Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Miljondans på Åby och Meadowlands

Många miljoner att köra om på Meadowlands och Åby. Det är de dominerande sakerna i världens travsport idag lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ger Hypnotic Am Stall Courant och Marcus Melander en seger i Hambletonian Oaks? Foto: Adam Ström/Stalltz.se
Ger Hypnotic Am Stall Courant och Marcus Melander en seger i Hambletonian Oaks? Foto: Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 ATG.se visar loppen från Meadowlands och ATG arrangerar även (som brukligt är) spel till lördagens storlopp på milebanan i New Jersey, med världens största unghästlopp Hambletonian som huvudnummer.

Klockan 18:00 (svensk tid) körs första loppet på Meadowlands, i vad som är sommarens största amerikanska tävlingsdag, med sammanlagt 3,4 miljoner dollar (!!) i prispotterna. Det första travloppet – Dr John Steele Memorial för äldre ston – krockar olyckligt med Åby Stora Pris. 3.140-metersloppet på Åby ska enligt schemat släppas iväg av startbilen klockan 18:42. På Meadowlands är utsatt starttid för Dr John Steele Memorial, där bland annat världens snabbaste sto Manchego (e. Muscle Hill – Secret Magic) möter svenskfödda Felicity Shagwell (e. Maharajah – Diaz Boko) och Åke Svanstedts nu femåriga världsrekordsto Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass – Dunk The Donato) klockan 18:45.

Kanal75 har engagerat Björn ”Bernie” Norén, som jobbat många år i USA hos bland annat Åke Svanstedt, som expertciceron till sändningen på atg.se.

Här är hålltiderna för de viktigaste loppen på Meadwlands, med reservationen att det brukar kunna bli en del ”drag” – alltså förseningar – innan startbilen rullar.

 • Lopp 3: Kl 18:45; Dr John Steele Memorial – äldre ston, med Manchego.
 • Lopp 6: Kl 19:55: Jim Doherty Memorial (hette tidigare Merrie Annabelle Stakes) – tvååriga ston, med svenskfödda Ixia Maculata (e. Father Patrick – Debora Sund) i startlistan.
 • Lopp 8: Kl 21:00: Peter Haughton Memorial – tvååriga hingstar/valacker, med svenskfödde Moonstone (e. Muscle Hill – Moonlight Kronos) i startlistan.
 • Lopp 9: Kl 21:30: Hambletonian Oaks – treåriga ston, med Stall Courants läckerbit Hypnotic Am (e. Chapter Seven – Daydream As) som favorit.
 • Lopp 10: Kl 22:00: John Cashman Memorial (hette tidigare Nat Ray Trot) – äldre hästar, med svenskmanagerade Gimpanzee (e. Chapter Seven – Steamy Windows), Guardian Angel Ås (e. Archangel – Provide Ås) och Marseillle (e. Muscle Hill – Order By Wish) som möter toppstoet Atlanta (e. Chapter Seven – Hemi Blue Chip).
 • Lopp 11: Kl 22:35: Hambletonian – för treåriga hästar.

I detta tema finns samlat ett knippe initierade artiklar där det går att läsa på inför kvällen.

Lite trist är att utanför ATG.se:s sändning har ett stort passgångarlopp med Nancy Takters treåringskanon Tall Dark Stranger, som travat 1.06,7, hamnat.

***

 

2 Björn Goop har ett koppel kapabla italienska hästar i stallet och en av dem ser ut att bli eftermiddagens mest streckade häst på V75. Det handlar om Unoicsdue Gnafa (e. Goetmals Wood – Minuit), som kom till Goop när conronapandemin fick fäste i Europa tidigt i våras. Hästen fick segerraden bruten i senaste starten, i stayerloppet under Åbergskvällen på Jägersro mot Who’s Who, men nu är förutsättningarna utmärkta i klass I-finalen.

– Unoicsdue Gnafa hade faktiskt stått över lite inför senast, fick två tryckare på vägen och var jättebra. Jag tror ändå att han är bättre nu och nu maxar vi med barfota och jänkarvagn. Förutsättningarna är perfekta och jag har bra känsla, säger Anton Sverre hos Björn Goop.

Här är Sulkysports tips till V75-omgången på Åby.

***

3 En toppeftermiddag och tidig kväll väntar på Åbytravet (första start 14.45) med huvudnumret Åby Stora Pris. Lägg därtill rikstotofinaler och Ragnar Thorngrens Minne för fyraåringar och det är hög klass rakt igenom. Sammanlagt tävlas det om cirka åtta miljoner kronor på Åby idag.

