Fokustema
Nya licensbestämmelser
Läs senare

”Landets amatörer är fullständigt överkörda”

– Det är inte konstigt att amatörerna har minskat med tanke på den mycket dåliga behandlingen vi får från Svensk Travsports sida.
Av
Claes Freidenvall
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. Foto Göran Lindskog/ALN
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. Foto Göran Lindskog/ALN

STaR:s ordförande Bengt Larwik skräder inte orden efter att det blivit bestämt att licenssystemet förändras från och med nästa år, utan att Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) fick möjlighet att ge sin syn på saken.

Bengt Larwik. Foto: stalltz.se

– Vi fick inte veta någonting, inte ens lämna ett remissvar. Och ändå är STaR en av landets basorganisationer, utan det var Göran Wahlman (travförbundets jurist, reds. anm.) i spetsen och BTR:s ordförande Cay Mäkinen som satt i gruppen tillsammans med Travtränarnas Riksförbund (TR) som kom fram till det här. Landets amatörer är fullständigt överkörda i den här frågan, dundrar Bengt Larwik.

För några veckor sedan kunde Sulkysport berätta om att det nya licenssystemet reformeras från och med 2020 och att begreppet proffs och amatör försvinner och ersätts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.

”Överlever inte utan amatörerna”

– Ryggraden i Svensk Travsport är amatörerna och jag skulle vilja gå så långt att travet inte överlever på sikt utan amatörerna. Nu plockas amatörloppen bort. Vi arrangerar världsmästerskap för amatörer, Europamästerskap, Nordiskt Mästerskap, Svenskt Mästerskap och KGB-priset. Hur ska vi göra med de loppen, vilka ska få vara med och tävla där?

Landets amatörer (B- och D-licens) har nästan halverats sedan 2000. Då fanns det 7.259 licenser och per den 15 april i år var antalet nere på 2.990 amatörer i Sverige.

– Amatörer passar bäst i amatörlopp och nu ska man ta bort amatörsporten som funnits i mer än 75 år i Sverige. För mig är det fullständigt galet. Vi har försökt komma med på lördagar precis montésporten, men fått kalla handen där också. Hela tiden kastas amatörerna åt sidan. Uppenbarligen vill Svensk Travsport bli av med oss, säger Larwik, och fortsätter:

– Vi fick förvisso en liten morot i det nya systemet och möjlighet att träna ett visst antal hästar (högst fem, reds. anm.) som du inte äger själv. Men då måste man ha F-skattsedel och då har du blivit företagare, eller halvproffs om du så vill.

”Rent oförskämt”

Claës-L. Ljung är ordförande i Halmstadtravets Amatörklubb sedan tre år tillbaka och gjorde comeback efter 19 år 2016.

Cläes-L. Ljung.

– Det är mer än underligt att en BAS-organisation hålls utanför en sådan här viktig fråga. Jag förstår det inte alls, och varför har man i så fall BAS-organisationer överhuvudtaget. Det är ju också så att en gång i tiden var det amatörerna som startade travsporten i Sverige, och sedan försöker man och manövrera ut oss. Det är rent oförskämt, säger Claës-L. Ljung.

Alla problem som kan uppkomma med det nya licenssystemet har Svensk Travsport, enligt Claës-L. Ljung, inte tagit någon hänsyn till.

– Vi har ett jätteproblem, vilka ska köra i Svenskt Mästerskap för travamatörer? Lärlingar, eller vem sjutton som helst? Det är väl möjligen bara tränarna som hålls utanför, säger Ljung.

”Inkomst från annat håll”

Claës-L. Ljung har inte bara stor erfarenhet av svensk travsport, utan också av internationell dito. Han har varit ordförande i Europaorganisationen F.E.G.A.T. sedan 1993 och är väl insatt i amatörernas frågor. F.E.G.A.T. har idag 14 medlemsländer i Europa.

– Ur ett internationellt sammanhang har vi varit väldigt noga med att amatörerna inte ska försörja sig på travsporten, utan för att delta i Europa- eller världsmästerskap – som jag basar för sedan många år tillbaka – är kravet att den som representerar respektive land ska ha inkomst från annat håll.

Och Claës-L. Ljung anser också att det är märkligt att det är enklare för B-tränarna i framtiden än proffsen att få licens för att träna andras hästar.

– B-tränarna slipper ju gå tränarutbildning till skillnad mot de som ska bli proffs. För dem kostar det pengar att gå en sådan kurs och du har heller ingen intäkt under tiden du är borta. En stor miss skulle jag väl kunna kalla det.

”Det sväljer väl inte ST heller”

Claës-L. Ljung har varit i kontakt med Svensk Travsport och lämnat sina synpunkter.

– Jag har ringt och klagat och då får jag till svar att det går att lösa propositionsvägen, och visst går det. Man kan ju skriva ut så att ett lopp förbehålls medlemmar i amatörklubb ansluten till STaR och så får man vägra de som man vet är lärlingar eller annat att bli medlemmar i amatörklubbarna på banorna. Då har man löst det, men det sväljer väl inte ST heller?

Ljung tycker att Svensk Travsport hamnat i en underlig situation.

– En gång i tiden var vi ett framstående amatörland med över 7.000 licenser, men nu är vi på väg rätt ner och rekryteringen till sporten kommer lida svårt av detta beslut. Den första som överhuvudtaget klagade på detta var Hanna Lähdekorpi, och hon frågade mig; ”Vad ska jag köra för lopp?”. Förresten så ska Hanna representera Sverige i EM för kvinnliga körsvenner i Danmark i början av augusti i år.

Från amatörklubben i Halmstad har Claës-L. Ljung fått uppdrag att skriva ett klagobrev till Svensk Travsport med anledning av de nya licensbestämmelserna som träder ikraft 1 januari 2020.

– Hur detta licenssystem kom till vet jag inte eftersom vi inte fick chansen att vara med och påverka. Jag kan föreställa mig att B-tränarna är jätteglada, och det får de gärna vara, men det är inte vi, avslutar Claës-L. Ljung.

Fotnot: I BAS-organisationerna i Sverige ingår ASVT, TR, BTR, Travhästägarna, STaR, SPTF och Travklubben Sleipner.

Fokustema
V86 Visby
Läs senare

Perfect Spirit på rätt spår igen

Perfect Spirit var i Gotlandslöpning tillbaka som en vinnare efter två raka galoppmisslyckanden – dessutom en övertygande sådan.
Av
Tobias Nilsson
Perfect Spirit vann Gotlandslöpning och eftersom femåringen kom från två raka galoppmisslyckanden var både tränaren Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström lättade. Foto: SImon Hagen/Sulkysport
Perfect Spirit vann Gotlandslöpning och eftersom femåringen kom från två raka galoppmisslyckanden var både tränaren Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström lättade. Foto: SImon Hagen/Sulkysport

Perfect Spirit (e. Andover Hall – Good Common Cents) övertog ledningen varvet från mål. Första 1.000 metrarna avverkades på 1.10,8 och segertiden blev 1.11,7a/2.120 meter.

Fakta

Perfect Spirit

hingst fem år e. Andover Hall – Good Common Cents e. Kadabra
34 st: 18–5–2
Rekord: 1.09,2ak*
Insprunget: 9.938.079 kr
Uppfödare: Hanover Shoe Farms Inc, USA
Ägare: SRF Stable
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Pär Pergenius

Expandera

– Det känns som hästarna studsar fram, banan är fantastisk här på Gotland. Det hade varit tufft att få tre raka galopper på en Hambletonianvinnare, sade en lättad Daniel Redén till TV12.

Perfect Spirit är därmed, efter att först ha galopperat till slut i Meadow Raods lopp i maj och sedan i körning om ledningen in i första kurvan i Oslo Grand Prix, tillbaka på rätt spår igen inför Solvallas Jubileumspokal om en månad.

Svante Båth kom med gäng hästar till Visbys storloppskväll och vände hem med två nya banrekordhållare.

I inledningen av V86 blev det många hästar som galopperade, det tog Erik Adielsson vara på och ledde från start till mål med Svante Båth-tränade Arras Cando (e. Brad de Veluwe – Frida Filiokus). Segertiden landade på 1.12,3a/1.620, nytt banrekord i autostart för fyraåriga hingstar och valacker..

– Det är såhär han ska ha loppen, sa en nöjd Svante Båth.

Han hann knappt gå ur vinnarcirkeln innan han var där igen. Då storfavoriten Fleet Admiral (e. Muscle Hill – Cantab It All) galopperat kunde årsdebuterande Uppfödningslöpnings- och Breeders Crown-vinnaren Global Welcome (e S.J’s Caviar – Share The Promise) gå undan enkelt till seger på 1.13,1/2.180 – även det banrekord för fyraåringar, nu med voltstart.

– Det vart tacksamt när Örjans häst galopperade, sa Båth.

V86-trippel till Lugauer

Kvällens V86-dominant blev Jägersrotränaren Conrad Lugauer som vann hela tre lopp på streckspelet.

Appassionata (e. Muscle Hill – Hotpants) och Ulf Ohlsson övertog ledningen efter 500 meter och ledde fram till sista sväng. Då pressade Conrad Lugauer med Paris By Cash (e Djali Boko – French Queen) och vann med flera längder på 1.15,3a/2.120, uppvisning!

Conrad Lugauer hade även show med Matilda Cash (e. Djali Boko – Credifice) som ledde hela vägen på 1.15,9/2.120 meter. Båda dessa ston efter Ready Cash-sonen Djali Boko är uppfödda och ägda av Jerry Bengtsson.

Conrad Lugauer fixade trippeln i klass II-försöket över 2.120 meter, genom att ta hand om ledningen med Carotene (e. S.J.’s Photo – Here’s Joanie) som fick värsta konkurrenten Messiah (e. Pastor Stephen – Victory My Way) utanför sig. Pastor Stephen-sonen tappade i sista sväng men kontrade tappert på upploppet, Carotene höll dock undan på 1.15,3a.

I Diamantstoet blev det en skräll. Saga R.C. (e Ken Warkentin – Formidable Kemp) gasades ordentligt på sista bortre långsidan, blev trött på upploppet och istället vann Angelica Herlin-tränade Vicini Axang (e. Orlando Vici – Florett C.D.) för Thomas Jonsson på 1.14,7/2.120 efter ett smyglopp.

Fakta

Rätt V86-rad:

3–7–9–2–7–4–10–8
Utdelning:
Åtta rätt: 141.360 kr
Sju rätt: 532 kr
Sex rätt: 55 kr
Omsättning: 28.030.813 kr

Expandera

Ringmurens lopp över 3.120 meter blev dramatiskt då det gick fort sista varvet. Conrad Lugauer med ledaren Admirer (e. Maharajah – Jeune Fille) fick ordentligt tryck av Roger Malmqvist och Dragster (e. Micro Mesh – Timber Marie). Dragster tröttnade i sista sväng medan Admirer kämpade och stred hela vägen in till mål och blev tvåa. Vann gjorde Rafiki Fri (e. Racer Bourbon – Rodarve Pingla) och Anna Isabell Karlsson på 1.14,6/3.160. Lugauer var allt annat än nöjd över Malmqvists styrning.

 

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy