Fokustema
Svensk Uppfödningslöpning
Läs senare

Nordströms stora stund

Hemmahästen Revelation (e. Readly Express) vann årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning.
Readly Express-sonen hade inte kunnat hitta en mer passande stund att avlägga sitt maiden.
– En stor stund för alla inblandade kring hästen, sade Per Nordström till Kanal75.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordströms Revelation vann Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Jörgen Tufvesson ALN
Per Nordströms Revelation vann Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Jörgen Tufvesson ALN

Andraplatsen i försöket till trots så var Revelation bortglömd av spelarna i finalen. Vinnaroddset skrevs till 27 gånger pengarna när Readly Express-sonen avlade sitt maiden.
För Per Nordströms del hade inte det hela kunnat lösa sig så mycket bättre. Hemmatränaren körde också ett helt perfekt lopp som landade i rygg på favoriten Global Badman (e. Yield Boko), slog följe över sista bortre långsidan och vilade i anta utvändigt genom slutkurvan. När attacken sattes in 350 meter före mål syntes det direkt hur det hela skulle sluta.

Ledande Armani Degato (e. Raja Mirchi) hade öppnat 1.09,6 första halvvarvet och 1.12,4 på varvet. Att det blev för tufft att hålla hela vägen hem efter att hästen blivit hetsig var inget att säga något om.

De sista 50 meterna fick han sträcka vapen mot Revelation som kom hem på 1.13,4a/1.640 meter medan Global Badman höll till tredjeplatsen. Förstapriset för premiechansade Revelation uppgick till 1,4 miljoner kronor.

– Jag känner fruktansvärts stor glädje och tacksamhet till hästen för det han gör idag. Detta är en guldklimp och en stor stund för alla inblandade kring hästen. Jag tror vi kan ha något stort på gång med den här hästen, sade Nordström till Kanal75.

Revelation vann Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Jörgen Tufvesson ALN.

Revelation är en halvbror till självaste On Track Piraten (e. Kool du Caux) 1.09,4/18.122.788 kr. Modern Monrovia (e. Rite On Line) har lämnat sex avkommor i startbar ålder och i Revelation har hon nu sin andra avkomma som tjänat över en miljon kronor.

Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express (e. Ready Cash) kan i och med denna seger räkna hem en klassisk vinnare redan i sin första kull. Tre Readly Express-avkommor har startat som tvååring i Sverige, men fram tills denna dag hade ingen av dem vunnit. Däremot räknade Readly Express hem sin första segrande avkomma under gårdagen, men då i Italien.

För Per Nordström var triumfen hans andra i Svensk Uppfödningslöpning då han även loppet år 2012 med Denim Boko (e. Chocolatier). Jägersro dominerade länge och väl Uppfödningslöpningen, men när nu Revelation slog till var han den första Jägersrohästen som vunnit loppet sen Onceforall Face (e. Viking Kronos) vann år 2013.

Så kördes Svensk Uppfödningslöpning

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Fransk säljtopp har blivit mor

Toppstammade fransyskan Get Up Smart har blivit mor till en dotter efter Muscle Hill och äger gör Lutfi Kolgjini och Johann Schembri.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat

Franskfödda Get Up Smart (e. Ready Cash-Una Bella du Fier) visade sig aldrig på tävlingsbanan och har fått sin första avkomma vid fyra års ålder.

Som ettåring kostade Get Up Smart hela 200.000 euro på Osarus-auktionen i Argentan och hon är den elfte dyraste ettåring som gått igenom en auktionsring i Frankrike.

Dyrast i Cabourg

Ifjol såldes hon om – dräktig med Muscle Hill – på Vente d’Ete i Cabourg och då var prislappen 75.000 euro, vilket gjorde henne till säljtopp på auktionen.

Modern Una Bella du Fier (e. Love You), 1.12,4/€171.260, har sin första avkomma i Get Up Smart.

Själv är modern undan L’Aunou du Fier (e. Buvetier d’Aunou-Venise du Fier), 1.13,4/€352.343, och ingår i samma syskonskara som Dalie du Citrus (e. Meaulnes du Corta), 1.12,5/€119.310, och Couleur Citron (e. Coktail Jet), 1.13,7/€106.020.

