Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Norsk tvååring till Vincennes?

En norskfödd tvååring på Vincennes i december? Det kan bli verklighet för onsdagens storloppsvinnare på Bjerke.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Norske tvååringen Catherine's Chevy tog tillsammans med Vidar Hop karriärens tredje seger på fem starter. Foto Anders Kongsrud/hesteguiden.com
Norske tvååringen Catherine's Chevy tog tillsammans med Vidar Hop karriärens tredje seger på fem starter. Foto Anders Kongsrud/hesteguiden.com

Tvååringstävlandet i Norge är inte speciellt utbrett. Loppen är få och pengarna är små.

– Om det fanns mer pengar att tävla om skulle folk satsa, men det är för lite betalt, sade Momarkentränaren Per Oleg Midtfjeld till Rikstoto Direkte om tävlingsmöjligheten för de yngsta i vårt västra grannland.

Under onsdagskvällen kördes det största tvååringsloppet i Norge, Bjerkes Uppfödningslopp med 100.000 kronor till vinnaren.

Hingsten Catherine’s Chevy (e. Catherine’s Cavalli) hade tjänat nästan lika mycket som sina nio konkurrenter gjort tillsammans inför loppet och gjorde inte favoritspelarna besvikna. Efter att Per Oleg Midtfjeld snabbstartat till ledningen med Welldone Wilma (e. Cromwell) gjorde Vidar Hop tidigt slag i slagen med Catherine’s Chevy, som satt i tät efter 400 meter i en 1.15-öppning.

Catherine’s Chevy sprang och bröt lite i sin egen värld, men efter att ha utmanats av Welldone Wilma på sista bortre långsidan fick hästen löpa fritt mitt i slutsvängen. Via 1.12 sista halvvarvet stack Catherine’s Chevy undan till överlägsen seger på 1.15,9a/1.609 meter före Welldone Wilma och tävlingsdebuterande Offdahook Genius (e. Orlando Vici).

– Han är lite okoncentrerad när han springer ensam och bryter en del, men jag ville inte ta några risker. I sista sväng jag att det gick att köra på honom och då gick han undan plättlätt. Med helstängt huvudlag blir det bättre och så lär det bli senare, sade Vidar Hop.

Pappan fyra i norska Derbyt

Catherine’s Chevy ägs och tränas av Henry Rorgemoen på Klosterskogen och denne kan ha ett stort äventyr i sikte.

– Jag hade tänkt åka till Frankrike med hästen, men jag ska hem och fundera lite, sade Henry Rorgemoen.

Ett lopp som skulle kunna vara aktuellt är tvååringsloppet Prix Vourasie (€80.000) på Vincennes den 2 december, vilket är öppet för europeiska hästar.

Catherine’s Chevy gjorde sina första tre starter på svensk mark, inkluderat seger på Åby i början av september. Rekordet 1.13,0ak sattes i livets andra start, på Jägersro i slutet av september i det lopp där Smokin Joe satte svenskt rekord på 1.12,6.

Hemma i Norge har det nu blivit två raka segrar och karriärens fem första starter har inbringat 214.157 norska kronor efter tre segrar.

Hästens pappa är sexåringen Catherine’s Cavalli (e. Offshore Dream), som slutade fyra i norska Derbyt 2015 (Ulf Ohlsson körde) där Glen Ord Superb vann. Catherine’s Cavalli har inte startat sedan fyraåringssäsongen och står på 21 starter (4–1–3), rekordet 1.12,8ak och 469.000 norska kronor insprunget.

Tre Derbyvinnare i samma lopp

Tre av de fyra senaste Derbyvinnarna för kallblod möttes i ett snabblopp i voltstart på Bjerke. Det handlade om femåringarna Ingbest (vann på Bjerke) och Mjölner Herkules (Östersund), samt årets norske Derbyetta Will Prinsen. Den som saknades för att göra samlingen komplett var åters svenske Derbyvinnare Järvsö Pegasus.

Tidigt stod det klart att bara en av dessa skulle ha med segern att göra. Trots 20 meters tillägg och att ledande Alsaker Piril fick fuska bort en stor del av loppet i lågt tempo i ledningen var Ingbest bara bäst när Tom Erik Solberg kastade loss 800 kvar. Genom slutsvängen kunde Ingbest dessutom vila i ledarens rygg och upploppet blev en ren formsak till seger på 1.23,8/2.160 meter före Alsaker Piril. Frode Hamre tränar vinnaren.

Will Prinsen spurtade godkänt från tredje inner i mötet med äldre hästar, medan Mjölner Herkules galopperade som slagen 300 kvar efter avancemang till dödens.

Ny andraplats för Marc Elias

Andra raka andraplatsen på fransk mark tog Marc Elias och Calvin Borel igår i Prix des Colverts (€32.000) i Lyon på 1.15,5/2.725 meter.

Duon kunde inte plocka in 25 meter på Vaillant Zailer (e. Tresor de la Motte-Keren Luxor), vilken noterade 1.16,1 från startvolten. Calvin Borels andraplats var värd 8.000 euro och äger gör hästens tränare Conrad Lugauer.

Fokustema
Vermo
Läs senare

Toppstoet An-Dorra sänkte hingstarna

Hon var drottningen bland treåringarna i Finland förra året.
Räkna med An-Dorra även i år.
Idag vann hon Glenn Kosmos Memorial efter ett tungt slutvarv.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajah är pappa till fyraåriga finska segermaskinen An-Dorra som vunnit 15 av 24 starter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Maharajah är pappa till fyraåriga finska segermaskinen An-Dorra som vunnit 15 av 24 starter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Finlands största internationella travdag är Finlandia-Ajo-dagen på Vermo med storloppet som avslutning senare i eftermiddag. Vägen dit fylls med en del intressanta lopp och ett av dessa var fyraåringsloppet Glenn Kosmos Memorial med 11.000 euro till vinnaren.

Där fortsatte Maharajah-dottern An-Dorra att imponera. Reino Palamäki tränar hästen, som har sedan treåringssäsongen Jukka Torvinen som ständig följeslagare i sulkyn.

Idag ställdes hon mot hingstar Glenn Kosmos Memorial, men det avskräckte varken häst eller kusk. Power Blaster (e. Conway Hall) var snabbast från innerspår och Mika Forss såg till att försvara ledningen i en tuff öppning där först Arcie’s Arnenal och sedan favoriten Bepi Bi galopperade. Fjolårets Orsi Mangelli-vinnare Bepi Bi både galopperade och gick i passgång redan i värmningen.

An-Dorra skuggade som tvåa och efter 1.09,5 första halvvarvet ställde Jukka Torvinen frågan om att överta ledningen, men Mika Forss hade inga planer på att släppa. Istället fick An-Dorra vila i rygg till det var dags för slutrundan.

Då togs hon ut i andraspår utan rygg och där fick hon trava resten av loppet. Det bekom henne inte det minsta. In på upploppet kopplades segergreppet och sedan höll hon enkelt undan med 1,5 längder före Power Blaster och Consalvo (e. Ready Cash), som delade andrapriset.

– Det är en väldigt lätt häst att köra. När hon tog grepp så ville hon bara vara först och det blev enkelt, sade Jukka Torvinen till TV12.

Segertiden för An-Dorra blev nya rekordet 1.12,4a/2.120 meter.

Fint register som treåring

Ifjol vann An-Dorra Finskt Breeders Crown, Finskt Stokriterium, Oulu Express, Uudenmaan Upein och hon hade också en andraplats i Finskt Kriterium. 2021 har förutom dagens seger i Glenn Kosmos Memorial även innehållit vinster i Derbyn Kevätsuosikki och Derbyn Talvisuosikki.

Totalt har An-Dorra gjort 24 starter (15–6–1) och sprungit in 236.250 euro.

Hennes mor An-Amanda (e. Jexpress Dahlia), 1.15,4ak/€48.137, har också lämnat An-Lady (€89.200) och An-Anna Bella (€58.635).

Fokustema
Inbjudan
Läs senare

Svenskt hopp klar för finska storloppet

Istället på grund av coronapandemin förra året.
Nu har de finska travarrangörerna i Seinäjoki laddat om.
En svenskfödd och svensktränad häst är en av två som är först att bli inbjudna.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Forne Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. med Samu Sundqvist och Mika Forss. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Forne Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. med Samu Sundqvist och Mika Forss. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Seinäjoki-Race (€127.000) avgörs den 17 april i Seinäjoki med 70.000 euro till vinnaren över 2.100 meter med autostart. Nu har arrangörerna presenterat de två första deltagarna i inbjudningsloppet. Det handlar om Ingemar Hultqvists svenskfödde sjuåring Selmer I.H. (e. Love You) och finske Le Gros Bill (e. Pilgrims Taj).

