Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Duo tilldelas Stig H:s Skötarpris

Att skötare till segermaskiner tilldelas Stig H:s Skötarpris, om kallblodiga derbyhopp i Bollnäs, avstängd kusk efter drivning i kvallopp och dubbla nyförvärv hos David Persson går det bland annat att läsa i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Emma Nordström, Önas Prince och Per Nordström efter segern i Kungapokalen förra året. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Emma Nordström, Önas Prince och Per Nordström efter segern i Kungapokalen förra året. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Önas Prince och Admiral As är två hästar som radade segrar på svenska banor förra året. Kvinnorna bakom verken? Emma Nordström och Pernilla Sundling! Nu prisas de båda med Stig H:s hästskötarstipendium.

När Stig H Johansson fyllde 70 år instiftades två nya stipendier för hästskötare och nu har dussinet skötare tagit tilldelats priset. Så här motiveras årets pristagare:

Emma Nordström var en starkt bidragande faktor till att Per Nordströms stall hade sitt bästa år någonsin 2021, som skötare till två kulltoppar. Önas Prince vann tolv av fjorton starter och sopade nästan rent i årgångsloppen med segrar i Konung Gustaf V:s Pokal, SprinterMästaren och finalen av Breeders Crown, samt tog en andraplats i Derbyt. Med dessa meriter är han inte bara nominerad till Årets Fyraåring, utan även till Årets Häst. Felix Orlando vann fem av elva starter, och efter segrar i båda E3-finalerna samt Sikta mot stjärnorna på Mantorp och Vårfavoriten på Solvalla, har han blivit nominerad till Årets Treåring.

Pernilla Sundling. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Pernilla Sundling är uppvuxen med hästar, men har haft anställning som hästskötare sedan hon gick ut årskurs 9. Efter att ha vårdat hästar hos Roger Walmann, Glen Norman och Daniel Redén, är det sedan 2015 Reijo Liljendahl som är hennes arbetsgivare. Tidigare skötte hon bland annat Nadal Broline, men den nuvarande stjärnan i hennes vård är Admiral As. Denne klassklättrare blev en följetong i V75 under fjolåret där han var segerrikaste häst med sex vinster, varav tre finaler, på sina sju lopp i STL.

Samtliga pristagare av Stig H:s hästskötarstipendium:

 • 2016: Åsa Eriksson och Linda Sundberg
 • 2017: Lena Berglund och Maja Bäckman
 • 2018: Malin Boman Friberg och Hanna Edvinsson
 • 2019: Jenny Engfors och Isabell Eriksson
 • 2020: Ellinor Wennebring och Emelie Hillås
 • 2021: Emma Nordström och Pernilla Sundling

***

2Vägen till Svenskt Kallblodsderby – med final i Östersund söndag den 31 juli – går via de kallblodiga fyraåringarnas löpningsserie Sleipner Cup i vinter och vår. Ikväll i Bollnäs körs det första av 13 försök, varav ett är ett rent stolopp, inför finalerna på Romme den 25 maj med 150.000 kronor till vinnarna i en hungst/valack- och en stoklass.

En högintressant comeback blir det i Bollnäsförsöket, då Jan-Olov Persson-tränade Sturfajt’n (e. Tekno Odin) gör sin första start sedan mitten av maj förra året. Hästen inledde starkt på våren som treåring med tre segrar och ett andrapris, innan det blev ett abrupt slut efter galoppen i senaste starten. Nu ställs Sturfajt’n bland annat norske Åsvinn S.K. (e. Åsajerven), som inlett året med två raka segrar. Hästen körs av sin tränare Stian Eilefsen, som kör sitt första lopp sedan augusti då han drabbades av ett svårt benbrott i en olycka i september förra året.

Fredagens lunchbana är Boden (start 12.20), där finske segerstaplaren Sweetman F.I. (e. Il Vilaggio) – sex segrar på elva starter – är tillbaka på svensk mark. Senaste besöket vid lunchtrav i Boden, i mitten av januari, slutade med seger.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

3 Vincennes må ha tävlingsledigt denna fredag, men det travas på tre andra banor i Frankrike. Nantes (11.40) är först ut och dit sänder Tomas Malmqvist Humble Stance (e. Repeat Love) för start i Prix de la Bourgeonniere (€20.000).
Mauquenchy (16.27) inleder först sina tävlingar på eftermiddagen och där finns två svensktränade hästar. Jörgen Westholm startar Grahal des Rioults (e. Booster Winner) i lärlingsloppet Prix de la Foret d’Eawy (€18.000) och Björn Goop sänder ut Icarus Bourbon (e. Prodigious) i Prix de la Boutonniere (€18.000).

***

4 Avstängd för drivning – i kvallopp. Vid gårdagens kvallopp på Örebrotravet blev Tobias Modig avstängd mellan den 24 februari och 2 mars för felaktig drivning bakom Miracle of Heaven. Den treårige valacken kom hem på 1.20,1/2.140 meter och även om Miracle of Heaven klarade tidskravet blev hästen inte godkänd eftersom kusken inte drev enligt regelboken.

En som däremot blev godkänd var Åke Lindbloms Porthos Race (e. Zola Boko) 1.11,6am/762.900 kr som kom i mål på 1.19,2/2.140 meter.
Den nu nioårige valacken har inte startat sedan den 1 september 2019 då han tog karriärens största triumf. Tillsammans med Mats Holmstedt vann Porthos Race K.G. Bertmarks Minne med 150.000 kronor i förstapris.

***

5

David Persson har fått in två nya hästar i träning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Axevallas David Persson fortsätter att fylla på stallet med intressanta starthästar. I januari anslöt Trixton-sonen Vicarius 1.14,3am/180.000 kr från Johan Untersteiners stall där valacken – som är halvbror med 2010 års vinnare av italienska Derbyt Nadir Kronos (e. Varenne) 1.12,0ak/4.014.876 kr – inlett med tio starter utan seger.
I förra veckan klev därtill Yours to Keep (e. Allstar Hall) 1.15,9am/141.000 kr i stallet på Bjertorp. Det femåriga stoet segrade i sin senaste start vilken ägde rum på Solvalla under annandag jul och har tidigare tränats av Rommeamatören Eva Willing Ljungberg.

Tidigare nämnde Untersteiner har likaså fått en ny häst i träning. Då handlar det om Bravo Santana (e. Zola Boko) 1.12,3ak/626.600 kr som karriären igenom har tränats av Vaggerydamatören Peter Johansson, men nu har han alltså placerat hästen hos Halmstadproffset.
I somras slutade Bravo Santana tvåa i ett Klass I-försök på Axevalla.

***

6 På onsdag avgörs årets första lopp ingående i Kriterieserie på Solvalla. Det handlar om Grains lopp vilket samlat åtta hästar och placerats inom V86-spelet.
Fyra av dem startar från grunddistansen 2.140 meter och lika många inleder 20 meter bakom.

Startlista Grains lopp
2.140 meter voltstart, förstapris: 100.000 kronor

 1. Global Deputy (e. Broadway Hall) – Mats E Djuse (Fredrik Wallin)
 2. Lord Tobin (e. Tobin Kronos) – Rickard Svanstedt
 3. Baccarat Time (e. Classic Photo) – Mika Forss (Petri Salmela)
 4. Cypress Point (e. S.J.’s Caviar) – Bo Ralfelt
 5. Drake Kronos (e. Muscle Hill) – Erik Adielsson (Svante Båth) (tillägg)
 6. Ante la Roque (e. Uncle Lasse) – Jorma Kontio (Fredrik Linder)
 7. Coquaholy (e. Orlando Vici) – Örjan Kihlström (Roger Walmann)
 8. M.T.Sollentuna (e. Quite Easy U.S.) – Ulf Ohlsson (Svante Båth)

***

7 Colibri Jet (e. Readly Express) tjusade den svenska travpubliken under fjolåret då han vann såväl försök- som final av korta Breeders Course på Jägersro.
Efter seger i sitt uttagningslopp till Derby del Trotto fick hästen nöja sig med en femteplats i finalen och samma placering blev det i onsdagseftermiddagens årsdebut på La Capanelle-banan i Rom.
Alessandro Gocciadoro vek ner sin häst i banan, körde avvaktande och åkte mest med bakom de övriga på 1.12,6a/1.640 meter utan att göra någon ansats att utmana om segern.
Den gick för övrigt till Enrico Bellei och Conan Op (e. Mago d’Amore) som spårade hem loppet på 1.12,1, en seger som gav 4.301 euro i belöning.
Segern var hästens sjunde i 27:e starten, men några GP-meriter har han inte lyckats samla på sig såhär långt under karriären.