Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

Nu fungerar Muscle Hustle

MANTORP. Muscle Hustle behövde ett par starter på sig för att hitta rätt hos Robert Bergh. Segern i Ina Scots Ära satt skönt innanför Berghs Ecurie des Charmes-dress.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Muscle Hustle, som vann på 1.09,9 i Kanada ifjol och visade hög kapacitet, togs hem till Sverige av Robert Bergh efter sjätteplatsen i Breeders Crown-finalen i höstas. Bergh har inte hymlat med att han förväntat sig att Muscle Hustle ska vara med på högsta nivån i år, men efter två inledande galopper, först i ett enkelt årsdebutlopp i Kalmar och sedan i kval till Konung Gustaf V:s Pokal, så såg det förstås inte så bra ut.

Fakta

Muscle Hustle

hingst 4 år e. Muscle Mass – Crown Laurel e. Cantab Hall
22 st: 10–2–3
Rekord: 1.09,9ak*
Insprunget: 2.038.197 kr
Uppfödare: Brittany Farms, USA
Ägare: Robert Bergh Travstall & Ecurie des Charmes
Tränare: Robert Bergh
Skötare: Isabella Bergh

Expandera

Nu har Muscle Mass-sonen dock hittat rätt och efter att ha vunnit ett Norrlands Grand Prix-försök tog Muscle Hustle på Mantorp hem Ina Scots Ära med 300.000 kronor i förstapris.

– Det var rörigt i början och jag trodde för en sekund att det var omstart, sade Bergh sedan han från åttondespår hittat ned till vad som blev andra par utvändigt.

Det blev den perfekta positionen. Baron Gift pullade hårt i dödens och knäckte redan på sista bortre långsidan den dittills obesegrade Cyber Lane, och samtidigt fick Policy of Truth en usel rygg i tredjespår. Summan av kardemumman blev att Muscle Hustle på 1.12,3a/2.140 krigade ner den grymt tappre Baron Gift och höll undan för Policy of Truth som fick för långt fram.

– Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det, sade Bergh som inte lär behöva fungera speciellt mycket över matchningen: Sprintermästaren i början av juli och Norrlands Grand Prix i slutet.’

Det är roligt att Muscle Hustle nu fått till det

Muscle Hustle kostade 60.000 dollar när Bergh ropade in honom som ettåring i Lexington 2014. Planen var att ha en amerikansk filial och Bergh köpte fem ettåringar i Kentucky och satte dem hos Kenneth Oscarsson, som dock sedan gick ur tiden. Per Henriksen tränade Muscle Hustle i Nordamerika.

Östgötaloppet fick en lika fartfylld som märklig utveckling: Ulf Ohlsson ville väldigt gärna få styrkevidundret Anna Mix till ledningen, men då lade den lynniga fransyskan sig till med sin mest tröga sida och gick helt enkelt inte förbi spetsande Charrua Forlan. 1.12 första två varven i 2.640-metersloppet betydde att de starka hästarna som satt i kön kom in i matchen och Peter Untersteiners Carabinieri (e. Wellino Boko) fick chansen att utnyttja sina spurtresurser på för honom perfekt sätt.

Segertiden blev 1.12,3a/2.640 och om det blir som Untersteiner och ägarna vill blir inte Copenhagen Cup-fyran Carabinieris vila innan nästa start lång.

– Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix och hoppas att sista ordet inte är sagt om det, sade Untersteiner.

Vi vill väldigt gärna vara med i Oslo Grand Prix

Frågan om vad som händer med startspåren för övriga när hästen med innerspår stryks i autostart fick ny aktualitet när Leonas Sami togs bort bara någon minut före start i klass II-försöket. Favoriten Farmer Jack blev nerflyttad till innerspår och när Fredrik Perssons femåring inte kunde hålla ut Kungkurt var favoritspelarna – vilka alltså spelat på Farmer Jack utifrån en annan grundförutsättning än han nu i sista sekunden fick – offside. Farmer Jack satt där han satt, fast invändigt.

Jörgen Westholm placerade Flash Hammering i andra par utvändigt och Orlando Vici-fyraåringen avgjorde lätt på 1.13,3a/2.140.

Ytterligare en V75-seger för Orlando Vici som fadershingst blev det när Timo Nurmos-tränade Jaques Noir med knapp marginal avvisade D.D.’s Perseverance i lördagsloppet. Den sistnämnde såg ut att ha kopplat grepp en bit in på upploppet, men Jaques Noir visade både bra löphuvud och styrka när han för Ulf Ohlsson fick huvudet först på 1.15,2/2.640

”Roger Walmann säger att Casher också snart blir miljonär”, sade Diamantens uppfödare Lars-Otten Froode efter Diamantens Kungapokalseger. Nu tog Ottens Casher (e. Ready Cash) ett steg till mot den miljonen när han för Örjan Kihlström efter en invändig resa spurtade hem bronsdivisionsförsöket på 1.14,3a/2.140.

Test Drive (e. Gigant Neo) var tapper i klass I-försöket. Stefan Melander-fyraåringen ansattes hårt i ledningen men stod pall in i mål på 1.13,8a/2.140.

– Otroligt starkt, han fick öppna stenhårt och fick en tryckare mitt i loppet också, sade Örjan Kihlström.

Norskan This Is It (e. Revenue) ägs och tränas i Danmark av Martin Hansen och kom från matchning i Frankrike i Erik Bondos regi till Danmarks silverdivision. Kim Eriksson fick en väl förberedd häst mellan skalmarna, This Is It landade utvändigt ledaren i slutkurvan och avgjorde mot Make It Quick som återigen höll bra efter en tung resa.

Fakta

Rätt V75-rad

1–5–6–4–2–8–10
Utdelning:
7 rätt: 2.156.547 kr
6 rätt: 3.886 kr
5 rätt: 180 kr
Omsättning: 85.129.555 kr

Expandera

Fredrik Perssons Ultra Bright (e. Zola Boko) fortsätter sin segerstaplande marsch mot Stochampionatet. Fredrik Persson hade tänkt sig att köra ett försiktigt upplägg från tillägg i fyraåringsloppet för ston med tanke på den urblåsning som väntar i juli. Men nästan hälften av de tolv hästarna på startvolten gjorde bort sig tidigt och då rundade Ultra Bright i mycket övertygande stil hela fältet till fjärde raka på 1.14,4/2.160, vid den tidpunkt under dagen som banan var som mest lerig och besvärlig på grund av regn.

– Jag tänkte att vi smyger väl framåt lite, förklarade Persson ”svepningen”.

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Luckan är öppen till Prix d’Amérique”

Power hade bästa spurtkrutet sparat i Prix de Croix (€100.000) på Vincennes idag och var starkast till slut efter ha legat sist utvändigt i fältet mest hela vägen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Eric Raffin och Power spurtar bäst och vinner Prix de Croix. Foto: Gerard Forni
Eric Raffin och Power spurtar bäst och vinner Prix de Croix. Foto: Gerard Forni

– Luckan är öppen till Prix d’Amérique, sade tränaren Robert Bergh till TV4 efter vinsten.

Eric Raffin, som ersatte Robert Bergh i sulkyn bakom Power, satte in attacken vid utgången av sista sväng och höll farten bäst uppe över målrakan och vann på 1.16,2/2.850 meter.

– Vilken dag, Power skulle testa 2.850 meter i snöstorm, hjulen rullade knappt framåt och så ska han möta fransoser. På något sätt hade jag varit tacksam om han varit bland de tre, men han gör det där lilla unika i sina prestationer.

Ändrade taktik

Robert Bergh valde att ändra taktik. Tidigare under dagen hade han sagt till Eric Raffin att han gärna fick köra i ledningen om han löste volten, men efter ha Robert Bergh sett de fyra första loppen fick han kalla fötter:

– Jag fick ånger och såg att många hästar stannade i ledningen efter backen och fick söka reda på Raffin och tog tillbaka allt jag sagt tidigare till honom. Istället sade jag att han inte skulle köra något från början och Eric han gjorde det fantastiskt bra och var verkligen kall.

Gelati Cut (e. Coktail Jet) avslutade snabbt invändigt och var nära i mål, men inget hot. Tredjeplatsen togs av Goldy Mary (e. Ready Cash) på 1.16,3 och fyra slutade Pierre Vercruysse med Johan Untersteiners Guzz Mearas (e. Muscle Mass) på 1.16,4.

Aetos Kronos orkade inte från dödens

Go On Boy tog över täten från Gala Tejy efter 1.450 meter och öppnade första 1.850 meterna efter 1.16,7 på det svårbemästrade underlaget och fick Aetos Kronos på utsidan 650 kvar.

Jerry Riordans häst hissade nödflagg redan vid utgången av sista sväng, medan Go On Boy gick in i en klar ledning innan han galopperade bort sina chanser drygt 200 meter före mål.

Favoriten Gu d’Heripre var helt utan tryck, men var ursäktad efter ha tappat en sko 1.650 meter före mål – innan dess hade Philippe Billards häst försenat starten med drygt 20 minuter (!) på grund av att han varit i smedjan för skobyte, assisterad av långtidsavstängde Fabrice Souloy vid sidan.

En iskall Eric Raffin såg till att Power tog sin andra seger på Vincennes och förra gången det begav sig var i Europaderbyt (€400.000) i höstas på den franska huvudstadsovalen. Dagens seger var värd 45.000 euro till glädje för ägarna In the Zone AB, Bromma.

Nästan fulltecknad

Egentligen var det tänkt att Power (e. Googoo Gaagaa-La Vici) skulle gå hem till Sverige för att börja sin avelstjänst på Stuteri Broline och redan idag är han nästan fulltecknad, men nu kan det alltså bli ändrade planer och något ”fördröjd” avelsstart.

– Luckan har öppnats till Prix d’Amérique och det har den inte varit tidigare. Kanske, kanske blir det start. Jag måste fundera lite grann.

Se loppet här!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Inget kunde stoppa Inoubliable

Inoubliable var bara bäst i Prix Gelinotte (€100.000) för treåriga ston efter ha gjort ett speedryck fram till dödens 950 kvar och sedan bara gått ifrån över upploppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Inoubliable och Jean-Philippe Dubois toppade i semi-classique-löpningen Prix Gelinotte. Foto: Gerard Forni
Inoubliable och Jean-Philippe Dubois toppade i semi-classique-löpningen Prix Gelinotte. Foto: Gerard Forni

Jean-Philippe Dubois och Inoubliable (e. Prodigious-Dream Life) tog över täten 300 kvar och det treåriga stoet gick enkelt undan till tredje raka segern på 1.16,3/2.700 meter i snöovädret i Paris.

Bakom henne slutade Idylle A Vie (e. Ready Cash) tvåa på 1.16,5 och tredjeplatsen gick till Ideale du Chene (e. Bird Parker) på 1.16,6

Favoritspelade och dittills obesegrade Cindy Truppo hade ingen bra dag och galopperade som slagen vid utgången av sista sväng.

Starkt möderne

Inoubliable har tidigare vunnit Prix des Fressias (€27.000) och Prix de Chatelleratult (€44.000) och totalt har hon gjort nio starter (3-2-1) och tjänat 85.410 euro efter dagens triumf.

Jean-Philippe Dubois är både uppfödare och ägare (Ecurie Victoria Dreams) till Inoubliable, som är undan Dream Life (e. Royal Dream), 1.12,3/€162.810, och hennes första avkomma.

Dream Life är halvsyster med Easton of My Life (e. Texas Charm), 1.13,2/€180.950, och deras gemensamma mor Union of My Life (e. Password) är en dotterdotter till Slave via Life Is Good (e. Defi d’Aunou), 1.16,9/€43.214, vilken ingår i samma syskonskara som Dance Marathon (€361.974), Kildare Wood (€279.837), Montecatini (€175.630), Grande Lady (€172.892) och Pretence (€124.818).

