Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

Nu fungerar Muscle Hustle

MANTORP. Muscle Hustle behövde ett par starter på sig för att hitta rätt hos Robert Bergh. Segern i Ina Scots Ära satt skönt innanför Berghs Ecurie des Charmes-dress.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Muscle Hustle, som vann på 1.09,9 i Kanada ifjol och visade hög kapacitet, togs hem till Sverige av Robert Bergh efter sjätteplatsen i Breeders Crown-finalen i höstas. Bergh har inte hymlat med att han förväntat sig att Muscle Hustle ska vara med på högsta nivån i år, men efter två inledande galopper, först i ett enkelt årsdebutlopp i Kalmar och sedan i kval till Konung Gustaf V:s Pokal, så såg det förstås inte så bra ut.

Fakta

Muscle Hustle

hingst 4 år e. Muscle Mass – Crown Laurel e. Cantab Hall
22 st: 10–2–3
Rekord: 1.09,9ak*
Insprunget: 2.038.197 kr
Uppfödare: Brittany Farms, USA
Ägare: Robert Bergh Travstall & Ecurie des Charmes
Tränare: Robert Bergh
Skötare: Isabella Bergh

Expandera

Nu har Muscle Mass-sonen dock hittat rätt och efter att ha vunnit ett Norrlands Grand Prix-försök tog Muscle Hustle på Mantorp hem Ina Scots Ära med 300.000 kronor i förstapris.

– Det var rörigt i början och jag trodde för en sekund att det var omstart, sade Bergh sedan han från åttondespår hittat ned till vad som blev andra par utvändigt.

Det blev den perfekta positionen. Baron Gift pullade hårt i dödens och knäckte redan på sista bortre långsidan den dittills obesegrade Cyber Lane, och samtidigt fick Policy of Truth en usel rygg i tredjespår. Summan av kardemumman blev att Muscle Hustle på 1.12,3a/2.140 krigade ner den grymt tappre Baron Gift och höll undan för Policy of Truth som fick för långt fram.

– Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det, sade Bergh som inte lär behöva fungera speciellt mycket över matchningen: Sprintermästaren i början av juli och Norrlands Grand Prix i slutet.’

Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det

Muscle Hustle kostade 60.000 dollar när Bergh ropade in honom som ettåring i Lexington 2014. Planen var att ha en amerikansk filial och Bergh köpte fem ettåringar i Kentucky och satte dem hos Kenneth Oscarsson, som dock sedan gick ur tiden. Per Henriksen tränade Muscle Hustle i Nordamerika.

Östgötaloppet fick en lika fartfylld som märklig utveckling: Ulf Ohlsson ville väldigt gärna få styrkevidundret Anna Mix till ledningen, men då lade den lynniga fransyskan sig till med sin mest tröga sida och gick helt enkelt inte förbi spetsande Charrua Forlan. 1.12 första två varven i 2.640-metersloppet betydde att de starka hästarna som satt i kön kom in i matchen och Peter Untersteiners Carabinieri (e. Wellino Boko) fick chansen att utnyttja sina spurtresurser på för honom perfekt sätt.

Segertiden blev 1.12,3a/2.640 och om det blir som Untersteiner och ägarna vill blir inte Copenhagen Cup-fyran Carabinieris vila innan nästa start lång.

– Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix och hoppas att sista ordet inte är sagt om det, sade Untersteiner.

Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix

Frågan om vad som händer med startspåren för övriga när hästen med innerspår stryks i autostart fick ny aktualitet när Leonas Sami togs bort bara någon minut före start i klass II-försöket. Favoriten Farmer Jack blev nerflyttad till innerspår och när Fredrik Perssons femåring inte kunde hålla ut Kungkurt var favoritspelarna – vilka alltså spelat på Farmer Jack utifrån en annan grundförutsättning än han nu i sista sekunden fick – offside. Farmer Jack satt där han satt, fast invändigt.

Jörgen Westholm placerade Flash Hammering i andra par utvändigt och Orlando Vici-fyraåringen avgjorde lätt på 1.13,3a/2.140.

Ytterligare en V75-seger för Orlando Vici som fadershingst blev det när Timo Nurmos-tränade Jaques Noir med knapp marginal avvisade D.D.’s Perseverance i lördagsloppet. Den sistnämnde såg ut att ha kopplat grepp en bit in på upploppet, men Jaques Noir visade både bra löphuvud och styrka när han för Ulf Ohlsson fick huvudet först på 1.15,2/2.640

”Roger Walmann säger att Casher också snart blir miljonär”, sade Diamantens uppfödare Lars-Otten Froode efter Diamantens Kungapokalseger. Nu tog Ottens Casher (e. Ready Cash) ett steg till mot den miljonen när han för Örjan Kihlström efter en invändig resa spurtade hem bronsdivisionsförsöket på 1.14,3a/2.140.

Test Drive (e. Gigant Neo) var tapper i klass I-försöket. Stefan Melander-fyraåringen ansattes hårt i ledningen men stod pall in i mål på 1.13,8a/2.140.

– Otroligt starkt, han fick öppna stenhårt och fick en tryckare mitt i loppet också, sade Örjan Kihlström.

Norskan This Is It (e. Revenue) ägs och tränas i Danmark av Martin Hansen och kom från matchning i Frankrike i Erik Bondos regi till Danmarks silverdivision. Kim Eriksson fick en väl förberedd häst mellan skalmarna, This Is It landade utvändigt ledaren i slutkurvan och avgjorde mot Make It Quick som återigen höll bra efter en tung resa.

Fakta

Rätt V75-rad

1–5–6–4–2–8–10
Utdelning:
7 rätt: 2.156.547 kr
6 rätt: 3.886 kr
5 rätt: 180 kr
Omsättning: 85.129.555 kr

Expandera

Fredrik Perssons Ultra Bright (e. Zola Boko) fortsätter sin segerstaplande marsch mot Stochampionatet. Fredrik Persson hade tänkt sig att köra ett försiktigt upplägg från tillägg i fyraåringsloppet för ston med tanke på den urblåsning som väntar i juli. Men nästan hälften av de tolv hästarna på startvolten gjorde bort sig tidigt och då rundade Ultra Bright i mycket övertygande stil hela fältet till fjärde raka på 1.14,4/2.160, vid den tidpunkt under dagen som banan var som mest lerig och besvärlig på grund av regn.

– Jag tänkte att vi smyger väl framåt lite, förklarade Persson ”svepningen”.

 

 

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.