Är det dags att se ett nytt världsrekord i huvudlöpningen? Tiden att slå är Propulsions notering från segern i samma lopp förra året, 1.12,8a/3.140 meter.

Norskfödde Moni Viking (e. Maharajah – Jeunesse Doree) har redan världsrekordet över distansen i voltstart från Harper Hanovers lopp tidigare i år och kan skriva in sig på ytterligare en plats i rekordböckerna.

Här är Sulkysports färska intervju med mannen bakom den norske stjärnfuxen.

***

 

4 För de som inte nöjer sig med Meadowlands topplopp finns ytterligare ett alternativ under kvällen: Breddloppstävlingar i Skellefteå (första start 18.30), dock med svalt intresse och många små fält.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige.

 

***

 

5 Campo Bahia (e. Muscle Hill – Americandream A.T.) kommer inte att starta i Solvallas Jubilemspokal nästa onsdag. Toppfemåringen, som ströks ur Hugo Åbergs Memorial, siktar nu på att vara tillbaka i stridbart skick till vintermeetinget på Vincennes.

– Det blev för tufft för Campo Bahia efter avelssäsongen. Han behövde mer tid på sig att vila efter det och tog det för hårt helt enkelt. Jag måste ta på mig det, jag är orutinerad när det kommer till avelshingstar. Nu har jag förstått att det inte går att träna och avla samtidigt. Och Campo är alldeles för bra för att tävla otränad. Då kan han inte använda sin kropp riktigt, säger Conrad Lugauer till travronden.se.

Den närmaste tiden väntar därför spermasamling för infrysning så att Campo Bahia nästa år kan fokusera på att träna och tävla, och ändå betjäna ston utan att behöva tappas på färsksperma, utan alltså då verka med fryst sperma.

Campo Bahia, 1.10,6am*/4,2 mkr, har i år inte gjort mer än tre starter, varav två i sommar, med en andraplats i ett femåringslopp på 1.10,9a/1.640 som bästa resultat.

 

***

 

6 EM för ston, med 900.000 kronor i förstapris, är ett av huvudnumren under Solvallas Jubileumspokalskväll den 19 augusti. I utgångsläget får ett sto per U.E.T.-land (krav: hästen ska ha rekord bättre än 1.13,9) vara med och det är respektive lands travförbund som väljer ut ”sin” representant bland de som anmäls.

Det brukar dock inte bli hästar med från tolv olika länder, utan varje land med anmöälda hästar kan få med två-tre stycken och fältet fylls i slutändan ut med hästar från värdlandet – alltså Sverige.

Märkligt nog, faktiskt obegripligt, är det mörk anmälan till detta mästerskapslopp och det går därför inte att se vilka ston (redan tio stycken) som satt upp sig anmälningslistan.

De mestvinnande svenskfödda äldre stona, som sammanlagt sprungit in över en miljon kronor och därför är mest aktuella att starta i sto-EM, hittills i år är:

 • Unique Juni (e. Uptown Yankee – Staro Unique) 870.916 kr – tränare: Jörgen Westholm
 • Dear Friend (e. Orlando Vici – Juventas Broline) 717.710 kr – Johan Untersteiner
 • Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar – Moviestar) 650.500 kr – Daniel Redén
 • Sharp Dream (e. Royal Dream – Sharp Concrete) 573.500 kr – Petri Puro
 • Ultra Bright (e. Zola Boko – Patina) 493.000 kr– Fredrik Persson
 • Wild Love (e. Love You – Twins Vilda) 458.000 kr – Bengt Simberg (a)
 • Racing Brodda (e. Prodigious – Ronda Brick) 433.500 kr– Mattias Djuse
 • Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket) 375.500 kr – Björn Goop
 • Galactica (e. Super Photo Kosmos – Humla Laday) 362.500 kr – Malin Bergström (a)
 • Hevin Boko (e. Going Kronos – Welat Boko) 320.500 kr – Timo Nurmos

Millie Millionaire (e. Jocose – Mellby Tempo) har idag på Åby, i Diamantstoets final, chansen att svinga sig upp till en position som gör henne aktuell för EM för ston.

Svensk Travsport använder ordinarie seedningsregler för de stora unghästloppen (alltså samlad prissumma i karriären och startpoäng) för att rangordna de anmälda svenska stona i den ordning de kommer in i loppet. ”Gamla rika” hamnar alltså högt upp i seedningen om de också har hyggligt med startpoäng.