Fokustema
Dannero
Läs senare

Jan Norberg gör comeback!

Jan Norberg gör en oväntad comeback i sulkyn på Dannero på lördag efter närmare 1,5 års frånvaro på tävlingsbanan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Den segerrike kusken som fyller 75 i år sitter upp bakom Madelene Wikstens Falcon W.F.

– Jag måste säga att jag är kraftigt sugen på att köra. Det är inte tänkt att jag ska dra igång i någon större skala, säger Jan Norberg.

Efter två olyckor under 2018 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan, men ganska snabbt var han tillbaka i sulkyn och träningskörde en hel del hos Stefan Johansson på Umåker. Nu har också tävlingssuget kommit tillbaka.

– Varför inte? Jag har ju hållit på med det här hela livet och nu känner jag mig redo igen, säger Norberg.

Sista loppet 2018

I november 2018 körde Jan Norberg det som många trodde skulle vara hans sista lopp i karriärent, men på lördag är han tillbaka i sulkyn.

I januari 2019 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan efter två olyckor med frakturer som följd.

– Fram till jag fyllde 70 år hade jag aldrig varit inne på en vårdcentral. Efter ha råkat ut för två frakturer 2018 bröt jag armen i vintras när jag skulle gå ut med hunden i mina Foppa-tofflor. Jag hann knappt utanför dörren innan jag halkade omkull. Nu är armen bra och det känns väldigt roligt att kunna köra lopp igen, deklarerar Norberg.

Nu är Jan Norberg alltså fit fot fight igen och är tillbaka i sulkyn efter 2.436 segrar och 41 banchampionat.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Första segern som avelshingst

2017 föddes hans första avkommor. Nu har Järvsö Tore fått sin första vinnare på tävlingsbanan, en häst som redan har ögonen på sig.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Järvsö Tore med den fina härstamningen Horgen Tore-Tumlan (e. Järvsöfaks) inledde tävlingskarriären på bästa sätt med sju raka segrar som tre- och fyraåring, utan att matchas i de stora loppen inledningsvis.

En bit in på fyraåringssäsongen skruvades motstånd och matchning upp och karriärens största seger kom i Prinsessan Madeleines Pokal på sommaren. Sedan var han femma i svenska Derbyt och finalist i det norska, men efter starten på Bjerke i september 2015 har det bara blivit tre starter till. Totalt startade Järvsö Tore 21 gånger (8–5–1), tjänade 549.481 kronor och tog rekordet 1.23,3ak* vid segern i Prinsessan Madeleines Pokal.

Travade 1.25 sista halvvarvet

Skador stoppade en karriär – och bäddade för en annan. 2016 klev Järvsö Tore in i avelsboxen för tjänstgöring. 21 avkommor födda 2017 har följts av åtta vardera 2018 och 2019.

I lördagskväll debuterade sonen Bäcklös Faron – lillebror till fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel – för sin tränare Oskar Kylin Blom. Det slutade med succé och seger på fina 1.29,3/1.660 meter efter tidig ledning och skrapa 1.25 sista halvvarvet.

Bäcklös Faron är uppfödd av Nicklas Blom och Kristin Persson, och ägs av Stall MajKen HB med flera.

Bäcklös Faron har sina papper i ordning på mödernet. Det har även pappa Järvsö Tore. Hans mamma Tumlan (e. Järvsöfaks), 1.25,5ak/290.931 kr, är syster till avelshingstarna och miljonärerna Järvsöviking och Eldfaksen, samt fyrfaldige miljonären Faksen J:r.

Fakta

Treåriga kallblod

Kallblodiga treåringar som vunnit på svensk mark i år:
Eld Tekno
(e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Ravn Kiro (e. Ulvsås Zico) – tränare Jerker Bjurman – 1 seger
Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – tränare Oskar Kylin Blom – 1 seger
Guli Em (e. Moe Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 1 seger

Expandera
Nu snackas det om: