Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppskusk mot storloppsseger?

Storlopp i Frankrike med Elitloppskusk i centrum, kastrerad hingst med debutavkomma, belgiska derbydeltagare till Färjestadtränare och Maharajah-döttrar i revanschmöte.
I onsdagens morgonsvep blandar vi verkligen högt och lågt från Europas alla möjliga hörn!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tränaren Dominik Locqueneux, Copsi och segerkusken Ida Karlsson efter triumfen i Grand National des Amateurs på Vincennes i december. Idag är hästen favorit i Grand National du Trot. Foto: Scoopdyga
Tränaren Dominik Locqueneux, Copsi och segerkusken Ida Karlsson efter triumfen i Grand National des Amateurs på Vincennes i december. Idag är hästen favorit i Grand National du Trot. Foto: Scoopdyga
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det är i franska Le Croisé-Laroche upp mot den belgiska gränsen som onsdagens högst doterade travlopp avgörs i Europa.
Där är det dags för den femte etappen av den rikstäckande löpningsserien Grand National du Trot (€85.000) och i onsdagens lopp gör 16 hästar upp över två volter.

Dominik Locqueneuxs segermaskin Copsi (e. L’Ocean d’Urfist) som vunnit åtta av de elva senaste starterna får Elitloppsaktuella Gabriele Gelormini bakom sig och ser ut att bli ganska klar favorit i loppet trots att tuffingar som Fire Craker (e. Quaro) och Fric du Chene (e. Nobody du Chene) jagar från 25 meters tillägg.

Det finns även svenskintressen under tävlingsdagen. Björn Goop startar Issalio (e. Doberman) i Prix de l’Europe (€20.000) vilken körs av Eric Raffin och Tomas Malmqvist bidrar med två hästar i andra lopp.

I sadelloppet Prix des PMU de la Métropole Lilloise (€31.000) sänder Malmqvist ut Confidence (e. Great Challenger) som bland annat mer Henk Grifts svenskfödde sjuåring Prosperous (e. Prodigious) vilken nu gör montédebut.

I evakueringsloppet Prix RFM (€27.000) startar Malmqvist tyskfödde U R Amazing (e. Main Wise As) som möter en svenskfödd duo i fem av Cargo Door (e. Gigant Neo) och J.S.Apollo (e. The Bad Boy).

I Le Croisé-Laroche tävlar man i vänstervarv och en runda på banan mäter 1.662 meter.

Här kan du ta del av onsdagens startlistorna i sin helhet till tävlingarna i Le Croisé-Laroche.

***

2

Jerry Riordan är formstark. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Landets formstarkaste tränare så här mitt i Elitloppsveckan? Halmstads Jerry Riordan lär ligga bra till! I lördags kvalade hans nyförvärv Gareth Boko (e. Make It Happen) in till Elitloppet av egen kraft via seger i Prins Daniels lopp. Tidigare samma dag vann Cornerstone (e. Wellini Boko). Måndagen fortsatte med en dubbel dubbel. Två tränarsegrar blev det nämligen både i Mantorp och Halmstad och därmed är Riordans facit sex segrar på de åtta senaste starterna!
Ikväll startar han en trio på Jägersro, däribland fyraåriga italienska stoet Belen Hall Fas (e. Conway Hall), som gör tredje starten i Riordans regi. Största framgångarna hittills kom som tvååring, där fyra segrar på sju starter bland annat innehöll triumf i Gran Premio A.N.A.C.T. (€154.000) för ston. Fjolåret blev inte lika lyckat och sedan i vintras finns hon alltså i Sverige.

STL-lopp på en vardag blir det också med både försök till Diamantstoet och Klass I, där meetingets finaler avgörs på Färjestad den 3 juli.

***

3 Med nummer ett i lopp ett kommer Rose Hill 1.14,6ak/145.278 kr vara den häst som får defilera först av alla under söndagens tävlingar på Solvalla.
Då handlar det om Treåringseliten för ston med 200.000 kronor till vinnaren och det tyskfödda stoet som tränas av Paul Hagoort lär defilera fler gånger på svensk mark under sommaren. Ready Cash-dottern ska nämligen stanna kvar på svensk mark efter söndagens start.
– Eftersom hon inte har några bra lopp här hemma med de pengar hon har tjänat så har vi tagit beslut att hon ska få stanna kvar i Sverige och gå i träning hos Svante Båth efter det här loppet, säger Paul Hagoort.

***

4Jägersro (första start 18.27) delar onsdagens saxtrav med Bergsåker (start 18.15), då Solvalla prepareras för Elitloppshelgen. På Sundsvallsbanan blir det en högintressant återkomst till banan för Hell Bent For Am (e. Muscle Hill), som inte startat sedan han galopperade i finalen av Svenskt Travkriterium i september.

