Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Två och fyrbenta profiler hyllas

Om onsdagens hyllningslopp i Åmål till såväl en två- som en fyrbent profil, om ett minst sagt anmärkningsvärt hjälmtapp i ett finskt travlopp samt om en Fillies and Mares-vinnare som bytt regi går bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Torsten Jansson och sonen Torbjörn. Idag avgörs den förstnämndes minneslopp i Åmål. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Torsten Jansson och sonen Torbjörn. Idag avgörs den förstnämndes minneslopp i Åmål. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Han vann själv både Östersunds Stora Fyraåringslopp – idag Kallblodsderbyt – och Konung Gustav V:s Pokal. Ikväll hedras hästkarlen och travtränaren Torsten Jansson – som avled 2011 i en ålder av 86 år – med sitt minneslopp på forna hemmabanan Åmål för elfte året.
När banan slog upp portarna på Mörtebol för första gången i januari 1953 satt Torsten bakom en av vinnarna. Torsten inledde också sin proffstränarkarriär i Åmål innan han provade sina vingar på Axevalla på 1960-talet. Efter några år vände han tillbaka till Dalsland och Åmål, där han avslutade sin aktiva karriär som amatör 2002.
Att Torsten bemästrade båda raserna visar bland annat hans två största segrar i karriären. Östersunds Stora Fyraåringslopp för kallblod vanns 1963 med Steggson (e. Stegg), medan han 15 år senare slog till med Vilden (e. Vilde Ville) i Kungapokalen 1978.
Sonen Torbjörn har tagit sin största seger – av totalt drygt 4.600 så här långt – med Meadow Road i Elitloppet 1985.

Förra året vanns Torsten Janssons Minne av Lucifer Lane (e. Infinitif) och Johan A Nilsson på vassa 1.11,9a/2.080 meter och ekipaget är med även i årets upplaga. Lucifer Lane var den store förloraren i spårlottningen då han drog nummer åtta, men att meriterade tänkte motståndaren Disco Volante (e. Scarlet Knight) blivit struken för feber ökar förstås möjligheterna.

***

2 På tal om minneslopp…när Åmål (första start 18.30) nu har sin största tävlingsdag för året är det premiär för ett nytt sådant. ”Den bästa varmblodstravare som funnits i våra trakter och som nu kommer hedras genom detta lopp”, skriver Göran Svensson i banprogrammet till kvällens tävlingar.
Vem det handlar om? Jo, stoet Lill Mavil (född 1957 e. Volant Lad), 1.16,7ak/204.675 kr. Prissumman må verka blygsam i dagens läge, men Lill Mavils resultat på tävlingsbanan talar om något helt annat. 78 starter slutade med 54 segrar (!), tio andraplatser och tre tredjepris. Och den största triumfen kom när Lill Mavil hade blivit mamma!
På ett regndränkt Åby med mycket tung bana slog Lill Mavil till och vann Åby Stora Pris tillsammans med Svenning Eriksson. Segertiden 1.24,0/2.600 meter ger ett sken av hur tuffa förhållandena var denna tävlingsdag. Men de var inte för tuffa för supermamman Lill Mavil.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

3 Publiksiffror kring de stora travdagarna har varit ett hett samtalsämne efter pandemin. Till Östersundstravet tog sig 3.923 personer i samband med lördagens Jämtlands Stora Pris vilket kan jämföras med 6.619 åskådare år 2019 då det senast var fritt fram för publik i samband med banans stora lopp.

I söndags avgjordes Oslo Grand Prix på norska huvudstadsbanan Bjerke och dit sökte sig 3.800 personer.
Det är bäst att se sådana här storloppsdagar live, men jag tror inte vi kan förvänta oss mer än runt 4.000 besökare. Jag tror vi måste erkänna att det är där vi ligger för ögonblicket. Så får vi försöka öka antalet besökare för varje år, säger André Ringelien, informations- och arrangemangsansvarig på Bjerke till TGN.no.

***

4 En minst sagt annorlunda händelse utspelade sig vid söndagens tävlingar i finska Haapajärvi. Knappa varvet före mål tappade kusken Timo Mäkäräinen körande Varjohehku sin hjälm som fastnade i pullnätet på bakomvarande häst Humander!

Varjohehku med sin hjälmlöse kusk Timo Mäkäräinen längst till vänster. Hjälmen sitter fast i pullnätet på Humander längst till höger.

Där satt hjälmen helt sonika fast i drygt 500 meter innan den släppte och hjälmlöse Timo Mäkäräinen drog fördel av sin ”lättning i utrustningen” bakom Varjohehku. Hästen tog sig nämligen fram i drömläge inför upploppet och avgjorde lekande lätt över spurtrakan i lag med sin hjälmlöse kusk!

Här kan du ta del av filmen på loppet där den lustiga händelsen utspelade sig.

***

5 Halmstadamatören Jonny Mårtensson har haft fina framgångar med miljonären Secret Mission (e. Muscles Yankee) 1.11,2ak/1.412.138 kr vars karriär innehåller tre V75-segrar.
Nu har elvaåringen fått en stallkamrat då Global Behindnoone (e. Trixton) 1.13,6ak/94.500 kr anslutit till stallet.
Hästen vann lopp så nyligen som den 8 maj i Lindesberg, men såldes sex dagar senare på Travera-auktionen för 130.000 kronor.

Nu går alltså femåringen från Timo Nurmos till Jonny Mårtenssons stall.

***

6 Tre svenskintressen syns i Angers (16.25) under eftermiddagen. Jarmo Niskanen bidrar med två av dem då Iris Daxel (e. Prodigious) startar i Prix de Cholet (€22.000) och Infinity Babel (e. Jag de Bellouet) kommer till start i Prix de Durtal (€19.000).
Även Tomas Malmqvist prövar lyckan i Angers då Pierre Vercruysse kör hans Crack Atout (e. Niky) i Prix de Rochfort-sur-Loire (€28.000).

***

7 Regibyte har det även varit på Platinum Tile (e. Cantab Hall) 1.13,2ak/499.000 kr. Det femåriga stoet vann Fillies and Mares och 125.000 kronor på Solvalla i höstas i regi Sofia Aronsson, men finns sedan den 1 juni på Solvallatränaren Mattias Djuses träningslista.