Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Snabbast i tvååringarnas klassiker

Så minns vi Jägersroprofilen Meadow Prophet, V75-spik med lopp i kroppen, svenskfödd duo i topp i Holland och kommunen ute efter norrlandsbanans värdefulla mark.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Smokin Joe – svensk rekordhållare på 1.12,6. Foto Mia Törnberg
Smokin Joe – svensk rekordhållare på 1.12,6. Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Examensdags för svenskfödda tvååringar och tolv ungdomar finns bakom bilvingen för att tävla om förstapriset 1,6 miljoner kronor i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.

Svenska rekorden för tvååringar kan vara bra att veta inför lördagens final. Snabbaste svenskfödde hingst/valack är Smokin Joe (e. Lavec Kronos-Knowledge Face) med tiden 1.12,6a/1.640 meter, satt den 26 september 2017 på Jägersro. Denim Boko (e. Chocolatier-Radiant Lindy) toppar på stosidan med 1.12,9, vilken hon noterade som etta i Svensk Uppfödningslöpning 2012.
Det är en av 17 notiser om hästarna, historierna, uppfödarna, ägarna, tränarna, kuskarna och skötarna i sammanställningen ”Det snackas om Svensk Uppfödningslöpning”.

––> Här är hela genomgången med smått & gott!

Från 1.600 meter till 2.140 meter har distansen varierat i Svensk Uppfödningslöpning sedan premiäråret 1926. Fascination (e. Super Arnie) vann senaste – sista? – året över medeldistans 2011 på snabbaste tiden över distansen, 1.15,3a/2.140 meter. Snabbaste sprintern är Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) 2016.

Coin Perdu. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Snabbaste vinnarna av Svensk Uppfödningslöpning
År, häst (far) – Kusk tränare) – Segertid

  • 2016 Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.12,7a
  • 2012 Denim Boko (e. Chocolatier) – Per Nordström – 1.12,9a
  • 2017 Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.13,1a
  • 2019 Revelation (e. Ready Express) – Per Nordström – 1.13,4a
  • 2013 Onceforall Face (e. Viking Kronos) – Lutfi Kolgjini – 1.13,7a
  • 2018* Belker (e. Scarlet Knight) – Torbjörn Jansson (Sten O Jansson) – 1.13,7a
  • 2018* Bythebook (e. Googoo Gaagaa) – Örjan Kihlström (Svante Båth) – 1.13,7a

Samtliga ovanstående tider är noterade över 1.640 meter med autostart.
* Belker och Bythebook löpte dött lopp om segern.

***

2Ett lopp i kroppen efter fem månaders uppehåll. Den insatsen gav mersmak och i eftermiddag plockar Halmstadtränaren Håkan K Persson ut sin topphäst Four Guys Dream (e. Dream Vacation) i silverdivisionsförsöket.
– Formintrycket senast var bättre än jag vågat tro, han är ingen häst som man kan veta i träning hur han är och han borde inte vara sämre nu med lopp i kroppen. Hästen har utvecklats och kroppsligt lagt på sig mer muskler. Han har gjort det bra i silver och önskescenariot är ledningen. Jag har jättebra känsla och allt verkar bra, sade tränaren Håkan K Persson till V65 Direkt.

Sulkysports tipsexpert har samma syn på uppgiften och spikar Håkan K Perssons häst.

Här är stora tipsgenomgången till V75 med analyser, spetsstrider, systemförslag och ranking av alla hästar. 

På nedanstående länkar kan du spela V75 tillsammans med Sulkysport:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

***

Önas Prince och Per Nordström i behaglig stil i ledningen efter 500 meter av Elitloppsförsöket. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Tvååriga hästar i Svensk Uppfödningslöpning inom V75 – och snabbloppshästarna med hemmastjärnan Önas Prince (e. Chocolatier) i spetsen, som ska hylla forne Jägersrotränaren Lars Gustafssons topphäst Meadow Prophet (e. Speedy Somolli), lämnas utanför kupongen.

