Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Lyck vänder hem

Rättvik får ny proffstränare, obesegrade gör upp, stjärnor kvalar på Solvalla och Uppfödningslöpningsvinnaren gör comeback i Bollnäs.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Efter att ha gått gymnasium på Wången och jobbat nästan åtta år hos Svante Båth vänder Viktor Lyck hem till Dalarna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Efter att ha gått gymnasium på Wången och jobbat nästan åtta år hos Svante Båth vänder Viktor Lyck hem till Dalarna. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Viktor Lyck slutar i sommar efter nästan åtta år hos Svante Båth och blir proffstränare i Rättvik. Han är från mellan Leksand och Rättvik och får knappt två mil till travbanan där han kommer att hyra ett stall med sju boxar från den 1 september.
– Jag kommer att jobba juli ut hos Svante och sedan blir det lite lugnare i augusti. Mitt mål har alltid varit att bli egen tränare, men jag har haft någon direkt tidsplan. Jag och min sambo väntar barn och det kändes rätt att flytta hem och ta ut proffslicensen nu, säger 27-åringen.

Lyck började arbeta i Stall Båth på hösten efter gymnasiet på Wången. Första tre åren som hästskötare i Sundsvall och sedan drygt fem år som försteman i Knivsta.
– Det har varit en grymt bra tid hos Svante och speciellt åren som försteman har varit nyttiga. Jag har fått en helt annan inblick i rörelsen och det ska bli jäkligt spännande att dra igång själv. Det har alltid varit träningsbiten som varit det absolut roligaste för mig, fortsätter Lyck.

Samarbete med Wäjersten

Inledningsvis kommer han att ha samarbete med en annan Båth-produkt – Bergsåkerproffset Daniel Wäjersten.
– Jag kommer att träna unghästar åt Daniel och när hästarna flyttar är planen att fylla på med egna. Det känns jäkligt skönt att ha fullt i boxarna när jag drar igång och jag kan även hyra uteboxar om det blir fler hästar.

Kort efter jag hade börjat i stallet fick jag dra till Italien och det var häftigt att vinna Orsi Mangelli

När Lyck började hos Båth fick han sköta Quid Pro Quo (e. Yankee Glide), 1.10,2ak/7.068.290 kr, och tillsammans med honom har Viktor några av sina starkaste minnen från Båth-perioden.
– Vi var med i flera storlopp och det var en rolig tid med ”Quid”. Kort efter jag hade börjat i stallet fick jag dra till Italien och det var häftigt att vinna Orsi Mangelli. Den segern tillsammans med vinsten i Sundsvall Open Trot på hemmaplan är två höjdpunkter.

***

2 Två obesegrade fyraåringar i elddop – ikväll i Bollnäs ställs duon Moddson (e. B.W.Modde) och Ulvsåsen (e. Åsajerven) mot varandra och flera av kullens bästa hästar i ett uttagningslopp till Sleipner Cup. Det handlar om nionde försöket i de kallblodiga fyraåringarnas vårserie som kulminerar med finalen på Romme den 12 juni där 150.000 kronor väntar vinnaren.

Joakim Elfvings Moddson har sju starter och segrar innanför västen, medan Anders Wallin tränar Ulvsåsen som visat stora fartresurser i sina fem framträdanden hittills. Nu ställs duon bland annat mot fjolårets vinstrikaste treåring, stoet Alfa Lina (e. Klack Jo), Kriterietvåan Byske Philip (e. Briskeby Philip) och Järvsö Elling (e. Horgen Tore), som är snabbaste svenskfödda fyraåring i år med 1.25,6m.

