Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Showen kan börja

Om Elitloppshelgens inledande fredagstävlingar på Solvalla, Elitloppshäst på Vincennes samt ett klassiskt storlopp som finner ny plats i tävlingskalendern kan du bland annat läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Scarfo Pellini var dyrast på Elitauktionen år 2022. Idag kan hon betala av sig ännu mer i just ASVT:s Auktionslopp på Solvalla. Foto Mia Törnberg/Sulkysport & stalltz.se
Scarfo Pellini var dyrast på Elitauktionen år 2022. Idag kan hon betala av sig ännu mer i just ASVT:s Auktionslopp på Solvalla. Foto Mia Törnberg/Sulkysport & stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Ikväll är det dags för Elitautionen med 120 ettåringar anmälda till försäljning – läs allt om auktionen här! – och i väntan på denna står tre auktionslopp för treåringar också på menyn på Solvalla denna fredagseftermiddag. Stona gör upp i en avdelning med 200.000 kronor till vinnaren, medan hingstar och valacker tävlar om 100.000 kronor vardera i två lopp.

Hästen som sticker ut – i dubbla bemärkelser – är Björn Goop-tränade stoet Scarfo Pellini (e. Walner). Dottern ropades in för 1,8 miljoner kronor på Elitauktionen för två år sedan av Oscar Berglund för Hjelte Restaurang AB i Karlstads räkning. Scarfo Pellini blev då den dyraste ettåringen som sålts på Elitauktionen.
Hon gick i träning till Björn Goop efter sommaren som ettåring och i vår har hon tagit tävrlingsbanan i besittning i två raka och imponerande segrar.

Betydligt billigare var hästen som slog in 400.000 kronor på ett bräde i ASVT:s auktionslopp för tvååringar i höstas. 45.000 kronor slogs klubban på för Ajson (e. S.J.’s Caviar), som sprungit in 481.500 kronor på fem starter i Moa Thörngrens regi och finns med i en av avdelningarna för hingstar och valacker.

Loppen är öppna för hästar som varit saluförda på ASVT Trottex ettåringsauktioner 2022.

Så här mycket kostade hästarna på auktion 2022

 • Scarfo Pellini (s e. Walner) – 1.800.000 kr
 • Before Takeoff (h e. Nuncio) – 700.000 kr
 • Like Magic Sisu (v e. Googoo Gaagaa) – 375.000 kr
 • Limoncello Boko (h e. Muscle Mass) – 375.000 kr
 • Langli (h e. Father Patrick) – 325.000 kr
 • Broker Artist (h e. Royalty for Life) – 220.000 kr
 • Conrads Åke (h e. Perfect Spirit) – 150.000 kr
 • Go Kenneth Go (h e. Googoo Gaagaa) – 150.000 kr
 • Zucchini C.D. (s e. Uncle Lasse) – 130.000 kr
 • Come On Dora (s e. Earl Simon) – 120.000 kr
 • Dahlia Brodda (s e. Maharajah) – 110.000 kr
 • Grand Circuit (h e. Googoo Gaagaa) – 110.000 kr
 • Arrow Brodde (h – The Bosses Lindy) – 100.000 kr
 • Manhattan Trot (h e. International Moni) – 100.000 kr
 • Panthere d’Inverne (s e. Brillantissime) – 100.000 kr
 • Staro Sweet Dreams (s e. Propulsion) – 100.000 kr
 • Valnes Phenix (h e. Fabulous Wood) – 90.000 kr
 • Kueen Simoni (s e. Orlando Vici) – 70.000 kr
 • Ebony Brodda (s e. Up and Quick) – 50.000 kr
 • Ajson (h e. S.J.’s Caviar) – 45.000 kr
 • Pop the Cork (v e. Perfect Spirit) – 40.000 kr
 • Java Å. (h e. Who’s Who) – 30.000 kr
 • Arigato (s e. Brillantissime) – 25.000 kr
 • Timotejs Nina (s e. Cash Gamble) – 25.000 kr
 • Flocki Voc (v e. Flocki d’Aurcy) – osåld
 • Just For Show (s e. Face Time Bourbon) – åter (300.000)
 • Speed Change (h e. Nuncio) – åter (160.000)

***

2Elitloppshelgen inleds med senarelagd start och Grand Slam 75-spel på Solvalla (första start 14.30). Alessandro Gocciadoro har varit segerrikaste tränare under Elitloppshelgen de senaste två åren och är den som startar flest hästar av alla tränare under årets tredagarsmeeting.

Idag inleder han med en högkapabel italiensk dam i ett stolopp, femåriga Diva Ek (e. Trixton). Stoet gör debut på svensk mark och avslutade 2023 med seger på Vincennes. Efter en start – och seger – i Neapel på 1.12,3m för sex veckor sedan reste hon norrut och har förberetts på Stora Alby där Gocciadoro hyr in sig för sin svenska filial.
– Diva Ek är en otrolig häst och jag är övertygad om att hon kommer få en fantastisk säsong i Sverige. Den här hästen är mycket bättre än den kategori hon tillhör i nuläget. Den prestationen hon stod för i Neapel senast var jättebra, ja till och med bättre än vad jag hade förväntat mig. Hästen kom till Sverige redan för en månad sedan, har acklimatiserat sig och tränat bra. Jag är trygg vid att hon kommer leverera en stark prestation här, säger Alessandro Gocciadoro.

