Fokustema
Treåringsläget
Läs senare

Kulltopp opererad

Fjolårets bästa tvååring opererades direkt efter segern i Svensk Uppfödningslöpning.
Tanken var förstås att den ska göra Coin Perdu ännu bättre som treåring.
– Nej, det är fel, det är lite Harrisburg kring den här operationen, skrattar Svante Båth. Idag börjar vår resa kring topphästarna i landet – årgång för årgång. Och treåringarna är som sig bör först ut.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Coin Perdu gör årsdebut i Breeders Crown på måndag. Foto Martin Langels/ALN
Coin Perdu gör årsdebut i Breeders Crown på måndag. Foto Martin Langels/ALN

Imorgon följer vi upp med fyraåringarna och på onsdag tar vi temperaturen på femåringarna. Men då går vi även utanför Sveriges gränser eftersom det är topphästar i vardande som kan dyka upp i storloppen under året runt om i Sverige.

Vinstrikaste tvååriga svensktränade hingstar/valacker 2016
Häst
FaderTränarePrissumma
Coin Perdu
S.J.'s Caviar
Svante Båth, Solvalla
1.695.000 kronor
Executive Caviar
S.J.'s Caviar
Joakim Lövgren, Jägersro
1.452.000 kronor
Ethien du Vivier (FR)
Sancho Turgot
Tomas Malmqvist, Jägersro
415.591 kronor
Snabbaste tvååriga svensktränade hingstar/valacker 2016
Häst
FaderTränareTid
Coin Perdu
S.J.'s Caviar
Svante Båth, Solvalla
1.12,7a
Executive Caviar
S.J.'s Caviar
Joakim Lövgren, Jägersro
1.12,9a
Dats Caballo
JocoseTomas Malmqvist, Jägersro
1.12,9a

2.690 varmblodiga travare föddes i Sverige 2014. Endast 223 startade som tvååringar, vilket var styvt åtta procent av kullen. Men visst tändes det några stjärnor!? Mest imponerade Svante Båths S.J.’s Caviar-son Coin Perdu som vid två tillfällen sänkte Europarekordet, gick obesegrad genom säsongen och vann Uppfödningslöpningen.
Direkt efter segern lades dock Coin Perdu på operationsbordet, ett slappt gomsegel fixades till.
– Tanken är väl inte att hästen ska bli bättre, utan att minska risken för något som inte hände i fjol ska behöva hända i år. Det är lite Harrisburg över det hela, men visst förstår alla att han fick luft även när han startade i fjol, säger Svante Båth och gör en dragning mot Tage Danielssons klassiska sketch om sannolikheten kring kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979.
Så hur är dagsstatus för Coin Perdu?
– Enligt plan, operationen har gått utmärkt och han går full träning. Tanken är att plocka in honom för ett jobb på Solvalla i månadsskiftet mars/april. Jag känner ingen brådska, men i maj bör han väl vara tillbaka på tävlingsbanan, säger Svante Båth.

Nedan kan du se filmen från när Bergsåker-veterinären Catarina Fischerström kollar Coin Perdus halsproblem före operation (filmen från www.svantebath.se)

Caviar mot Örebro 13 april

Joakim Lövgrens Executive Caviar (e. S.J.’s Caviar) har att brås på som lillebror till den åttafaldiga miljonärskan Your Highness. Av debutsäsongen att döma är han en bra bit på vägen för efter segern i Svampen, andraplatsen i Uppfödningslöpningen och seger i Breeders Crown på Jägersro så gjorde han vinter med 1,45 miljoner i startprissumma.

Executive Caviar vann Svampen Örebro i höstas och senare i december Breeders' Crown. Foto Martin Langels/ALN
Executive Caviar vann Svampen Örebro i höstas och senare i december Breeders’ Crown på hemmabanan Jägersro. Foto Martin Langels/ALN

– Executive Caviar håller på att gå i backe och är uppe i sin vinterträning alltjämt. Han är aktuell för comebacken i mitten av april och det ska väl inte uteslutas att vi åker och startar i Breeders’ Crown i Örebro den 13 april, han har ju tjänat så mycket pengar så det finns ju inte så många loppen att välja på annars för hans del.
– Jag håller honom för att vara en modern travare och tycker han fortsätter att bära upp sig fint och har en härlig spänst. Målet är framförallt att han ska vara bra i höst, det är då han ska ha toppform till de största loppen i det skedet, säger Joakim Lövgren.

En Breeders Course-final vann franskfödde Ethien du Vivier (e. Sancho Turgot) under sin debutsäsong, i hans fall var det i Wolvega i slutet av oktober.
Dessförinnan hade hästen galopperat i tre av de fyra första starterna, men även visat väldig fart.
– Han fick ta det lugnt efter Breeders Course och har vintertränat. Han har precis börjat gå fort, intervaller på rakbanan och ser jättefin ut, säger Tomas Malmqvist.
Det blev en del galopper i fjol, går bättring att skönja aktionsmässigt?
– Egentligen är han inte osäker i sig utan han var bara en bebis i fjol. Nu har han vuxit både på höjden och bredden och ja, han verkar allmänt bra i träningen.
Hästen är franskfödd, men du höll dig ifrån Vincennes under vintermeetinget. Hur tänker du framöver?
– Vi börjar här hemma och sedan får vi se vart det tar vägen. Jag håller alla vägar uppe, vi har ju trots allt inte så långt att åka om vi ska röra oss neråt i Europa. Han är anmäld till E3 här hemma och efter det så siktar vi kanske mot Frankrike.

Dats Caballo (e. Jocose) inledde karriären med fyra segrar innan han blev trea i Uppfödningslöpningen samt tvåa i Vinterfavoriten på Solvalla.
– Han startade långt in på tvååringssäsongen och har inte kommit så långt, men gått något jobb efter 1.23 full väg. Annars har han mest gnuggat på med intervaller och gått i sanden. Vi kommer igång framåt slutet av april eller början av maj med honom och för hans del så finns det mycket att välja mellan för han är anmäld till allt, avslutar Tomas Malmqvist.

Storlopp i Sverige 2017, treåringar
Datum
LoppBanaFörstapris
1 juli
E3 h/v
Bergsåker925.000 kronor
1 juli
E3 ston
Bergsåker925.000 kronor
19 augusti
E3 h/v
Romme925.000 kronor
19 augusti
E3 ston
Romme925.000 kronor
1 oktober
KriterietSolvalla2.000.000 kronor
1 oktober
OaksSolvalla1.400.000 kronor
1 oktober
Europeiskt 3-årschampionat
Solvalla50.000 euro
12 november
Breeders Crown
Eskilstunaca 800.000 kronor
12 november
Breeders Crown
Eskilstunaca 800.000 kronor

 

 

 

 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Oerhört snabb i benen”

Galopp från början och störd på upploppet!
Flög ändå fram till seger!
San Moteur var bara bäst i Prix Readly Express!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inledningen var däremot inte speciellt positiv för San Moteur (e. Panne de Moteur-Aung San Suu Kyi) i Prix Readly Express med en galopp. Björn Goops fyraåring kunde komma tillbaka och vinna i årsdebuten efter en mäktig avslutning över upploppet på 1.11,4a/2.140 meter.

– San Moteur har en extrem utväxling när man begär det extra av honom. Han går från 1.15-tempo till 1.06-fart på väldigt kort bit och sedan går han bara fortare och fortare, sade Björn Goop.

Och fortare och fortare gick det till slut och det var med full fart över mål som han flög ifrån ledande Mr Mah Can och vinnarhålets Kurri Jari Boko efter ha travat 1.09,5 sista 300 meterna.

Inledningsvis blev San Moteur generade av Mister Hercules när han felade efter 50 meter och galopp blev också för Björn Goops häst kort efteråt, vilken tappade 30-40 meter på den incidenten.

– I det läget var min tanke att bara ge San Moteur ett lopp.

Dubbla galopper – lösningen!

Björn Goop smög med i femte inner, vilket blev fjärde utvändigt när Hell Bent For Am gav sig iväg i tredjespår 750 meter före mål. I sista sväng körde Erik Adielsson och Hell Bent For Am upp i Hector Sisus sulky och båda hästarna galopperade, vilket öppnade upp för San Moteur.

– När det löste sig för San Moteur speedade han för fullt. Man vill gärna få en skön känsla när det handlar om årsdebut, men det började ju inte direkt bra för honom…

På upploppet handlade det bara om en häst och San Moteur kunde kvittera ut 400.000 kronor för segern i Prix Readly Express efter ha travat 1.10,3/1.900 meter efter galoppen.

– Vi har medvetet inväntat årsdebuten. San Moteur har en jättetuff säsong framför sig med många fina lopp. Idag var han inte på topp. Fortfarande är han rund om magen och går med tunga skor. Det finns mycket mer att göra med honom och han är väldigt väl förberedd, men egentligen ska Håkan (Arvidsson) ha all cred. Han gör ett fantastiskt jobb med hästen och kör San Moteur i alla jobben.

”Han har varit fin hela tiden”

Håkan Arvidsson, uppfödare och delägare, var förstås väldigt glad efter segern:

– San Moteur var otroligt väl förberedd inför årsdebuten. Hela vintern har vi kunnat träna honom utan ett enda stopp. Många har frågat vad som varit fel med hästen eftersom vi inte startat honom, men det var varit precis tvärtom – han har varit fin hela tiden!

San Moteur inledde karriären med fem raka segrar innan han slutade tvåa i Svenskt Travkriterium. Därefter vann han semifinal i Breeders Crown, men galopperade bort sig i finalen den 8 november ifjol och därefter gick Panne de Moteur-sonen till vintervila. Ikväll var han tillbaka på tävlingsovalen efter bravur och var månne detta sluta?

Starkt möderne

San Moteur är undan Aung San Suu Kyi (e. Ready Cash), 1.13,6am/174.300 kr, som bara gjorde elva starter (3-2-1) innan hon sattes i avelsboxen. I aveln finns två avkommor registrerade…San Moteur och helsystern Florence, född 2019 och i träning hos Morgan Ivarsson.

Aung San Suu Kyi är i sin tur undan ostartade Kissy Suzuki (e. Tenor de Baune), vilken har sin främsta avkomma i Rouge (e. Supergill), 1.13,2ak*/902.316 kr.

Mormors mor Tiba Lavec (e. Ata Star L.-Victorious Tail), 1.14,5am/1.382.450 kr, tävlade för Håkans far Berndt I Arvidsson och de segrade i finalen i Breeders Crown.

Tiba Lavec har bland annat lämnat Psycho (e. From Above), 1.12,4am/1.829.017 kr, You Talking to Me (e. Credit Winner), 1.11,7ak/1.771.566 kr, och Manhattan (e. Pine Chip), 1.12,8am*/562.000 kr.

Själv ingår Tiba Lavec i samma syskonskara som Chasing Tail ($806.717), Kick Tail (7.277.646 kr), Day For Night ($616.907) och Comets Tail (2.466.217 kr).

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solvalla
Läs senare

Ny triumf för Asteroid

Fjärde raka segern räknade Asteroid in i ett försök i Breeders Course för Björn Goop och duon var helt ohotad från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Asteroid vid en tidigare seger på Solvalla för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop placerade Asteroid (e. Creatine-Ultimate Cameron) i täten efter 150 meter. Snabba 1.08,5 första 500 meterna blev till 1.11,7 första kilometern. Över upploppet gick Frode Hamres treåring enkelt undan på nya rekordet 1.11,4a/1.640 meter.

– En jättefin häst som det driver väldigt bra för. Det går lätt för honom att springa, men det är synd att han inte får vara med i finalen, sade Björn Goop.

Som USA-född är Asteroid utestängd från Breeders Course. Toppspurtande måltvåan och italienskfödde Callisto (e. Nad Al Sheba) är inte anmäld till Breeders Course och istället gick finalplatserna till duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Cash Maker (e. Donato Hanover), vilka slutade trea respektive fyra.

Fakta

Breeders Course

Återstående försök:

  • 1 juli – Åby
  • 4 juli – Berlin
  • 13 juli – Jägersro
  • 14 juli – Milano

Final:

  • 27 juli – Jägersro
Expandera

Finalen i Breeders Course avgörs den 27 juli på Jägersro med ett förstapris på 700.000 kronor.

Kostade 25.000 dollar

Frode Hamre-tränade Aestorid tog sin tredje seger på Solvalla. Han köptes i höstas i Harrisburg för 25.000 dollar. Asteroids mor Ultimate Cameron (e. Yankee Glide), 1.10,6*/$809.899, tog sin största seger i Elegantimage Stakes (C$557.000) och var finaltvåa både i Breeders Crown och Hambletonian Oaks.

Själv är Ultimate Cameron en dotter undan dubbla Breeders Crown-vinnaren Cameron Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2/$2.138.787.

Cameron Hall var länge det dyraste stoet som sålts på auktion innan Hambletonian-vinnaren Atlanta klubbades för 1.550.000 dollar. Innan dess hade Cameron Hall rekordet med 1,1 miljoner dollar, vilket motsvarade 11,7 miljoner svenska kronor vid den tidpunkten.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskfödd tvååring kvalvann

Hans ”Global” Neléns svenskfödda Global Design kvalvann på Hoosier Park idag och det tvååriga stoet kom hem på 1.14,7/1.609 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Hans Nélen har fött upp Global Design. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det Christopher Beaver-tränade stoet avrundade med 1.10,1 sista quartern och Global Design (e. Ready Cash-She Wear’s It Well) spurtvann med en längd för Peter Wrenn.

Global Design är undan She Wear’s It Well (e. Andover Hall), 1.11,0/$161.820, som också lämnat Global Wonderful (e. Yankee Glide), 1.12,0ak/342.900 kr, och Feel the Rush (e. Muscle Hill), 1.12,8ak/147.500 kr.

Dubbel till Engblom

Det kördes också kvallopp för tvååringar på träningscampen Magical Acres i New Jersey och två av vinnarna hade svensk adress. Per Engblom dubblade och inledde gjorde Chulo (e. What the Hill-Chula) och från spets vann han han 16,5 längder för Yannick Gingras på 1.14,5.

Yannick Gingras vann också med Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall-Winning Missbrenda) och från ledningen utmättes segermarginalen till tre längder på 1.16,1 efter ha avrundat sista 400 meterna på 1.11,1.