Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Idag sätts nytt årsbästa i Sverige

Tränarnas kommentarer bakom Sulkysports två jackpotspikar på V75, ett dödsdömt årsbästa i Sverige, sju svenska vinnare i förlöpningen på Vincennes, alla svenskar på kolstybben idag och insamling till Olle Goops Minne.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Aetos Kronos och Magnus A Djuse vann Jubileumspokalen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Aetos Kronos och Magnus A Djuse vann Jubileumspokalen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

117,5 miljoner kronor extra ligger i sjurättspotten i Halmstads V75-omgång idag och totalt visar prognosen 44 miljoner kronor till en ensam vinnare. Hur ska man då lägga beslag på extra pengar?

Sulkysports tipsexpert Emil Persson går ut hårt med spik i de två första avdelningarna och tränarna bakom hans spikar är minst sagt förhoppningsfulla:

Con Crowe (V75-1) är en jättefin häst och han har gjort allt rätt när jag kört honom. Han har vunnit enkelt med krafter kvar varje gång. Jag ser alltid fram emot när han ska starta. Om han eller jag har en dålig dag kan vi förstås förlora loppet, men allt ser bra ut, sade Stefan Persson till V65 Direkt.

– För Barabobbitt (V75-2) är spår ett bästa tänkbara och jag hade hoppats på bra spår när det var rätt förutsättningar med distans och startmetod. Han har funkat bäst när han får löpa på i bättre fart. Effektivast när han går i ledning och får löpa på. Det känns som att han klarar innerspår på bra sätt. Han tål att springa ganska fort över 1.600 meter, sade Mattias Djuse till V65 Direkt.

Här är hela tipsgenomgången till V75-omgången i Halmstad med analyser, spetsstrider och raking av alla hästar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

***

2Den 11 januari vann Lars Wikström-tränade Weekend Fun (e. Jaded) och Henrik Svensson på Bergsåker på 1.12,1a/1.640 meter. 27 dagar in på det nya året är det årets snabbaste tid på svensk mark. På Halmstad i eftermiddag är Weekend Funs notering som ”season leader” dödsdömt.

Höjdaren på förhand när Halmstad (första start 14.45)  står som värd för dagens V75-omgång är just gulddivisionen över sprinterdistans med startbil och vi kan vara ganska säkra på att det krävs en snabbare segertid än 1.12,1ak för att vinna loppet.

Hur snabbt har då deltagarna sprungit tidigare, med andra förutsättningar som snabb sommarbana och i många fall utan skor under hovarna? Idag gäller skotvång, några plusgrader och viss risk för en regnskur i Halmstad.

Gulddivisionshästarnas rekord över sprinterdistans:

 • Aetos Kronos (e. Bold Eagle) – 1.09,6ak
 • Chapuy (e. Quite Easy) – 1.09,6ak
 • Four Guys Dream (e. Dream Vacation) – 1.09,6ak
 • Super Nice (e. Orlando Vici) – 1.09,7ak
 • Baron Gift (e. Gift Kronos) – 1.10,1ak
 • Pacitic Face (e. Igor November) – 1.10,4ak
 • Hennessy Face (e. Muscle Hill) – 1.10,5ak
 • Kung Edward (e. Orlando Vici) – 1.11,0ak
 • Dats So Cool (e. Classic Photo) – 1.11,3ak

Fotnot: Strukne Harran Boko (halsinfektion) har travat 1.09,4ak.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Eric Raffin och Milliondollarrhyme spurtade till vinst invändigt i Prix Languedoc på Vincennes 2020. Foto Gerard Forni

3Grupp III-loppet Prix de Luxembourg (€100.000), där sju svenskfödda travare satt nosen först under historien gång, är det för svensk del lördagens mest spännande lopp som försmak inför morgondagens Prix d’Amérique på Vincennes.

Blir det en åttonde svensk seger? Ja, möjligheten finns i alla fall. Fyra av 16 deltagare i årets upplaga är svenskfödda och tre av dem tränas i Sverige. Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) är ensam av svenskarna med framspår och hästen har testat på Vincennes sex gånger med goda resultat: en seger, två andrapris och en tredjeplats.

Bästa meriterna på kolstybben har annars Marcus Lindgrens sto Dear Friend (e. Orlando Vivi), som i regi Johan Untersteiner har två segrar och tre andrapris på åtta starter på Vincennes. 

Conrad Lugauers Ferrari Sisu (e. Djali Boko) har varit oplacerad i sin enda Vincennesstart. 

Men bästa resultaten bland de svenskfödda har den till Italien exporterade Usain Töll (e. Googoo Gaagaa), som gjort åtta starter i Paris. Två segrar, tre andra- och två tredjeplatser är hingstens starka resultat.

Svenskfödda vinnare i Prix du Luxembourg
År, häst (far) – Kusk (tränare) – Segertid

 • 1985 Pay Me Quick (e. Quick Pay) – Stig H Johansson – 1.15,6a
 • 1991 Mr Lucken (e. Able Mission) – Torbjörn Jansson – 1.14,3a
 • 1995 Activity (e. Active Bowler) – Anders Lindqvist (Bengt Hansson) – 1.13,9a
 • 2002 Egon Lavec (e. Navaki) – Lutfi Kolgjini – 1.13,2
 • 2008 Improve Ås (e. Tagliabue) – Franck Nivard (Fabrice Souloy) – 1.11,5a
 • 2012 Yarrah Boko (e. Coktail Jet) – Franck Nivard (Trond Anderssen) – 1.11,5a
 • 2015 On Track Piraten (e. Kool du Caux) – Erik Adielsson (Hans R Strömberg) – 1.12,2a

* Den vanligaste distansen är 2.100 meter autostart, men under några år 1987–1991 avgjordes loppet över den engelska milen.

