Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Örjan tyckte det lät som en bra idé”

Tre chanser för ”Tarzan” att utöka supersviten. Barfota och jänkarvagn – vad kan gå fel? Karriären över – nu är Tae Kwon Deo pappa. Bazires sjärna mot Malmqvists duo. Face Time Bourbon-avgift betald för dräktig auktionshäst.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante och Ulf Ohlsson vid segern i ”Cetes” 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Disco Volante och Ulf Ohlsson vid segern i ”Cetes” 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Sju tränarsegrar de senaste 13 åren och mannen bakom de tre senaste vinnarna. Att Stefan Melander gillar Solvallas klassiska lopp C. Th. Ericssons Memorial råder det inga tvivel om. Loppet kördes för första gången 1933, två år efter ”Cetes” död.

Carl Theodor Ericsson (1863–1931) var med redan innan det började på Solvalla. Han satt i styrelsen för Svenska Trafvarsällskapet (Brunnsviken) och och sedermera Stockholms Travsällskap. Dit kom han som framgångsrik grosshandlare och fastighetsägare, och som hästägare blev han vinstrikast av alla på Solvalla 1930. Det står att läsa på Nordiska Travmuséets hemsida.

Stefan Melander har genom åren firat stora framgångar i sportens alla grenar. Som tränare, körsven, hästägare och uppfödare. Genom egenägde Milligan’s School (e. Yankee Glide) och Stall Courants Disco Volante (e. Scarlet Knight) har ”Tarzan” stått som vinnare som tränare i de tre senaste upplagorna av C. Th. Ericssons Memorial.

Till årets upplaga har Melander laddat friskt och de senaste årens vinnare får dessutom sällskap av Click Bait (e. Cantab Hall) i dagens gulddivisionsfinal.

Stefan Melanders vinnare i C. Th. Ericssons Memorial:
År, vinnare, far – Kusk – Segertid

  • 2009 Iceland (e. Scarlet Knight) – Örjan Kihlström – 1.14,6a
  • 2011 Iceland (e. Scarlet Knight) – Stefan Melander – 1.13,4a
  • 2015 Volstead (e. Cantab Hall) – Örjan Kihlström – 1.12,4a
  • 2016 Standout (e. Ganymede) – Örjan Kihlström – 1.13,6a
  • 2019 Milligan’s School (e. Yankee Glide) – Ulf Eriksson – 1.11,6a
  • 2020 Disco Volante (e. Scarlet Knight) – Ulf Ohlsson – 1.10,9a
  • 2021 Disco Volante (e. Scarlet Knight) – Ulf Ohlsson – 1.11,7a
Ta plats på läktaren – under E-läkaren. Solvalla inviger på lördag ett eget travmuséum i totohallen under läktaren. Fyra avdelningar finns, där en av dem handlar om Elitloppet och där besökaren själv kan klicka fram filmer och titta på Elitloppsfinaler genom tiderna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På Solvalla i eftermiddag blir det invigning av banans nya muséum, placerat i totohallen under E-läktaren. Där finns fyra utställningar och dessutom historien om banans första startbil som togs i bruk 1961 och som finns för beskådande i lokalen.

Läs mer om Solvallas travmuséum här!

***

2Barfota runt om för andra gången i livet och jänkarvagn på. Kan det egentligen gå fel i dagens moderna travsport?
– Örjan (Kihlström) tyckte efter senaste starten att det lät som en bra idé att rycka skorna på honom och prova jänkarvagn. Tidigare har hästen inte varit i närheten av att vara redo för det, han har varit i behov av skor, vanlig vagn och huva, men vi testade barfota en gång ifjol och då flög han fram innan han galopperade till slut, sade Svante Ericsson till V65 Direkt om dagens näst största favorit Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos).

Phoenix Photo är om åttaåring fortsatt på klättring uppåt i klasserna och har vunnit två av silverdivisionsförsöken inför denna final.
– Han har helt otrolig löpskalle. Det har inte hänt en gång utan flera gånger att att kommit tillbaka på upploppet. Det är väldigt, väldigt unikt. I år har han har blivit rejält stark i kroppen och tål att träna utan att tvingas till uppehåll, sade Svante.

Så här säger Sulkysports tipsexpert om spetsstriden i loppet:
Fortune Mearas lär fronta initialt, men lär vilja ha rygg i denna konkurrens över full väg. Vi påminner om hur bra Phoenix Photo öppnade på Sundbyholm i augusti och tror inte startsnabbheten blir sämre med barfota runt om samt jänkarvagn utan tillmäter honom god chans att ta över ledningen i första kurvan.”
Med den spetsanalysen är slutsatsen given – Phoenix Photo är en av två enkelstreck på Sulkysports systemförslag till V75.

Här är den stora tipsgenomgången till V75 på Solvalla i eftermiddag.

***

Tae Kwon Deo har blivit pappa för första gången när Timber Marie fick ett hingstföl. Foto Privat & Sulkysport

3Trippelmiljonären och Sprintermästaren Tae Kwon Deos (Muscle Hill) comeback på hemmabanan Jägersro i tisdags slutade i moll när hästen slog upp en gammal skada. Därmed har sjuåringen gjort sitt sista framträdande på tävlingsbanan efter nio segrar på 30 starter och rekordet 1.09,6ak*.
– Beslutet är definitivt, det finns inget återvändo, säger Lutfi Kolgjini.

Istället ser det ut att bli avelsarbete igen. Tae Kwon Deo debuterade så smått i aveln förra året och betäckte 23 ston i Sverige.
– Det är inga problem att använda honom i aveln och vi har en hel del fryst på honom också, säger Lutfi.

Nu har Tae Kwon Deo fått sin första avkomma. Timber Marie (e. Dahir de Prelong), 1.15,3ak*/148.500 kr, fick ett hingstföl hos Susanne Svensson och Jörgen Tufvesson i Harlösa. Ägare är Artis Horse AB. Timber Marie är en riktig plusvariant i aveln och har tidigare lämnat Dragster (e. Micro Mesh), 2,7 miljoner, och Liza With A Z (e. Dream Vacation), en miljon.

***

Cleangame. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

4Vincennes (14.20) travar vidare efter gårdagskvällens vårpremiär och det kryllar av hästar som på ett eller annat sätt har svenskkoppling. Tävlingsdagens huvudlopp är Grupp III-klassade Prix du Bois de Vincennes (€90.000) i vilket Tomas Malmqvists duo Calle Crown (e. Great Challenger) och Express Jet (e. Goetmals Wood) ska försöka hålla undan 25 meter för Jean-Michel Bazires storstjärna Cleangame (e. Ouragan de Celland).
Noterbart är även att Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) finns med i startlistan med Junior Guelpa som kusk som tränare trots att Guelpa blev arresterad under tisdagen i den stora dopingrazzia som gjordes på flera olika orter i Frankrike.

Björn Goop tävlar på Solvalla och nyttjar andra kuskar bakom två italienska ston. I Prix de Meaux (€61.000) för fyraåriga ston startar Coco Chanel Effe (e. Love You) tillsammans med Eric Raffin och i Prix d’Auxerre (€59.000) för femåriga ston rattar Anthony Barrier Buena Suerte Bi (e. Yankee Glide).

I Prix Jean Cabrol (€75.000) för hästar som tjänat upp till 410.000 euro startar svenskfödda duon Tjacko Zaz (e. Crazed) samt Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) liksom Magnus Dahlén-tränade italienaren Velvet Gio (e. Nad Al Sheba).

I Prix de Gueugnon (€61.000) för fyraåringar bidrar Tomas Malmqvist med Invictus Madiba (e. Booster Winner) och han har även med Fighter Kiss (e. Memphis du Rib) i Prix de Langres (€53.000), som bland annat strider mot Jarmo Niskanens svenskfödde sjuåring Franklin Face (e. Chocolatier).

Här är startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes.

***

5Den 30 april planeras stoet Intake (e. Maharajah), 1.12,3ak/655.783 kr, föla efter Face Time Bourbon. På kvällens internetauktion på Travera bjuds hon ut till försäljning och levande föl-avgiften ingår i priset. Intake, som tog sin största seger i en Diamantstofinal som fyraåring, är en av 26 hästar (plus en hingstandel i Trixton) som är till salu på Travera denna lördag.

Bland de 15 starthästarna finns fyraåriga stoet Sanibel (e. Explosive Matter), som efter två segrar i vinter startar i Margaretas Tidiga Unghästserie i eftermiddag.

Här är hästarna som säljs på kvällens auktion på Travera.

***

6STL-finaler och Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla (första start 14.45), men det tävlas på ytterligare två svenska banor denna lördag. Då handlar det om breddtrav med start på förmiddagen på både Åby (start 10.45) och Romme (start 11.00).

Den mest meriterade hästen bland deltagarna i breddloppen dyker upp på Åby. Det handlar om jänkaren Donatomite (e. Donato Hanover) som ståtar med rekordet 1.09,1ak och drygt 2,7 miljoner kronor på kontot. Årjängamatören Jonas Andreas Ås både tränar och kör hästen numera och Donatomite är ute efter första segern sedan sommaren 2009. Då segrade han i sörsök till Bjerke Cup (motsvarande Sweden Cup under Elitloppshelgen) i regi Frode Hamre.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige.

***

7Tyskfödde sjuåringen Officer Stephen (e. Pastor Stephen) övertygade stort då han vann torsdagskvällens snabblopp Grote Winterfinale (€9.900) på Victoria Park-banan i Wolvega. Dion Tesselaars häst spårade från start till mål på starka 1.12,8a/2.600 meter och besegrade Cicero Noa (e. Mandarino Blue) och Wild West Diamant (e. Muscle Hill) med god marginal.

Under fjolåret spände Tesselaar bågen med sin häst och startade i Grupp II-loppet Prijs der Giganten vilket utmynnade i en fjärdeplats bakom topphästar som Mister F Daag, Vernissage Grif och Zarenne Fas.