Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

Lekande lätt för Francesco Zet

ESKILSTUNA. Francesco Zet såg oslagbar ut hela Breeders Crown-finaldagen på Sundbyholm och visade sig också vara det i loppet. Father Patrick-sonen behövde inte visa allt på 1.12,4a/2.140 när han följde upp Kriteriesegern med att också vinna Breeders Crown.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Francesco Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Francesco Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I första kullen efter Father Patrick (e, Cantab Hall – Gala Dream) fanns storstjäernan Greenshoe, 1.08,2ak*/1,4 miljoner dollar och efter treåringssäsongen syndikerad för det högsta beloppet någonsin i Nordamerika. I kullen efter kom Amigo Volo, en valack, 1.08,6ak*/1,7 miljoner dollar och stoet Sister Sledge, 1.09,3ak*, även hon dollarmiljonär och nu Stall Zets ägo och Daniel redéns träning,.

Fakta

Francesco Zet

hingst tre år e. Farther Patrick – Shaqline e. Credit Winner
10 st: 8–1–0
Rekord: 1.16,2m* – 1.11,9am*
Insprunget: 6.675.000 kr
Uppfödare: Brixton Medical AB
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Carolina Persson

 

Expandera

I 2018-kullen tycks dock den bästa Father Patrick-avkomman finnas på denna sida Atlanten. Stall Zets Francesco Zet. Efter att ha inlett karriären åt det valpiga och ofokuserade hållet tycks nu alla bitarna ha fallit på plats i slutet av treåringssäsongen .Francesco Zet avslutade den med att vinna de två största loppen för kullen, Kriteriet och Breeders Crown.

– Med Father Patrick är det lite som att köpa en högriskaktie. Det kan bli en riktig stjärna om det slår rätt, säger Daniel Redén.

Gällande Francesco Zet så har talangen hela tiden funnits där. Men Daniel Redén började  känna att tiden höll på att rinna ut gällande att hingsten skulle förstå tävlandets charm denna säsong.

– Han sprang och sov…Först missade han långa E3 på grund av en halsinfektion, och jag kände mig därför tvingad att anmäla till korta E3 en dryg månad senare. Egentligen är det ingen smart matchning att gå korta E3, Kriteriet och sedan Breeders Crown, men i det här fallet var det tvunget att bli så, med målet att korta E3 skulle utbilda hästen att fatta bättre vad han ska göra på banan, så att vi hade den Kriteriehäst vi ville ha. Det lyckades, kan man väl säga, säger Redén.

Örjan Kihlström håller med.

– Francesco Zet börjar mogna nu. Idag var han som en ”vanlig häst”, konstaterade Örjan Kihlström efter spetssegern på 1.12,4 på ett duktigt höstblött och novemberråkallt Sundbyholm.

– Jag behövde inte rycka bomullen heller, konstaterade Kihlström.

Det är Redén och Stall Zet i flera dimensioner bakom Francesco Zet. Hans mamma heter Shaqline (e. Credit Winner – Viveca Hall), och hon är helsyster till en av. Daniel Redéns första betydelsefulla USA-importer för Stall Zet, nämligen Shaq Is Back 1.10,0ak*/4,7 mkr. Shaqline var också bra, rekord 1.11,0 och sprang in 1,2 miljoner kronor. Francesco Zet är hennes första avkomma.

Bakom Francesco Zet går ett stort utropstecken också till Indy Rock (e, Readly Express) som följde upp fjärdeplatsen i Kriteriet med att bli tvåa i Breeders Crownb, via fjärdespår i hela sista kurvan.

– Jag hade så mycket att köra med 400 kvar att jag kände mig tvungen att ge mig iväg redan där. Indy Rock avslutade fantastiskt bra, men det var ju en där framme som inte gick att komma ifatt, sade Johan Untersteiner.

Fakta

Så kördes Breeders Crown-finalen för treåriga h/v

2.140 meter autostart. Priser 1.600.000 – 800.000 – 400.000 – 196.000 – 128.000 – 80.000 kr (alla prisplacerade hästar är med i Premiechansen).

  1. FRANCESCO ZET (Örjan Kihlström) – 1.12,4. Övertog ledningen efter 500 meter. Drog i jämn fart. Undan till mycket lätt seger i snabb avslutning.
  2. INDY ROCK (Johan Untersteiner) –1.12,5. Fjärde par utvändigt. Fjärdespår utan rygg genom  sista kurvan, fullföljde toppbra,
  3. DOZEN OF OYSTERS (Claes Sjöström) – 1.12,8. Direkt till ledningen. Släppte efter 500 meter. Hägde med fint till maximal utdelning.
  4. GLOBAL CASHFLOW (Ulf Ohlsson) – 1.12,9. Andra par utvändigt. Attack i tredjespår 500 kvar, där ute utan rygg genom slutkuirvan. Fullföljde bra.
  5. GLOBAL CONCEPT (Jörgen Westholm) – 1.12,9. Hamnade i andraspår utan rygg efter 500 meter. Höll bra,.
  6. IMMANUEL K. (Daniel Wäjersten) – 1.13,0. Laddade från start. Ner i tredje invändigt i första kurvan. Hängde med fint.

Oplacerade: SOURIRE FRÖ (Torbjörn Jansson) – 1.13,1. Tredfje par utvändigt. Hängde med, THE OAK L.A. (Jorma Kontio) – 1.13,7. Femte par utvändigt. Avhängd över upploppet. DONIZETTI (Kevin Oscarsson) – 1.15,9g. Galopp i kön 1.250 meter kvar, AQUARIUS FACE (Adrian Kolgjini) – 1.15,9g. Femte par invändigt. Galopp i sista kurvan. HENESSI WALK (Hanna Olofsson) – dg0. Fjärde par invändigt. Galopp 300 kvar NINEPOINTS LASSE (Björn Goop) – dgu. Startgalopp.

Tempo: Första 500 m: 1.11,1 (Dozen of Oysters)), 1.000 m: 1.13,1 (Franceaco Zet) Sista 500 m: 1.09,7.

Expandera

 

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva