Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Annars ska vi inte fortsätta tävla”

Tävling eller avel för Activated? Sjuoddsare satt som V75-spik i lördags – vilket är dagens drag? Franska stjärnor slåss om Face Time Bourbons krona. Unghäststjärna flyttar hem till ägaren.
Detta och mer i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Activated och Fredrik Wallin. Foto Adam Ström/stalltz.se
Activated och Fredrik Wallin. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hon har vunnit Stochampionatet och Drottningpokalen, samt slutat tvåa i Breeders Crown. Tolv segrar på 42 starter har givit 6.392.130 kronor i återbäring och platsen som ett av Sveriges allra bästa ston.

Men är tävlingskarriären på väg att ta slut för sjuåriga Activated (e. Jocose-Marelle e. Viking Kronos)?
– Jag brukar vilja ha henne i bra ordning när vi tar ut henne. Jag förväntar mig en bra prestation. Annars ska vi inte fortsätta tävla, sade tränaren Fredrik Wallin i V65 Direkt.

Activated gör sin första start sedan början av november när hon kommer ut från dubbla tillägg i ett Diamantstoförsök i Kalmar i eftermiddag.
– Nu får vi köra barfota och jag vill tävla med henne så. Därför har jag väntat med att starta. Hon är ganska väl förberedd och jag har siktat mot det här loppet ett tag. Hon var väldigt fin i ett jobb på Solvalla förra veckan där hon gick 1.13/1.600 meter på bra sätt. Hon hänns bara fin efter jobbet, men tyvärr har hon visat sig vara lite ojämn det senaste året utan att jag kunnat peka på enskilda förklaringar, sade Wallin.

***

2Activated är anmäld barfota runt om i dagens V75-omgång i Kalmar (första start 14.45) och det är en hel del hästar som får tävla utan skor när årets första omgång efter att barfotaförbudet hävts väntar.

Sulkysports tipsexpert har satt tänderna i omgången och det är en formtoppad tipster som leverrar sina funderingar i den stora tipsgenomgången. Så här gick det nämligen förra lördagen:

Nina Ginto (6,03), Bismarck Comery (11,84) och Darlington Fame (7,45) var samtliga tipsettor hos oss och den sistnämnda var även spik, men däremot svek vårt andra spikval Disco Volante i Gulddivisionen.
Där hade vi förvisso varnat kraftigt för Holy Water, men vi nådde ”bara” sex rätt och fick nöja oss med drygt 10.000 kronor i ren vinst.”

Här är den stora tipsgenomgången till V75 i Kalmar.

Här går det att spela tillsammans i Sulkysports andelsspel.

***

Francois Lagadeuc sträcker armen i luften innan linjen efter ha ordnat seger i Criterium Continental med Hohneck. Foto Gerard Forni

3Vi är framme vid den avslutande tävlingsdagen på Vincennes (13.58) för detta vintermeeting. Programmet innehåller två Grupp I-lopp för fyra- till sexåriga, inhemska hästar och då handlar det dels om montéuppgörelsen Prix des Centaures (€240.000), men framförallt sulkyloppet Prix de Selection (€240.000).

I det sistnämnda loppet står spännande fyraåringstoppar som Idao de Tillard (e. Severino) och Italiano Vero (e. Ready Cash) 25 meter före fem- och sexåringar bland vilka Prix d’Amérique-femman Hohneck (e. Royal Dream) utmärker sig extra.

Här är smått & gott om det franska storloppet – och dess tunga vinnare!

De loppen avgörs helt utan svenskintressen, men de finns det gott av i andra lopp. I High Five-loppet Prix de Montsoreau (€65.000) startar Christoffer Erikssons Ingo (e. Infintif), Jean-Michel Bazires Heading Reference (e. Scarlet Knight) samt Björn Goops Dandy de Godrel (e. Timoko).

