Fokustema
ST:s styrelse
Läs senare

Motförslag till valberedningens förslag

Ett antal banor och BAS-föreningar har – enligt travsport.se – inkommit med ett motförslag till valberedningens förslag till ledamöter i Svensk Travsports styrelse.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mathias Hedlund och Riksdagen
Foto Mathias Hedlund och Riksdagen

Saila Quicklund har föreslagits från flera olika håll och till vardags är Quicklund riksdagsledamot för moderaterna.

Valberedningen har föreslagit omval på Remy Nilson och Mats Norberg samt nyval på Hanna Norring.

Sara Quicklund är vice gruppledare moderaterna, sitter i arbetsmarknads- och finansutskottet och initierade ”Riksdagens Travnätverk”.

Saila Quicklund, riksdagsledamot för moderaterna och motsförslag till valberedningens förslag till ST:s styrelse. Foto: riksdagen

– I arbetet med travnätverket har jag i alla år valt att samarbeta med en riksdagskollega från socialdemokraterna. Detta för att samförstånd och gemensamma ståndpunkter inom detta område gynnar travsporten bäst. Samarbetet har trots olika partitillhörigheter fungerat optimalt och sakfrågorna har varit centrala. Vi har även visat respekt för våra skiljelinjer, berättar Saila Quicklund och fortsätter:

– Jag känner mig väldigt hedrad över att få en förfrågan gällande en eventuell ledamotsplats i styrelsen för Svensk Travsport. Med mina erfarenheter från politiken, travverksamheter generellt och med mitt intresse för att vara med och bidra till en positiv utveckling för framtidens travsport skulle jag finna det väldigt inspirerande att få vara en representant för Svensk Travsport styrelse.

Läs mer om Saila Quicklund här!

20 undertecknare

20 travsällskap och organisationer har skrivit under anmälan av Saila Quicklunds kandidatur,. Sammanlagt sitter de 20 banor och organisationer som stödjer Saila Quicklunds kandidatur på cirka 770 av de sammanlagt 1.440 rösterna som är fördelade mellan ST:s medlemmar – alltså bra precis hälften.

Detta faktum är dock i sig inte ensamt tillräckligt för att Saila Quicklund ska känna sig säker på att bräcka valberedningens förslag. Det behövs att en förutsättning till uppfylls: de som röstar på Saila Quicklund behöver också vara överens om vilken av valberedningens tre kandidater som ”ska bort”.

Detta eftersom två av de tre kandidater som valberedningen föreslagit också kommer att ingå i
de valmöjligheter där Saila Quicklund ingår.

ST:s årsstämma kommer att ha följande valmöjligheter i det styrelseval som ska göras med fyra nominerade kandidater till tre platser:

 1. Valberedningens förslag (Remy Nilson, Mats Norberg, Hanna Norring)
 2. Quicklund, Norberg, Norring
 3. Nilson, Quicklund, Norring
 4. Nilson, Norberg, Quicklund.

Om hälften av rösterna hamnar på alternativ 1 krävs då, för att Saila Quicklund ska slå ut någon av valberedningens kandidater, att de som röstar på något av de alternativ där Quicklund ingår då valt samma alternativ. Om de som vill ha in Saila Quicklund i styrelsen ”sprider sina röster” gällande vilken av de valberedningsnominerade som väljs bort vinner valberedningens förslag även om drygt hälften röstar på något av Quicklund-alternativen.

Låter det rörigt och hur kan det bli så? Jo, för om ”Quicklunds 700 röster” av de sammanlagt 1.400 teoretiskt sprids ut lika mycket mellan alternativen 2-4, med 233 röster var, slutar omröstningssammanräkningen så här:

De tre av valberedningen föreslagna kandidaterna: 700 röster från alternativ 1 + 466 från två av de tre alternativen 2-4 = 1.166 röster var
Saila Quicklund: 700 röster genom 233 från vart och ett av 2-4.

Följande travsällskap och organisationer har undertecknat skrivelsen till ST:s valberedning med nomineringen av Saila Quicklund:

Nordmarkens travsällskap (Årjäng), Norra Hälsinglands travsällskap (Hagmyren), Södra Hälsinglands travsällskap (Bollnäs), Gävle travsällskap (Gävle) , Dalarnas travsällskap (Romme), Siljans travsällskap (Rättvik), Färjestads travsällskap (Färjestad), Lindes travklubb (Lindesberg), Örebro travsällskap (Örebro), Stockholms travsällskap (Solvalla), Jämtlands travsällskap (Östersund), Ådalens travsällskap (Dannero), Norrlands travsällskap (Bergsåker), Solängets travsällskap (Solänget), Gotlands travsällskap (Visby), Östergötlands travsällskap (Mantorp) samt de fyra intresseorganisationerna ASVT, Hästägarna, BTR, TR.

Fokustema
Danskt Travkriterium/Danskt Stokriterium
Läs senare

Två svensktränade i kval

Charlottenlund håller försök till Danskt Travkriterium och Stokriteriet på fredag med två svensktränade travare i startlistorna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson åker till Lunden på fredag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Christoffer Eriksson åker till Lunden på fredag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det bjuds på tre kval i respektive klass och de tre första hästarna från varje försök går vidare till final, plus den högst seedade fyran och dessutom tillkommer två wildcard.

Peter Untersteiner startar Forever Shadow (e. Orlando Vici) som jagar sin första seger i femte starten i ett försök i Dansk Travkriterium, medan Christoffer Erikssons Fewofakind (e. Västerbo Prestige) går ut i ett försök i Stokriteriet med två raka triumfer innanför blusen.

Startlistorna hittar ni här!

Finalerna i Danskt Travkriterium och Danskt Stokriterium hålls den 11 oktober.

Fokustema
Förstärker
Läs senare

Sex nyförvärv till Bergh

Robert Bergh har fått in sex nyförvärv i stallet och det handlar bland annat om Revelation, vinnare av Svensk Uppfödningslöpning ifjol.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har fått in Revelation i träning. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har fått in Revelation i träning. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ägaren Per Holst (T & T Project Management Konsulting AB) flyttar inte bara Revelation (e. Readly Express-Monrovia), 1.13,4ak*/1.701.900 kr, utan också ostartade tvååringarna Celine (e. Charly du Noyer-Ninepoints Avalon) och Hawker Typoon (e. Maharajah-Ready to Fly).

Revelation med sin tidigare tränare Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vidare går ettåringarna Bourbon Brodde (e. Traders-Bailey Sweet Grim), Dolly Express (e. Readly Express-Destiny Calls) och Perfect Harmony (e. Nuncio-Dixi Sisu) till Åbytränaren.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bästa utländska tränarna i Sverige

Svenskfödd kan vinna fem miljoner, bästa utländska tränarna i Sverige, samlar ihop till V75-jackpot, 119 ston i unik lista och tyske Derbyvinnarens syskon till Sverige.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Frode Hamre och Balsamine Font. Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport
Frode Hamre och Balsamine Font. Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport

1Hästarna i världens högst doterade tvååringslopp Mohawk Million ($1.000.000) är klara och Anders Ström utnyttjar sin lott – betalade 110.000 dollar – för svenskfödde och Marcus Melander-tränade Iznogoud Am. Sonen till Muscle Hill och Beauty of Gray har startat sex gånger (0-3-1), tagit rekordet 1.10,9 och sprungit in 27.300 dollar. Han är näst ”fattigast” i fältet och bara Bravado Fashion har tjänat mindre med 4.250 dollar.

Marcus Melander, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Marcus Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Marcus Melander är inte ensam svensk i den penningstinna löpningen. Nancy Takter startar Göran Falks och Christina Takters Insta Glam (e. Father Patrick-Hollywood Hill), 1.10,9*/$141.090, medan Per Engblom åker till Kanada med Altar (e. Muscle Hill-Swan Hot Mama), 1.11,2*/$97.603.

Löpningen håller hög klass. Till Kanada åker också Love You-sonen Venerate som travade 1.09,5 på Red Mile vid seger i Kentucky Sire Stakes ($250.000) i söndags och bara var två tiondelar från Walners världsrekord över distansen för tvååriga hingstar.

Luc Blais är ensam tränare med två hästar. Båda hästarna ägs av Serge Godin. On A Streak tog fribiljetten till Mohawk Million genom seger i William Wellwood Memorial, medan Godin hade köpt en lott sedan tidigare, vilken han utnyttjar för obesegrade stoet Donna Soprano.

Följande hästar tävlar i Mohawk Million den 26 september på Mohawk Raceway med 500.000 dollar i förstapris. Lottningen skedde i natt svensk tid.