***

4Prix du Luxembourg (€100.000) får ursäkta. De högst doterade loppen på Vincennes (13.23) är två semi classique-lopp för treåringar med 67.500 euro i förstapris i respektive lopp.

Att Tomas Malmqvist finns representerad i de här sammanhangen är mer regel än undantag och idag har han en deltagare i såväl hingst som stoklassen. Störst chans tillmäts Kamehameha (e. Uniclove) i pojkarnas Prix Paul Viel (€150.000) efter att hästen vunnit Prix Emmanuel Margouty (€120.000) i december och slutat tvåa i Prix Maurice de Gheest (€120.000) tre veckor senare.
Den dagen var det Philippe Allaires Koctel du Dain (e. Boccador de Simm) som blev för svår att besegra och han finns bland deltagarna även denna dag.

I Prix Roquepine (€150.000) för ston har Malmqvist Kalicia Josselyn (e. Follow You). Stoet har vunnit två lopp på Vincennes detta vintermeeting och gör nu sin första start i Grupp-lopp.

Glädjescener efter Kamehamehas seger i Prix Emmanuel Margouty. Foto: Gerard Forni.

Här kan du ta del av samtliga svenskhopp på Vincennes denna eftermiddag:

 • Prix Offshore Dream (€39.000): Icarus Bourbon (e. Prodigious) – Yoann Lebourgeois (Björn Goop).
 • Prix des Andelys (€33.000): Invader Am (e. Muscle Hill) – Alexandre Abrivard (Laurent Claude Abrivard).
 • Prix de Chalons En Champagne (€39.000): Miss Jaja (e. Prodigious) – Alexandre Abrivard (Laurent Claude Abrivard), Junkie (e. Varenne) – Thomas Levesque (Erik Bondo).
 • Prix du Luxembourg (Gr III, €100.000): Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) – Franck Nivard (Fredrik B Larsson), Dear Friend (e. Orlando Vici) – Örjan Kihlström (Marcus Lindgren), Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) – Vincenzo P.Dell’Annunziata (Gennaro Casillo), Ferrari Sisu (e. Djali Boko) – Conrad Lugauer.
 • Prix Roquepine (Gr II, €150.000): Kalicia Josselyn (e. Follow You) – Eric Raffin (Tomas Malmqvist).
 • Prix de Vittel (€65.000): Crack Atout (e. Niky) – Gabriele Gelormini (Tomas Malmqvist).
 • Prix Paul Viel (Gr II, €150.000): Kamehameha (e. Uniclove) – Eric Raffin (Tomas Malmqvist).
 • Coupe d’Europe des Amateurs (€15.000): Gloire de Fleury (e. Reve de Beylev) – Peter Arnqvist (Martial Dupuis).
 • Prix Varenne (€44.000): Istania de Viette (e. Carat Williams) – Yoann Lebourgeois (Marie Norberg).
 • Här är startlistorna till lördagens tävlingar på Vincennes.

***

Hard Livin som treåring. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

5Förra våren avled Olle Goop och en minnesfond har skapats i hans namn. På Traveras auktion ikväll säljs betäckningsrätter i fem avelshingstar, där hela försäljningssumman går till Olle Goops Minne. Hingstägarna bakom kvintetten Attraversiamo, Coin Perdu, Damien, Gorm och Hard Livin ställer upp med en varsin betäckningsrätt till auktionen.

I övrigt på Travera då? Jo, elva starthästar, åtta fölston och en betäckning med Greenshoe säljs. Bland starthästarna sticker ett namn ut. Femårige Captain Kronos (e. Ready Cash) är lillebror till Very Kronos och har vunnit tre av tio starter hittills i karriären.

Här går det att se hästarna som säljs och följa budgivningen.

***

6Svenskintressen finns på fler håll i Frankrike, i Saint-Galmier, som cirka 50 mil söder om Paris och nära Lyon. I Prix des Cerisiers (€28.000) för sex- till tioåriga hästar som högst tjänat 170.000 euro ska Fredrik Wallin försöka greja sin första kuskseger på fransk mark efter att som bäst blivit sjua på fyra föregående försök.

Wallin kuskar bakom egentränade, egenägda Criterion (e. Jocose) och lånar ut Orlando (e. Classic Photo) till David Bekaert. Loppet innehåller även svenskfödde Viscount (e. From Above), som körs och tränas av David Cinier, och så startar Jarmo Niskanen Jolene B.R. (e. Muscle Hill) i lag med Yannick Alain Briand.

Banan i Saint-Galmier mäter 1.250 meter.

***

7Breeders Crown har växt inför 2023. Sju försöksomgångar har blivit nio med de fyra främsta från varje försök direktkvalificerade till semifinalerna. Det skulle ha dragit igång på Färjestad på långfredagen, men så blir inte fallet. Breeders Crown-försöken avgörs istället i Gävle på skärtorsdagen den 6 april.
– Det passar inte så bra att ha Breeders Crown hos oss på långfredagen. Vi kommer helt enkelt ha fullbokat i våra restauranger den dagen och kan därför inte ta emot Breeders Crown-gästerna på ett bra sätt, säger Färjestads travbanechef Marie Svensson till travförbundets hemsida travsport.se.

Här körs försöken till Breeders Crown: Gävle (6/4), Solänget (21/5), Rättvik (24/6), Tingsryd (30/7), Mantorp (9/8), Jägersro (13/9), Boden (14/9), Axevalla (17/10) och Bollnäs (20/10).
Semifinaler och finaler ligger fast på Solvalla (5 november) respektive Sundbyholm (18 november).