***

3 Två topphästar kvalar på Solvalla kommande onsdag. Numera tioårige Nimbus C.D. (e. Mythical Lindy), 1.09,8ak/3.405.500 kr, har inte startat sedan februari 2019. Hästen har haft skadebekymmer och laddas mot comeback i regi Peter G Norman. Fuxens främsta merit är segern i Jubileumspokalen 2015.
– Hästen känns faktiskt lika fin som då han var fem år, säger hästens hjälptränare Stefan Hultman till Kanal75.

trav, travsport, sulkysport, gotland, visby, v86, kihlström, redén
Love Matters. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Daniel Redéns sjuåring Love Matters (e. Explosive Matter), 1.09,7ak/5.210.412 kr, kvalar också nästa onsdag. USA-importen har inte tävlat sedan i slutet av 2018 och hans främsta fullträff på svensk mark är Fyraåringseliten 2017.

***

4 Solvalla (första start 12.20), Visby (17.45) och huvudbanan Bollnäs (18.20) är de svenska banor som är i elden under fredagen. Fyraåringslopp står i fokus i Bollnäs. Förutom nämnda kallblodslopp bjuds det även på försök till Norrlands Grand Prix, där delade vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning 2019 och tillika E3-tvåan från ifjol, Bythebook (e. Googoo Gaagaa) ställs mot exempelvis Daniel Redéns debuterande USA-import och miljonär Summit In Sight (e. Muscle Hill), som Redén ropade in för 100.000 dollar i Harrisburg i höstas. Reijo Liljendahl har en annan amerikansk miljonär i loppet, Demon On The Hill (e. Muscle Hill), som fått en genomkörare i kroppen på svensk mark.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar!

***

5

Johan Untersteiner. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Johan Untersteiner tävlar på Charlottenlund på söndag och får med sig en toppstammad tvååring hem från tävlingarna, rapporterar travservice.dk. Det är stoet Guardian Angel (e. Bold Eagle-Swept to Victory), som ägs och är uppfödd av hårdsatsande Panamera Racing. Franske hingsten Bold Eagle behöver ingen presentation, men även USA-födda Swept to Victory (e. S.J.’s Caviar), 1.11,1ak/3.347.077 kr, firade framgångar på tävlingsbanan. Hästen tränades mestadels av Roger Walmann och hos Solvallatränaren vann hon bland annat Queen L.:s lopp och slutade tvåa i gulddivisionen i Gävle bakom Commanders Crowe.

Johan Untersteiner körde Swept to Victory i fem rikstotolopp, vilket gav ett andrapris och två tredjeplaceringar. Guardian Angels storasyster Schweppes (e. Muscle Hill), 1.13,2am/502.500 kr, tränas av Ola Samuelsson och var förra helgen finalist i Drottning Silvias Pokal.

***

6 I helgen är det dubbla V75-omgångar. På Mantorp på lördag är Elitloppsklare Cheif Orlando (V75-6) klar förhandsfavorit i Östgötaloppet.
– Hästen känns pigg och fin efter förra starten. Han har bara fått tre lopp i kroppen i år och jag tror att formkurvan pekar uppåt. Det känns så i jobben i alla fall. Hästen är stark och reglerbar och lång distans känns inte som någon nackdel. Givetvis är Elitloppet det stora målet, men kusken lägger upp det taktiska. Jag förväntar mig en ny stark insats och det blir inga ändringar, säger Cheif Orlandos tränare Pia Huusari.

Sulkysports V75-tips med intervjuer och analyser till Mantorps tävlingar publiceras klockan 12.00 idag. Spelstugan med fynd och avslag till Charlottenlunds extraomgång – med Copenhagen Cup – läggs ut söndag morgon.

V75-strykningar lördag

V75-2: 6 Hill Street
V75-4: 2 Bambi A.F.
V75-7: 12 Betting Rebel

***

7

Mascate Match. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Vermo-banan i Helsingfors kör tävlingar kommande onsdag för första gången sedan den 14 mars. I ett lopp för fyraåriga hästar dyker dubbla E3-vinnaren Mascate Match (e. Muscle Mass), 1.12,3ak*/382.012 euro, upp. Pekka Korpis topphäst har gjort en start tidigare i år; i april var hon tapper tvåa bakom Ganga Bae i ett Breeders Crown-lopp på Färjestad.

