Fokustema
Kriterieauktionen 2022
Läs senare

”Ledningen begriper inte ett dugg”

”Så här blir det när Svensk Travsport gick ut med signalerna att det är bättre att spara i ladorna än att stimulera marknaden.”
Så kommenterar ASVT:s ordförande Ingemar Alin årets Kriterieauktion.
Av
Claes Freidenvall
ASVT:s ordförande Ingemar Alin sålde hästar på Kriterieauktionen. Foto: stalltz.se
ASVT:s ordförande Ingemar Alin sålde hästar på Kriterieauktionen. Foto: stalltz.se

– Jag är superbekymrad även om jag har inte hunnit analysera siffrorna ännu. Men det måste vara så att många uppfödare fick kalla fötter, hoppade av under kvällen och strök sina hästar. Om det fortsätter så här kommer inte uppfödarna kunna hålla på längre, säger Ingemar Alin.

ASVT:s generalsekreterare Sara Lennartsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

ASVT:s generalsekreterare Sara Lennartsson var också bekymrad över siffrorna och sade igår:

– Medianen hamnade på 60.000 kronor och jag skulle vilja säga att det är riktigt dåligt. Just nu är det jobbigt att vara uppfödare.

Ingemar Alin säger att BAS har slagit larm till ledningen för Svensk Travsport.

– Och det har BAS gjort ordentligt. Nu kan Svensk Travsports ledning titta på vad den åstadkommit. Jag har pratat med både vd (Maria Croon), vice vd (Ulf Hörnberg) och ordförande (Anders Källström) och sagt att ni har ingen känsla för det här överhuvudtaget. De försöker skapa en helt känslolös organisation med bra konsolidering, men de förstår inte vad det handlar om, säger Alin och fortsätter:

ASVT:s ordförande Ingemar Alin är bekymrad efter Kriterieauktionen och riktar hård kritik mot ST:s ledning. Foto: stalltz.se

– När vi satt och pratade på tre man hand sade jag, att ni är inte inne i det här. Jag har varit med i två organisationer tidigare, dels som marknadschef på Jägerförbundet och dels chef för kennelklubben. Hela ledningsgruppen i Jägareförbundet var superintresserade jägare och visste precis vad vi höll på med. Likadant var det i Kennelklubben. Var enda person var jättedrivna hundmänniskor, men i travet kan man ha en ledning som inte begriper ett dugg och då blir det så här.

”Saknas framtidstro och hästägare”

Ingemar Alin säger, att man måste stimulera marknaden:

– Se vad som händer i politiken när diesel- och elpriser och mycket annat blir dyrare, då försöker de styrande stimulera och hjälpa till. I travet går man ut och säger att det finns inga pengar i någon byrålåda, men vem har trott att det funnits några pengar i en byrålåda? Man måste stimulera, annars tar man död på travet.

Ingemar Alin köper inte alls resonemanget, att det hade varit bättre att auktionen arrangerats på Infra City i Upplands Väsby.

– Det har ingen betydelse alls och det spelar ingen roll i vilka former auktionen arrangerats. Det som saknas är framtidstro och hästägare.

”Vi ska spara, inte Svensk Travsport”

ASVT:s ordförande beskriver situationen som oerhört bekymmersam:

– Vi har kämpat rejält hela tiden i BAS för att få till någon typ av stimulering, men bara någon vecka före auktionerna säger ledningen för Svensk Travsport, att det finns inga pengar och att vi ska spara. Inte Svensk Travsport, utan det ska sparas på prispengar. När inte ens orden ”försöka få till mera pengar” nämns blir jag väldigt orolig.