Första segern sedan 2019

Grupp III-loppet Prix du Forez (€80.000) spurtvanns av Colonel (e. Goetmals Wood-Royale Star) och kort före linjen plockade han ner Eclat de Gloire (e. Tiego d’Etang), vilken i sin tur övertagit täten 500 meter före mål.

Colonel noterade 1.13,1/2.700 meter och det var första segern sedan 5 december 2019 och det året tog han sex vinster, varav fyra på Vincennes.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Kan hon gå i mormors hovspår?

Mormor vann Stochampionatet.
Hinner fyraåriga Jewel River nå dit, trots att tävlingsdebuten dröjde till slutet av november som treåring?
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Krossed Out och Stig H Johansson är senaste sto att vinna stora SM. Foto Stalltz.se
Krossed Out och Stig H Johansson är senaste sto att vinna stora SM. Foto Stalltz.se

Amatörtränaren Mats-Åke Törnqvist tränade Krossed Out (e. Super Arnie) under unghästsäsongerna och redan som treåring kvalade hon in till Oaks efter andraplats i uttagningsloppet. I finalen blev hon dock oplacerad när Atle Hamre vann med Sissela Ås (e. Mack Lobell).

Som fyraåring nådde hon finalen i Drottningpokalen, men den stora succén skulle dröja till sommaren som fyraåring. Den 21 juli 1996. Då slog nämligen Krossed Out tillsammans med Hans-Owe Sundberg till och vann Stochampionatet på Axevalla.

Efter femåringssäsongen lämnade Krossed Out amatörtränare Törnqvist och gick i träning hos Stig H Johansson. Där hittade hon en växel till och tävlade framgångsrikt under fyra säsonger innan hon nio år gammal gick över till avelsboxen. Krossed Out gjorde 100 starter (32–16–11), tjänade 6.024.125 kronor och travade 1.12,4ak som snabbast.

Största segrarna vid sidan om triumfen i Stochampionatet kom i öppna klassen av Svenskt Mästerskap på Åby 1999, där hon besegrade hästar som Scandal Play, Dream Of Goal, Jupiter Hornline och Lovely Godiva! Året efter vann hon även det norska stoloppet Fina Cup på Biri.

Kostade 650.000 kronor på auktion

Nu har tiden sprungit fram 20 år och igår på Romme visade ett barnbarn till Krossed Out upp sig på bästa sätt. Anders Eriksson är i färd med att kvittera ut proffslicens och som B-tränare just nu finns sex hästar på träningslistan.

Fakta

Jewel River

Sto 4 år e. Muscle Hill – First Out e. Lemon Dra
Resultat: 3 st: 2–0–0
Rekord: 1.16,4m*
Intjänat: 80.500 kr
Uppfödare: Peter & Lars H Carlsson och A Berggren
Ägare: Stall SoFo
Tränare: Anders Eriksson, Solvalla
Körsven: Anders Eriksson, Solvalla
Skötare: Angelica Ljungdahl

Expandera

Bland dessa nyblivna fyraåringen Jewel River (e. Muscle Hill-First Out), som debuterade först i slutet av november (fyra), följde upp med seger dagen före julafton och igår kom andra raka på Romme. Jewel River stod ensam på startfållan och hade elva konkurrenter jagande 20 meter bakom.

De jagade förgäves.

Anders Eriksson anförde i eget tempo i ledningen och mitt på upploppet lättade han lite på tömmarna och Jewel River stack undan med flera längder, till synes med krafter i behåll. Via strax under 1.14 sista 800 meterna rekordsänkte stoet till 1.16,4/2.140 meter.

Jewel River är en dotter till Krossed Outs första avkomma, First Out (e. Lemon Dra), som även lämnat Diamond River (e. Ready Cash), 1.10,9ak/1.862.760 kr.

650.000 kronor betalade ägaren Stall SoFo för Jewel River på Sweden International Yearling Sale 2018.