Selmer I.H. imponerade på hemmabanan Umeå för en dryg vecka sedan via seger på 1.11,3a/1.640 meter, medan Le Gros Bill årsdebuterade i Kuopio i lördags med överlägsen seger i högsta klassen i Finland.

Alessandro Gocciadoro har, som Sulkysport berättade förra veckan, visat stort intresse för Seinäjoki Race med Vernissage Grif (e. Varenne).

På grund av coronapandemin ställdes Seinäjoki Race in förra året. Senaste vinnaren i loppet är därmed finske Atupem (e. Andover Hall), som spurtade ned Pastore Bob våren 2019. I startfältet den gången fanns också Selmer I.H. med, men galopp förstörde dagen.

Samma dag avgörs också Etain Royal Stayer över 3.100 meter, som inte bara kommer att locka med 10.000 euro i förstapris  Vinnaren får också en direktplats i Harper Hanovers lopp på Solvalla och Ingemar Hultqvist har stayerloppet i tankarna för segervane Dante Godiva (e. Up And Quick).

Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Joggingtur för Ecurie D.

Galoppen på Vincennes var glömd – Ecurie D. joggade hem anrika Axel Jensens Minne på Bjerke ikväll.
I tävlingssulkyn bakom hästen för första gången: tränaren Frode Hamre.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ecurie D. och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Axel Jensens Minneslopp var höjdare på Bjerkes storloppsdag idag med 300.000 kronor till vinnaren och Frode Hamres supertravare Ecurie D. (e. Infinitif) i startlistan. Efter upploppsgaloppen i finalen av Europaderbyt och besök hos veterinären var hästen segermogen direkt.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Frode Hamre tog det lugnt från start med sin stjärnhäst och kunde se Thai Eros (e. Yield Boko) och Åsbjörn Tengsareid försvara ledningen från innerspår. Efter 600 meter släpptes Ecurie D. behagligt till ledningen och sedan blev det en ren joggingtur, även om hästen kanske inte glänste lika mycket som vid sina starter i somras. 1.12,1a/1.609 meter skrevs segertiden till.

Framtiden är tänkt att bli start i fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes i mellandagarna där vinnaren får en biljett till Prix d’Amérique.

Alpha Scarlet R.R. (e. Scarlet Knight) och Kristian Malmin tog andraplatsen på 1.12,2 före Admiral Knick (e. Broadway Hall) och Eirik Höitomt på 1.12,3.

Adrian Kolgjinis Sashay My Way (e. Muscle Massive) reparerade stor galopp in i första sväng strålande och tog sista slanten på 1.12,6, medan Stefan Melanders Click Bait slutade oplacerad på 1.12,6.

Stoderbyvinnare i topp

Stoavdelningen av Axel Jensens Minneslopp bjöd på ett riktigt rafflande upplopp. Trond Anderssen-tränade Another Creation (e. Quite Easy) och Kristian Malmin, som var trea i Stokriteriet förra året, gjorde loppet utvändigt ledaren och kopplade grepp in på upploppet när duktigt avslutande Lucky Queen Soa (e. Make It Happen) och Lars Anvar Kolle utmanade och på mållinjen satte nosen först på 1.13,7a/2.100 meter

Jan Kristian Waaler tränar vinnare som haft en toppsäsong som fyraåring med bland annat seger i norska Stoderbyt som höjdpunkten.

Gulddivisionen slutade med seger för svenskägde jänkaren Bill’s Man (e. Credit Winner). Den sexårige jänkaren gjorde andra starten i regi Frode Hamre och spurtade till knapp seger på 1.11,5a/1.609 meter med sin tränare i vagnen.

Det bjöds även tre svenskfödda vinnare på Bjerke. Tom Horpestad vann ett ramlopp med egentränade Grand Maxim (e. Farifant) på 1.15,2a/2.100 meter, medan Frode Hamres Marvellous Tooma (e. Dream Vacation) och Trond Anderssens Oracle Tile (e. Ready Cash) vann varsitt rikstotoförsök.