Startlista Mohawk Million ($1.000.000), 1.609 meter autostart

Häst (kön/stamtavla) – Resultat – Tränare

 1. Iznogoud Am (h e. Muscle Hill-Beauty of Gray), 1.10,9/$27.300 – Marcus Melander
 2. Warrawee Whisper (v e. Trixton-Karoon), 1.11,5/$47.337 – Shawn Steacy
 3. Donna Soprano (s e. Donato Hanover-Windsong Soprano), 1.10,6*/$210.820 – Luc Blais
 4. Full of Muscles (v e. Muscle Mass-Windsong Nolwenn), 1.11,6/$77.399 – Brad Maxwell
 5. Altar (s e. Muscle Hill-Swan Hot Mama), 1.11,2*/$97.603 – Per Engblom
 6. Tokyo Seelster (h e. Kadabra-Tymal Timeout), 1.11,5/$137.208  – Richard Moreau
 7. On A Streak (h e. Cantab Hall-Habit’s Best), 1.11,2*/$237.264 – Luc Blais
 8. Bravado Fashion (h e. Bar Hopping-Fly Angel Fly), 1.12,6/$4.250 – Jim Campbell
 9. Insta Glam (h e. Father Patrick-Hollywood Hill), 1.10,9*/$141.090 – Nancy Takter
 10. Venerate (h e. Love You-Peaceful Kemp), 1.09,5*/$188.766 – Julie Miller

Priser: 500.000-225.000-108.000-72.000-45.000-10.000-10.000-10.000-10.000-10.000 dollar

***

2Holländarna Jeroen Engwerda och Rick Ebbinge har firat stora framgångar på svensk mark under sommaren och segerprocenten är minst sagt hög. 30 segrar på 85 starter på svenska banor har det blivit så här långt för duons hästar – eller 35,3 i segerprocent!

Rick Ebbinge är den ledande kusken i Holland sedan många år tillbaka. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På kvällens huvudbana Axevalla plockar de ut en trio hästar som alla redan vunnit i Sverige och den som sticker ut är utan tvekan fyraåriga italienska stoet Ahura Mazda Font (e. Andover Hall). Efter halvårslångt uppehåll slog stoet till i Sverigedebuten på Åby häromveckan med lätt seger från ledningen och totalt har hon sju segrar och ett andrapris på åtta starter. På priskontot finns blott 184.615 kronor, så räkna med att det kommer att fyllas på ytterligare med svenska kronor. Kanske redan i kvällens fina fyraåringslopp i låg klass?

Norrmannen Frode Hamre är mest framgångsrik på svenska banor av proffstränarna med licens i utlandet. Svenskägde fyraåringsstjärnan Ecurie D. (e. Infinitif) drar det stora lasset med 1,3 miljoner inspunget under året med segern i Fyraåringseliten som toppnummer. Ecurie D. är för övrigt tillbaka på Solvalla redan på söndag för att försöka kvala in till Europaderbyt, Grand Prix de l’U.E.T.

Vinstrikaste utländska tränare i Sverige

Tränare, land – Resultat – Prispengar

 1. Frode Hamre, Norge – 98 st: 19–14–9 – 3.321.700 kr
 2. Paul Hagoort, Holland – 68 st: 11–16–9 – 2.069.800 kr
 3. Rocco Spagnulo, Italien – 4 st: 2–2–0 – 1.950.000 kr
 4. Ole Johan Östre, Norge – 102 st: 25–12–10 – 1.879.800 kr
 5. Jeroen Engwerda, Holland – 85 st: 30–10–11 – 1.772.600 kr

Gäller starter på svenska banor 2020.

***

3Victory Tilly och Scarlet Knight har gjort det förut. Nu får de två superstjärnorna sällskap i historieböckerna av Balsamine Font (e. Filipp Roc). Igår kväll vann nämligen Björn Goops treåriga italienska sto Sikta Mot Stjärnorna på Mantorptravet.

Balsamine Font och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det var aldrig något snack om var segern skulle hamna. Sedan framförvarande Globalizer galopperat i tredje utvändigt 800 meter från mål smög Goop fram Balsamine Font i rygg i tredjespår. 300 meter från mål sattes nådastöten in och på några steg växlade Balsamine Font ner sina konkurrenter och vann lekande lätt på 1.13,2a/2.140 meter, via 1.10,0 sista 800 meterna. Därmed är hon fortfarande obesegrad felfri i Goops regi – fem segrar på åtta starter har det blivit i Sverige. 200.000 kronor var gårdagens seger värd.

Balsamine Font spinner ur samma möderne som nordamerikanska superstjärnan Bee A Magician (e. Kadabra), 1.09,0/$4.196.145.

Från italiensk vinnare till de blågula treåringarnas största dag. På lördag smäller det på allvar för 2017-kullen när Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks avgörs på Solvalla. Här är startlistorna till lördag och söndag!

***

4Tre svenska banor är redo för tävlingar under tisdagen. På huvudbanan Axevalla (första start 18.20) väntar jackpot på V64, sedan det varken blivit utdelning på fem eller fyra rätt. Sexan betalade blott 140 kronor och cirka 1,8 miljoner går vidare till kvällens sexrättspott.

I Eskilstuna (12.20) med lunchtrav skrevs det ut en så kallad delningsproposition med spårtrappa för hästar upp till en miljon kronor och intresset var stort. Hela 127 hästar anmäldes och för att komma med bland de 72 som får starta i de sex loppen krävdes över 400 startpoäng. Hästarna togs ut efter startpoäng, delades in efter prissumma och resultatet blev sex penningmässigt jämna lopp. Flest startpoäng – och snyggade resultatraden – har Visbytränaren Johan Wimans åttaåring Mega Star (e. Micro Mesh), som med tre raka segrar är tillbaka på banan efter kortare uppehåll.

Kvällens saxbana är Gävle (17.45). Rommetränaren Oskar J Andersson har en trio kallblod bland de 44 hästarna i stallet och i fyraåriga stoet Ewertina (e. Tekno Odin) har det börjat lovande. Två segrar och ett andrapris på tre starter så här långt och jakten på tredje triumfen sker i ett stolopp ikväll.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i pdf-format!

***

5ATG:s vintersatsning på V75 med slutpunkt på nyårsaftonens multijackpot tar sin början på lördag. Från och med Solvallas Kriteriedag plockas 20 procent av eventuella jackpotpengar undan för att läggas i sjurättspotten vid V75 Winter Burst på Axevalla den 31 december istället för att delas ut kommande omgång. Från den 12 december går alla jackpotpengar till multijackpotten.

Det är femte året som det blir en V75-satsning i jul och nyår och från den 23 december vankas det streckspel alla dagar utom på julafton.

Så här ser schemat ut i vinter:

 • 23 december: Mantorp
 • 25 december: Umåker
 • 26 december: Solvalla
 • 27 december: Momarken
 • 28 december: Romme
 • 29 december: Ålborg
 • 30 december: Bjerke
 • 31 december: Axevalla

***

6I söndags blev Hypnotic Am (e. Chapter Seven – Daydream Am e. Muscle Hill) den 65:e dollarmiljonärskan ($1.041.260) i amerikansk travsport när hon vann finalen i Kentucky Sire Stakes ($250.000) på Red Mile.

Anders Ströms sto är ett av 119 ston som tjänat över en miljon dollar, tio miljoner kronor eller en miljon euro i världen. Hypnotic Am klev in i den exklusiva listan som treåring och gjorde det efter blott 18 starter (12-4-2).

Här är Sulkysports unika genomgång med de 118 andra stona från Europa och Nordamerika!

***

7Femårige Mister F Daag (e. Conway Hall – Miss Love e. Love You), 1.10,9/€421.717, är en av Tysklands allra bästa travare. För två år sedan vann han tyska Derbyt i Berlin och ifjol var han bland annat trea i det Europaderby som togs hem av Face Time Bourbon. Nu finns två av Mister F Daags yngre syskon i Sverige.

Som Sulkysport berättade igår ropade Åbytränaren Evelina Månsson in ettåriga lillasystern Miss Heuvelland (e. Ready Cash) för 39.000 euro på tyska Derbyauktionen för sina hästägare Balzac Trav AB:s räkning. Stoet är dessutom svenskregistrerat.

Oscar Berglund. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Östersundstränaren Oscar Berglund fyllde nyligen på stallet med Mister F Daags lillebror, fyraårige Bold Heuvelland (e. Ready Cash). Den fyraårige valacken debuterade först i juni i år och har tre segrar och ett andrapris på fyra starter i födelselandet. På kontot finns endast 31.415 kronor för hästen som vunnit på 1.15,0a/1.900 meter i Berlin. Berglund har under augusti visat upp ett vasst nyförvärv i en annan tysk häst, Naheed (e. Muscle Hill).

Mormor till hästarna är svenskfödda Miss Wildcat (e. Ata Star L.), 1.12,9ak*/1.460.345 kr. I regi Stig H Johansson slutade hon som favorit tvåa i Oaks 1992, där Sussie Ribb (e. Ron B.Hanover) vann. Största segern togs i treåringsloppet för ston, Gay Gals lopp på Solvalla, innan hon exporterades till Tyskland som fyraåring.

Krönika