”Lilla Harpers” över tre kilometer ser en obesegrad fyraåring i startfältet. Mattias Djuse tränar Tretiak (e. Bold Eagle) som efter fem starter fortfarande inte vet hur det känns att förlora.

Så här säger hästens ägare om sin segermaskin och stallets andra hästar.

Dessutom blir det ”norskt mästerskap” som avslutning på tävlingsdagen. I kallblodens speedrace är nämligen åtta av nio hästar födda och tränade i Norge. Bland dessa finns fjolårsvinnaren Ramstad Balder (e. Norheim Balder), som travade 1.15,8a/640 meter när han vann fjolårets final. Det svenska hoppet är trippelmiljonären B.W.Sture (e. Moe Odin), som travade vassa 1.19,2a/1.640 meter förra året.

Här är startlistorna till alla tre dagar under Elitloppshelgen.

***

3Årjäng (första start 18.20) och Boden (start 18.30) pockar på uppmärksamheten för kvällens expressomgång. Ove A Lindqvist gör comeback i tävlingssulkyn efter två månaders frånvaro på grund av sjukdom och det blir en intensiv återkomst. Ove kör nämligen i sju av åtta lopp i Boden ikväll!
Bland uppsittningarna finns Hanna Olofsson-tränade sexåringen Henessi Walk (e. Walk the Walk) som i sin senaste start för en månad sedan tog första segern på nästan tre år. Hästen var bland annat femma i Svenskt Travkriterium och finalist i Breeders Crown 2021 och har i vinter kommit tillbaka efter långt uppehåll. 

Årjängstränaren Paw Mahony plockar ut segervane Max Orlando (e. Orlando Vici) i ett långlopp. Hästen ståtar med tre raka segrar på hemmaplan och återkommer efter litet hack i skivan. Han var struken för hosta från en tilltänkt V75-start på Åby i början av maj, men är nu redo igen.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4Fjolårets Elitloppsdeltagare Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) och fjolårets Harper Hanovers-vinnare Eric the Eel (e. Muscle Hill) finns båda med i deltagarskaran i kvällens Grupp III-lopp Prix Jean Riaud (€90.000) på Vincennes (första start kl. 18.23).
Den förstnämnde körs precis som i fjolårets Elitlopp av Alexandre Abrivard och är en av fem styrningar för hans del denna comebackkväll efter att Abrivard suttit på avbytarbänken på grund av en olyckshändelse i mitten av januari.

Usain Töll vid en tidigare seger på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Förutsättningarna är 2.850 meter voltstart och segerpremien uppgår till 40.500 euro.
Duon är två av 14 hästar som står på startvolten och 25 meter bakom jagar en på skor travande Elie de Beaufour (e. Royal Dream).

I Prix Mutus (€59.000) för sju- till nioåriga hästar startar en svenskfödd duo. Bröderna Martens bidrar med King Cole (e. Maharajah) och Laurent Claude Abrivard luftar Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.).

En svenskägd häst tävlar därtill i Prix Constellation (€60.000). Ecurie Horse Breeding In Swedens Destino D.J. (e. Wishing Stone) tränad av Erik Bondo förväntas utgöra favoritskaran i detta femåringslopp stängt vid 135.000 euro.

***

5Fjolårets vinnare av Dansk Uppfödningslöpning gör idag sin tredje start för året då det travas i Skive (första start kl. 17.45).

Det handlar om Peter Rudbeck-tränade Kungfufighting (e. Nuncio) som inledde karriären med sex raka segar innan han fick se sig besegrad av Paul Hagoorts topptreåring Fly Equos Jet (e. Readly Express) i just Skive den 28 april.

Nu laddar man om i ett öppet treåringslopp med ynka 15.000 danska kronor i segerpremie och uppgiften ser ut som en straffspark även om fjolårets Uppfödningsloppstrea Kesse Tårs (e. Donato Hanover) liakså utgör startfältet.

I Skive avgörs även Danskt Mästerskap för femåriga ston med trion Heimaey (e. S.J.’s Caviar), Herina Sotto (e. Love You) och Hovita (e. Infintif) som fältets bäst meriterade deltagare.

***

6Propositionerna för juli månad publicerades under gårdagen av Svensk Travsport.
Mycket är sig likt med hur de sett ut under tidigare år eller sedan tidigare uppmärksammat då propositionerna för tävlingsdagarna för STL Sommartrav offentliggjordes redan i april.

En noterbar förändring är i vilket fall att klassiska Arvikas Jubileumslopp som under de senaste tio åren avgörs i början av juli nu lyser med sin frånvaro den nämnda perioden och istället kommer avgöras den 2 augusti.

Här kan du ta del av propositionshäftet för juli i sin helhet.

***

7 Elitloppshelgen innebär stor travsport, men även spelet har en ytterst central plats.

Vi på Sulkysport erbjuder flera olika andelsalternativ på helgens V75-spel såväl lördag som söndag och växlar därtill upp under dagens tävlingar då det handlar om GS75-spel.

Vill du spela GS75 tillsammans med Sulkysport till dagens omgång så klickar du på denna länk.