Fokustema
Nya licensbestämmelser
Läs senare

”Landets amatörer är fullständigt överkörda”

– Det är inte konstigt att amatörerna har minskat med tanke på den mycket dåliga behandlingen vi får från Svensk Travsports sida.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN
Mellby Entre och Malin Viklund efter segern i Amatör-SM ifjol. I år kan den sista svenska mästaren för amatörer koras? Foto Göran Lindskog/ALN

STaR:s ordförande Bengt Larwik skräder inte orden efter att det blivit bestämt att licenssystemet förändras från och med nästa år, utan att Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) fick möjlighet att ge sin syn på saken.

Bengt Larwik. Foto: stalltz.se

– Vi fick inte veta någonting, inte ens lämna ett remissvar. Och ändå är STaR en av landets basorganisationer, utan det var Göran Wahlman (travförbundets jurist, reds. anm.) i spetsen och BTR:s ordförande Cay Mäkinen som satt i gruppen tillsammans med Travtränarnas Riksförbund (TR) som kom fram till det här. Landets amatörer är fullständigt överkörda i den här frågan, dundrar Bengt Larwik.

För några veckor sedan kunde Sulkysport berätta om att det nya licenssystemet reformeras från och med 2020 och att begreppet proffs och amatör försvinner och ersätts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.

”Överlever inte utan amatörerna”

– Ryggraden i Svensk Travsport är amatörerna och jag skulle vilja gå så långt att travet inte överlever på sikt utan amatörerna. Nu plockas amatörloppen bort. Vi arrangerar världsmästerskap för amatörer, Europamästerskap, Nordiskt Mästerskap, Svenskt Mästerskap och KGB-priset. Hur ska vi göra med de loppen, vilka ska få vara med och tävla där?

Landets amatörer (B- och D-licens) har nästan halverats sedan 2000. Då fanns det 7.259 licenser och per den 15 april i år var antalet nere på 2.990 amatörer i Sverige.

– Amatörer passar bäst i amatörlopp och nu ska man ta bort amatörsporten som funnits i mer än 75 år i Sverige. För mig är det fullständigt galet. Vi har försökt komma med på lördagar precis montésporten, men fått kalla handen där också. Hela tiden kastas amatörerna åt sidan. Uppenbarligen vill Svensk Travsport bli av med oss, säger Larwik, och fortsätter:

– Vi fick förvisso en liten morot i det nya systemet och möjlighet att träna ett visst antal hästar (högst fem, reds. anm.) som du inte äger själv. Men då måste man ha F-skattsedel och då har du blivit företagare, eller halvproffs om du så vill.

”Rent oförskämt”

Claës-L. Ljung är ordförande i Halmstadtravets Amatörklubb sedan tre år tillbaka och gjorde comeback efter 19 år 2016.

Cläes-L. Ljung.

– Det är mer än underligt att en BAS-organisation hålls utanför en sådan här viktig fråga. Jag förstår det inte alls, och varför har man i så fall BAS-organisationer överhuvudtaget. Det är ju också så att en gång i tiden var det amatörerna som startade travsporten i Sverige, och sedan försöker man och manövrera ut oss. Det är rent oförskämt, säger Claës-L. Ljung.

Alla problem som kan uppkomma med det nya licenssystemet har Svensk Travsport, enligt Claës-L. Ljung, inte tagit någon hänsyn till.

– Vi har ett jätteproblem, vilka ska köra i Svenskt Mästerskap för travamatörer? Lärlingar, eller vem sjutton som helst? Det är väl möjligen bara tränarna som hålls utanför, säger Ljung.

”Inkomst från annat håll”

Claës-L. Ljung har inte bara stor erfarenhet av svensk travsport, utan också av internationell dito. Han har varit ordförande i Europaorganisationen F.E.G.A.T. sedan 1993 och är väl insatt i amatörernas frågor. F.E.G.A.T. har idag 14 medlemsländer i Europa.

– Ur ett internationellt sammanhang har vi varit väldigt noga med att amatörerna inte ska försörja sig på travsporten, utan för att delta i Europa- eller världsmästerskap – som jag basar för sedan många år tillbaka – är kravet att den som representerar respektive land ska ha inkomst från annat håll.

Och Claës-L. Ljung anser också att det är märkligt att det är enklare för B-tränarna i framtiden än proffsen att få licens för att träna andras hästar.

– B-tränarna slipper ju gå tränarutbildning till skillnad mot de som ska bli proffs. För dem kostar det pengar att gå en sådan kurs och du har heller ingen intäkt under tiden du är borta. En stor miss skulle jag väl kunna kalla det.

”Det sväljer väl inte ST heller”

Claës-L. Ljung har varit i kontakt med Svensk Travsport och lämnat sina synpunkter.

– Jag har ringt och klagat och då får jag till svar att det går att lösa propositionsvägen, och visst går det. Man kan ju skriva ut så att ett lopp förbehålls medlemmar i amatörklubb ansluten till STaR och så får man vägra de som man vet är lärlingar eller annat att bli medlemmar i amatörklubbarna på banorna. Då har man löst det, men det sväljer väl inte ST heller?

Ljung tycker att Svensk Travsport hamnat i en underlig situation.

– En gång i tiden var vi ett framstående amatörland med över 7.000 licenser, men nu är vi på väg rätt ner och rekryteringen till sporten kommer lida svårt av detta beslut. Den första som överhuvudtaget klagade på detta var Hanna Lähdekorpi, och hon frågade mig; ”Vad ska jag köra för lopp?”. Förresten så ska Hanna representera Sverige i EM för kvinnliga körsvenner i Danmark i början av augusti i år.

Från amatörklubben i Halmstad har Claës-L. Ljung fått uppdrag att skriva ett klagobrev till Svensk Travsport med anledning av de nya licensbestämmelserna som träder ikraft 1 januari 2020.

– Hur detta licenssystem kom till vet jag inte eftersom vi inte fick chansen att vara med och påverka. Jag kan föreställa mig att B-tränarna är jätteglada, och det får de gärna vara, men det är inte vi, avslutar Claës-L. Ljung.

Fotnot: I BAS-organisationerna i Sverige ingår ASVT, TR, BTR, Travhästägarna, STaR, SPTF och Travklubben Sleipner.

Fokustema
Triamcinolonacetonid
Läs senare

Nytt positivt A-prov

Under tisdagen meddelade Svenskt Travsport om två positiva A-prov. Idag rapporterar förbudet om ytterligare ett fall.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är amatörtränade Malkin som lämnat ett positivt prov efter V75-segern i Gävle på skärtorsdagen. Hästen lämnade ett blodprov efter fullträffen och analysen visar förekomst av substansen Triamcinolonacetonid.

Malkin, som har hunnit vinna ytterligare ett lopp, har tills vidare startförbud och B-provet har skickats till Frankrike för analys.

Fakta

  • Triamcinolonacetonid är en glukokortikoid, vilka används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.
  • Triamcinolonacetonid finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. För hund och katt finns inregistrerade utvärtes läkemedel som innehållande substansen.
  • Triamcinolonacetonid finns på humansidan inregistrerat i kutana sprayer, nässprayer, örondroppar, krämer och injektionslösningar. Injektionslösningarna har länge använts i hästpraktik. Svensk Travsport har anmodat om stor försiktighet vid användning av substansen, vilken framgår av Karenstids- och förbudslistan.

Fast för doping efter hårprov

Positivt A-prov av 1.10-travare

Fokustema
NZB Bloodstock Standardbred
Läs senare

Majestic Son-hingst i topp

Det är inte bara i Sverige som det ska hållas unghästauktioner på nätet i år. Nya Zeelands auktion NZB Bloodstock Standardbred ”All Ages Sales” hölls under åtta dagar och tog slut idag. En son till Majestic Son blev dyrast av de 19 travare som bjöds ut.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Av årsfölen betaldes det mest för en Majestic Son-hingst undan Cyclone Dani (e. Muscles Yankee) och klubban slogs på 15.000 nyzeeländska dollar, eller 89.000 svenska kronor.

Avkomma efter Majestic Son som var dyrast på NZB Bloodstock Standardbred-auktionen

Ostartade modern Cyclone Dani har sin främsta avkomma i Cyclone Chief (e. The Pres), 1.18,5/$46.218, som vunnit fyra lopp och som varit tvåa i finalen i Grupp I-loppet Australasian Breeders Crown.

Näst dyrast var en dotter till What the Hill, vilken har sin första kull ute till försäljning i år. För ett sto undan ostartade Della’s Spur (e. Pegasus Spur) betalades 10.000 nyzeeländska dollar och det var hennes första avkomma. Modern är helsyster med storstjärnan Speeding Spur, 1.10,1*/$678.875, vinnare av Great Southern Star 2016 och Rowe Cup 2018.

Av 148 utbjudna hästar såldes 138 för totalt 1.042.310 dollar och snittet för travare och passgångare blev 7.553 dollar. Dyrast blev en passgångarhingst efter Art Major för 52.500 dollar.

Samtliga resultat från auktionen, som hölls i regi gavelhouse.com, hittar ni här!

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Sport