Fokustema
Åby Stora Kallblodspris
Läs senare

Månprinsen A.M. vann på 1.19,0

MÖLNDAL. Järvsöfaks världsrekord 1.17,9 överlevde Månprinsens A.M:s attack i det nyinstiftade Åby Stora Kallblodspris. Gunnars Melanders stjärna tangerade i sin 100:e start sitt rekord 1.19,0 när han tog ner norske Odd Herakles.
Av
Lars G Dahlgren
Månprinsen A.M. (arkivbild). Foto Micke Gustafsson/ALN
Månprinsen A.M. (arkivbild). Foto Micke Gustafsson/ALN

Åby Stora Kallblodspris uppfanns i vintras som en reaktion på att Svensk Travsport och Solvalla flaggade upp ”duellen”; den tvåhästarsmatch som skulle köras Jubileumspokalskvällen och som i Göteborg sågs som ett direkt angrepp på Åby Stora Pris. Åby kontrade med att uppfinna kallblodspriset med tanken att Månprinsen A.M. och norska Lannem Silje skulle mötas i en rekordduell.

Duellen på Solvalla blev inte av som planerat, Lannem Silje har gått till avel, men Månprinsen A.M. åkte till Åby.

– Vi blev ju som inbjudna till det här i vintras och jag tänkte redan då att om vi åker ska vi visa upp Månprinsen A.M. ordentligt och göra bästa möjliga reklam för kallblodssporten, sade Gunnar Melander.

Det var därför Månprinsen (e. Svall Ivar – Månskära) i sin 100:e start för första gången tävlade barfota runt om. Bära eller brista…Det bar, Månprinsen A.M. såg smällfin ut. Men de yttre förhållandena var, trots en massiv insats av banpersonalen för att få ordning på ovalen efter en skyfallsbetonad åskskur på förmiddagen, inte riktigt rekordsnabba. Dessutom gick det inte tillräckligt fort i loppet. Efter 1.17 första 500 meterna levde förvisso världsrekordchansen, men efter 1.19,3 första kilometern var den borta. Månprinsen A.M. hade då tappat lite på Odd Herakles (e. Moe Odin) och Lome Brage (e. H.G.Balder) i början och travade sedan sista varvet utvändigt om Odd Herakles.

– Han var lite för seg från start och sedan tog de upp där framme. Månprinsen ville tävla och jag körde då ut i andraspår. Jag brukar inte rycka tussarna, men det gjorde jag idag, och han tog i så mycket att jag inte riktigt kunde släppa av honom på upploppet, sade Gunnar Melander.

Att det är långt till Järvsöfaks världsrekord 1.17,9 för de just nu bästa kallbloden visade sig alltså i detta lopp. Månprinsen A.M. belönades med 200.000 kronor och passerade därmed åtta miljoner kronor insprunget sammanlagt.

Flemming Jensen hade gärna haft med sin Slide So Easy (e. Quite Easy U.S. – Elegante Frökjaer) i Åby Stora Pris men fick nöja sig med att starta HTE’s Stora Sprinterpris med 250.000 kronor i förstapris. Slide So Easy ledde hela vägen och via 1.08,9 sista 500 meterna höll nioåringen säkert undan på 1.11,1a/1.640.

Spetssegrar handlade det även om för norska topptreåringen Catherine’s Chevy (e. Catherine’s Cavalli – Bullyoung) och Dear Friend (e. Orlando Vici – Juventus Broline). Tillsammans med Peter Untersteiner vann den Henry Rorgemoen-tränade hingsten Catherine’s Chevy Sullkysports Treåringspris på 1.12,9a/2.140 och Johan Untersteiners femåriga sto Dear Friend tog sin andra raka Åbyseger, på 1.12,5a/2.140.

Montévärldsrekordhållaren Be Mine de Houelle (e. Scipion du Goutier – Olita de Kefrauso) lyckades inte komma nära de 1.09,8 hon vann på Elitloppshelgen när det Franck Leblanc-tränadde franska stoet som väntat stod i en klass för sig under Marie Bacsich i Åby Stora  Montépris. 1.11,9a/1.640 stannade klockan på.

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini