Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Treåringstoppar på Romme

Meriterade treåringar kamperar på Romme. Svensk häst i High Five-loppet på Vincennes och så kontrar ATG på Svenska Spels kontring.
Om de tre sakerna och ytterligare fyra ting går att läsa i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse och Jörgen Westholm ska kampera tillsammans i treåringsfinalen på Romme. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse och Jörgen Westholm ska kampera tillsammans i treåringsfinalen på Romme. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Finaler för treåringar, montéhästar, stayers och körsvenner i K100-klassen. Det bjuds på Rommetravet ikväll, där treåringsfinalen är den sportsliga höjdaren på förhand. 100.000 kronor väntar vinnaren i loppet och här finns ungdomar med meriter. Eller vad sägs om?

  • Jörgen Westholms Ninepoints Lasse (e. Uncle Lasse), som kvalat in till både Kriteriet och Breeders Crown.
  • Svante Båths Cool Kronos (e. Readly Express), som varit tvåa i Svampen och kvalade in till långa E3.
  • Daniel Wäjerstens Impala Am (e. Southwind Frank), som kvalade in till både långa och korta E3.
  • Mikael Cedergrens Herecomestheboom (e. Select Yankee), som kvalade in till både långa och korta E3.

För att nämna fyra av de spännande finalisterna.

***

2 Romme (start 18.20) delar fredagskvällens expresstrav med Jägersro (start 18.30), där hemmatränaren Joakim Lövgren bland annat plockar ut två segervana femåriga ston i varsitt lopp. Divane Godiva (e. Love You) har hittat stormformen i höst och efter tredjeplatsen i Fillie And Mares på Solvalla har det blivit två raka segrar. Ovation L.A. (e. Muscle Hill) debuterade i Lövgrens regi med seger i ett Diamantstoförsök på Müllerns-dagen på Jägersro och fortsatte i den segervana stilen – nio segrar på 19 starter  är fina papper och det svenskfödda, men tyskägda, stoet har aldrig varit sämre än fyra.

Solvalla (start 12.20) bjuder på välfyllda fält på lunchen och V65-avslutningen för hästar av silverdivisionsklass prissummemässigt kan bli eftermiddagens höjdare. Claes Sjöströms Eddy West (e. Sahara Dynamite) och Sybille Tinters Hector Boko (e. Going Kronos) har vunnit sex lopp var den här säsongen. Når någon sjunde årssegern?

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3 Det är det ”vanliga gänget” som försvarar de svenska färgerna på Vincennes (19.00) denna fredagkväll.
Björn Goop finns på plats och kör egentränade Önas Nougat (e. Chocolatier) i High Five-loppet Prix Mizar (€43.000) där vi även noterar att V75-vinnaren Zaffiro Jet (e. Wishing Stone) gör debut för Fabrice Souloy.

Tomas Malmqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Jarmo Niskanen har i sin tur Infinity Babel (e. Jag de Bellouet) i montéloppet Prix Dike (€29.000) och så prövar Tomas Malmqvist med Jazzy Dancer (e. Django Riff) i Prix Siwa (€27.000) för tvååringar.

Det travas även i Saint-Galmier (16.23) med svenskintressen. Jo Corbanie-tränade It’s Showtime Zaz (e. Maharajah) är den enda svenskfödda hästen i Prix Saint Etienne La Metropole – Geraniums (€30.000), men i två andra lopp startar Tomas Malmqvist hästar.

Humble Stance (e. Repeat Love) dyker upp i Prix des Levandes (€17.000) och därtill ska tvåårige debutanten Juliena Blue (e. Bold Eagle) starta i Prix des Immortelles (€13.000).

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

4 Spelkriget mellan ATG och Svenska Spel fortsätter. Som en direkt motattack till ATG:s satsning på fotbollsspelformen Big9 har Svenska Spel adderat på två extra omgångar av Topptipset under helgerna och igår kom ATG – som av en händelse – med ett pressmeddelande rörande Big9.

Till lördagens omgång har man ”sockrat” Big9-potten och uppskattar att det ska finnas två miljoner kronor i niorättspotten, trots att det var full återbetalning på alla vinstpotter under den gångna spelomgången av Big9.
– En kupong som ser utmanande ut och jackpot. Vi hoppas att våra kunder får en spännande lördagskväll, säger Christian Erlandsson, Head of Sports Betting på ATG.

Låt oss gissa att sista ordet i ”spelkriget” inte är sagt utan att det kommer sockras rätt friskt från båda bolagen även framledes…

***

5 Breeders Crown-uttagningar ägde rum i finska Seinäjoki under torsdagskvällen och det var mer eller mindre en renodlad favoritparad.

I ”pojkarnas” klass vann Bee Combo (e. S.J.’s Caviar) sitt uttagningslopp på 1.15,1a/2.100 meter och Shackhills Twister (e. Il Villaggio) drog längsta strået på 1.13,7.

I stoklassen var det Dusktodawn Boogie (e. Lexus Font) som vann sitt uttagningslopp på 1.16,0 och Magic Madonna (e. Maharajah) som vann sitt på 1.15,9.

Finalerna avgörs även de i Seinäjoki den 27 november och då står 24.000 euro på spel i respektive finalklass.

***

6 Philippe Allaire dominerar som vanligt bland de franska tränarna när det kommer till tvååringar. På LeTrots: ”Crack Series-lista” över de bästa hästarna i respektive kull så har Allaires hästar samtliga tre topplaceringar och överst av dem alla står Joyner Sport (e. Dollar Macker).

Efter att fått se sig besegrad av stallkamraten Just A Gigolo (e. Boccador du Simm) i det första Grupp III-loppet Prix Louis Cauchois (€54.000) var hästen snabbt tillbaka på vinnarspåret i Graignes under onsdagseftermiddagen.
Criterium des 2 ans (€22.000) räknades hem på 1.16,2/2.725 meter och triumfen var hästens tredje i sjätte starten.

***

7 Nytt rekord slogs för mixedauktionen Blooded Horse Sale i tisdags i Springfield. Det såldes travare och passgångare för drygt fyra miljoner dollar och 372 hästar gick genom auktionsringen.

Winnerup med sin första tränare Trond Smedshammer. Foto: Mike Lizzi

Femårige Winnerup (e. Credit Winner-Up Front Hotsey), 1.09,1/$334.359, blev dyrast av travarna och han köptes av tränaren Herman Hagerman för 80.000 dollar. Några svenskköp blev det inte och samtliga resultat från auktionen hittar ni här!