Sedan dess har hästen även hunnit byta regi, från Stefan Melander till B-tränaren Sabine Kagebrant. Fjolåret var mycket framgångsrikt med fyra segrar på åtta starter och hela 1,8 miljoner kronor i prispengar för hingsten som tävlade i USA som tvååring, där han bland annat var finalist i Peter Haughton Memorial. Ikväll handlar det om ett försök i Norrlands Grand Prix för fyraåringar med final på Bergsåker i sommar.

En annan häst som slogs i de största loppen som unghäst är Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar). Fem segrar på tio starter har det blivit efter långt uppehåll innehållande bland annat avelsarbete. Efter femteplatsen i Orebro Intn’l försöker sjuåren nu påbörja en ny segerrad.

Här är startlistorna till onsdagarnas tävlingar.

***

5 Björn Goop har fått två nyförvärv från Belgien. Nymke Brigadoon (e. Make it Happen) 1.14,0ak/37.204 kr var finalist i det inhemska Derbyt under fjolåret, men blev diskvalificerad i det loppet.

Hittills har stoets karriär inbringat en seger på tolv starter och hon kommer närmast från Luc Roelens stall. Låter namnet bekant? Jo, visst är det samma man som tränar lördagens Harper Hanovers lopp-deltagare Jerry Mom (e. Ready Cash) som haft hästen i sitt stall tidigare.

Ny hos Färjestadtränaren är även femårige Mateo de Reve (e. Silver Pierji) 1.12,3ak/176.284 kr som har två segrar på 24 starter. Hingsten har tidigare tränats av Yannick Desmet, men även han står i en relativt låg klass då han blev utan prispengar på grund av diskvalifikation i fjolårets belgiska Fyraåringsderby.

***

6 Tammachampion (€26.400) för fyraåriga ston är dagens höjdpunkt på Vermobanan i Helsingfors. Det står 10.000 euro på spel till vinnaren när Reino Palomäkis An-Dorra (e. Maharajah) ska försöka ta revansch på Pekka Korpis Magical Princess (e. Maharajah).

Duon möttes i finalen av Kuopio Stakes för elva dagar sedan och då var det den sistnämnda som gick segrande ur striden med nos som marginal.

Startlista Tammachampion, 2.120 meter autostart

 1. Betty Roof (e. Muscle Hill) – Markku Nieminen
 2. Magical Princess (e. Maharajah) – Pekka Korpi
 3. Lady Rock (e. Ready Cash) – Tuomas Korvenoja
 4. Cygne Noire Boogie (e. Swan In a Million) – Marko Heikari
 5. Nutcracker (e. Le Monteil) – Tommi Kylliäinen
 6. Credit To Hope (e. Le Monteil) – Ari Moilanen
 7. Fiorini (e. S.J.’s Caviar) – Seppo Markkula
 8. Stonecapes Tricky (e. Ready Cash) – Olli Koivunen
 9. Sahara Kellyanne (e. Conway Hall) – Santtu Raitala
 10. Ava Di Emelin (e. Classic Photo) – Hannu Torvinen
 11. An-Dorra (e. Maharajah) – Jukka Torvinen
 12. Artful Drop (e. Quite Easy U.S.) – Iikka Nurmonen

***

7 Den danska amatören Peter Rudbeck är känd för att få fram tidiga, framgångsrika hästar som slåss i de inhemska unghästloppen.

Rudbeck har åtta hästar på sin träningslista varav hälften är två år gamla och nu börjar det röra på sig rejält från Skiveamatörens sida.

Dontpaytheferryman vid segern i Dansk Uppfödningslöpning för fyra år sedan.
Foto: Burt Seeger.

Redan den 3 maj kvalade han sin första tvååring för året. Då handlade det om Howlingatthemoon (e. Cantab Hall) vars mor Nobodybeatsthebeat (e. Dream Vacation) 1.11,3ak/2.896.271 ddk var en riktig unghästtopp och som även tog för sig dugligt som äldre.

Howlingatthemoon kvalade på 1.21,8/2.140 meter och idag är det dags för nästa Rudbeck-häst att kvala i Billund. Nu handlar det om Hotspot som är ett riktigt hemmabygge.

Pappan Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall) 1.12,6ak/772.000 ddk som vann Dansk Uppfödningslöpning 2017 har just Nobodybeatsthebeat som mor och nu har han sin första av två avkommor ute på banan.

Faktum är att Dontpaytheferryman har kastrerats efter dessa betäckningar och är på väg tillbaka på ut på tävlingsbanan! Även han är anmäld till kvallopp, men det sker i Skive på måndag.
Dontpaytheferrymans senaste start skedde den 1 juni i fjol och hittills har hans karriär resulterat i åtta segrar på 25 starter.

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Stamping har vandrat vidare

Han är tia genom tiderna bland svenska kallblod.
Förra veckan fick folkkäre Stamping lämna jordelivet, 21 år gammal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bo Landgren gör segergest efter Stampings seger i STC:s Guldtäcke 2009. Nu har Stamping lämnat jordelivet. Foto Hanold/ALN
Bo Landgren gör segergest efter Stampings seger i STC:s Guldtäcke 2009. Nu har Stamping lämnat jordelivet. Foto Hanold/ALN

Detta rapporterar Kanal75. Järvsöfaks-sonen Stamping tränades från början av Olle Schön innan han fortsatte i Arne Anderssons regi från sommaren som sjuåring. När Arne gick bort 2011 tog bäste vännen Heino Louhelainen vid och hos Heino och hans fru Ing-Mari levde Stamping till sin död förra veckan.

– Vi fick ta bort honom i måndags. Det var förstås ett svårt beslut, men han började bli gammal nu och vi är gamla själva; Heino är 85 och jag är snart 80 också. Det är svårt att ta hand om hästarna då. Men det gick fint till väga, han fick dö i lugn och ro här hemma på gården, berättar Ing-Mari Louhelainen för Kanal75.

Stamping gjorde sin sista start i sitt eget lopp ”Stampings lopp”, som 15-åring i mitten av december 2015, då han slutade trea.

Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur

Totalt blev det 148 starter (40–18–16) och 3.213.750 kronor insprunget under 13 säsonger på tävlingsbanan. Största segern kom i dubbelcupfinalen Brimsguttens Minne på Bergsåker 2009. Den säsongen var hästens bästa och samma år vann han även STC:s Guldtäcke på Dannero och Unionskampen på Färjestad.

Fakta

Stamping

Valack född 2000 e. Järvsöfaks – Tok Tora e. Slogum Tor
Resultat: 148 st: 40–18–16
Rekord: 1.23,1m – 1.20,2ak
Prispengar: 3.213.750 kr
Uppfödare: Stall Schön HB, Järvsö
Ägare: Stall Schön HB, Järvsö (2000-2007), Arne Andersson, Arbrå (2007-2011), Heino Louhelainen & Anders Evensson (2011-2021)

Expandera

– Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur. Han har verkligen haft ett jättebra liv de här åren efter att han slutat tävla. Vi har så otroligt många fina minnen med honom och vi fick vara med om så mycket, både när Arne hade honom och så när vi tog över hästen under 2011. Nu är en epok slut, men Stamping var bara ett glädjeämne för oss, säger Ing-Mari till Kanal75.

Som född 2000 tillhör Stamping Järvsöfaks fantastiska första kull som fadershingst, tillsammans med exempelvis tiofaldige miljonären Hallsta Lotus, samt duon Röste Bo och Fakse med cirka tre miljoner insprunget.

Bland alla Sveriges kallblod genom tiderna tar Stamping plats tio i listan gällande insprungna pengar. Ligan toppas förstås av pappa Järvsöfaks.

Sveriges vinstrikaste kallblod

Häst (far) – Född – Starter/segrar – Prispengar

 1. Järvsöfaks (e. Trollfaks) – 1994 – 234/201 – 21.288.570 kr
 2. Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) – 2000 – 195/75 – 10.015.438 kr
 3. Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – 2007 – 112/71 – 9.416.080 kr
 4. Nordgubben (e. Braute) – 1994 – 184/72 – 5.452.026 kr
 5. Svinten (e. Svintor) – 1979 – 229/103 – 4.706.570 kr
 6. Verner (e. Slogum Tron) – 1985 – 141/57 – 4.477.610 kr
 7. Faksen J:r (e. Järvsöfaks) – 2002 – 122/36 – 4.156.725 kr
 8. Odin Tabac (e. Moe Odin) – 2003 – 102/41 – 3.567.965 kr
 9. Trollfager (e. Troll Jahn) – 1994 – 194/31 – 3.430.748 kr
 10. Stamping (e. Järvsöfaks) – 2000 – 148/40 – 3.213.750 kr

Källa: Svensk Travsport.

Fokustema
Väderproblem
Läs senare

Romme tar över tävlingar

Det växlande vintervädret ställer till det.
Kvällens tävlingar i Eskilstuna flyttas till Romme.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

Eskilstuna (start 18.20) skulle vara enda svenska bana som tävlar denna måndag, men på grund av tjällossning flyttas nu tävlingarna norrut till Romme.

– Vi har jobbat hela helgen men tvingas nu på morgonen konstatera att vi inte kan garantera säkra banförhållanden ikväll. Ett beslut som vi tagit tillsammans med banveterinären, säger Sundbyholms sportchef Michael Wallin till travförbundets hemsida travsport.se.

Flytten av tävlingarna gör att tränare kan stryka hästar för transporthinder utan startförbud.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Idag kändes han jättestark”

Utan rygg hela vägen spelade mindre roll. Ledande Lexington Tooma hade inget att sätta emot när Nolimitjimmit lade stenhård press och tog över i mitten av sista sväng i ett lopp för hästar upp till 1.250.000 kronor i Boden igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag drog inga snören idag och det blev enkelt. Norsken ramlade ner efter mål, sade Micael Melander i vinnarcirkeln.

Lexington Tooma och Ove A Lindqvist tog hand om täten vid utgången av första sväng, öppnade första 500 meterna på 1.13,2, medan klockan visade 1.17,5 vid varvspasseringen.

Nolimitjimmit (e. Love You-Whoopie As) fick hela tiden tugga i dödens och ut på sista bortre långsidan lade Melander press på ledaren och tryckte till ännu hårdare inne i slutsvängen.

Nolimitjimmit går enkelt undan till seger.

– Han viker gärna fram öronen lite grann och slappnar av, men idag kändes han jättestark. Mest rädd var jag egentligen för Toutre som satt i rygg, men han hade lite problem med aktionen i sista sväng och då ökade vi farten, fortsatte Melander.

Nolimitjimmit fick 40.000 kronor för segern och kom hem på 1.15,7a/2.140 meter efter ha travat underkant 1.13 sista halvvarvet och gått ifrån med säkra 1,5 längder.

Fem olika tränare

För Nolimitjimmit fattas det mindre än 10.000 kronor innan den åttaårige valacken kan titulera sig miljonär. Hästen började sin karriär hos Per Lennartsson, fortsatte till Kai K Loumala, sedan tog Johan Untersteiner över och därefter Conrad Lugauer innan Love You-sonen debuterade med seger den 3 mars 2020 i Gabriella Laestanders regi.

Fakta

Nolimitjimmit

Fux valack 8 år e. Love You-Whoopie As e. S.J.’s Photo
Rekord: 1.13,1k – 1.11,4ak*
Prissumma: 991.234 kr
Resultat: 72 st: 16-11-8
Ägare: Bert Pettersson, Skellefteå
Uppfödare: Stal Quattro V.O.F, Nederländerna
Tränare: Gabriella Laestander (a), Skellefteå
Körsven: Micael Melander, Dannero

Expandera

Nolimitjimmit såldes under namnet Hero di Quattro på Kriterieauktionen 2015 för 250.000 kronor och Bert Pettersson är tredje ägaren till Love You-sonen.

Tyskfödda modern Whoopie As (e. S.J.’s Photo), 1.12,7ak/1.395.453 kr, vann fem lopp på 39 starter och däribland Active Bowlers lopp 2006 och två år senare slog hon till på Vincennes i Prix de Laval. På meritlistan finns också en andraplats i finalen i Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp.

Dubbla Hambletonianvinnare

Hennes bästa avkomma är Donna di Quattro (e. Love You), 1.10,9ak*/3.240.745 kr, vinnare av ASVT:s Auktionslopp och Breeders Crown som tvååring och senare i karriären trea i Stochampionatet. Hon vann även Prix Klymene och Prix d’Angouleme på Vincennes, men även Steinlagers Äreslopp på Momarken och Pixies lopp på Solvalla.

Mödernet går tillbaka till Flicka Frost (e. Victory Song)m 1.15,8*/$30.163, som är mor till två vinnare av Hambletonian Stakes, Ayres-sönerna Timothy T. ($896.698) och Christopher T. ($162.503). Timothy T. vann dessutom Elitloppet vid två tillfällen. Nämnas ska också Flicka Frosts dotter Cora T. (e. Star’s Pride), vilken tog hem Hambletonian Oaks.

Avelshingst i Sverige

Vägen till Nolimitjimmit går via deras helsyster Betsy Sue, 1.20,4*/$585, som startade sju gånger (2-2-1). Hennes främsta avkomma blev Why Not (e. Speedy Crown), 1.12,1/$821.804, vilken verkade som avelshingst i Sverige och blev upphov till fem miljonärer och däribland Sto-SM-vinnaren Chess Iran, 1.12,9ak/1.948.800 kr.

Betys Sues dotter och Nolimitjimmits mormor Why Indeed (e. Speedy Crown), 1.13,9*/$62.780, köptes av tyska storhästägaren Marion Jauss.

Why Indeed är också mor till Why Not As (€166.094), mormor till Goldn Riddle ($175.885), Cabernets Image ($131.551), Our Seconds Second (€117.058) och mormors mormor till trion Penn ($452.820), Dark Pool ($294.329) och Ive Got It All ($229.928).

Nolimitjimmits stamtavla. Källa: breedersbible.com