Förra året var Mellby Free, In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) och Dear Friend svenska representanter i Sto-EM. Vann gjorde Danmarks Uza Josselyn (e. Love You – Teza Josselyn).

 

 

 

***

 

7 Danska amatörtränaren Christina Damberg och hennes make Per krockade med en älg på väg hem med från att ha startat två hästar på Åbytravet i torsdags.

– Vi klarade oss tack vare att vi hade en stor fyrhjulsdriven dragbil. I en mindre bil hade vi blivit kvar på platsen. Älgen på 500 kg hamnade på bilens tak, säger en skakad Per Damgård till travservice.dk.

Bilen blev förstörd, men både tränarparet i bilen och de två hästarna i släpet klarade sig oskadade. Per och Christina Damgård kunde ta sig hem efter en sömnlös natt men hästarna Livi Noble och Traffic Lavec är tillfälligt inkvarterade i Sverige.

Fokustema
STL Färjestad 18 september
Läs senare

Svenskhoppet bara bäst

Norskfödde Tangen Haap (e. Lome Elden) var Sveriges stora hopp i Unionskampen och Björn Karlsson hade ställt sin tolvåringen i bästa tänkbara form.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Haap vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I tränare Björn Karlssons avstängningsfrånvaro fick Erik Adielsson kuska bakom Tangen Haap och det gjorde han med den äran.
Nedstruken till fjärdespår bakom bilen flög Tangen Haap till tät och travade på i ett jämnt 1.23-tempo initialt.
Örjan Kihlström valde att sällskapa med Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) på utsidan inför slutvarvet, men det visade sig vara ett oklokt taktikval.
Stoet gick sig rejält trött och istället var det Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) och slutligen Troll Solen (e. Voje Faks) som var utmanarna.
Eller nej, de utgjorde faktiskt aldrig något riktigt hot och Tangen Haap vann lekande lätt 1.21,6a/2.140 meter.
– En otrolig travare. Man kunde köra honom på två fingrar. En ruskigt skön åktur. Det är en läcker upplevelse; man letar efter hästarna som har det extra och det känns som det finns mer kvar i honom. Idag vann han med en hel del krafter kvar, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Solängetränaren Karlsson var märkbart berörd efter loppet då han intervjuades av TV4.
– Fy fan att stå vid sidan. Jag vill aldrig vara avstängd igen. Han är fin. Det är bara bubbel. Det går inte.

För Tangen Haap var detta karriärens 44:e seger i 114:e starten. Fullträffen i Elitkampen från 2019 är hans största och lördagens 300.000 kronor in är Tangen Haaps näst största seger i karriären.

Styrkan som vapen

Historiskt sett har Missle Hill framförallt gjort sig känd som en snabb häst, men för andra starten i följd var det styrkan som hjälpte sexåringen till en fin framgång!

Efter andraplatsen i Sommartravets final i Rättvik över 2.640 meter tog nu Missle Hill (e. Muscle Hill) hem Uno Sweds Minneslopp från dödspositionen.
Att vandra utvändigt om Disco Volante (e. Scarlet Knight) kunde ha varit en övermäktig uppgift när tempot i princip låg i 1.12-trycket från start till mål, men det hindrade inte alls Missle Hill.

Missle Hill vann Gulddivisionen från dödens. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

In mot upploppet hade han kopplat ett bestämt grepp, men ett stort hot kvarstod. Mellby Free (e. Muscle Hill) som likaså visat uppåtform närmade sig meter för meter, men Missle Hill höll huvudet först.
– Han fick ett tufft lopp, men gjorde det väldigt bra. Det är aldrig optimalt att hamna i dödens i de här sammanhangen med bra hästar runt omkring sig, men han klarade det. Han har varit lite down i år gentemot fjolåret, men visade uppåtform i Rättvik och idag tycker jag att han var riktigt bra, sade Kihlström.

Daniel Redéns springare kom i mål på 1.11,5a/2.140 meter och belönades med 150.000 kronor för sitt dagsverke.

I övrigt noteras att…

…Sören Boel räknade hem sin andra V75-seger för året. I april slog han till med 54-oddsaren Digital Process (e. Super Photo Kosmos) hemma i Halmstad och nu vann han Silverdivisionen med Adde S.H. (e. Nu Pagadi) som desto mer betrodd. Från dödens höll hästen ifrån sig Majestic Man (e. S.J.’s Photo) som tassat med i rygg i en tät slutstrid där Peter Untersteiners häst verkligen visade att han ville vara först.

…Conrad Lugauer körde galopp från start i samma lopp med Sandsjöns Enzo (e. Brioni), men revanscherade sig snabbt i Klass II-försöket. Mister K.O.Z. (e. Sebastian K.) hanterade det stressiga andraspåret galant och spårade varje meter av loppet där inte mindre än fem konkurrenter hade ägnat sig åt galopp innan första kurvan var passerad.

…Robert Berghs Crazy First Love (e. Love You) såg ut att ”kvarta in” framme i tät i stayerloppet, men den flegmatisk stil hästen har tycks energisparande. Över spurtrakan svarade han Anchor Man (e. Jaded) fint när det blev tal om strid och skorycket som Robert Bergh valde att göra nu när det var lördags- istället för vardagslopp blev succé.

…Anders Erikssons Gaylord Am (e. Muscle Hill) stod för en dunderinsats i Klass I-försöket. Trots att han fick dödens delar av loppet och senare fick gå utan rygg i tredjespår sista 700 meterna utan rygg så var han bara bäst. Det var en briljant prestation av fjolårets finalist av Kungapokalen som Anders Eriksson satt i ett lysande skick.

…Morten Almeland Pedersen levererade en överraskning i Bronsdivisionen. Hands Down D.E. (e. Main Wise As) har det surrats om länge och väl, men först nu i åttonde starten på svensk mark blev han en vinnare.

Fokustema
Italien
Läs senare

Gul kusk i huvudroll

Fyra försök i såväl italienska Derbyt (€16.500) som Oaks del Trotto (€16.500) avgjordes på Capannelle-banan i Rom idag och Alessandro Gocciadoro dominerade stort, men även Erik Bondos treåringar gjorde starkt ifrån sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cash Maker och Alessandro Gocciadoro vinner ett av försöken i det italienska Derbyt.
Cash Maker och Alessandro Gocciadoro vinner ett av försöken i det italienska Derbyt.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Från ledningen vann Alessandro Gocciadoro och Cash Maker (e. Donato Hanover-Sinead Prad) och höll ifrån sig utvändige Colbert Wf (e. Varenne) knappt, men säkert på 1.15,4a/2.100 meter och samma tid noterade måltvåan.

För Cash Maker var det femte segern i tionde starten och han har också visat framhovarna på svensk mark med en andraplats i Breeders Course-finalen under Elitloppshelgen. Han är undan Sinead Prad (e. Love You), 1.14,6/€6.276, som också lämnat Orsi Mangelli Filly-tvåan Amber Prad (e. Timoko), 1.12,6/€75.184.

Readly Express-son i topp

Alessandro Gocciadoro vann också bakom Colibri’ Jet (e. Readly Express-Sarsegna Jet) och duon övertog täten efter 500 meter från Catman di Celle (e. Bold Eagle), vilken liftade med till andraplatsen och precis som Colibri’ Jet tränas han av Gocciadoro. Segertiden skrevs till 1.13,0, medan Catman di Celle noterade 1.13,2.

För Colibri’ Jet var det nionde segern i 14:e starten och tidigare i år har han vunnit både försök och final i Breeders Course på Jägersro, värt 100.000 respektive 700.000 kronor. Ostartade modern Sarsegna Jet (e. Supergill) har också lämnat fyraåriga Bettyboop Jet (e. From Above), 1.13,6*/€15.827.

Fakta

Italienskt Derby (€808.800)

Inkvalade till final:

 • Callmethebreeze (e. Trixton)
 • Canto dei Venti (e. Mago d’Amore)
 • Capital Mail (e. Nad Al Sheba)
 • Cash Maker (e. Donato Hanover)
 • Catman di Celle (e. Bold Eagle)
 • Charmant de Zack (e. Vivid Wise As
 • Chuky Roc (e. Nad Al Sheba)
 • Colbert Wf (e. Varenne)
 • Colibri’ Jet (e. Readly Express)
 • Condor Pasa Gar (e. Readly Express)
 • Corazon Bar (e. Oropuro Bar)
 • Cronos Degli Dei (e. Ready Cash)

Fotnot: finalen avgörs den 10 oktober i Rom.

Expandera

Dubbelseger blev det också för Gocciadoro-stallet sedan Alessandro vunnit tredje försöket bakom Cronos Degli Dei (e. Ready Cash-Natalina Dei) från spets på 1.13,0 och med sig till final fick han också stallkamraten Corazon Bar (e. Oropuro Bar) från vinnarhålet på 1.13,2.

