Rent historiskt har Svensk Travsport haft bekymmer när det brinner i knutarna. Många minns säkert Krafft-skandalen som travförbundet försökte sopa under mattan. Estlands-affären sköttes inte speciellt snyggt av travförbundet.
Och inte heller Propulsion-historien eller Alessandro Gocciadoros avstängning för drivning i sex månader och en månads anmälningsförbud trots att han överhuvudtaget inte var inblandad i själva händelsen.
En fråga som Svensk Travsport borde ställa sig själv: är det inte dags att rannsaka sig själv?
Trots att ledande personer bytts ut under årens lopp på Svensk Travsport så verkar en del saker fortsatt sitta fastklistrat i väggarna inne på Hästsportens Hus. Genom att inte ingripa för hästarnas väl och ve vilar – enligt mitt sätt att se det – ansvaret blytungt på ledande personer, trots att Svensk Travsport haft för vana att låta saker rinna ut i sanden och inte utkräva ansvar.
Svensk Travsports styrelse har inte varit speciellt handlingskraftiga vid någon av ovanstående händelser utan litat blint på sina tjänstemän i alla lägen.
Den rättsosäkerhet som Svensk Travsport skapat själva lägger sig som en våt filt över hästarnas bästa, men också över de aktiva. Varför ser inte ledningen eller styrelsen i Svensk Travsport vad som händer. Är man förblindad av makten?
Att den tränare som nu stängts av fått tävla vidare under flera månader trots ST:s vetskap om vad personen sysselsatt sig med är obegripligt ur mina ögon. Tränaren har startat hästar och vunnit på V75 och detta i en spelform som omsätter upp till 100 miljoner kronor varje vecka.
Har ST ingen respekt för hästarna och/eller spelarna? Anser ATG att det är okej att låta hästar starta som borde stanna hemma i stallet? Och hur tänker Spelinspektionen när hästar fått tävla med ST:s goda minne?
Hur blir det för landets hästägare? Kommer de felaktigt utbetalda prispengar hamna i rätt fickor när utredningen är klar?
Svensk Travsport har mycket att tänka på framöver och inte minst hur travförbundet ska agera runt rättssäkerheten.
Vi är många som har anledning att vara oroliga, såväl två- som fyrbenta!
***
Fotnot: rättssäkerhet innebär att det finns en rättsordning som ger individen skydd mot övergrepp från samhället och andra individer och kan känna rättstrygghet. I denna rättsordning ingår juridisk trygghet och att rättsreglerna tillämpas förutsägbart och effektivt. Källa: Wikipedia.