Fokustema
Natalie Örtlund-historien
Läs senare

Lärling mister också licensen

Den märkliga historien runt indragningen av Natalie Örtlunds amatörtränarlicens på Rommetravet växer. Lärlingen Jimmy Wahlqvist, som varit anställd av Kenneth L T Nilsson tillhörig Örebrotravet miste igår också sin licens utan att han ens visste om det. Jimmy har hjälpt Natalie i stallet på främst helgerna.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy Wahlqvist. Foto Hanold/ALN
Jimmy Wahlqvist. Foto Hanold/ALN

– Det hade jag ingen aning om. Har de tagit min licens utan att informera mig? Det verkar väldigt konstigt, säger 48-årige Jimmy Wahlqvist.

Den formella grunden för att licensen upphört är att Örebrotravet betraktar det som att Jimmy Wahlqvist blivit arbetslös, och då får han inte ha lärlingslicens.

– Jag blev uppringd av Barbro Lindell på Örebrotravets sekretariat igår. Hon sa att jag nu hade för få hästar på träningslistan för att få ha anställd lärling, det måste vara minst åtta hästar. Jag har plockat bort ett par stycken och så försvann ju Ridgehead Jeanett som figurerat i den här Natalie Örtlund-saken. Jag kan inte reglerna för sånt här i detalj, så jag sa till Barbro att är det på det sättet får jag väl plocka bort Jimmy som anställd, säger Kenneth L T Nilsson.

– Det är inte svårare än att Jimmy Wahlqvists licens avslutats för att han inte har anställning längre hos någon tränare, Kenneth L T Nilsson har till mig uppgett att Jimmy slutat där, säger Barbro Lindell.

Kenneth L T Nilsson figurerade i ”utkanten” av indragningen av Natalie Örtlunds licens. Hästen Ridgehead Jeanett fanns i Örtlunds stall när Travarhälsan gjorde besök förra tisdagen och stoet stod på Kenneth L T Nilssons träningslista. Därav anmärkningen ”felaktigt förd träningslista” som var en av grunderna till att Natalie Örtlunds licens i måndags drogs in av Rommes licenskommitté.

Soppan runt detta har nu alltså utökats med Örebrolärlingen Jimmy Wahlqvist.

– Det kan bara finnas en anledning att de vill komma åt min licens också, och det är att förhindra mig att träningsköra Natalies hästar på Rommes banor, säger Jimmy Wahlqvist.

Han ser ingen annan logik än att samarbetet med Natalie Örtlund är orsaken att det ”plötsligt inte var okej” att han var anställd av Kenneth L T Nilsson längre.

– Det kan inte vara något annat. Jag har en stuga på Kenneths gård och har hjälpt honom med att träningsköra hästarna medan han varit sjukskriven, Kenneth har haft en ond axel som opererats. Det arrangemanget har Barbro Lindell och Örebrotravet varit väl medvetna om och inte haft invändningar emot innan. Jag är hos Natalie Örtlund på helgerna. Min dotter och hon deläger häst ihop, och det har blivit naturligt att när Kenneth haft starthästar på Romme på fredagar har jag transporterat dem dit och så har de stått kvar hos Natalie över helgen innan jag åkt tillbaka till Örebro på måndagen. Dessutom har jag tagit med nån häst som Natalie skulle rida. Att försöka kalla eller likna det här för nån form av svartträningsarrangemang är absurt, säger Jimmy Wahlqvist.

Om det på travbanorna ska börja följas strikt att tränare med färre hästar än åtta på träningslistan inte får ha C-licensinnehavare (lärlingslicensierade) anställda så lär det bli en del indragningar av licenser. Det finns också på den bana det här gäller, Örebro, exempel på andra tränarlicensierade med färre än åtta hästar på listan, med en lärling anställd; amatören Peter Törnqvist (sex hästar) med Veronika Karlsson som anställd C-licensinnehavare. Där har dock inte Örebro tagit licensen för Veronika (ännu ska kanske tilläggas…).

Jimmy Wahlqvist har som lärling också haft en häst i träning enligt reglerna att lärlingslicensierade får stå för två hästar, Opti Ribb. Denne är från och med igår utan tränare.

– Hela den här historien blir bara mer och mer märklig. Att de kunde ta ifrån mig licensen utan att ens informera mig, jag hade ingen aning om det förrän du ringde, det kan väl knappast vara rätt. Jag har alltid samarbetat bra med Barbro Lindell, jag förstår inte alls det här, säger Jimmy Wahlqvist.

– Jag sökte Jimmy igår utan att få tag i honom, säger Barbro Lindell.

– Det stämmer inte, jag har inga missade samtal eller några meddelanden från henne, avslutar Jimmy Wahlqvist.

 

Miste licensen igår – olaga intrång idag

Fokustema
Visbytravet
Läs senare

Gamling har hittat storform!

