Fokustema
V75 Hagmyren
Läs senare

Lätt för Policy Of Truth

Reijo Liljendahls Policy Of Truth (e. Explosive Matter) hade inte vunnit lopp sedan augusti 2017 när han på lördagen spurtvann E.J.’s Guldsko på Hagmyren.
Av
Thomas Hedlund
Foto:Christer Norin/ALN
Foto:Christer Norin/ALN

Från bakspår var det mer eller mindre givet att Policy Of Truth skulle hamna relativt illa till i gulddivisionen, samtidigt som det spekulerades om vass öppning mellan många startsnabba hästar.

Och det blev rivig inledning där Muscle Hustle kom till tät med Canari Match i rygg och Charrua Forlan utvändigt. Mitt i första sväng galopperade Muscle Hustle bort sig och plötsligt blev det ny kamp om tät, mellan Canari Match och Charrua Forlan där den sistnämnde fick nöja sig med att ge upp kampen för att istället trava först i andraspår.

Canari Match såg löpstark ut i slutsvängen, samtidigt som attacker sattes in bakifrån, men 200 kvar var det över för ledaren och Charrua Forlan fick kort grepp om loppet.

Men långt ute i banan dök Policy Of Truth upp och sexåringen hade överlägsen fart under hovarna. Vinsten blev lätt på 1.10,2a/1.640 meter.
– Jag skakar i rösten. Det här är en häst som ligger mig varmt om hjärtat och jag har tagit en av min karriärs största segrar med honom och jag tycker att han var värd detta, sade en mycket glad Reijo Liljendahl efter loppet. Och Reijo slog till med en dubbel i Hudiksvall.

Bear Bahareh (e. Turbo Sund) hade fina förutsättningar i ett stolopp över 2.640 meter. Det luktade ledning runt om för Reijo Liljendahls häst och så blev också fallet. Ulf Ohlsson hade mycket att åka med i slutsvängen och Bear Bahareh stegade undan till lätt vinst på 1.14,0/2.640 meter.

Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. (e. Maharajah) hade fina förutsättningar att ro hem silverdivisionsföröket över medeldistans och Torbjörn Jansson prickade starten perfekt från springspår. Det gjorde att loppet såg låst ut, men det blev ändå riktigt bra skjuts på tillställningen och Eldorado B. dansade undan till säker vinst på finfina 1.12,0/2.140 meter.
– Idag var det annat drag i hästen och han såg bra ut, konstaterade Hans-Owe Sundberg efter segern.

Jörgen Westholm hade bra feeling för Miss Silver (e. Classic Photo) i lägsta klassen och hans känsla var rätt. Westholm tog dödens och ledande Chocoboy passerades kort före mål. 1.13,4a/2.140 meter blev segertiden.

Lång distans i bronsdivisionen och Timo Nurmos i huvudrollen. Hans Victory Topline fick ödsla krafter i snabb öppning för att behålla ledningen och när stallkamraten Global Undecided (e. Prodigious) ställde en fråga om att få överta efter en kilometer valde Kontio att släppa. Ett fullkomligt korrekt beslut, för bättre rygg gick inte att få. Global Undecided var totalt ohotad efter att successivt ha ökat farten under loppets gång. Segertiden skrevs till 1.13,0a/2.640 meter och Örjan Kihlström körde Timo Nurmos travare.

Magnus A Djuse körde kallblodet Lukas Rauen (e. Troll Jokeren) till dödens under slutrundan och väl i positionen utvändigt ledaren såg Djuse till att hålla U.R.Faxe instängd bakom ledaren, skrällen Hönn Blesa. På upploppet fick Lukas Rauen sträcka ut och segern blev säker på 1.25,0/2.160 meter.

Fakta

Rätt V75-rad

7 Eldorado B.
1 Bear Bahareh
2 Global Undecided
8 Lukas Rauen
4 Miss Silver
9 Policy Of Truth
4 Tale Of Jacks

Utdelning sju rätt: 729 kronor
Utdelning sex rätt: 18 kronor
Utdelning fem rätt: jackpot
Omsättning: 72.247.696 kronor

Expandera

Mikael Cedergren-tränade Tale Of Jacks (e. Intoxicated) var favorit i V75-avslutningen och tillsammans med Kaj Widell löstes uppgiften på snyggt sätt. Fritt fram blev det på bortre långsidan och när attackväxeln lades i bet det bra för Tale Of Jacks. I ett huj landade ekipaget utvändigt om ledaren och därifrån var saken klar. Tiden: 1.11,2a/1.640 meter.
– Hästen verkar utvecklas hela tiden och det finns växlar kvar. Han tävlar med tunga järnskor än. Det kändes klart 500 kvar idag, sade kusken Kaj Widell.

Fokustema
Avelshingst
Läs senare

Tillbaka i Australien

Peter Haughton Memorial-vinnaren Centurion Atm (e. S.J.'s Caviar-Ens Tag Session), 1.09,0ak/6.834.036 kr, gör sin andra säsong som avelshingst i Australien efter ha stått uppstallad på Västerbo Stuteri tidigare i år.
Av
Claes Freidenvall
Centurion Atm vann Peter Haughton Memorial för Åke Svanstedt. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Centurion Atm vann Peter Haughton Memorial för Åke Svanstedt. Foto Stefan Melander/stalltz.se

Centurion Atm är redan i Australien och jobbar för fullt, berättar Michael Demmers.

På Västerbo Stuteri har S.J.’s Caviar-sonen betäckt 38 ston i år.

– Dessutom har ett tiotal ston ute i Europa seminerats med honom.

Fem miljonärskor har varit på besök hos Centurion Atm under 2019; norskan Olganina (e. Arnaqueur), 1.11,6ak/2.555.968 kr, Bachelores Dream (e. Credit Winner), 1.12,2ak/1.822.348 kr, Ester Zonett (e. Pine Chip), 1.12,6ak/1.472.197 kr, Unique Gowan (e. Muscle Memory), 1.11,8ak/1.186.054 kr, och My Love di Quattro (e. Love You), 1.12,6ak/1.137.643 kr.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Felicity Shagwell till Svanstedt

Knutsson Trottings unghäststjärna Felicity Shagwell byter tränare och flyttar till Åke Svanstedt i USA samtidigt som Tristan Sjöberg tar hem Gobi Princess till Sverige och André Eklundh.
Av
Claes Freidenvall
Felicity Shagwell åker till USA och ska fortsättningsvis tränas av Åke Svanstedt. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Felicity Shagwell åker till USA och ska fortsättningsvis tränas av Åke Svanstedt. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

Felicity Shagwell kommer att göra sin sista start i Sverige antingen på söndag på Solvalla i semi-finalerna i Breeders Crown eller, om hon kvalificera sig till final, i Eskilstuna den 10 november, berättar Tristan Sjöberg.

Flyg är redan bokat till Florida med avfärd den 21 november.

– Efter karantän och välförtjänt vintervila kommer hon att tränas av Åke Svanstedt.

En av huvudanledningarna till flytten är de begränsade möjligheterna i Sverige för äldre ston och då speciellt nyblivna femåringar.

– Dessutom så tror vi på Knutsson Trotting att sprinterdistans och på de sättet som lopp körs i USA – med jämn hög fart – är till hennes fördel.

Felicity Shagwell (e. Maharajah-Diaz Boko), 1.11,5ak/1.076.207 kr, har startat 20 gånger (6-4-2) och som tvååring vann hon Silverstoet, Breeders Crown och slutade tvåa i Svampen. På meritlistan finns också en försökvinst i Svenskt Trav-Oaks. När det verkligen har gällt har dock inte stoet haft rätta flytet på sin sida, men hon lyckades tjäna över en miljon kronor.

Amerikanska till Eklundh

André Eklundh tappar Felicity Shagwell, men kan å andra sidan se fram emot ett amerikanskt nyförvärv. Tristan Sjöberg har bestämt sig för att ta hem treåriga stoet Gobi Princess (e. Muscle Mass-Mrs D), 1.09,6/$108.725, från Anette Lorentzon i USA.

Gobi Princess spurtar till vinst för Tim Tetrick vid en tidigare triumf. Foto: Lisa Photo

– Hon går i motsatt riktning och kommer fortsättningsvis att tränas av just André Eklundh.

Ytterligare två starter blir det för Gobi Princess på amerikansk mark. På fredag startar hon i en division av Circle City ($32.000) på Hoosier Park och den 1 november ska hon också tävla i Crossroads of America ($100.000).

Inbetald till svenska storlopp

I Gobi Princess meritlista finns vinster i consolation i New York Sire Stakes ($40.000) och Continentalvictory ($30.000).

– Hon är inbetald för flera löpningar i Sverige, Drottning Silvias Pokal, Stosprintern och Breeders Crown.

Tristan Sjöberg köpte Gobi Princess som ettåring i Lexington och betalde 60.000 dollar för henne. Hon är undan Mrs D (e. Chocolatier), 1.11,5/$39.230, och hennes första startande avkomma. Mrs D är i sin tur halvsyster med den framstående avelshingsten Kadabra (e. Primrose Lane), 1.09,3*/$2.190.707.

Fokustema
Intervju
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Jag kör ut med bra känsla”

Det finns de som får travsporten via modersmjölken.
Och så finns det dom som har det i blodet – i generationer.
– Men jag har alltid givits alla möjligheter att välja bort travet. Nu blev lyckligtvis det inte så, säger Anders Eriksson.
Av
Ola Lernå
Anders Eriksson är född in i travet – men det var ingen självklar väg att vandra. Ikväll hoppas han kunna överraska på V86. Foto Mia Törnberg
Anders Eriksson är född in i travet – men det var ingen självklar väg att vandra. Ikväll hoppas han kunna överraska på V86. Foto Mia Törnberg

Anders Erikssons utveckling de senaste åren har varit remarkabel då han gått från att vara anonym lärling till att räknas som en av de största kusklöftena vi har i landet. Förra veckan tog han sin 100:e seger i sulkyn – ikväll har han fyra intressanta uppsittningar inom V86.
Men vi backar bandet. Anders Eriksson är verkligen född in i travet. Red ut släktbegreppen!
– Min pappa är tränaren och kusken Ulf Eriksson, mamma Helen har jobbat som hästskötare i över 30 år, bland annat hos Stig H Johansson och jobbar nu på svensk travsports avelsavdelning. Farbror Peter är tränare i Bollnäs, faster Katrin jobbar på Menhammar.
Anders pausar lite, funderar och fortsätter:
– Farfar Kjell var tränare i Bollnäs. Min farmor är syster med Sonja Kilström, mamma till Örjan, som alltså är kusin med min pappa. Även Örjans pappa Ivar var ju travtränare. Egentligen börjar väl allt med farfars far, han hade arbetshästar, jag tror att själva hästbiten tog sin början där.

När jag kör lopp tänker man inte ett dugg på vilka man är släkt eller för den delen kompis med

Anders flyttade till Stig H Johanssons gård Stora Alby som fyraåring med mamma och pappa.
– Båda jobbade ju med trav, men jag gavs alla möjligheter att skaffa andra intressen. Det var hockey, innebandy och fotboll. Även om jag körde lite ponny så var det ingen självklarhet att börja med trav.
Förrän Anders gick ut gymnasiet.
– Jag var så trött på att sitta inomhus och kände att jag aldrig ville ha ett jobb ”inomhus”. Jag ville vara ute och då var hästarna ett lätt val.
Sommarjobbet som 14-åring hos Stig H följdes av anställning, några år i USA/Kanada, ett år på Stefan Hultmans unghästfilial, tillbaka på Stora Alby innan han nu sedan fyra år tillbaka jobbar hos Svante Båth i Knivsta.
– Jag har fyra passhästar, skor en del och sedan försöker jag hinna med att köra lopp. Jag trivs med tillvaron, men har förstås sneglat mot en karriär som egen.
Anders har gått den förberedande kursen, men har kvar själva slututbildningen på Wången för att kunna kalla sig proffstränare.
– Jag skyndar långsamt, men har väl planerat att genomföra den under nästa år.

Anders Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När upptäckte du att du hade talang för det här?
– Talang? Jag vet inte. Med den släkt jag har så har jag ju varit med och analyserat travlopp så länge jag kan minnas. Jag har sett väldigt många lopp och hört diskussionerna efteråt. Jag tror att jag haft nytta där. Jag känner ju att jag utvecklats med åren, faktum är att jag började ju köra lopp ”seriöst” ganska sent, utvecklingen de senaste åren har kommit snabbt.
Är du och Ulf lika på något sätt under/efter tävlingar?
– Alltså, pappa var dålig förlorare förr, men har blivit bättre. Jag tycker själv att jag har klarat förluster på vettigt sätt tidigare. Nu försöker jag göra en analys, men släpper det när tävlingsdagen är slut. Det är bättre att vara rejält påläst före loppen än att grubbla en massa efteråt.

Fakta

Erikssons V86-hästar

Global Thunder (V86-2)
”Jag har inte kört honom på ett tag och lite osäker är jag på formen. Det är en häst jag gillar, han är snabb ut och trivs i ledningen. Jag provar gärna i front och på papperet såg väl inte motståndet ut att vara det allra värsta?”
Maximus M.M. (V86-4)
”Behövde loppet senast och jag tror att han har gått framåt rejält. Han är riktigt kvick bakom bilen och jag tycker att han är alldeles för bortglömd den här gången. Pass på”.
Les Vacances (V86-6)
”Har pausat länge och skulle vi fixa en slant så är jag nöjd”
Musique d’Inverne V86-8)
”Har jag aldrig kört, men jag har ju sett mycket av henne. Senast tyckte jag hon var riktigt bra som fyra, blott slagen med två längder av Conrads Rödluva. Hon visade ju ifjol att hon tillhör de bättre i kullen och även den här tycker jag känns märkligt bortglömd. Jag kommer i alla fall köra ut med bra känsla”.

Expandera

Är det jobbigt att köra mot släktingar?
– Inte för mig i alla fall. Det känns faktiskt viktigt att poängtera. När jag kör lopp tänker man inte ett dugg på vilka man är släkt eller för den delen kompis med. Viljan att prestera på tävlingsbanan rensar alla sådana tankar.
Så om du sitter i spets med en fyraoddsare och pappa kommer utvändigt med en favorit – din häst trivs bäst i spets, vad gör du?
– Plan A är att svara, men frågan är bara dum, det spelar ingen roll vem som kör hästen utvändigt. Jag kör min häst och gör vad som jag tror är bäst för den.
Det är ju som kusk du har fått ett uppsving – ska du verkligen bli tränare?
– För ett år sedan hade jag sagt att jag ska bli tränare. Siffran hade varit 75/25, nu kanske det är 50/50. Det är svårt att driva ett träningsstall. Jag vill i alla fall inte vara utan tävlingsbiten, men det där får framtiden utvisa. Jag stressar inte, jag trivs så bra med tillvaron för dagen!