettan mot Champions League

Det är dags för en av årets viktigaste temperaturmätare inom svensk travsport: Kriterieauktionen.
Jag gjorde misstaget att gräva ner mig i katalogen till Lexington innan jag på allvar penetrerade Kriterie-boken.
Och då blir det lite Superettan mot Champions League.
Av
Ola Lernå

Auktionskartan i Sverige har ritats om de senaste åren. Sweden International Yearling Sale växer och det känns som den kapar lite toppar på Kriterieauktionen. I år dyker Åby-auktionen upp i samband med SM-helgen och siffrorna från Kriterieauktionen ifjol, snitt 110.990, vilket var ett skutt uppåt jämfört med året före kan bli jobbigt att möta, men absolut ingen omöjlighet.

Sverige har världens bästa unghästprogram. Åtminstone ekonomiskt sett. Jag lyfter fram Attraversiamo som förvisso vunnit Derbyt och E3, men också ”missat” i Kriteriet och har aldrig varit anmäld I Breeders Crown. Ändå har han tjänat 8,2 miljoner premiechansade kronor.
Om vi jämför med Face Time Bourbon, som vunnit ”allt” i Frankrike (17 starter, 14 segrar och två andraplatser) så har han nått upp i 703.550 euro – eller en miljon mindre.

Och det finns avkommor till Ready Cash (en) och Muscle Hill (tre) i Kriteriekatalogen. Så visst finns potential för att någon ska springa iväg i pris. Men det är ändå mil till Lexington. Snudd på ljusår till och med.

Auktionsrekordet i USA är 825.000 dollar (åtta miljoner svenska kronor), Donato Hanovers helbror Detour Hanover, som tog fyra segrar och tjänade 25.000 dollar i karriären. Frågan är i år om det finns en ”million-dollar-baby” i Lexington?

Jag hittade snabbt fem i katalogen med härstamningen. Sedan krävs ”bara” utstrålningen, samt att två alldeles för rika personer eller konsortium, vill mäta sina tillgångar offentligt.

Det finns alltid någon som är nöjd på en auktion

Auktionen ute på Fasig-Tipons Pavilion drar igång på tisdag kväll, strax efter midnatt svensk tid. Att hänga på där när budgivningen börjar ta fart på allvar är adrenalinframkallande även för åhörare. Här är hästarna att hålla ögonen på:

Nr 44 Maverick
Hingst Father Patrick – Designed to Be
Lillebror till en viss Greenshoe

Nr 68 One Alpha One
Sto Father Patrick – Mission Brief
En dotter till den mest talangfulla dam jag sett på en travbana

Nr 95 Bee Forever
Hingst Muscle Hill – Bee A Magician
Första avkomman till ”Queen B”, som själv tjänade fyra miljoner dollar

Nr 101 Shamrocks
Hingst Muscle Hill – Buck I St Pat
Mamma var en topphäst som tjänade två miljoner – dollar

Nr 105 Damien
Hingst Muscle Hill – Danae
Helbror till Propulsion

Men först vänder vi fötterna och blickarna mot Bredden som området Infra City i Upplands Väsby numera döpts om till. Ett ganska bra namn för en Kriterieauktion. Och som en god vän sade. ”Det finns alltid någon som är nöjd på en auktion, antingen köpare eller säljare. Men det är sällan båda är det samtidigt”.

Ola Lernå på twitter:

”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
”Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist” #bythebook #PabloPicasso #stallsvantebathtwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 22 sep
Apropå gårdagens blogg om Europaderbyt; Europeiskt Treåringschampionat på Vermo går sju dagar efter finska Kriterie… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 sep
Marcus Melander körde alltså in 775.000 dollar på mindre än 24 timmar. Eller 372.000 kronor i timmen. ”Just happy t… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 16 sep
Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Loppet som UET glömde

Den som vandrar regelbundet över landets stallbackar kan inte undgått att ett av de flitigast diskuterade ämnena är tiden mellan försök och final i unghästloppen.
Tolv dagar mellan försök och final i Derbyt och lika många i Kriteriet ger inga möjligheter till direkt veterinär hjälp och behandling som har 14 dagars karens.
Av
Ola Lernå

Diskussionen är komplex och hur man än vrider och vänder sig så sitter rumpan där.
Att förlänga tiden trampar igång snacket spruta-och-kör eller må bäste veterinär vinna.
Å andra sidan, hur mycket tänker vi på vår djurhållning med två stentuffa prestationer för unga hästar över 2.640 meter med tolv dagars mellanrum?

Var det egentligen någon häst som presterade bättre i Derbyt än i kvalet?
Får vi se samma tendens i Kriteriet?
Men jag sitter absolut inte på nöten här. Det finns i mina ögon inget bästa alternativ, bara två dåliga. Och ska man göra förändringar bör det vara till det bättre. Ren sportsligt är det vitalt att det är lika för alla.

På tisdag körs kvalen till vad Bo ”Red Mile” Fransson kallade ”Världens dyraste uppsamlingslopp” eller Europaderbyt. Fast några av dem körs på lördag.
Europaderbyt handhas av högsta ledning av europeisk travsport, en församling för dagen ledd av ST-ordförande Marjaana Alaviuhkola.
Och loppet är ett orättvist skämt.
Fransmännen kör sina kval på tisdag. Sverige och övriga Norden på lördag.
Finalen går 12 oktober i Finland. Vilket alltså innebär ”spruta-och-kör” för hästar inkvalade på Vincennes, medan finalisterna från Solvalla inte får samma chans. Oavsett vad man tycker om hästar och behandlingar så är den orättvisan så urbota dum att jag har svårt att förstå hur någon kan tagit beslutet…

Det är så urbota dumt att…

Europaderbyt är ett lopp som ingen verkar bry sig om, eller fundera kring. Loppets utveckling har varit beklämmande; 2002, när Kiss Melody vann, var förstapriset 275.000 euro, i år får vinnaren 200.000 euro. Det enda som ökat är väl inflationen (20 procent enligt KI) och insatserna till loppet?

Jag fick möjlighet att anmäla min tvååring till Europaderbyt 2021. För 12.400 kronor i insatser får jag vara med (sedan tillkommer en anmälningsavgift på 9.500 kronor till kvalet). Problemet är att ST/UET inte ens vet var loppet ska gå? ”I Norden, troligen Solvalla” står det på anmälningsblanketten. Det är viss skillnad för mig om det går i finska Rovaniemi eller rent av på någon bana i Norge med spöförbud?
Det är så urbota dumt att…

Att ston tävlar mot hingstar i Europaderbyt är direkt hämmande om man vill ha in anmälningar. Att valacker är diskvalificerade ingen fördel. Ska man lyfta Europaderbyt krävs en stoklass. Kanske höjda prismedel och från svensk sida att baka in loppet i Premiechansen. Det skulle vara häftigt – att en svenskfödd tjänar dubbelt så mycket som en italienare eller fransman – i samma lopp.
Men att hoppas på att det skulle komma en positiv förändring (alltså förbättring) från UET-håll är så urbota dumt att…

Ola Lernå på twitter:

”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
”Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist” #bythebook #PabloPicasso #stallsvantebathtwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 22 sep
Apropå gårdagens blogg om Europaderbyt; Europeiskt Treåringschampionat på Vermo går sju dagar efter finska Kriterie… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 sep
Marcus Melander körde alltså in 775.000 dollar på mindre än 24 timmar. Eller 372.000 kronor i timmen. ”Just happy t… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 16 sep
Fokustema
Krönika
Läs senare

Två Derbyn – två kuskar

Det kördes Derby i såväl Danmark som Holland igår.
Och hur gärna jag än skulle vilja sätta hästen i fokus, så var det två kuskar som stack ut, på vitt skilda sätt.
Av
Ola Lernå

I Danmark hade Rene Kjaer räknat in sin andra Derbyseger (vann med Axel 2015) bakom Donatello Garbo. En maning 100 kvar gav grepp på täthästen och Rene Kjaer satte sig till rätta utan att använda snöret till urryckarna. Han såg mer eller mindre paralyserad ut när Dumbo kom flygande sista biten. Men det var väl ändå lugnt? Invändige kusken gjorde ”high-five” med Rene Kjaer och ju fler gånger reprisen rullades så var Donatello Garbo vinnaren.
Målfotot visade annorlunda. Donatello Garbo hade torskat Derbyt med tussarna kvar i öronen. Med en kusk som i alla fall satt läckert tillbakalutad på målfotot. Och kommer ha ångest över det här loppet en lång tid framöver.

I Holland kom John King Boko till spets och agerade småflegmatiskt hela vägen. Så flegmatiskt att kusken Hugo Langeweg J:r tog beslutet att 150 meter före mål greppa tömmarna i en hand och fuska sig till vinsten genom sju bedrövliga enhandare som hade fått flera italienska kuskar att rodna.
Han är därmed inte välkommen till Halmstad framöver?
Jag hade trott och hoppats på mer om Hugo Langeweg J:r.

Ola Lernå på twitter:

”In great books the best reading is between the lines” #bythebook #stallsvantebath #swedish autumn #direction BC-kv… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 6 okt
@rapidchamp - 28 sep
”Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist” #bythebook #PabloPicasso #stallsvantebathtwitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 22 sep
Apropå gårdagens blogg om Europaderbyt; Europeiskt Treåringschampionat på Vermo går sju dagar efter finska Kriterie… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 20 sep
Marcus Melander körde alltså in 775.000 dollar på mindre än 24 timmar. Eller 372.000 kronor i timmen. ”Just happy t… twitter.com/i/web/status/1…
@rapidchamp - 16 sep