Till en början får det högst vara tio hästar i varje lopp i Finland. I Mascate Matchs avdelning startar nio fyraåringar och stjärnan har spår sju bakom bilen. Distansen som gäller är 2.120 meter och förstapriset uppgår till 4.000 euro. Hon körs av sin tränare Pekka Korpi.

Här är startlistor till Vermos tävlingar.

Fokustema
Hingstligan 18-24 maj 2020
Läs senare

Fyra hingstar med sex vinnare

Efter ha toppat hingstligan två veckor i rad fick Maharajah nöja sig med att dela förstaplatsen förra veckan – med tre andra hingstar. Dream Vacation, S.J.'s Caviar och Super Photo Kosmos kunde också bokföra sig för sex vinster.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dream Vacation med John Campbell. Förra veckan hade Dream Vacation sex vinnare i Sverige. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Dream Vacation med John Campbell. Förra veckan hade Dream Vacation sex vinnare i Sverige. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Förra veckan plockade Maharajah in en pinne på Love You i totaltabellen och per den 24 maj är han 21 segrar efter den flerfaldige championhingsten.

Fakta

Förra veckans toppar:

Sex segrar:

 • Dream Vacation
 • Maharajah
 • S.J.’s Caviar
 • Super Photo Kosmos

Fem segrar:

 • Love You
 • Orlando Vici

Fyra segrar:

 • Bork Odin
 • From Above
 • Gift Kronos
 • Raja Mirchi
 • Readly Express
 • Scarlet Knight

Tre segrar:

 • Djali Boko
 • Joke Face
 • Järvsöfaks
 • Järvsöviking
 • Muscle Hill
 • Mythical Lindy
 • Pastor Stephen
 • The Bank
 • Timoko
 • Up and Quick

Fotnot: gäller 18-24 maj 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

I Maharajahs sexling ingick: Admirer, Argbiggan, Jeans’n Passion, Master Sea, O.P.’s Fearless och Peter Highness.

Sex vinnare hade också Dream Vacation (Concorde, Livi Majesty, Marvellous Tooma, Quality Dancer, Queen Adele, Ricke), S.J.’s Caviar (Cyrano De B, Darah Bibo, Global Vertigo, Greta Journey, Let’s Dance L.A, Slipper Runaway) och Super Photo Kosmos (Claw, Digital Lounge, Digital Promise, Framante, Isa, Merritt).

Första årgången

Värt att notera från förra veckan är att Readly Express, vars äldsta kull är tre år, hade fyra vinnare; Despot Power, Enge Jas, Isla Nga Hari och Revelation.

Readly Express. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Maharajah är vinstrikast av samtliga avelshingstar på svensk mark och förra veckan passerade han tio miljoner och totalt ståtar han med 10.348.250 kronor. Love You är tvåa med 9.171.100 kronor och Scarlet Knight trea med 8.280.100 kronor.

Dubbelt upp för Bork Odin

Bland kallbloden lyckades Bork Odin bäst förra veckan med fyra vinnare (B.W. Kungen, Fröyu Birk, Röyns Kristine, Smedheim Solan) och det var en bättre än duon Järvsöfaks och Järvsöviking.

Bork Odin är framgångsrikast av de kallblodiga avelshingstarna med 39 segrar och andraplatsen delas av trion Järvsöviking, Moe Odin och Tekno Odin med 23 vinster vardera. Vinstrikast av avelshingstarna är också Bork Odin med 2.646.000 kronor och över två miljoner har också Järvsöfaks, Moe Odin och Järvsöviking.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
755131
2 Maharajah
730110
3 Scarlet Knight
88684
4 Ready Cash
43880
5 S.J.'s Caviar
58264
6 Muscle Hill
40360
7 Super Photo Kosmos
52359
8 Zola Boko
77657
9 Make It Happen
49855
10 Dream Vacation
57654
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Toppfemåringar på Hagmyren