Romanesque svarade för en imponerande svepning när han tog hem Gotlandslöpning för Björn Goop ikväll på Visbytravet på 1.12,1a/2.120 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Romanesque och Björn Goop vid en tidigare seger i Örebro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Romanesque och Björn Goop vid en tidigare seger i Örebro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Björn Goop kastade loss Romanesque (e. Love You-Guantanamera) från tredje ytter på sista bortre långsidan, nådde fram utvändigt om ledande Inti Boko 500 kvar, vilken knäcktes redan 300 meter före mål.

På upploppet var den tioårige italienaren förkrossande överlägsen när han plockade hem förstapriset på 175.000 kronor och Björn Goop räknade in sin första seger i Gotlandslöpning. Bakom Romanesque följde två andra tioåringar Usain Henna och Charrua Forlan.

Romanesque gjorde sin femte start i regi Björn Goop och räknade in sin andra triumf. Innan dess hade den italienskfödde travaren sprungit in nästan fem miljoner kronor.

Förvandligsnummer

Love You-sonen är en internationell travare – han är inte bara född i Italien, han har tränats av en belgare, en fransman och en italienare innan han kom till Goop i början av april i år.

Innan Romanesque sattes i Björn Goops träning hade han inte vunnit lopp sedan Prix de Rome (€50.000) i Cagnes-sur-Mer den 12 mars 2017. I meritlistan finns också sedan tidigare segrar i Prix de Geneve (€85.000), Prix de la Manche (€85.000), Prix d’Europe (€150.000) och Prix du Parc des Princes (€65.000).

Svensk bakstam

Romanesque är undan Guantanamera (e. Viking Kronos), 1.12,5/€41.305, och hon har också lämnat Criterium Vinovo-vinnaren Oreade (e. Zinzan Brooke Tur), 1.13,2*/€80.151.

Själv ingår Guantanamera i samma syskonskara som Oaks del Trotto-ettan Madras (e. Zinzan Brooke Tur), 1.12,3*/€272.747, och Premio Marche-vinnaren Revillon (e. Uronometro), 1.12,5/€138.758.

Mormor är svenskfödd. Lady Abb (e. Pay Me Quick-Brilliant Brodda), 1.12,8ak/2.172.564 kr, såldes till Italien 1996. Hon är halvsyster med Mack Abb (e. Mack Lobell), 1.12,2ak*/1.265.500 kr.

Mormors mor Brilliant Brodda (e. Shiny Scot), 1.16,6ak/102.150 kr, är i sin tur undan Benba Ribb (e. Shatter Way), 1.20,5ak*/68.575 kr, som fick åtta avkommor, sju tjänade över 100.000 kronor med Ben Brodde (e. Net Profit), 1.15,3ak/652.765 kr, som toppnummer hos Erik Berglöf.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Blågult i New York Sire Stakes

Aldrig segeraktuell förrän en bit inne på upploppet, men på målrakan flög Marcus Melanders Imbossible fram till seger i ett försök i New York Sire Stakes ($36.150) för tvååriga ston på 800-metersbanan Saratoga Raceway. Ytterligare en svensk seger blev det genom Åke Svanstedt och Splash Blue Chip.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marcus Melanders Imbossible debutvann på Saratoga Raceway ikväll. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marcus Melanders Imbossible debutvann på Saratoga Raceway ikväll. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Utvändiga Imbossible vinner för Brian Sears.

Brian Sears kröp ner i tredje inner med Stall Courants Imbossible (e. Chapter Seven-Lavender Fields) på första bortre långsidan och valde ligga still till halvvarvet från mål.

Då plockades det tvååriga stoet ut i andra utvändigt och attacken sattes in vid upploppets början. Sista 100 meterna fick Imbossible ordentlig fart under hovarna och fångade in ledande Eliza B (e. Chapter Seven) utan några större problem på 1.14,2/1.609 meter.

Åke Svanstedt och Illuminata (e. Chapter Seven) slutade fyra på 1.15,0 efter ha tagit positionen utvändigt om ledande Eliza B varvet från mål.

Anders ”Courant” Ström betalade 140.000 dollar för Imbossible i höstas i Harrisburg. Ostartade modern Lavender Fields (e. Muscle Hill) kvalade två gånger och travade 1.18,0 som snabbast med galopp. Imbossible är hennes andra avkomma – den första Flowers N Dreams har inte synts på tävlingsbanan och är fyra år gammal.

Modern Lavender Fields ingår i samma syskonskara som Deweycheatumnhowe-avkommorna Flowers N Songs, 1.09,6/$643.603, och Win the Day, 1.10,6/$135.922.

Dubbelt svenskt i topp

Vinst blev det också för Åke Svanstedts och Mellby Gårds Splash Blue Chip (e. E L Titan-Dunk the Donato) i ett försök i New York Sire Stakes från spets även om det tog emot sista biten.

Splash Blue Chip (mitten) vinner för Åke Svanstedt.

Marcus Melander-tränade Iteration (e. Chapter Seven) närmade sig sista biten, men storfavoriten Splash Blue Chip höll undan med viss möda på 1.13,7. Iteration noterade samma tid som vinnaren och var slagen med en halv längd.

