Fokustema
ST:s styrelse
Läs senare

Motförslag till valberedningens förslag

Ett antal banor och BAS-föreningar har – enligt travsport.se – inkommit med ett motförslag till valberedningens förslag till ledamöter i Svensk Travsports styrelse.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mathias Hedlund och Riksdagen
Foto Mathias Hedlund och Riksdagen

Saila Quicklund har föreslagits från flera olika håll och till vardags är Quicklund riksdagsledamot för moderaterna.

Valberedningen har föreslagit omval på Remy Nilson och Mats Norberg samt nyval på Hanna Norring.

Sara Quicklund är vice gruppledare moderaterna, sitter i arbetsmarknads- och finansutskottet och initierade ”Riksdagens Travnätverk”.

Saila Quicklund, riksdagsledamot för moderaterna och motsförslag till valberedningens förslag till ST:s styrelse. Foto: riksdagen

– I arbetet med travnätverket har jag i alla år valt att samarbeta med en riksdagskollega från socialdemokraterna. Detta för att samförstånd och gemensamma ståndpunkter inom detta område gynnar travsporten bäst. Samarbetet har trots olika partitillhörigheter fungerat optimalt och sakfrågorna har varit centrala. Vi har även visat respekt för våra skiljelinjer, berättar Saila Quicklund och fortsätter:

– Jag känner mig väldigt hedrad över att få en förfrågan gällande en eventuell ledamotsplats i styrelsen för Svensk Travsport. Med mina erfarenheter från politiken, travverksamheter generellt och med mitt intresse för att vara med och bidra till en positiv utveckling för framtidens travsport skulle jag finna det väldigt inspirerande att få vara en representant för Svensk Travsport styrelse.

Läs mer om Saila Quicklund här!

20 undertecknare

20 travsällskap och organisationer har skrivit under anmälan av Saila Quicklunds kandidatur,. Sammanlagt sitter de 20 banor och organisationer som stödjer Saila Quicklunds kandidatur på cirka 770 av de sammanlagt 1.440 rösterna som är fördelade mellan ST:s medlemmar – alltså bra precis hälften.

Detta faktum är dock i sig inte ensamt tillräckligt för att Saila Quicklund ska känna sig säker på att bräcka valberedningens förslag. Det behövs att en förutsättning till uppfylls: de som röstar på Saila Quicklund behöver också vara överens om vilken av valberedningens tre kandidater som ”ska bort”.

Detta eftersom två av de tre kandidater som valberedningen föreslagit också kommer att ingå i
de valmöjligheter där Saila Quicklund ingår.

ST:s årsstämma kommer att ha följande valmöjligheter i det styrelseval som ska göras med fyra nominerade kandidater till tre platser:

  1. Valberedningens förslag (Remy Nilson, Mats Norberg, Hanna Norring)
  2. Quicklund, Norberg, Norring
  3. Nilson, Quicklund, Norring
  4. Nilson, Norberg, Quicklund.

Om hälften av rösterna hamnar på alternativ 1 krävs då, för att Saila Quicklund ska slå ut någon av valberedningens kandidater, att de som röstar på något av de alternativ där Quicklund ingår då valt samma alternativ. Om de som vill ha in Saila Quicklund i styrelsen ”sprider sina röster” gällande vilken av de valberedningsnominerade som väljs bort vinner valberedningens förslag även om drygt hälften röstar på något av Quicklund-alternativen.

Låter det rörigt och hur kan det bli så? Jo, för om ”Quicklunds 700 röster” av de sammanlagt 1.400 teoretiskt sprids ut lika mycket mellan alternativen 2-4, med 233 röster var, slutar omröstningssammanräkningen så här:

De tre av valberedningen föreslagna kandidaterna: 700 röster från alternativ 1 + 466 från två av de tre alternativen 2-4 = 1.166 röster var
Saila Quicklund: 700 röster genom 233 från vart och ett av 2-4.

Följande travsällskap och organisationer har undertecknat skrivelsen till ST:s valberedning med nomineringen av Saila Quicklund:

Nordmarkens travsällskap (Årjäng), Norra Hälsinglands travsällskap (Hagmyren), Södra Hälsinglands travsällskap (Bollnäs), Gävle travsällskap (Gävle) , Dalarnas travsällskap (Romme), Siljans travsällskap (Rättvik), Färjestads travsällskap (Färjestad), Lindes travklubb (Lindesberg), Örebro travsällskap (Örebro), Stockholms travsällskap (Solvalla), Jämtlands travsällskap (Östersund), Ådalens travsällskap (Dannero), Norrlands travsällskap (Bergsåker), Solängets travsällskap (Solänget), Gotlands travsällskap (Visby), Östergötlands travsällskap (Mantorp) samt de fyra intresseorganisationerna ASVT, Hästägarna, BTR, TR.

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
  • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
  • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
  • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
  • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Polisanmälan
Läs senare

Proffstränare anklagad för djurplågeri

En proffstränare har blivit polisanmäld för djurplågeri. Enligt målsägaren ska tränaren låtit hästen stå undernärd och sjuk utan kontakta varken ägaren eller veterinär.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt polisanmälan ska brottet ha pågått mellan den 10 februari och 18 april i år. När hästägaren – enligt polisanmälan – hämtade hästen var den undernärd och sjuk.

Proffstränaren informerade inte heller hästägaren om hästens tillstånd och enligt polisanmälan tillkallades inte heller någon veterinär.

Målsägaren anser att hästen vanvårdats och att det resulterat i en värdeminskning av minst 30.000-40.000 kronor.

Sport