Just Goop har även egentränade Geoffrey d’Am (e. Timoko) till start i Prix de Larressingle (€51.000) och kör även Crack Atout (e. Niky) åt Tomas Malmqvist i Prix de Champtoce (€57.000). Därtill startar Jarmo Niskanen-tränade Wild Love (e. Love You) i Grupp III-klassade Prix de Plateau de Gravelle (€90.000) tillsammans med Alexis Prat.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

4

Mi Ma Ohrtus och Rikard N Skoglund Foto: Gunilla König/stalltz.se

Unghäststjärnan Mi Ma Ohrtus, 1.13,5am/1.147.000 kr, hade en stark säsong som tvååring med bland annat segrar i Svampen och Breeders Crown, men efter det har mycket gått snett för Jocose-sonen.

I onsdags slutade Mi Ma Ohrtus trea i ett fyraåringslopp på Solvalla, men går nu hem till uppfödaren och delägaren Anna-Maria Hanses.
– Han har ådragit sig en senskada och nu blir det rehab i minst sex månader. Sedan får han nog stanna på gården, säger Anna-Maria Hanses, som själv arbetar med rehabilitering av hästar.

***

5Intresserad av en treårig halvsyster till Kungapokals- och Norrbotten Stora Pris-vinnaren och avelshingsten El Mago Pellini? I kvällens auktion på nätsajten Travera bjuder bland annat treåriga stoet La Perla Pellini (e. Father Patrick-My Intuition) till försäljning.
26 hästar bjuds ut på lördagskvällens Traveraauktion med första utrop kl 19.15 och utbudet är stort: 17 starthästar, åtta fölston och en tvååring finns på menyn.

Efter tre starter obesegrade You to Wibb (e. Up And Quick) och Woogie Broline (e. Chapter Seven) med sex segrar på 14 starter finns bland starthästarna.
Bland fölstona finns femfaldige miljonären Västerbo Highflyers lillasyster Västerbofirstclass (e. Love You).

Här är hästarna som säljs på Travera ikväll.

***

6I lördags vann Iikka Nurmonen V75-lopp på Axevalla, då egentränade Bismarck Comery (e. Zola Boko) slog till i bronsdivisionen, men idag är det på finsk mark han jagar V75-triumf och det är inte med vilken häst som helst.

Nurmonen beger sig till Kuopio för att svinga sig upp bakom Timo Hulkkonens Next Direction (e. Orlando Vici), som slutade femma i 2019 års final av Elitloppet och som var tvåa i såväl Finlandia-Ajo som S:T Michel Race under fjolåret.
Bland dagens motståndare syns bland annat svenskfödde Martin de Bos (e. Maharajah), som nu gör debut i Ossi Nurmonens regi efter att på senare tid tränats av Petri Puro och Tomas Malmqvist.

Startlista, 2.100 meter autostart:

 1. Jugador – Niko Jokela
 2. Farzad Boko – Antti Ala-Rantala
 3. Benjamin Evo – Henna Halme
 4. Minto’s Don Juan – Jani Routsalainen
 5. Don Williams – Esa Holopainen
 6. Martin de Bos – Tapio Perttunen
 7. Just A Flirt – Hannu Torvinen
 8. Next Direction – Iikka Nurmonen
 9. Callela Leonard – Petteri Joki
 10. Elliot Web – Veli-Pekka Toivanen
 11. Maze Runner – Santtu Raitala
 12. Jason’s Camden – Jukka Torvinen

***

7 Grupp I-löpningarna för äldre travare avlöser sig i Australien och idag avgörs Trotters Mile ($50.000) på Tabcorp Park Menangle över 1.609 meter.

Tio hästar återstår sedan två hästar strukits och favorit är från bakspår startande Temporale (e. Monarchy), 1.11,2*/$752.823, som nyligen vann ett försök i Great Southern Star, men som slutade femma i finalen i Australiens mest penningstinna löpning med en total prispott på 300.000 dollar.

En annan son till Monarchy – Tough Monarch – ser tuffast ut på papperet och han har vunnit sina två senaste starter på Tabcorp Park Menangle.