Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Minst lika bra som Pyrmo”

I Lundåsens Teknik har Martin Lundahl en fräsch uppstickare bland de fyraåriga kallbloden.
Tekno Odin-sonen visade prov på god inställning då han höll nosen först i tisdagskvällens uttagningslopp till Norrlands Elitserie på Dannero.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Från 20 meters tillägg kom Martin Lundahl fram fint till andra utvändigt med sin häst och kunde vänta med tills upploppets början. Ledaren Fjasko (e. Bork Odin) gjorde vad han kunde för att freda sig och såg ett tag ut att kontra då Lundåsens Teknik hade kopplat greppet, men över mållinjen var Lundåsens Teknik först med nos som segermarginal.

Fakta

Lundåsens Teknik

Fyraårig mörkbrun hingst e. Tekno Odin–Pyraksa e. Jävsöfaks

St: 12: 1–0–1, 1.28,2am, 125.300 kr

Ägare: Martin Lundahl, Liden.
Uppfödare: Bo Torstemo, Hackås.

Tränare: Martin Lundahl, Bergsåker.

– Jag ville inte peta på honom. Han är lite ringrostig efter vinterträningen så det går inte maxa honom helt till slut ännu, sade Martin Lundahl i Danneros vinnarcirkel.

Tisdagens start var hästens andra för året. I den första slutade det med galopp vilket också var fallet i sju av de tio starter hästen gjorde som treåring, men nu höll han sig alltså på benen och noterades för karriärens första seger. Den var värd 40.000 kronor och togs på 1.28,8/2.160 meter via 1.26 sista kilometern.
– Det är en väldigt fin häst. Stor och otymplig, men han håller på att växa in i sin kropp. Jag tycker att han är minst lika bra som Pyrmo var vid den här typen. Även om han inte sprungit i de farterna ännu så tycker jag att han har kapacitet för att vara med i något fyraåringslopp framöver. Det är långt dit, men jag vet vad han har i sig, sade Martin Lundahl.

Stark syskonskara

Bergsåkersamatören satsar hårt och har elva kallblod samt ett varmblod i sin träning.
– Jag har 15 hästar totalt varav tolv är körhästar. Det är jag och min fru som håller på med hästarna.

Lundåsens Tekniks mor Pyraksa (e. Järvösfaks) kom själv aldrig till start, men har levererat starkt i aveln.
2016 års tvåa av Norskt Kallblodsderby Pydin (e. Moe Odin) 1.20,1ak/2.674.594 kr tillika vinnare av Sven O Perssons Minne är den bäst meriterade, men även Pyrmo (e. Moe Odin) 1.23,8m/906.890 kr, Oaksvinnaren Pyrodi (e. Moe Odin) 1.25,2k/610.109 kr, Pyckolina (e. Ulvsås Zico) 1.24,0ak/557.000 kr och Pyriod (e. Moe Odin) 1.26,0k/522.000 kr har tjänat över en halv miljon.

Lundåsens Tekniks stamtavla på BreedersBible.com.