Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”1.600 – då är det bara att tuta och köra”

19-faldig champion hyllas i banrekordsjakt, Hamre gillar Elitloppssnacket, elitston i stoeliten, svensk uppfödningsvinnare debuterar i Frankrike och segermaskin säljs på auktion.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Dear Friend och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dear Friend och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Han var champion på Åby 19 av 20 år från 1943 till 1962 – och dessutom var han Sveriges segerrikaste körsven under elva år! I eftermiddag hedras Algot Scott (1908-1964) med sitt minneslopp av gulddivisionsklass på Åby. Algot var den store dominanten på Åby under banans första decennier sedan han tagit över championrollen från läromästaren Ragnar Thorngren.

Algot Scott vann 1.584 lopp efter att ha klivit in i tusenklubben med Frazer (e. Locomitive) redan 1957. Flest segrar tog Scott med Delphus (e. Bulwark), som vann 27 lopp, berättas det i Åbys banprogram till dagens tävlingar.
Scotts kanske mest minnesvärda seger är annars med fransosen Orlof (e. Hermes D.) i hemmabanans Åby Stora Pris 1966. Mot betydligt mer betrodda motståndare segrade Orlof till hemmapublikens stora jubel före Moneymaker och Berndt Lindstedt.

Algot Scotts Minne har körts sedan 1985, då Stig H Johanssons The Onion (e. Quick Pay) segrade på 1.13,1a/1.640 meter.
Snabbast i Algot Scotts Minnes historia? Magic Tonight (e. Andover Hall) med 1.09,3, en tid som fortsatt står sig som banrekord på Åby. Apropå Magic Tonight, på Solvalla igår debuterade hans treåriga dotter Wonderful Tonight (u. Caddie Lisieux e. Ready Cash) med seger på Solvalla på 1.18,6/2.140 meter.
Roger Walmann tränar och Örjan Kihlström körde – precis som när pappa Magic Tonight vann Elitloppet och satte banrekordet på Åby.

Snabbaste vinnarna av Algot Scotts Minne
År, häst (far) – Kusk (tränare) – Segertid

  1. 2014 Magic Tonight (e. Andover Hall) – Örjan Kihlström (Roger Walmann) – 1.09,3a
  2. 2020 Cokstile (e. Quite Easy) – Christoffer Eriksson (Rocco Spagnulo) – 1.09,8a
  3. 2016 On Track Piraten (e. Kool du Caux) – Johnny Takter (Hans R Strömberg) – 1.10,1a
  4. 2017 Spring Erom (e. Gentle Star) – Björn Goop (Dan Widegren) – 1.10,4a
  5. 2018 Nadal Broline (e. Yankee Glide) – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl) – 1.10,4a

***

trav, travsport, sulkysport, V75, V86, jackpot, jackpott, solvalla, åby, bergsåker, julpengar
Stoletheshow. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

2Årets upplaga av Algot Scotts Minne har alla förutsättningar att bli årets snabbaste lopp på svensk mark. Uppemot tio plusgrader och strålande sol lyder SMHI:s prognos och därmed torde Vitro Diablos (e. Bold Eagle) årsbästanotering från just Åby häromveckan, 1.10,9ak, vara ett minne blott.

Vitro Diablo tränas av norrmannen Erik Killingmo och det kan bli en landsman som tar över ”ledningen” på svenska topplistan. Frode Hamre sänder åter Stoletheshow (e. Dream Vacation) till Sverige och den här gången slipper Stoletheshow tävla med de skor han hade under hovarna när han spurtade sylvasst till andraplatsen i Bergsåker Winter Trot för tre veckor sedan.

– Det är bara bra med Stoletheshow, han ser väldigt fin ut i jobben och jag tror att han presterar bra på Åby. Jag tycker att kort distans är hans bästa och när det gäller Stoletheshow blir han många meter bättre utan skor. det är roligt att folk pratar om honom och Elitloppet. Då vet man att man har en bra häst, sade Frode Hamre till V65 Direkt.

Sulkysports tipsexpert Emil Persson sätter Stoletheshow först i ranken, men något singelstreck plitas inte ned på hästen.

18,9 miljoner jackpotkronor extra ligger i sjurättspotten på V75.
Här är den stora tipsgenomgången med analyser, spetsstrider, systemförslag och ranking av alla hästar.

***

3Den ena gör aldrig mer än hon behöver i träning och årsdebuterar. Den andra ha spänt musklerna på Vincennes i vinter. Förutsättningarna är olika för favoritduon i en vass upplaga av stoeliten, Henning Kraffts Minne, på Åby i eftermiddag. Hästarna det handlar om är femåriga Global Brilliance (e. S.J.’s Caviar), som slutade tvåa i Derbystoet ifjol och gör första starten i äldre eliten, och nioåriga Dear Friend (e. Orlando Vici), som är på väg att avrunda karriären.

Var Global Brilliance står inför årsdebuten vet inte ens tränaren David Persson.
– Det är en tränares mardröm att träna en sådan häst, hon gör verkligen inte mer än hon behöver, men det känns kul att ha många mil i henne inför årsdebuten och jag har lyckats köra 1.16,5/1.600 meter i jobb med henne. Träningsmässigt ligger hon bättre till än vad hon gjort tidigare hos mig, men det är med skräckblandad förtjusning att se henne starta för hon är inte lätt att räkna på, sade David Persson till V65 Direkt.

Johan Untersteiner har lättare att räkna på Dear Friend, som han haft i träning sedan augusti 2017 och som sprungit in över fem miljoner kronor.
– Hon känns fin och jag tror på en bra insats. Hon är härdad mot tuffa konkurrenter på Vincennes och hon har hårdheten som jag hoppas fäller avgörandet. Nu är det 1.600 meter och då är det bara att tuta och köra, sade Johan till V65 Direkt.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Belker. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

4Fjolårets vinnare av Harper Hanovers lopp och delade vinnaren i Svensk Uppfödningslöpning 2018. I eftermiddag i franska Le Croise-Laroche (första start 16.42) möts Wild Love (e. Love You), som tränas av Jarmo Niskanen, och Robert Berghs Belker (e. Scarlet Knight) i Grand Prix Charles Desrousseaux (€33.000). Där startar även Philippe Daugeards svenskfödde Sobel Conway (e. Conway Hall).

Wild Love har tävlat på Vincennes hela vintern, men gått lottlös från fem starter. Nu ska hon plocka in 25 meter på konkurrenterna i loppet över grunddistansen 2.925 meter. Belker gör å sin sida comeback efter drygt fyra månaders tävlingsfrånvaro och gör första starten på fransk mark. Han jagar första segern sedan korta E3-kvalet i augusti 2019 och körs av Philippe Masschaele.

Jarmo Niskanen har även med med Homonymie (e. Orlando Vici) i femåringsloppet Prix Henri Sion (€20.000).

Till Caen (första start 12.05) sänder formtränaren Tomas Malmqvist Fighter Kiss (e. Memphis du Rib) för start i Prix de Corbon (€26.000) denna eftermiddag. Sjuåringen är på jakt efter sin fjärde årsseger på fransk mark och som vanligt är det Adrien Lamy som sitter upp på valacken.

***

Den nu sexårige valacken Champ Lane har två raka segrar i Bronsdivisionen bakom sig denna vinter. Foto: Adam Ström/Stall TZ.

5Elva segrar på 19 starter – däribland uttagningslopp till Derbyt och bronsdivisionsfinal i senaste starten – en rekordnotering på 1.11,9 samt 1.079.000 kronor i intjänade prispengar under hästens karriär som oavbrutet ägt rum i Timo Nurmos regi. Ikväll är Champ Lane (e. Bold Eagle) en av åtta starthästar som bjuds ut på internetauktionssajten Travera.

Dessutom finns åtta fölston, en betäckningsrätt för 2022 i Greenshoe, samt levande föl-avgift för Quite Easy och Canepa Hanover till försäljning.

Här är hästarna som bjuds ut på Traveras lördagsauktion.

***

62020 ställdes Uniontravet med V75 på Momarken in helt och håller på grund den då begynnande coronapandemin och istället blev det en extra V75-omgång den lördagen på Bergsåker. Året efter blev det stopp igen för Momarken, men den gången flyttades tävlingarna till Biri, där de genomfördes utan svenskt deltagande. Då blev det en extrainsatt svensk V75-omgång på Mantorptravet.

Nästa lördag ska det bli tredje gången gillt för den norska travbanan nära svenska gränsen. Igår morse stängdes anmälningarna för svensktränade hästar, medan norska hästar får anmäla ända till i morgon bitti.
39 svensktränade hästar har anmälts till de sju loppen med sjusiffrigt förstapris: Kallblodsloppet (1), guld (4), brons (7), klass I (8), klass II (8), diamantstoet (5), stayerlopp (6).

Hur många svenska hästar som kommer till start ges besked om söndag eftermiddag när startlistorna är klara.

***

7Avslutningsvis måste vi nämna att den nu 13-årige evighetsmaskinen Myr Faksen (e. Åsajerven), tränad av Tone Merete Pettersen gör sin 189:e start i karriär denna afton på hemmabanan Harstad Travpark.

Hittills har det blivit 75 segrar varav 45 är tagna i just Harstad där hästen har startat 85 gånger. Efter att inlett året med en sjätteplats samt en diskvalifikation vann Myr Faksen i sin senaste start för två veckor sedan och har därmed vunnit minst ett travlopp elva år i följd!

Toppnoteringen kom 2014 då han vann 14 lopp på 24 starter medan det mest inkomstbringande året var 2016 då han tjänade 639.063 norska kronor och vann 13 av 20 starter.

Karriärens mest inkomstbringande lopp har Myr Faksen faktiskt haft på svensk mark då han tog hem 350.000 kronor som tvåa bakom Hellin Faxen (e. Järvsöfaks) i 2013 års final av Svenskt Kallblodsderby.