Stoet ägs av Åke Svanstedt och Rune ”Mellby” Andersson och de betalade 265.000 dollar för henne i Harrisburg i höstas. Ostartade modern Dunk the Donato (e. Donato Hanover) är mor till Åke Svanstedts storstjärna och flerfaldiga världsrekordhållare Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass), 1.07,9/$1.246.868.

Svanstedt tvåa med svenskägd

Destined to Dance (e. Chapter Seven-Go Go Dancer) gjorde sin andra start i karriären – trea i debuten – och gav inte sina konkurrenter skuggan av en chans från spets.

Åke Svanstedt kröp ner i vinnarhålet med Jula Shines On efter 300 meter, men den svenskägda Chapter Seven-dottern kunde aldrig bjuda på någon match – slagen med drygt två längder på 1.14,6 – och Destined to Dance vann med krafter kvar på 1.14,5 för Tyler Buter.

John Butenschoen tränar och Destined to Dance köptes för 100.000 dollar i Harrisburg ifjol. Modern Go Go Dancer (e. Credit Winner), 1.12,7/$176.488, tog sig största seger i Tompkins Memorial ($65.910). Hon har sin främsta avkomma i Heels On Wheels (e. Conway Hall), 1.11,0/$180.811.

Svenskfödda Insured Am tvåa

Från ledningen vann också Contested Hanover (e. Chapter Seven-Cr Calendar Girl) och Scott Zeron på 1.14,7. Marcus Melander-tränade Insured Am gavs en smygresa i tredje inner av Brian Sears, vilket byttes ut mot dödens 600 kvar och rygg ledaren genom slutsvängen.

Svenskfödda Insured Am (e. Chapter Seven) kunde dock inte utmana vinnaren och landade på 1.15,0. Åke Svanstedts Avant Garde (e. Credit Winner) felade på ett tidigt stadium, men reparerade till tredjeplatsen på 1.16,0.

Däremot galopperade Jenny Melanders Etra de Vie bort sig vid ingången till första kurvan och slutade utanför prisbordet.

Stark syskonskara

Segrande Contested Hanover, som tränas av George Ducharme, såldes för 160.000 dollar i Harrisburg i höstas.

Stoet är undan Cr Calendar Girl (e. S.J.’s Photo), 1.13,9/$20.260, har varit en riktig plusvariant i avelsboxen med avkommor som Coffecake Hanover ($422.981), Christiana Hanover ($326.511), Marion Gondolier ($277.839), Cavill Hanover ($207.385) och Oscar Berglund-tränade Cobourg Hanover, 1.11,3ak*/1.063.450 kr.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Euromiljonär till Åbergs

Idag gick den sjunde inbjudan ut till Hugo Åbergs Memorial, som avgörs på Jägersro tisdag den 28 juli.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
1.10-travaren Bel Avis kommer till Jägersro i slutet av månaden. Foto: Gerard Forni
1.10-travaren Bel Avis kommer till Jägersro i slutet av månaden. Foto: Gerard Forni

Jean–Michel Bazires nioåring Bel Avis (e. Ganymede) har inte rosat marknaden i år. Han slutade femma i Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) på 1.11,7/2.975 meter i lördags och där vann stallkamraten Cleangame på 1.11,0. Det är faktiskt Bel Avis hittills främsta resultat i år på fem försök.

Hugo Åbergs är ett stort internationellt lopp och vi har som tradition att bjuda in någon fransk häst

Fjolåret var desto bättre med segrar i bland annat Lotterialöpningen i Neapel och grupp II-loppet Prix de Washington (€100.000). Vid fullträffen i Prix de Washington sprang Bell Avis rekordnoteringen 1.10,0a/1.609 meter. Han har totalt startat 69 gånger (22-6-5) och tjänat över 1,1 miljoner euro.

Enligt ett pressmeddelande från Jägersro visade Jean–Michel Bazire stort intresse för att få med hästen i Hugo Åbergs Memorial.

– Hugo Åbergs är ett stort internationellt lopp och vi har som tradition att bjuda in någon fransk häst, så det här känns riktigt bra, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

Igår bjöds Ble du Gers in, vilken också är en Bazire-häst från den starka B-kullen och på nordisk mark tränas nioåringen av Frode Hamre.

Vinnaren i Årjängs Stora Sprinterlopp bjuds in

Vinnarna av Årjängs Stora Sprinterlopp på lördag och St Michel Ajo i Mikkeli den 19 juli bjuds in och totalt är det tio platser i Jägersros stora sprinterlopp den 28 juli med 1.609.000 kronor i förstapris.

Inbjudna är:

  • Bel Avis – tränare: Jean–Michel Bazire
  • Ble du Gers – Frode Hamre
  • Campo Bahia – Conrad Lugauer
  • Cokstile – Rocco Spagnulo
  • Ecurie D. – Frode Hamre
  • Racing Mange – Joakim Lövgren
  • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini