Fokustema
Marcus Melander
Läs senare

Melander andas optimism inför Hambo-dagen

NEW EGYPT. – Nu har jag och personalen gjort vårt jobb och nu är det upp till kuskarna och att hästarna håller sig friska.
Av
Claes Freidenvall
Green Manalishi (t.v) och Fourth Dimension står och spanar på varandra inför lördagens storlopp på Meadowlands. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Green Manalishi (t.v) och Fourth Dimension står och spanar på varandra inför lördagens storlopp på Meadowlands. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Så säger Marcus Melander dagen innan Hambletonian Stakes och idag startar han sju hästar på Meadowlands. Även om det är årets största dag i amerikansk travsport verkar Marcus Melander inte hetsa upp sig nämnvärt när Sulkysport var på plats i New Egypt igår morse svensk tid.

– Det finns ingen anledning att stressa upp sig och allra minst när alla hästarna är i bra ordning, men visst blir det lite nervöst imorgon, säger Marcus Melander.

Marcus Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Verksamheten är i full gång på Marcus Melanders gård och det är idel kända ansikten som syns ute på 800-meterbanan under morgonträningen. Inte bara de som är där till vardags…Marcus Melander, Mattias Melander, Marcus Schön, Lucas Wallin, utan också Solvallaamatören Peter Bane, Reijo Liljendahl och Björn ”Bernie” Norén.

Marcus Melander har det väl förspänt på Meadowlands idag och även om han har fyra hästar till start i finalen i Peter Haughton Memorial ($422.350) är det som alltid Hambletonian Stakes ($1.200.000) som står i centrum.

Två heat passar

Förra året valdes Marcus Melanders Fourth Dimension (e. Chapter Seven-Corazon. Blue Chip), 1.10,1*/$409.195 till ”Årets Tvååring” bland hingstarna och valackerna i USA, men årets säsong har inte alls varit som han önskat sig. Tre starter och ett andrapris som bäst, men senast kvalvann Chapter Seven-sonen på 1.10,1/1.609 meter.

– Fourth Dimension fortsätter att träna fint och nu hade vi tur i spårlottningen. Båda mina hästar ser jag som outsiders eftersom de har bra utgångslägen och såväl Fourth Dimension som Evaluate har kapactitet för att duga en bra dag, säger Marcus Melander.

Fourth Dimension. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Även om Fourth Dimension bara har tre starter i kroppen är det inget som oroar Marcus Melander inför en eventuell final.

– Inte alls, jag tror snarare att två heat skulle passa honom väldigt bra eftersom han är så pass stark. Styrkan har också Evaluate och två lopp samma dag skulle inte påverka negativt för någon av mina två hästar, deklarerar Melander.

Han tror att både Evaluate (e. Andover Hall-Blathin), 1.09,5*/$134.890, och Fourth Dimension har stora chanser att ta sig vidare till final.

– Vi var ju lyckligt lottade med båda hästarnas utgångslägen och redan där är ett mindre problem löst, säger Marcus.

Imponerad av Wolfgang

Två hästar i Hambletonian Stakes är ingen nyhet för Marcus Melander. Redan förra året lyckades han med samma bedrift. Då slutade Enterprise trea i finalen sedan målettan What A Hill fråndömts segern, medan Long Tom med allra största sannolikhet galopperade bort segern i försöket. Då var Marcus Melander nöjd med Enterprises prestation, men inte med slutresultat för varken måltrean Enterprise eller Long Tom.

Per Engblom lade ut på twitter Takterstallets alla hästar på lördag.

Årets Hambletonian Stakes anser många vara en öppen historia och inte minst sedan förhandsfavoriten Six Pack lottats till ett tufft utgångsläge.

– Det är klart att jag varit imponerad av Six Pack och även om han travade 1:50 (1.08,4) vid segern i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial gjorde faktiskt Jimmy Takters Wolfgang ett starkare intryck på mig den kvällen. Sedan har jag förstås varit imponerad av stoet Atlanta, men även hon har ett sämre spår (sju, reds. anm.) och det kan bli tufft därifrån, funderar Marcus.