Meadow Prophet kom till Jägersrotränaren som treåring och utvecklades till en topphäst. Han vann exempelvis treåringsstjärnan i Gävle, fyraåringseliten på Solvalla och slutade tvåa i guldfinal samma år. Som femåring klev han in i eliten på allvar och var tvåa i Elitloppet bakom kanadensiske Billyjojimbob 1992 efter att på våren vunnit Silverhästen på Solvalla. Året efter slutade Meadow Prophet fyra i Elitloppet innan säsongen avslutades med seger i Müllers på hemmaplan, Gran Premio delle Nazione i Milano och Gran Premio Gaetano Turilli i Rom.

Sedan kom tragiken.

På väg norrut från Rom fattade hästtransporten med Meadow Prophet, First Sid (Björn Linder) och Park Avenue Kathy (Göran E Johansson) eld och den svensktränade trion dog. Tre framgångsrika travliv dog och idag minns Jägersro en av dem med Meadow Prophets Minne. Totalt gjorde Meadow Prophet 61 starter (25–14–11) och tjänade cirka sju miljoner kronor.

Förutom Jägersro är det för svensk del kvällstrav i Gävle (start 18.30) och här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

41936 var det premiär för Östersundstravet när travbanan flyttade från Storsjöns is till landbacken, men är det dags för banan att flytta från den centrala platsen i Östersund? Kommunen har vid flera tillfällen uppvaktat travbanans ledning om marken, skriver Länstidningen i Östersund.
– Både jag och min ordförande har uppvaktats av kommunen flera gånger med jämna mellanrum, där de har ställt frågan om hur vi ser på saken. Det här är en unik plats och jag har personligen svårt att se att vi har någon vinning på att flytta på oss som det ser ut idag, säger Jan Quicklund till LT.

Är Östersundstravet på väg att flytta? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Östersundstravets område motsvarar 50 fotbollsplaner i storlek och ligger mitt i det insustriområde som med tiden blivit ett stort handelscentrum några kilometer från citykärnan.
– Jag har sagt till kommunfolket att självklart stänger vi inga dörrar. Det vore ju korkat. Av erfarenhet skulle jag gissa att det kostar ungefär dubbla pengen att bygga nytt mot vad man får för Östersundatravets mark. Jag vill inte säga någon siffra, men ungefär så, säger Jan Quicklund till Länstidningen.

***

5Det blev en svensk dubbelseger i Maasland Marathon (€13.200) under fredagskvällens tävlingar på Victoria Park-banan i Wolvega.
Kristian Malmins svenskfödde Ready Cash-son Oracle Tile höll med knapp marginal undan för Tomas Malmqvists nyförvärv Devs Defintif (e. Infinitif) som avslutade strålande från jumboposition i lag med Jos Verbeeck.
Segertiden skrevs till 1.16,2/3.120 meter och triumfen var värd 6.000 euro.

***

6Timo Nurmos plockar ut årets finska Derbytvåa Velvet Gold (e. Maharajah) när det bjuds semifinaler för tre- och fyraåringar i finska Seinäjoki i eftermiddag. Två semifinaler för vardera åldersklass och kön väntar och Velvet Gold kommer närmast från seger i ett BC-försök i Åby för tre veckor sedan.

Förutom andraplatsen i Derbyt var Velvet Gold även tvåa i finska Stochampionatet, båda gångerna slagen av kullens dominant Dusktodawn Boogie (e. Lexus Font). Kenneth Danielsens sto har gjort bokslut för året och saknas i startlistorna.
Dusktodawn Boogie har vunnit 18 av 31 starter och sprungit in 273.325 euro med segrarna i Derbyt, Stochampionatet och semi-classique-löpningen Prix Charles Tiercelin (€120.000) på Vincennes.

Här är startlistorna till dagens semifinaler till finska Breeders Crown.

***

7Jarmo Niskanen har starthästar i såväl Beamont de Lomagne (12.05) som Laval (16.43) denna lördag. På den sistnämnda banan är han ensam svensk att vara representerad då Graceful (e. Brillantissime) dyker upp i Prix Le Bistrot du Pavillon (€20.000).

I Beamont de Lomagne startar han Hat Trick (e. Maharajah) i sadelloppet Prix du Salon de Provence (€23.000) som får sällskap av ytterligare två svenskfödda hästar i Pierre Levesque-tränade Huis Clos (e. Bird Parker) samt David Ciniers Spartak Face (e. Viking Kronos).