Fokustema
Finland
Läs senare

Mascate Match mot BC-seger?

En tuff öppning till spets spelade mindre roll – dubbla E3-vinnaren Mascate Match tog hem sin semifinal i finska Breeders Crown (€14.300) för treåriga ston i Åbo igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mascate Match. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Mascate Match. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Pekka Korpi körde till täten efter 300 meter med Mascate Match (e. Muscle Mass-Captivation) och First Class Lady (e. S.J.’s Caviar) hakade på i rygg, men utan att kunna utmana. Segertiden skrevs till 1.13,6a/2.100 meter och vinsten var värd 6.500 euro.

Mascate Match.

Den andra semifinalen för de treåriga stona i Breeders Crown – Kasavattajakruunu – vanns av Piece of Glory (e. Zola Boko-I’m Lucky Lady) och Ari Moilanen på 1.15,4.

Jorma Kontio guidade BWT Echo (e. The Bossess Lindy-BWT Hard As A Rock) till vinst i den ena av hingstarnas och valackernas BC-semifinal och duon vann på 1.15,2.

I den andra semifinalen vann också en son till The Bossess Lindy; Battle Jack (u. Grant Me Glory) och Hannu Hietanen på 1.15,2.

Finalerna i Breeders Crown hålls i Åbo den 30 november.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

När de andra trampar vatten…

När andra trampar vatten kliver han bara vidare.
Pacific Face lade ett nytt långlopp under sina vingar när han vann Ultrastayern på Mantorp igår.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Pacific Face och Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Pacific Face och Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Balsamine Fonts (e. Filipp Roc) uppvisning i Sikta Mot Stjärnornas final var lysande. Detsamma kan man säga om åttaårige Pacific Faces (e. Igor November) uppvisning i Ultrastayern. Efter drygt 3,5 varv var det bara en häst kvar på banan.

Efter segern i Axevallas fyrakilometerslopp Axevalla Maraton under Stochampionatshelgen spände Giuseppe Lubrano mot först Åby Stora Pris (femma) och sedan Sundsvall Open Trot (oplacerad, ”på linje” med Milliondollarrhyme) utan att på något sätt vara statist.

Igår var han tillbaka i ordinarie klass, över lång, lång distans och med de förutsättningarna är Pacific Face svårstoppad.

Fakta

Pacific Face

Valack 8 år e. Igor November – Peche de Ginai e. And Arifant
Resultat: 72 st: 17–13–10
Rekord: 1.12,6m* – 1.11,5am
Intjänat: 1.972.600 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Ägare: Team Lubrano AB, Kållered
Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Körsven: Giuseppe Lubrano, Åby
Skötare: Jeanette Johannssen

Expandera

Giuseppe Lubrano avancerade 2.300 meter från mål, satt i spets 600 meter senare och när upploppet närmade sig var konkurrenterna trötta av mjölksyra. Inte Pacific Face. Han tågade undan till överlägsen seger på 1.14,8/3.680 meter.

Den urstarke valacken närmar sig med stormsteg två miljoner kronor intjänat efter att för tredje säsongen med råge passerat halvmiljonen kronor i prispengar.

Pacific Face har gjort fem starter på distanser över 3.600 meter, vunnit två, tagit ett andra- och ett tredjepris och aldrig varit sämre än fyra.

Om knappt tre veckor avgörs Svenskt Mästerskap på Åby över lång distans. Räkna med en hemmahäst i form av Pacific Face på startlinjen där!

Fokustema
Franska pappor
Läs senare

Nya fölston till Global Farm

Hans ”Global” Nelén bygger ut sin armada av fölston och har köpt duon Current Affair och Global Amazone från Långebo Konsult AB respektive Easy KB.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Current Affair har köpts av Global Farm och går till avel. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Current Affair har köpts av Global Farm och går till avel. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Current Affiar ska betäckas med Donato Hanover och Global Amazon går till S.J.’s Caviar, berättar Hans Nelén.

Sulkysport, Travsport, Hans Nelén
Hans Nélen. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Current Affair (e. Love You-Global Future), 1.12,1am/1.368.607 kr, hade sin bästa säsong som tvååring. Hon inledde sin karriär med fyra raka segrar och sprang in 664.931 kronor på sex starter. Finalen i Breeders Course med 350.000 kronor i förstapris var hennes toppnummer.

