Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

Nu fungerar Muscle Hustle

MANTORP. Muscle Hustle behövde ett par starter på sig för att hitta rätt hos Robert Bergh. Segern i Ina Scots Ära satt skönt innanför Berghs Ecurie des Charmes-dress.
Av
Lars G Dahlgren

Muscle Hustle, som vann på 1.09,9 i Kanada ifjol och visade hög kapacitet, togs hem till Sverige av Robert Bergh efter sjätteplatsen i Breeders Crown-finalen i höstas. Bergh har inte hymlat med att han förväntat sig att Muscle Hustle ska vara med på högsta nivån i år, men efter två inledande galopper, först i ett enkelt årsdebutlopp i Kalmar och sedan i kval till Konung Gustaf V:s Pokal, så såg det förstås inte så bra ut.

Fakta

Muscle Hustle

hingst 4 år e. Muscle Mass – Crown Laurel e. Cantab Hall
22 st: 10–2–3
Rekord: 1.09,9ak*
Insprunget: 2.038.197 kr
Uppfödare: Brittany Farms, USA
Ägare: Robert Bergh Travstall & Ecurie des Charmes
Tränare: Robert Bergh
Skötare: Isabella Bergh

Expandera

Nu har Muscle Mass-sonen dock hittat rätt och efter att ha vunnit ett Norrlands Grand Prix-försök tog Muscle Hustle på Mantorp hem Ina Scots Ära med 300.000 kronor i förstapris.

– Det var rörigt i början och jag trodde för en sekund att det var omstart, sade Bergh sedan han från åttondespår hittat ned till vad som blev andra par utvändigt.

Det blev den perfekta positionen. Baron Gift pullade hårt i dödens och knäckte redan på sista bortre långsidan den dittills obesegrade Cyber Lane, och samtidigt fick Policy of Truth en usel rygg i tredjespår. Summan av kardemumman blev att Muscle Hustle på 1.12,3a/2.140 krigade ner den grymt tappre Baron Gift och höll undan för Policy of Truth som fick för långt fram.

– Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det, sade Bergh som inte lär behöva fungera speciellt mycket över matchningen: Sprintermästaren i början av juli och Norrlands Grand Prix i slutet.’

Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det

Muscle Hustle kostade 60.000 dollar när Bergh ropade in honom som ettåring i Lexington 2014. Planen var att ha en amerikansk filial och Bergh köpte fem ettåringar i Kentucky och satte dem hos Kenneth Oscarsson, som dock sedan gick ur tiden. Per Henriksen tränade Muscle Hustle i Nordamerika.

Östgötaloppet fick en lika fartfylld som märklig utveckling: Ulf Ohlsson ville väldigt gärna få styrkevidundret Anna Mix till ledningen, men då lade den lynniga fransyskan sig till med sin mest tröga sida och gick helt enkelt inte förbi spetsande Charrua Forlan. 1.12 första två varven i 2.640-metersloppet betydde att de starka hästarna som satt i kön kom in i matchen och Peter Untersteiners Carabinieri (e. Wellino Boko) fick chansen att utnyttja sina spurtresurser på för honom perfekt sätt.

Segertiden blev 1.12,3a/2.640 och om det blir som Untersteiner och ägarna vill blir inte Copenhagen Cup-fyran Carabinieris vila innan nästa start lång.

– Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix och hoppas att sista ordet inte är sagt om det, sade Untersteiner.

Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix

Frågan om vad som händer med startspåren för övriga när hästen med innerspår stryks i autostart fick ny aktualitet när Leonas Sami togs bort bara någon minut före start i klass II-försöket. Favoriten Farmer Jack blev nerflyttad till innerspår och när Fredrik Perssons femåring inte kunde hålla ut Kungkurt var favoritspelarna – vilka alltså spelat på Farmer Jack utifrån en annan grundförutsättning än han nu i sista sekunden fick – offside. Farmer Jack satt där han satt, fast invändigt.

Jörgen Westholm placerade Flash Hammering i andra par utvändigt och Orlando Vici-fyraåringen avgjorde lätt på 1.13,3a/2.140.

Ytterligare en V75-seger för Orlando Vici som fadershingst blev det när Timo Nurmos-tränade Jaques Noir med knapp marginal avvisade D.D.’s Perseverance i lördagsloppet. Den sistnämnde såg ut att ha kopplat grepp en bit in på upploppet, men Jaques Noir visade både bra löphuvud och styrka när han för Ulf Ohlsson fick huvudet först på 1.15,2/2.640

”Roger Walmann säger att Casher också snart blir miljonär”, sade Diamantens uppfödare Lars-Otten Froode efter Diamantens Kungapokalseger. Nu tog Ottens Casher (e. Ready Cash) ett steg till mot den miljonen när han för Örjan Kihlström efter en invändig resa spurtade hem bronsdivisionsförsöket på 1.14,3a/2.140.

Test Drive (e. Gigant Neo) var tapper i klass I-försöket. Stefan Melander-fyraåringen ansattes hårt i ledningen men stod pall in i mål på 1.13,8a/2.140.

– Otroligt starkt, han fick öppna stenhårt och fick en tryckare mitt i loppet också, sade Örjan Kihlström.

Norskan This Is It (e. Revenue) ägs och tränas i Danmark av Martin Hansen och kom från matchning i Frankrike i Erik Bondos regi till Danmarks silverdivision. Kim Eriksson fick en väl förberedd häst mellan skalmarna, This Is It landade utvändigt ledaren i slutkurvan och avgjorde mot Make It Quick som återigen höll bra efter en tung resa.

Fakta

Rätt V75-rad

1–5–6–4–2–8–10
Utdelning:
7 rätt: 2.156.547 kr
6 rätt: 3.886 kr
5 rätt: 180 kr
Omsättning: 85.129.555 kr

Expandera

Fredrik Perssons Ultra Bright (e. Zola Boko) fortsätter sin segerstaplande marsch mot Stochampionatet. Fredrik Persson hade tänkt sig att köra ett försiktigt upplägg från tillägg i fyraåringsloppet för ston med tanke på den urblåsning som väntar i juli. Men nästan hälften av de tolv hästarna på startvolten gjorde bort sig tidigt och då rundade Ultra Bright i mycket övertygande stil hela fältet till fjärde raka på 1.14,4/2.160, vid den tidpunkt under dagen som banan var som mest lerig och besvärlig på grund av regn.

– Jag tänkte att vi smyger väl framåt lite, förklarade Persson ”svepningen”.

 

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini