Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

Nu fungerar Muscle Hustle

MANTORP. Muscle Hustle behövde ett par starter på sig för att hitta rätt hos Robert Bergh. Segern i Ina Scots Ära satt skönt innanför Berghs Ecurie des Charmes-dress.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Muscle Hustle, som vann på 1.09,9 i Kanada ifjol och visade hög kapacitet, togs hem till Sverige av Robert Bergh efter sjätteplatsen i Breeders Crown-finalen i höstas. Bergh har inte hymlat med att han förväntat sig att Muscle Hustle ska vara med på högsta nivån i år, men efter två inledande galopper, först i ett enkelt årsdebutlopp i Kalmar och sedan i kval till Konung Gustaf V:s Pokal, så såg det förstås inte så bra ut.

Fakta

Muscle Hustle

hingst 4 år e. Muscle Mass – Crown Laurel e. Cantab Hall
22 st: 10–2–3
Rekord: 1.09,9ak*
Insprunget: 2.038.197 kr
Uppfödare: Brittany Farms, USA
Ägare: Robert Bergh Travstall & Ecurie des Charmes
Tränare: Robert Bergh
Skötare: Isabella Bergh

Expandera

Nu har Muscle Mass-sonen dock hittat rätt och efter att ha vunnit ett Norrlands Grand Prix-försök tog Muscle Hustle på Mantorp hem Ina Scots Ära med 300.000 kronor i förstapris.

– Det var rörigt i början och jag trodde för en sekund att det var omstart, sade Bergh sedan han från åttondespår hittat ned till vad som blev andra par utvändigt.

Det blev den perfekta positionen. Baron Gift pullade hårt i dödens och knäckte redan på sista bortre långsidan den dittills obesegrade Cyber Lane, och samtidigt fick Policy of Truth en usel rygg i tredjespår. Summan av kardemumman blev att Muscle Hustle på 1.12,3a/2.140 krigade ner den grymt tappre Baron Gift och höll undan för Policy of Truth som fick för långt fram.

– Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det, sade Bergh som inte lär behöva fungera speciellt mycket över matchningen: Sprintermästaren i början av juli och Norrlands Grand Prix i slutet.’

Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det

Muscle Hustle kostade 60.000 dollar när Bergh ropade in honom som ettåring i Lexington 2014. Planen var att ha en amerikansk filial och Bergh köpte fem ettåringar i Kentucky och satte dem hos Kenneth Oscarsson, som dock sedan gick ur tiden. Per Henriksen tränade Muscle Hustle i Nordamerika.

Östgötaloppet fick en lika fartfylld som märklig utveckling: Ulf Ohlsson ville väldigt gärna få styrkevidundret Anna Mix till ledningen, men då lade den lynniga fransyskan sig till med sin mest tröga sida och gick helt enkelt inte förbi spetsande Charrua Forlan. 1.12 första två varven i 2.640-metersloppet betydde att de starka hästarna som satt i kön kom in i matchen och Peter Untersteiners Carabinieri (e. Wellino Boko) fick chansen att utnyttja sina spurtresurser på för honom perfekt sätt.

Segertiden blev 1.12,3a/2.640 och om det blir som Untersteiner och ägarna vill blir inte Copenhagen Cup-fyran Carabinieris vila innan nästa start lång.

– Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix och hoppas att sista ordet inte är sagt om det, sade Untersteiner.

Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix

Frågan om vad som händer med startspåren för övriga när hästen med innerspår stryks i autostart fick ny aktualitet när Leonas Sami togs bort bara någon minut före start i klass II-försöket. Favoriten Farmer Jack blev nerflyttad till innerspår och när Fredrik Perssons femåring inte kunde hålla ut Kungkurt var favoritspelarna – vilka alltså spelat på Farmer Jack utifrån en annan grundförutsättning än han nu i sista sekunden fick – offside. Farmer Jack satt där han satt, fast invändigt.

Jörgen Westholm placerade Flash Hammering i andra par utvändigt och Orlando Vici-fyraåringen avgjorde lätt på 1.13,3a/2.140.

Ytterligare en V75-seger för Orlando Vici som fadershingst blev det när Timo Nurmos-tränade Jaques Noir med knapp marginal avvisade D.D.’s Perseverance i lördagsloppet. Den sistnämnde såg ut att ha kopplat grepp en bit in på upploppet, men Jaques Noir visade både bra löphuvud och styrka när han för Ulf Ohlsson fick huvudet först på 1.15,2/2.640

”Roger Walmann säger att Casher också snart blir miljonär”, sade Diamantens uppfödare Lars-Otten Froode efter Diamantens Kungapokalseger. Nu tog Ottens Casher (e. Ready Cash) ett steg till mot den miljonen när han för Örjan Kihlström efter en invändig resa spurtade hem bronsdivisionsförsöket på 1.14,3a/2.140.

Test Drive (e. Gigant Neo) var tapper i klass I-försöket. Stefan Melander-fyraåringen ansattes hårt i ledningen men stod pall in i mål på 1.13,8a/2.140.

– Otroligt starkt, han fick öppna stenhårt och fick en tryckare mitt i loppet också, sade Örjan Kihlström.

Norskan This Is It (e. Revenue) ägs och tränas i Danmark av Martin Hansen och kom från matchning i Frankrike i Erik Bondos regi till Danmarks silverdivision. Kim Eriksson fick en väl förberedd häst mellan skalmarna, This Is It landade utvändigt ledaren i slutkurvan och avgjorde mot Make It Quick som återigen höll bra efter en tung resa.

Fakta

Rätt V75-rad

1–5–6–4–2–8–10
Utdelning:
7 rätt: 2.156.547 kr
6 rätt: 3.886 kr
5 rätt: 180 kr
Omsättning: 85.129.555 kr

Expandera

Fredrik Perssons Ultra Bright (e. Zola Boko) fortsätter sin segerstaplande marsch mot Stochampionatet. Fredrik Persson hade tänkt sig att köra ett försiktigt upplägg från tillägg i fyraåringsloppet för ston med tanke på den urblåsning som väntar i juli. Men nästan hälften av de tolv hästarna på startvolten gjorde bort sig tidigt och då rundade Ultra Bright i mycket övertygande stil hela fältet till fjärde raka på 1.14,4/2.160, vid den tidpunkt under dagen som banan var som mest lerig och besvärlig på grund av regn.

– Jag tänkte att vi smyger väl framåt lite, förklarade Persson ”svepningen”.

 

 

Fokustema
La Capelle
Läs senare

A Sweet Dance möter Bold Eagle

Svenskfödda femåringen A Sweet Dance möter tufft motstånd i Prix de la Communauté (€75.000) i La Capelle på söndag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bold Eagle är i sluttampen av sin tävlingskarriär. Foto: Mia Törnberg
Bold Eagle är i sluttampen av sin tävlingskarriär. Foto: Mia Törnberg

Sébastien Guaratos Ready Cash-son Bold Eagle har tjänat 4.980.467 euro och är på jakt efter Timoko som Frankrikes vinstrikaste häst genom tiderna. Den sistnämnde hade sprungit in 5.006.731 euro när han lade tävlingsskorna på hyllan 2017.

Bold Eagle vann sprinterloppet Prix de la Communauté 2018 och titelförsvarare är danskfödde Valokaja Hindö. Totalt har vi sett två blågula vinnare i form av Your Highness (2016) och Commander Crowe (2013). I årets upplaga försvaras Sveriges färger av Nancy America och A Sweet Dance, men duon har på grund av lägre startprissummor bakspår och hästarna möter betydligt mer rutinerade konkurrenter. Helena Burmans häst manageras av Anders Lindqvist på fransk mark och stoet har tagit en vinst i grodätarlandet under våren. Nancy America tränas av Philippe Billard.

Prix de la Communauté
1.609 meter auto
Förstapris: 33.750 euro
Häst – Körsven

 1. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
 2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 3. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
 4. Frisbee D’Am – Adrien Lamy
 5. Anzi Des Liards – Romain Derieux
 6. Bold Eagle – Tony Le Beller
 7. Valokaja Hindö – Christophe Martens
 8. Eridan – Matthieu Verva
 9. Elvis du Vallon – Charles Cuiller
 10. Estola – Francois Lecanu
 11. Nancy America – Sylvain Dieudonne
 12. Violetto Jet – Franck Nivard
 13. A Sweet Dance – Alexis Prat
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ohotad med sparade växlar

Åke Lindbloms Karat Band bärgade årets andra seger under onsdagskvällen när han spetsade hem Lindesbergs Fyraåringspris på 1.12,7a/21.40 meter.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Karat Band och Åke Lindblom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Karat Band och Åke Lindblom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Love You-hingsten Karat Band har höga toppar och är inte långt efter de bästa i kullen när han presterar på topp. I våras slutade han till exempel fyra bakom Aetos Kronos, Green Manalishi och Upset Face i ett försök till Kungapokalen. Insatsen räckte till en plats i finalen, men där blev det galopp.

Karat Band visade förra året att han kan mäta sig med de bästa

– Karat Band visade förra året att han kan mäta sig med de bästa. Men det gick nog lite för fort för honom i början av säsongen, när han först var tvåa i och sedan vann ett ”Margareta-lopp” och det blev ett bakslag under sommaren, sade Åke Lindblom till Sulkysport i en intervju inför finalen i Kungapokalen.

Drog musten ur konkurrenterna

Under onsdagen var Karat Band tillbaka på vinnarspåret. Hästen öppnade snabbt till ledningen i Lindesbergs Fyraåringspris och var ohotad till slut. Han hade lite bekymmer i kurvorna, men på rakorna var det inga problem och Karat Band var inte tom på 1.12,7a/2.140 meter.
– Jag drog undan över upploppet och han vann med tussarna kvar. Hästen var relativt okörd. Jag försökte dra musten hur konkurrenterna på sista bortre långsidan och det är en cool häst som inte ligger på i loppen. Att han är efter Love You gör inte saken sämre, sade Åke Lindblom efter vinsten som var värd 60.000 kronor.

Karat Band är anmäld till både Svenskt Travderby och Breeders Crown om Örebrotränaren är sugen på att ta upp kampen med de bästa i kullen senare i år. Fyraåringen har ännu inte testat Derbydistansen och Eskilstuna Fyraåringstest onsdag den 15 juli skulle kunna vara nästa uppgift för Åke Lindbloms häst. Loppet på Sundbyholm körs över 2.640 meter autostart med 200.000 kronor till vinnaren.

Fakta

Karat Band

Kön: brun hingst
Född: 6 maj 2016
Härstamning: Love You-Staro Glamour Miss
Intjänat: 770.500 kronor
Resultat: 17 st: 4-5-0
Rekord: 1.12,3am
Ägare: Team Boback KB
Uppfödare: Tommy Engberg & Dorthy Mählqvist
Tränare och körsven: Åke Lindblom, Örebro
Skötare: Ulrika Lindblom

Expandera
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Ladies night på Meadowlands?

Meadowlands bjuder på stortrav såväl fredag som lördag med Arthur J. Cutler Memorial ($170.900) som den verkliga godbiten. Där strålar tre av världens fyra snabbaste ston genom tiderna samman!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Manchego startar i Arthur J Cutler Memorial på lördag. Foto: Lisa Photo
Manchego startar i Arthur J Cutler Memorial på lördag. Foto: Lisa Photo

Jordklotets snabbaste sto Manchego (1.07,7) möter Atlanta (1.07,9) och Plunge Blue Chip (1.08,2) över en engelsk mil med 85.450 dollar till vinnaren.

Nancy Takter tränar Manchego (e. Muscle Hill), Åke Svanstedt Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) och från bakspår startar Anette Lorentzon sin stjärna Guardian Angel Ås (e. Archangel). Arthur J. Cutler Memorial körs på lördag natt svensk tid.

Dagen innan bjuds det på finaler i New Jersey Sire Stakes för treåringar och samtliga finaldeltagare är fallna efter Hambletonian-vinnaren Trixton. Han var en av två (?) hingstar som stod uppstallad i New Jersey 2016 och därav utfallet.

Jula Trix Treasure. Foto: Lisa Photo

I hingstarnas och valackernas final i New Jersey Sire Stakes ($128.000) startar Åke Svanstedt försöksvinnaren Jula Trix Treasure, medan Lucas Wallin tar ut St Martins.

Stona tävlar om 160.000 dollar i finalen i New Jersey Sire Stakes och där hälften av finalfältets travare är tränade av svenskar. Åke Svanstedt tar ut duon Common Sense och Lindy’s Stardust. Lika många hästar – Caviart Eva och Dubai Princess – startar Nancy Takter, medan Lucas Wallin selar ut Ab’sattitudexpress.

Fler topplopp

Marcus Melanders topptravare Hypnotic Am (e. Chapter Seven) åker till Vernon Downs på lördag och där startar det Hambletonian-aktuella stoet i Empire Breeders Classic ($207.250) från spår nio bakom bilen och bland motståndarna finns Per Engbloms Munster (e. Chapter Seven).

Hypnotic Am och Brian Sears. Foto: Fred Brown

Hypnotic Am har startat en gång i år och vunnit. Dessutom har hon avverkat ett kvallopp på 1.09,1! Brian Sears sitter som vanligt i sulkyn bakom det segerrika stoet.

Empire Breeders Classic ($97.750) för treåriga hingstar och valacker avgörs i två divisioner. I den första divisionen plockar Åke Svanstedt ut Take the Credit (e. Credit Winner, vilken inlett året med två andraplatser och senast i ett försök i New York Sire Stakes.

Third Shift och Åke Svanstedt. Foto: Fotowon Photo

I den andra divisionen startar Åke Svanstedt Third Shift (e. Chapter Seven), som årsdebuterade förra veckan med seger i ett försök i New York Sire Stakes ($59.000) på Vernon Downs.

Fyra till Meadows

Åke Svanstedt är också i farten på Meadows på lördag och startar fyra hästar i Currier & Ives ($102.245) för treåringar; Steel Schooner (e. Possess the Will), Coventry Hall (e. Cash Hall), Harley K (e. Sebastian K.) och Easter King (e. Andover Hall).

Till Meadows åker också Jenny Melander med Beyond Ordinary (e. Kadabra).