Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Guldvinnare till Stenströmer

Om en Gulddivisionsvinnare som har bytt stall, men blir kvar på samma bana, om en segermaskin som jagar 14:e fullträffen i Rättvik samt om kvällens penningstinna lopp på Vincennes går bland annat att läsa i fredagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Baron Gift gör comeback i Kalmar. Jeannie Karlsson/Sulkysport
Baron Gift gör comeback i Kalmar. Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det blir Axevallakollegan Ulf Stenströmer som tar över träningen av Rickard Svanstedts forne profilhäst Baron Gift (e. Gift Kronos) 1.10,1ak/2.912.879 kr nu när den sistnämnde valt att lägga ner sin proffsverksamhet.
Den nu nioåriga hästen har inte tävlat sedan mars ifjol och har blivit kastrerad under sitt långa uppehåll.
Karriärens penningmässigt största seger togs i Stora Sprinterpriset på Åby under Åby Stora Pris-dagen 2019, men hästen har även seger i Gulddivisionen, E3 Revanschen, Fyraåringsstjärnan samt dubbla fullträffar i Silverdivisionen på sitt cv.

Hos Stenströmer har även ägaren Stall Nöjd placerat treårige Lord Tobin (e. Tobin Kronos) 1.15,7am/112. 000 kr som slutade tvåa i Grains lopp på Solvalla i februari samt tvåårige hingsten Djingis Khan (e. Maharajah).
Samtliga nämnda hästar har Countesse Photo (e. Fast Photo) 1.18,0am/32.103 kr som mor.

***

2 Fredagskvällens expesstrav delas mellan Rättvik (start 18.20) och Åmål (start 18.30) och Rommetränaren Jörgen Westholm reser norrut med segermaskinen L.Q.Widde (e. B.W.Modde). Jörgen hade satt hästen i toppslag inför dubbelcupens final på hemmaplan i påskas, där L.Q.Widde dirigerade allt från start till mål och plockade årets femte seger. Totalt har hästen 13 segrar och två andrapris på 15 starter!

Jörgen Westholms L.Q.Widde startar i Rättvik denna fredagkväll. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Blott en häst i svensk träning har vunnit fler lopp hittills i år, Alf Jonssons fyraåriga sto Önnes Saga (e. Tekno Odin), som efter en segerlös treåringssäsong vunnit sex lopp i år!

Här är de svensktränade hästarna med fem segrar: Mister A. (e. Mister J.P.), Run n’Cola (e. Bar Hopping), Unico Broline (e. Cantab Hall), Selfie Brodda (e. Timoko), Backegrabben (e. Bork Odin), Huddlestone (e. Brad de Veluwe), L.Q.Widde (e. B.W.Modde), Sundbo Komet (e. Sundbo Kravall), Bara Mahara (e. Maharajah), Uret (e. Maharajah) och Firefoot (e. Andover Hall).

I Åmål debuterar en norskfödd och norsktränad fyraåring från spår tolv med Torbjörn Jansson i sulkyn. Något speciellt med det? Jo, det handlar om sista avkomman till ett av Norges bästa ston genom tiderna, Tinita Love (e. Super News), 1.11,3ak/5.357.255 norska kronor. Tinita Love slog hingtarna i både Kriteriet och Derbyt och som äldre slutade hon bland annat trea i ett montélopp på Vincennes med Jonathan Carré i sadeln.

Ole Björn Hoppestad tränade Tinita Love stora delar av karriären och både äger, tränar och är uppfödare till kvällens debutant Lovesickle (e. Pastor Stephen). Torbjörn Jansson körde själv Tinita Love i fyra av stoets starter med en seger i ett stolopp på Åby 2009 som främsta resultat. Tinita Love fick bara fyra avkommor, där Red Love Vici (e. Orlando Vici), 1.14,7ak/326.751 norska kronor, lyckats bäst.

***

3 Vincennes (18.23) dundrar vidare med Grupp-lopp på löpande band. I tisdags var de tre till antalet som avgjordes på kolstybben och ikväll är de två.
Ikväll är det fyra- och femåriga, inhemska hästar som gör upp för sadel. Prix Victor Cavey (€120.000) för femåringar rids utan svenska intressen, men däremot har Jarmo Niskanen med India Song (e. Django Riff) i Prix Lavater (€120.000) för de ett år yngre springarna.
Stoet rids av Benjamin Rochard, men förväntas inte kunna utmana Dollar Macker-sönerna Indigo du Poret samt Ici C’est Paris.

Inledningsloppet Prix Pythia (€75.000) ser tre svenskfödda deltagare tränade av fransklicenserade aktörer.
Jean-Michel Bazire luftar såväl Belker (e. Scarlet Knight) som Tjacko Zaz (e. Crazed) och så har bröderna Vincent och Christophe Martens med Marcello Wibb (e. Raja Mirchi).
I Prix Klotho (€51.000) startar Björn Goop en duo. Svenskfödde Mister Donald (e. Niky) körs av Yoann Lebourgeois och italienskfödda Buena Suerte Bi (e. Yankee Glide) har Nicolas Bazire som pilot.
Det sistnämnda loppet innehåller för övrigt hela åtta italienskfödda deltagare av totalt 16 startande!

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

4 Startfältet till Oslo Grand Prix växer fram allt tydligare. Perfetto (Dagfin Henriksen), Cicero G.T. (Geir Vegard Gundersen), Seven Nation Army (Bo Westergaard) och San Monteur (Björn Goop) var de fyra första att bli inbjudna till loppet och nu kompletteras de även med Stoletheshow (Frode Hamre).
Dream Vacation-sonen vann C Th Ericssons Memorial i mars, slutade tvåa i Finlandia Ajo samt trea i Copenhagen Cup, men gick inte segrande ur striden i den omröstning som ägde rum om den sista Elitloppsbiljetten.

Frode Hamre-tränade Stoletheshow stod i en klass för sig i C.Th. Ericssons Memorial i mars. Nu är hästen klar för start i Oslo Grand Prix. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu får han alltså en ny chans i ett storlopp och enligt TGN.no så kommer Frode Hamre själv att sätta sig upp bakom den sjuårige hingsten i Oslo Grand Prix.
Loppet avgörs över 2.100 meter autostart söndag den 12 juni med ett förstapris på 1,2 miljoner norska kronor.

***

5 Håkan K Persson finns med i hetluften denna helg då han startar en trio inom V75-omgången i Mantorp.
Träningslistan har därtill utökats med en häst då Ding Dong (e. Donato Hanover) 1.16,3am/86.500 kr anslöt till Halmstadtränaren under maj månad. Den fyraårige valacken kommer närmas från Bodentränaren Jorma Särkiniva hos vilken han inledde karriären med två segrar på de första sex starterna.
Ding Dong klubbades för 130.000 kronor på Elitauktionen år 2019 och är E3-trean tillika Oaksfinalisten Souchongs (e. Going Kronos) 1.12,6ak/611.000 kr andra avkomma.
Förstfödde Cup of Tea (e. Readly Express) 1.13,8am/344.000 kr vann Sommarfavoriten för två år sedan.

***

6 Stallkamraterna Per Viking (e. Järvsöviking) och Perso (e. Björs Frej) vann åtta respektive sju lopp vardera förra året. I maj har Annelie Lagergrens duo drabbat samman två gånger med samma resultat som följd – seger för Per Viking med Perso på silverplats!
I dag när det är lunchtävlingar på Dannero (start 12.20) möts de för tredje gången i rad när vårens vinnare dragit vinstlotten vad gäller utgångsläget. Per Viking har springspår på tillägg, medan Perso startar i andra ledet på samma startfålla.
Tränare Lagergren hade ett lysande 2021 med 16 segrar på 42 starter – 38 i segerprocent! – och har efter årets fem första månader tre segrar på 13 starter. Dags att plocka en pinne till idag kanske?

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

7

Orlando Vici-sonen Self Exclusion firar framgångar som passgångare.

Att travare med USA-födda föräldrar tävlar i passgång är inte speciellt ovanligt. Men att en travare med franskfödd far skolas om är mer sällsynt. Igår slog femårige valacken Self Exclusion (e. Orlando Vici-The Sun Goddess e. Sundon) till i ett passgångarlopp i Australien.

Self Exclusion spurtvann i Buds & Branches Florist Pace ($4.500) i Kilmore för Chris Alford på 1.16,2a/2.180 meter. Det var tredje vinsten som passgångare sedan han skolades om och debuterade i sin nya gren för mindre ett år sedan. 17 starter blev det som travare med en tredjeplats som bästa resultat.

Loppet kan ses här.