Åtta segrar ståtar Cronos Degli Dei med efter 13 starter. Han är halvbror med Venere Degli Dei (e. Mago d’Amore), 1.12,3/€50.799, vars mor Natalina Dei (e. Uronometro) tog vinnarrekordet 1.12,3 och sprang in 62.320 euro. Hon är halvsyster med Sugarcane Hanover-trion Galvano Dei (€137.242), Zelandia Dei (€69.514) och Ercole Dei (€59.242).

Enkelt från spets

Spets var också vinstmelodin för Marco Smorgon och Charmant de Zack (e. Vivid Wise As-Martina Grif) och efter ha fått bestämma i täten kom segerrycket vid upploppets början. Enkelt gick treåringen ifrån till seger på 1.15,3.

Charmant de Zack och Marco Smorgon.

Tvåa blev Condor Pasa Gar (e. Readly Express) från dödens på 1.15,7 sedan måltvåan Cash Top diskats för upploppsgalopp.

Charmant de Zack har tidigare i år vunnit fyra lopp, men har också två andraplatser på Vincennes i Prix de Faulquemont och Prix de Gien plus en tredjeplats i Grupp I-loppet Gran Premio Nazionale.

Hans mor Martina Grif (e. Varenne), 1.12,3/€222.034, har också lämnat Betta Zack (e. Rotary Ok), 1.13,4*/€156.861, som vann Oaks del Trotto ifjol. Själv är Martina Grif helsyster med storstjärnan Princess Grif, 1.10,3/€915.824.

Bondo med bäst spurtkrut

Fyra försök hölls också i Oaks del Trotto (€16.500) och Erik Bondo skötte själv tömmarna när Calypso Di Poggio (e. Ready Cash-Princess America) spurtade starkast över upploppet.

Genom slutsvängen tog Bondo rygg ute i tredjespår och när han drog tussarna vid upploppets början bet det bra och med full fart över linjen avgjorde hon på 1.14,0a/1.609 meter

Calpyso di Poggio spurtar till vinst för Erik Bondo.

Till andraplatsen spurtade Crystal Pan (e. Ideale Luis) för Encrio Bellei på 1.14,2 efter en resa i fjärde inner.

För Calypso di Poggio var det fjärde vinsten i 15:e starten. Modern Princess America (e. Andover Hall), 1.15,2*/€8.443, är halvsyster med Lisa America (e. Varenne), 1.10,1*/€1.437.387), och i samma syskonskara ingår också Ok America (€235.182), Radysin America (€191.471), Guida America (€158.127) och Unison Kronos (€120.689).

Erik Bondo räknade också in en tränarseger sedan Cilesia Pit (e. Timoko-Rhineland) och Santo Mollo fångat in ledande Credit Cash As (e. Readly Express) och Alessandro Gocciadoro precis före linjen på 1.14,6.

Fakta

Oaks del Trotto (€253.000)

Inkvalade till final:

 • Calenita (e. Oreste)
 • Calypso Di Poggio (e. Ready Cash
 • Caramel Club (e. The Bank)
 • Cash Bank Bigi (e. The Bank)
 • Chloe Bar (e. Love You)
 • Cilesia Pit (e. Timoko)
 • Clarissa (e. Exploit Caf)
 • Collier (e. Maharajah)
 • Coco Chanel Effe (e. Love You)
 • Credit Cash As (e. Readly Express)
 • Crystal Pan (e. Ideale Luis)
 • Crystal Rl (e. Ganymede)

Fotnot: finalen avgörs den 10 oktober i Rom.

Expandera

Storfavoriten Cilesia Pit vann sitt sjunde lopp i 19:e starten och hon är undan Rhineland (e. Kadabra), 1.13,9/€25.479. Rhineland är också mor till Antilla Pit (e. Ganymede), 1.14,5*/€16.756, och själv är hon halvsyster med duon Mender (e. Coktail Jet), 1.12,6*/€151.321, och Severino (e. Dominatore d’Orio), 1.12,2*/€124.165.

Flög fram till seger

Favoriten Collier (e. Maharajah) hade inget att sätta emot Coco Chanel Effe (e. Love You-Sidney Effe) och Andrea Farolfi. Från tredje ytter flög stoet fram över upploppet och fångade enkelt in Collier i god tid före linjen på 1.13,5, medan Collier noterade 1.13,8.

Walter Zanetti-tränade Coco Chanel Effe räknade in sin sjunde seger i tionde starten. Modern Sidney Effe (e. Ganymede), 1.12,4*/€95.651, har sin första avkomma i Coco Chanel Effe och själv är hon halvsyster med Nesta Effe (e. Naglo), 1.10,5/€1.075.190, och Oibambam Effe (e. Classic Photo), 1.11,1*/€388.143.

Clarissa (e. Exploit Caf-Nikelia) lekte till seger från dödens och Alessandro Gocciadoro åkte bara förbi ledande Chance Ek inne på upploppet när hon tog sjunde triumfen i 15:e starten på starka 1.12,1. Mellan hästar spurtade Crystal Rl (e. Ganymede) in som tvåa på 1.12,8 för Jos Verbeeck.

Clarissa och Alessandro Gocciadoro.

Förutom de tidigare vinsterna har hon varit finaltvåa i Campionato Femminile bakom Calenita. Clarissa är undan Nikelia (e. Lemon Dra), 1.13,2/€46.979, och hon ingår i samma syskonskara som Byron Lord (e. Supergill), 1.13,1/€263.229, och Piccardo (e. Sharif di Iesolo), 1.13,8/€241.557.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Kali Smart fortsätter klättra

Hon kom till Adrian Kolgjini förra sommaren med 12.000 kronor på kontot.
15 månader senare har Kali Smart sprungit in 1,4 miljoner.
Igår joggade hon hem Vilhelm Johanssons Minne i Kalmar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fyraåriga Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face) fortsätter att imponera på tävlingsbanan. i fyra- och femåringsloppet för ston, Vilhelm Johanssons Minne med 200.000 kronor till vinnaren, var det bara en häst på banan.

Efter 1.10,1 första halvvarvet lotsade Adrian Kolgjini till hollandsfödda sto till ledningen och fick dämpa farten. In i slutsvängen lättade Kolgjini på tömmarna och vips fick Kali Smart flera längders försprång. Det växte och växte och när mållinjen skars på 1.12,9a/2.140 meter var det långt ned till närmaste konkurrent.

Det var fjärde segern på åtta starter i år för Kali Smart, som bara missat prispallen en gång…när hon slutade femma i EM för ston på Solvalla i augusti.

Hon kom från Holland förra sommaren med fyra starter på Wolvega på vintern som två- och treåring i bagaget. Hos Adrian Kolgjini har hon rusat genom klasserna och vunnit åtta av 19 starter.

Fakta

Kali Smart

Hollandsfött sto e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face e Viking Kronos
Resultat: 23 st: 9–4–3
Rekord: 1.13,4m* – 1.09,8ak*
Intjänat: 1.436.325 kr
Uppfödare: Ecurie Smart, Frankrike
Ägare: Ecurie Smart, Frankrike
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Agnes Carlsson

Expandera

Tre gånger har Kali Smart slagit svenskt rekord. Först vann hon förra året ett försök till Diamantstoet mot äldre hästar och travade 1.13,6/2.140 meter, nytt svenskt rekord för treåriga utländska ston över medeldistans med voltstart. Det rekordet putsade hon själv med två tiondelar en månad senare när hon även tog hem finalen annandag jul på Solvalla.

På Elitloppsdagen i maj i år satte Kali Smart sitt tredje rekord, 1.09,8a/1.609 meter för fyraåriga utländska ston, när hon vann Fyraåringseliten för ston. Det rekordet var hon dock bara innehavare av i en knapp timme – sedan vann USA-födda Sister Sledge (e. Father Patrick) mot hingstarna i öppna Fyraåringseliten på 1.09,1a/1.640 meter.

– Hon kommer bara tävla den här säsongen och nästa år går Kali Smart till avel, sade Luti Kolgjini efter segern i Fyraåringseliten för ston i maj.

Blir det ändrade planer efter efter årets succé?

Fint amerikanskt möderne

Modern Olympia Face (e. Viking Kronos) är ostartad och hon är undan Muscles Onbroadway (e. Muscles Yankee), 1.11,6/$57.464, som är halvsyster med Dreamlands Chip ($161.985) och Glittering Muscles ($100.860).

Mödernet går tillbaka till Nutmeg Lobell, som har lämnat Merrie Annabelle-vinnaren Feel the Motion, 1.11,6*/$453.590, och Broadway Diamond ($279.342) – mormors mor till Kali Smart.

Kali Smart. Källa breedersbible.com