Fakta

Current Affair

mörkbrunt sto 6 år e. Love You-Global Future e. Lindy’s Crown
Rekord: 1.13,0l – 1.12,1am
Prissumma: 1.368.607 kr
Resultat: 38 st: 5-5-5
Uppfödare: Panmera Racing/Jens Glud Hansen
Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro

Expandera

Kom tillbaka som femåring

Efter två mellansäsonger som tre- och fyraåring tjänade hon över en halvmiljon kronor i Frankrike ifjol med andraplatser på såväl Enghien som Vincennes i Prix de Millau respektive Prix de Grignan.

Som ettåring såldes Current Affair på danska auktionen HL Selected Sales för 10.000 euro. Hennes mor Global Future (e. Lindy’s Crown), 1.12,7ak/526.640 kr, har sin främsta avkomma i Current Affair, men alla hennes andra barn utom tvååriga Dazzle n’Daze – i träning hos Tomas Malmqvist – har varit ute och tävlat.

Nämnas kan också trion Awesome Annie (737.464 kr), Eenymeenyminymoe (639.443 dkr), Basic Instinct (548.922 kr).

Trea i långa E3-finalen

Global Amazone (e. Uniclove-Global Legazy), 1.13,1am/747.000 kr, är Hans Neléns egen uppfödning och det fyraåriga stoet har han köpt tillbaka från Easy KB och hon har tränats av Jörgen Westholm.

Fakta

Global Amazone

mörkbrunt sto 4 år e. Uniclove-Global Legacy e. Tom Ridge
Rekord: 1.16,5m – 1.13,1am
Prissumma: 747.000 kr
Resultat: 15 st: 1-2-3
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand
Tränare: Jörgen Westholm, Romme

Expandera

En seger blev det på 13 starter i Coccinelles lopp på Solvalla och dessutom slutade Global Amazone som fjäder i hatten trea i långa E3-finalen – värderat till 500.000 kronor – bakom Mascate Match och Zolly.

Modern Global Legazy (e. Tom Ridge), 1.12,8ak/630.700 kr, är halvsyster med S.J.’s Caviar-duon Global Withdrawl, 1.11,8ak/2.015.800 kr, och Global Unspoked, 1.12,4am/1.003.500 kr.

Fokustema
Svenskt Travkriterium 2020
Läs senare

Tillbaka i Kriteriet efter 22 år

Sju finalister i Svenskt Trav-Oaks och två segrar. Utan finalist i Svenskt Travkriterium tidigare.
I år har Daniel Redén kvalat in två treåringar – Beacon Kronos och Brambling – trots att hans bästa chans på förhand, Mister Hercules, inte tog sig vidare.
Men Redén vet ändå hur det känns att vinna Kriteriet...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén gör debut i Kriteriet som tränare. Som hästskötare har han redan vunnit loppet. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Daniel Redén gör debut i Kriteriet som tränare. Som hästskötare har han redan vunnit loppet. Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Jag blev väl mätt eftersom jag skötte Lucky Po när han vann Kriteriet, skrattar Daniel Redén.

Stefan Melander-tränade Lucky Po var Daniel skötare till när han segrade i Svenskt Travkriterium 1998. Nu är han tillbaka i Kriteriet efter 22 år. Självklart handlar det mest om en tillfällighet att inte Redén kvalat in någon treåring till Kriteriet. Och det är ju så att Daniel Redén varit ”dålig” på att träna hingstar…

Stefan Melander, Lucky Po och Daniel Redén efter triumfen i Svenskt Travkriterium. Foto: stalltz.se

– Men det kan ligga något i det…det kan vara så att mina ston tar åt sig min typ av träning tidigare än vad hingstarna gör. I år har vi skruvat på en hel del saker – mest smådetaljer – och det kanske har gjort susen?

”Vingel med hela kullen”

Och ändå har inte Daniel Redén varit nöjd med sina treåringar…

– Vi kom på vingel i vintras med hela treåringskullen och därför tycker jag det är fantastiskt gjort att ha med två hästar i finalen i Svenskt Travkriterium. Inte minst när den som jag hade störst förhoppningar på missade att kvala in till Kriteriet.

Mister Hercules inledde karriären med fem raka vinster. Galopperade sedan bort sig på Solvalla i jakten på sjätte segern och därefter slutade han fyra i försök till Svenskt Travkriterium.

Maffige Mister Hercules var Redéns starkaste kort inför Kriteriet, men han missade att kvala in. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Han har en jäkla talang, men sprungit så himla snett hemma på gården. I loppen har han rättat upp sig och det vet ju alla som håller på med det här att det kommer aldrig att hålla i längden i de tempon han springer.

”Han kommer tillbaka”

I somras började processen med att räta upp Mister Hercules.

– Jag gav mig tusan att försöka fixa till det och vi har också lyckats, men jag tror att vi har ställt om så mycket i hans kropp och sättet att springa på så kort tid att han inte själv fattat vad som hänt. Senast var han bara loj och det var förstås inte kul, men det är sådant som händer. Jag tar hellre än en häst som håller hela vägen än att bara satsar på ett enda lopp. Mister Hercules har en jäkla talang och han kommer tillbaka.

Kapacitetmässigt likvärdiga

När Mister Hercules var borta klev istället Brambling (e. Bold Eagle-Deepdish) och Beacon Kronos fram och kvalade in till Svenskt Travkriterium.

– Kapacitetmässigt vill jag inte säga att någon är bättre än den andre, säger Daniel Redén.

Brambling imponerade för Örjan Kihlström vid seger på 1.13,9a/2.640 meter. Foto: Mathias Hedlund

I försöket imponerade Brambling mest när han vann på 1.13,9a/2.640 meter efter en tuff resa.

Fakta

Brambling

hingst 3 år e. Bold Eagle-Deepdish e. Muscle Hill
Rekord: 1.16,3m – 1.13,3am*
Prissumma: 321.000 kr
Resultat: 7 st: 4-1-0
Ägare: Srf Stable
Uppfödare: AB Svensk Reklamfinans, Halmstad
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera

– En otrolig häst som egentligen inte visat så mycket någon gång i sitt liv. Han springer med otroligt mycket vikt fram och när han var liten fick Daniel Edlund, som körde in och tränade upp Brambling, åka ner och svetsa så mycket vikt i skorna för att hästen överhuvudtaget skulle kunna trava. Det var så mycket passgång och rull i honom. Nu flyter det okey för Brambling, men inte bra.

Det har ändå inte hindrat Lennart Ågrens uppfödning från att vinna fyra lopp på sju starter.

– Brambling har en fruktansvärd inställning. Han vill tävla i alla lägen och älskar att åka på trav. Likadan är han hemma. Ligger han först så ska han vara först.

Ärvt mycket från pappa

Beacon Kronos (e. Father Patrick-Only Kronos) slutade tvåa i sitt försök i Svenskt Travkriterium bakom A Good Point i sin fjärde start i livet och travade faktiskt tiondelen snabbare än sin stallkamrat Brambling.

Beacon Kronos och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Han har ärvt väldigt mycket från sin pappa och håller hela tiden på med sitt huvud. Beacon Kronos är väldigt busig och sprallig på alla sätt och vis. Hela tiden måste han hålla på med något…är det inte en borste, är det en stövel eller en slang. Ja, allt han kommer över vill han ta i munnen. Ibland innan loppen är han inte alls rolig när han kastar med huvudet.

Fakta

Beacon Kronos

hingst 3 år e. Father Patrick-Only Kronos e. Viking Kronos
Rekord: 1.16,3m* – 1.13,8al
Prissumma: 145.000 kr
Resultat: 4 st: 1-3-0
Ägare: Stall Zet
Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Per Linderoth, Östersund

Expandera

”Bäst som fyraåring”

Kapacitetmässigt håller Daniel Redén Beacon Kronos lika högt som Brambling.

– Men det som sätter ner honom är att han är så yr till skillnad från Brambling som har ett fantastiskt tävlingslynne. Brambling vet exakt vad han ska göra, men han har å sin sida problem med aktionen och får kämpa sig fram. Jag har sagt till Lennart (Ågren) att han blir bäst som fyraåring och äldre när han fått växa i sin kropp. Även om han är liten så är han grov i aktionen och rullig. När han får styrkan i kroppen att klara av den biten kan det bli riktigt bra.

Fram till finalen på lördag i Svenskt Travkriterium handlar det om rutinjobb och ingen vässning.

– Eventuellt blir det urryckare på Brambling, men jag vill testa det i ett jobb innan jag bestämmer mig för att göra den förändringen.

Krönika