Fokustema
Natalie Örtlund-historien
Läs senare

Lärling mister också licensen

Den märkliga historien runt indragningen av Natalie Örtlunds amatörtränarlicens på Rommetravet växer. Lärlingen Jimmy Wahlqvist, som varit anställd av Kenneth L T Nilsson tillhörig Örebrotravet miste igår också sin licens utan att han ens visste om det. Jimmy har hjälpt Natalie i stallet på främst helgerna.
Av
Lars G Dahlgren
Jimmy Wahlqvist. Foto Hanold/ALN
Jimmy Wahlqvist. Foto Hanold/ALN

– Det hade jag ingen aning om. Har de tagit min licens utan att informera mig? Det verkar väldigt konstigt, säger 48-årige Jimmy Wahlqvist.

Den formella grunden för att licensen upphört är att Örebrotravet betraktar det som att Jimmy Wahlqvist blivit arbetslös, och då får han inte ha lärlingslicens.

– Jag blev uppringd av Barbro Lindell på Örebrotravets sekretariat igår. Hon sa att jag nu hade för få hästar på träningslistan för att få ha anställd lärling, det måste vara minst åtta hästar. Jag har plockat bort ett par stycken och så försvann ju Ridgehead Jeanett som figurerat i den här Natalie Örtlund-saken. Jag kan inte reglerna för sånt här i detalj, så jag sa till Barbro att är det på det sättet får jag väl plocka bort Jimmy som anställd, säger Kenneth L T Nilsson.

– Det är inte svårare än att Jimmy Wahlqvists licens avslutats för att han inte har anställning längre hos någon tränare, Kenneth L T Nilsson har till mig uppgett att Jimmy slutat där, säger Barbro Lindell.

Kenneth L T Nilsson figurerade i ”utkanten” av indragningen av Natalie Örtlunds licens. Hästen Ridgehead Jeanett fanns i Örtlunds stall när Travarhälsan gjorde besök förra tisdagen och stoet stod på Kenneth L T Nilssons träningslista. Därav anmärkningen ”felaktigt förd träningslista” som var en av grunderna till att Natalie Örtlunds licens i måndags drogs in av Rommes licenskommitté.

Soppan runt detta har nu alltså utökats med Örebrolärlingen Jimmy Wahlqvist.

– Det kan bara finnas en anledning att de vill komma åt min licens också, och det är att förhindra mig att träningsköra Natalies hästar på Rommes banor, säger Jimmy Wahlqvist.

Han ser ingen annan logik än att samarbetet med Natalie Örtlund är orsaken att det ”plötsligt inte var okej” att han var anställd av Kenneth L T Nilsson längre.

– Det kan inte vara något annat. Jag har en stuga på Kenneths gård och har hjälpt honom med att träningsköra hästarna medan han varit sjukskriven, Kenneth har haft en ond axel som opererats. Det arrangemanget har Barbro Lindell och Örebrotravet varit väl medvetna om och inte haft invändningar emot innan. Jag är hos Natalie Örtlund på helgerna. Min dotter och hon deläger häst ihop, och det har blivit naturligt att när Kenneth haft starthästar på Romme på fredagar har jag transporterat dem dit och så har de stått kvar hos Natalie över helgen innan jag åkt tillbaka till Örebro på måndagen. Dessutom har jag tagit med nån häst som Natalie skulle rida. Att försöka kalla eller likna det här för nån form av svartträningsarrangemang är absurt, säger Jimmy Wahlqvist.

Om det på travbanorna ska börja följas strikt att tränare med färre hästar än åtta på träningslistan inte får ha C-licensinnehavare (lärlingslicensierade) anställda så lär det bli en del indragningar av licenser. Det finns också på den bana det här gäller, Örebro, exempel på andra tränarlicensierade med färre än åtta hästar på listan, med en lärling anställd; amatören Peter Törnqvist (sex hästar) med Veronika Karlsson som anställd C-licensinnehavare. Där har dock inte Örebro tagit licensen för Veronika (ännu ska kanske tilläggas…).

Jimmy Wahlqvist har som lärling också haft en häst i träning enligt reglerna att lärlingslicensierade får stå för två hästar, Opti Ribb. Denne är från och med igår utan tränare.

– Hela den här historien blir bara mer och mer märklig. Att de kunde ta ifrån mig licensen utan att ens informera mig, jag hade ingen aning om det förrän du ringde, det kan väl knappast vara rätt. Jag har alltid samarbetat bra med Barbro Lindell, jag förstår inte alls det här, säger Jimmy Wahlqvist.

– Jag sökte Jimmy igår utan att få tag i honom, säger Barbro Lindell.

– Det stämmer inte, jag har inga missade samtal eller några meddelanden från henne, avslutar Jimmy Wahlqvist.

 

Miste licensen igår – olaga intrång idag

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport