Fokustema
Finska Derbykval
Läs senare

Nurmos finska trio i final

Timo Nurmos hade tre finskfödda hästar med i Derbykvalen på Vermo, som kördes samtidigt som de svenska. Samtliga tre, Gloria Web, Builder’s Caviar och Hachiko de Veluwe, den sistnämnde efter jättegalopp, gick till finalen nästa lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hachiko De Veluwe. Foto Anu Leppänen/Ravinetti
Hachiko De Veluwe. Foto Anu Leppänen/Ravinetti

Derbyvinnaren Brad de Veluwes bror Hachiko de Veluwe (e. Timoko – Amazing Ride) såg ut att agera aningen överladdat från bakspår och när Ari Moilanen försökte lirka den storvuxne Timoko-sonen i sidled in i första kurvan klippte Hachiko de Veluwe på en dundrande galopp. Hästen var säkert 30-40 meter bakom fältet innan han funnit trav och efter ett varv hade han jobbat sig ifatt till femte par utvändigt. Via fjärdespår rundade han fältet i slutkurvan och tog på 1.13,2a/2.600 meter sista 100 meterna ner Jack Vader (e. S.J,’s Photo – Proud Of You).

Fakta

Fältet i finskt Derby

Vermo lördag 1 september, 2.600 meter autostart, förstapris 150.000 euro:

 1. Volume Ace (e. Andover Hall – Golda Ivory) – tränare: Anssi Nurminen
 2. Hachiko de Veluwe (e. Timoko – Amazing Ride) – Timo Nurmos
 3. Lovely Alexander (e. Love You – Tailwind Pellini) – Oiva Käsnänen
 4. Gloria Web (e. Donerail – Amazing Annie) – Timo Nurmos
 5. Lexus Dream (e. Lexus Font – Lovely Dream) – Markku Nieminen
 6. Cameron Evo (e. Look de Star – China Tea Party) – Heikki Korhonen
 7. Run For Royalty (e. R.C. Royalty – Run In The Bank – Mathias Furuhjelm
 8. Twist Of Fate (e. S.J.’s Caviar – Daniela Aria) – Pekka Korpi
 9. Jack Vader (e. S.J,’s Photo – Proud Of You) – Tero Haapalainen
 10. Stonecapes Queila (e. Otello Pierji – Fast Food U.S.) – Christa Packalén
 11. Builder’s Caviar (e. S.J.’s Caviar – Ranch Keep On Ice) – Timo Nurmos
 12. Club Nord Elit (e. Andover Hall – Cassie Laurelton) – Reijo Suomalainen
Expandera

En mycket imponerade insats av Hachiko de Veluwe, som inte startade som treåring och i år nu har sex segrar på sju starter.

Gloria Web (e. Donerail – Amazing Annie) vann för Ari Moilanen från ledningen på 1.13,8a/2.600 meter medan Jukka Torvinen-körde Builder’s Caviar (e. S.J.’s Caviar – Ranch Keep On Ice), tvåa i finska Kriteriet förra året, avslutade bra via fjärdespår från fjärde par utvändigt till andraplatsen på 1.13,9,

Gloria Web. Foto Anu Leppänen/Ravinetti

Kriteriesegraren Run For Royalty (e. R.C.Royalty – Run In The Bank) fick som storfavorit se sig besegrad av Lexus Dream (e. Lexus Font – Lovely Dream). Även här körde Ari Moilanen vinnaren. Lexus Font övertog ledningen på första långsidan och fick omgående Run For Royalty utanpå sig. Lexus Dream drog undan till överlägsen seger på 1.13,8a/2.600 meter och Run For Royalty fick fokusera på att säkra andraplatsen närmare 20 meter bakom.

Lovely Alexander (e. Love You – Tailwind Pellini) drog i flera längders ledning för Mika Forss och vann på 1.13,5a/2.600. Lovely Alexanders mamma Tailwind Pellini är svenskfödd, efter Lindy’s CrownCandy Cane och såldes till Finland som treåring 2004.

Det femte och återstående Derbykvalet vanns av en dunderskräll: 119-oddsaren (!) Volume Ace (e. Andover Hall – Goda Ivory). Denne hittade loss från fjärde par invändigt och jobbades medelst en icke speciellt vacker drivning in till säker seger av Anssi Nurminen på 1.13,5a/2.600. Hästen hade innan Derbykvalen tjänat 8.000 euro och det handlade om första årssegern.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Andra finalen för Residual Thrust

Från rätt så anonym till två årgångsloppsfinaler. Residual Thrust vann uttagning till Drottning Silvias Pokal och upprepade bedriften i Stochampionatet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Residual Thrust vann sin uttagnimng till Stochampionatet. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Residual Thrust vann sin uttagnimng till Stochampionatet. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto

Residual Thrust (e. Scarlet Knight – Vista d’Eronville) är en av fem finalister från Stefan Melanders stall i Stochampionatet och en av fyra hästar i storloppet som han fött upp och äger själv. Erik Adielssson fick till en nära nog perfekt styrning från bakspår; fjärde par utvändigt, med i anfall i tredjespår genom slutkurvan och så en bra spurt till säker seger före stallkamraten Digital Literacy (e. Super Photo Kosmos – Full Authority), sedan in på upploppet anförande Readly Express-systern Laleh Pellini (e. Trixton – Caddie Dream) där straffat ut sig med galopp.

Fakta

Residual Thrust

sto fyra år e. Scarlet Knight – Vista d’Eronville e. Offshore Dream
18 st: 4–0–2
Rekord: 1.16,0m – 1.12,9am
Insprunget: 440.500 kr
Uppfödare: Stefan T.Z. Melander HB, Enköping
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Caroline Eliasson

Expandera

Residual Thrust, som i Stochampionatskvalet gick barfota runt om för första gången i karriären, avslutade 1.11,7 sista varvet fram till segertiden 1.14,6a/2.640.

Residual Thrust hade en god treåringssäsong med två segrar på sju starter och 156.000 kronor insprunget. Hon debuterade vid halvårsskiftet och testades inte i några större årgångslopp som treåring. När Stefan Melander sedan tagit henne till den nivån i år har det blivit bra utdelning: segrar i uttagningar till både Drottningpokalen och Stochampionatet.

Residual Thrust är halvfranskt stammad. Ostartade mamman Vista d´Eronville är efter dubble Prix d’Amérique-vinnaren Offshore Dream och en mamma som sprang in 308.000 euro. Vista d’Eronville har varit en lyckad fölmärr för Stefan Melander. Residual Thrusts storebror Heading Reference (e. Scarlet Knight), som köptes av Håkan Skoglund efter treåringssäsongen gillar lång distans, har sprungit in över en miljon kronor, och vann silverdivislonslopp – på 1.12,5a/2.640 – i maj i år.

Fyra T.Z.-dressar i Stochampionatet – men Courants röda främst?

 

Diana Zet innanför Ganga Bae

Finalfältet växer fram

Fokustema
Årjäng
Läs senare

Norsk proffstränare direktavstängd för drivning

Norske proffstränaren Anders Lundström Wolden kan stå inför en längre avstängning för felaktigt bruk av körspö. Detta efter ett lopp i Årjäng igår. Ärendet är hänskjutet till Svensk Travsport för bedömning sedan Lundström Wolden blivit avstängd med omedelbar verkan.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Anders Lundström Wolden är uppsatt att köra sin egentränade Fröyu Birk i Erik Perssons Memorial på Årjängstravet i eftermiddag, men det kommer alltså att bli kuskändring där.

Anders Lundström Wolden körde igår kväll i det fjärde loppet egentränade franskfödde Fougeaux på Årjängstravet, och hästen spurtade bra till andraplatsen, bakom Point Zero, efter en invändig resa. Dock använde kusken körspöet på icke tillåtet sätt på upploppet. Det går på löpningsfilmen att räkna till ett tiotal smällar sista 200 meterna, dessutom till synes rätt hårda och flera i tätare följd än vad som är tillåtet.

Måldomarnämnden reagerade med att stänga av Anders Lundström omedelbart och hänskjuta ärendet till Svensk Travsport för bedömning. Banveterinären kontrollerade också Fougeaux men hittade inga märken efter drivningen, vilket innebär att det knappast blir aktuellt med att upprätta en anmälan för misstänkt brott mot djurskyddslagen.

– Jag tycker domarna har överreagerat. Jag blev ivrig på upploppet, men det var inte mer än så, kommenterar Anders Lundström Wolden händelsen till norska sajten TGN.no.

Jag blev ivrig på upploppet

Svensk Travsport skärpte drivningsreglementet den 1 juni och det synes få som konsekvens att fler regelbrott nu bedöms som grova och hamnar på Svensk Travsports bord för handläggning; de döms alltså inte direkt av måldomarnämnderna. Tidigare denna vecka har ST handlagt ett sådant fall, Pierre Nyström på Sundbyholm i måndags, och det resulterade io tolv veckors avstängning. Tidigare i år dömdes amatören Stefano Galluzzo också till tolv veckors avstängning för en drivningsförseelse.

I båda de fallen konstaterades dock att det fanns märken på hästarna efter loppen som påstås vara orsakade av drivningarna, och det är en skillnad mot Anders Lundström Woldens fall.

Efter dagens V75-tävlingar på Årjäng har Anders Lundström Wolden en deklarerad uppsittning till, på Momarken på tisdag. Den omedelbart ikraftträdande avstängningen gäller givetvis även i Norge och det lär alltså bli kuskändring på Momarken också.

39-årige Anders Lundström Worden är verksam på Bjerke och har ett 30-tal hästar i träning, bland annat den stora kallblodsstjärnan Lome Brage som startar på Solvalla på måndag och där ska köras av Örjan Kihlström.

Förra året körde Anders Wolden Lundström 46 lopp och i år har han hittills kört 16. Årjängs måldomare matade in tre månaders avstängning – och 3.000 kronoir i bötre – i datasystemet, men den satta avstängningslängden är endast en administrativ åtgärd. Det är Svensk Travsport som, sannolikt redan på måndag, fastställer vad påföljden för drivningen ska bli.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Världsrekord i natt!

Nytt världsrekord för treåriga ston på 800-metersbana travade Guinevere Hall för Peter Wrenn på Northfield Park i natt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Guinevere Hall. Foto: JJ Zamaiko Photography

Från ledningen vann Guinevere Hall (e. Cash Hall-Garbo Hall) på 1.10,2/1.609 meter och det var en tiondel snabbare än Frau Bluschers tid från Delaware County Fair den 18 september 2013. Ett rekord som för övrigt tangerades av Åke Svanstedts Plunge Blue Chip på Yonkers Raceway den 1 september 2018.

Guinevere Hall vann sitt tredje raka försök i Ohio Sire Stakes ($50.000) för treåriga ston och är obesegrad i tre starter i år. Det var hennes sjätte seger i 13:e starten och hon har också tre andraplatser och två tredjepris.

Kostade 35.000 dollar

Guinevere Hall såldes på Lexington Selected Yearling Sale för 35.000 dollar. Pappan Cash Hall satte världsrekord i time trial på 800-metersbana med tiden 1.09,1 i Delaware den 21 september 2006. Modern Garbo Hall (e. Lindy Lane) kom aldrig till start.

Av hennes åtta avkommor sticker Guinevere Hall, 1.10,2*/$199.181, ut allra mest. Två är Godspell Hall (e. Conway Hall), 1.11,0/$36.100.

Mormor Gwyneth Hall har lämnat Godiva Hall ($818.475) och Golden Genes Hall ($125.059). Själv är ostartade Gwyneth Hall en dotter till Amour Angus (e. Magna Force-Kenwood Scamper), 1.16,6*/$21.355, dotter Garnelia Angus.

Framgångsrikt möderne

Amour Angus är mor till Andover Hall (e. Garland Lobell), 1.09,3*/$875.047, Angus Hall (e. Garland Lobell), 1.10,0/$830.654, Conway Hall (e. Garland Lobell), 1.10,5/$818.884, och Emilie Cas El (e. Garland Lobell), 1.12,8*/$454.688 – mor till Hambletonian-vinnaren Trixton.

Elva av Amour Angus 15 avkommor kom till start och totalt tjänade de 3.581.572 dollar. Nämnas kan också Adams Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2ak*/3.637.323 kr, som hade både en tävlings- och avelskarriär i Sverige.

Till Sverige kom också Allstar Hall (e. Like A Prayer), 1.12,2*/$38.450, som avelshingst, medan stoet Garnelia Angus (e. Garland Lobell), 1.12,8*/$78.898, köptes som avelssto till Sverige av familjen Pellvik i Harrisburg. Fyra avkommor fick hon på svensk mark med Priceless Pellini (e. Varenne), 1.13,7m*/368.650 kr, som den vinstrikaste i kvartetten.

Ytterligare ett försök hölls i Ohio Sire Stakes och det vanns av A Fancy Face (e. My MVP-Alliomi) och Chris Page på 1.11,2.