Tre med chans att vinna

Två hästar i Hambletonian Stakes, men det dubbla i Peter Haughton Memorial. Här selar Marcus Melander ut kvartetten Gerry (e. Muscle Hill-Viva Las Lindy), 1.11,2*/$20.000, Green Manalishi (e. Muscle Hill-Naga Morich), 1.11,7*/$20.000, Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be), 1.10,6*/$72.500, och Kredit Karma (e. Credit Winner-No Pain No Gain), 1.11,8/$7.055.

– Jag var väldigt glad att det inte blev något försök till Peter Haughton Memorial. I så fall hade hästarna fått starta tre veckor i rad. Nu blev det istället två veckor mellan starterna förutom Greenshoe, vilken kvalade förra lördagen på Meadowlands.

Greenshoe med sin skötare Mikaela Melander.
Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Greenshoe travade 1.11,6/1.609 meter med 1.07 sista quartern och Courants tvååring är den som sticker ut meritmässigt med finalseger i New Jersey Sire Stakes ($125.000).

– I lördags var hästen jättefin och skötte sig framför allt bra bakom bilen. Han har varit lite dum tidigare när han körts upp till bilen, men den här gången släppte Brian upp honom till vingen och det fungerade bättre. Greenshoe kommer säkert bli favorit till segern, han var visat snabbhet, vunnit båda sina lopp och har ett bra utgångsläge. Ändå är jag inte säker på att han är den bästa av mina, säger Marcus.

Obesegrade

Gerry är också obesegrad efter två starter och detsamma gäller Greenshoe.

– För Gerry kändes det som att det var en fördel att han slapp att kvala till Peter Haughton Memorial. Han har känts riktigt bra i jobben och jag tycker han ska räknas med segerchans från sitt fina utgångsläge, anser Melander.

Gerry och Marcus Melander. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Svenskfödde auktionsdyringen Green Manalishi har drog nitlotten i tombolan och börjar från spår tio.

– Det var förstås tråkigt att läget blev som det blev. Green Manalishi är nämligen en häst som klarar av att göra mycket själv och han kan öppna också, men missgynnas av utgångsläget.

Kredit Karma är Marcus Melanders fjärde finalist i Peter Haughton Memorial, men har ännu inte fått vinna lopp, utan har en andra- och en tredjeplats på tre framträdanden.

– Vad jag kan säga är att han normalt inte slår någon av mina andra tre hästar i loppet, men han är inte dålig för den skull. Tyvärr fick han ett dåligt spår (åtta, reds. anm.), men förhoppningsvis kan han tjäna fina pengar, säger Marcus Melander.

”Ingen chans att vinna”

Sjunde starthästen under lördagens tävlingar på Meadowlands är stoet What A Knockout (e. Donato Hanover-Southwind Sofia), 1.09,8/$57.128, i finalen i Hambletonian Oaks ($500.000).

– Hon har gjort det väldigt bra, men hon har ingen chans att vinna. Däremot hoppas jag att vi kan dra nytta av det fina spåret och kunna tjäna fina pengar, säger Marcus Melander.

Fakta

Marcus Melanders tränarresultat:

År – Resultat – Dollar

2014 – 5 st: 1-2-0, $4.425
2015 – 124 st: 13-20-14, $261.611
2016 – 227 st: 29-24-24, $449.340
2017 – 220 st: 38-36-35, $1.316.343
2018 – 104 st: 27-13-11, $595.083

Totalt: 680 st: 108-95-84, $2.626.802

Fotnot: siffrorna gäller per den 3 augusti 2018.

Expandera

Bara på några år har Marcus Melander blivit en maktfaktor i de amerikanska unghästloppen och på lördag har han chansen att sätta pricken över i – om det sker i Hambletonian Stakes eller Peter Haughton Memorial spelar nog ingen större roll för 26-åringen.

Tävlingarna på Meadowlands startar klockan 18.00 svensk tid och startlistorna hittar ni här.

Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Goop ny adress för Nadal Broline

Reijo Liljendahl har sagt upp samtliga hästar ägda av Onkel Invest och däribland Nadal Broline. Nu är det också klart vem som ska träna den sexfaldige miljonären. Ny adress blir Färjestad och Björn Goop.
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, har startat 52 gånger och vunnit 22 lopp.

Största segern har Nadal Broline tagit i Silverhästen, men han har också vunnit Algot Scotts Minne, Birger Bengtssons Minne, Bollnäsloppet, Legolas Minne, Rommeheatet, Smedträffen, Ådalspriset och slutat tvåa i Copenhagen Cup och trea i Elitloppet i Reijo Liljendahls regi.

Reijo bryter med Onkel Invest

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Samarbete spricker
Läs senare

Reijo bryter med Onkel Invest

Reijo Liljendahl bryter med storhästägaren Onkel Invest AB och har sagt upp samtliga 14 hästar han har i träning och där ingår Elitloppstrean och sexfaldige miljonären Nadal Broline.
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline, Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson efter en av många stora segrar. Nu har Liljendahl sagt upp sin stjärna. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline, Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson efter en av många stora segrar. Nu har Liljendahl sagt upp sin stjärna. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag tycker att jag har synnerligen starka skäl att göra det även om det känns jättetufft att mista en kompis som Nadal Broline. Men hela mitt lag måste få arbetsro, inklusive veterinär och hästskötare, säger Reijo Liljendahl.

trav, travsport, sulkysport
Finska storhästägaren Päivi Laakonen tillsammans med en av sina topphästar Formula One. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Under många år har Reijo Liljendahl haft samarbete med Päivi Laakonen (Onkel Invest AB), men den 22 januari sade han upp samtliga 14 hästar och där ingår bland annat Elitloppstrean Nadal Broline, Lightningsky och Zeta Kronos.

– Hästarna har gått iväg idag, säger Liljendahl, och fortsätter:

– Givetvis är det trist. Jag har tagit två Onkel Invest-hästar till final i Elitloppet (Formula One och Nadal Broline, reds. anm.), vunnit Breeders Crown-final och tagit några från noll till gulddivisionen och anser att jag gjort ett ”hyggligt” jobb.

Lightningsky. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

De mest namnkunniga av de 14 hästar som Reijo Liljendahl har sagt upp är storstjärnan Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, Mrs Lindy (e. Cantab Hall-Lindy’sleadinglady), 1.11,7ak/709.825 kr, och Lightningsky (e. Andover Hall-Not A Spacecase), 1.12,3ak*/599.700 kr, och Zeta Kronos (e. Donato Hanover-Fama Currit), 1.12,6am/396.000 kr

Goop ny adress för Nadal Broline

Fokustema
Startlistor 20-24 februari
Läs senare

20-24 feb: Från onsdagens V86 till GS75 på söndag

På lördag tar Bergsåker hand om V75-tävlingarna och flera av loppen håller hög klass. Här får du samtliga startlistor från osndag till söndag.
Av
Sulkysport
Lightningsky imponerade senast på 1.14,1/2.160 meter. I samma lopp startar urstarke Perfect Dynamite och ytterligare flera namnkunniga hästar. 
Foto Jeannie Karlsson
Lightningsky imponerade senast på 1.14,1/2.160 meter. I samma lopp startar urstarke Perfect Dynamite och ytterligare flera namnkunniga hästar. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens GS75 i Gävle.
Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Onsdag: Bollnäs (12.20), Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Umåker V64 (18.20)
Fredag: Åby V65 (12.45), Romme V64 (18.20), Kalmar (18.30)
Lördag: Eskilstuna (11.10), Bergsåker V75 (14.45)
Söndag: Gävle GS75 (14.35)