På Hagmyren körs på fredag Roger N Olssons Minne. Femåriga kallblod gör upp om 100.000 kronor i förstapris.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Två miljonärer är med: Svenske och norske Kriterievinnaren för två år sedan Eld Rask (e. Tekno Odin – Eldsiri) och Guli Roy (e. Briskeby Philip – Åsa Stina), båda tränade av Jan-Olov Persson. De har främst att tampas med fjolårets svenska Derbytvåa Våler Nikolai (e. Åsajerven – Våler Ida).

Fyra av de sju startanmälda är för övrigt tränade av Jan-Olov Persson, men ATG låter ändå loppet ingå i V64-spelet på fredag.

På Hagmyren på fredag körs äben snabbloppet Mack Clowns Minne för varmblod (förstapris 50.000 kronor) där bland annat fjolårets Sweden Cup-vinnare Queer Fish (e. Varenne – Gambari) startar.

Anmälningslista

Roger N Olssons Minne, femåriga kallblod, 2.140 meter. Tillägg vid 395.001 och 725.001 kr. Förstapris 100.000 kr:

2.140
G.G.Pugh – tränare: Robert Wilhemsson
Justus N.A. – Jan-Olov Persson
Nordby Elde – Olle Alsén
2.160
Gui Major – Jan-Olov Persson
2.180
Eld Rask – Jan-Olov Persson
Guli Roy – Jan-Olov Persson
Våler Nikolai – Öystein Tjomsland

Startlistan med kuskar och spår blir klar på måndageftermiddagen.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Dyring i debutvinst

Timo Nurmos gillar att smyga igång sina treåringar och auktionsdyringen Haymitch Am var inget undantag och inledde sin karriär i Lindesberg igår med seger.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Haymitch Am när han såldes som ettåring för 800.000 kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Haymitch Am när han såldes som ettåring för 800.000 kronor. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ett femtespår bekymrade inte honom det minsta och Jorma Kontio och Haymtich Am (e. Father Patrick-Noblesse Kronos) kunde överta ledningen efter 600 meter. Väl i täten avslutade treåringen sista kilometern på 1.15,2 och vann utan att bottnas på 1.16,9/2.140 meter.

Den insatsen värderades till 20.000 kronor och Haymitch Am såg ut att ha framtiden för sig när han gick ifrån med 3,5 längder över upploppet.

Kostade 800.000 kronor

Haymitch Am såldes på Sweden International Yearling Sale och ropades in av Samuel Palmgren för 800.000 kronor. Modern Noblesse Kronos (e. Viking Kronos), 1.15,2am/142.600 kr, har tre avkommor sedan tidigare, varav två är i livet, men ingen av dem har utmärkt sig något på tävlingsbanan.

Fakta

Haymitch Am

Ljusbrun hingst 3 år e. Father Patrick-Noblesse Kronos e. Viking Kronos
Rekord: 1.16,9m*
Intjäntat: 20.000 kr
Resultat: 1 st: 1-0-0
Ägare: Tumba Byggtjänst AB, Solna
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Noblesse Kronos ingår i sin tur i en 16 hästar stor barnaskara undan ostartade Frances Lavec (e. Tenor de Baune-Jet Frances Boko), vilken lämnat dubbla E3-vinnaren och Breeders Crown-ettan Kung Lavec (e. Enjoy Lavec), 1.12,3ak*/2.973.000 kr, och Poker Kronos (e. Viking Kronos), 1.11,5ak*/1.213.130 kr.

I sammanhanget kan också nämnas att Frances Lavec är mormor till avelshingsten Djali Boko (e. Ready Cash-Lucky Lavec), 1.10,7ak*/1.868.487 kr, och Niccolo’ Lavec (e. Scarlet Knight), 1.11,5ak/€227.603.