Fokustema
Finska Derbykval
Läs senare

Nurmos finska trio i final

Timo Nurmos hade tre finskfödda hästar med i Derbykvalen på Vermo, som kördes samtidigt som de svenska. Samtliga tre, Gloria Web, Builder’s Caviar och Hachiko de Veluwe, den sistnämnde efter jättegalopp, gick till finalen nästa lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Hachiko De Veluwe. Foto Anu Leppänen/Ravinetti
Hachiko De Veluwe. Foto Anu Leppänen/Ravinetti

Derbyvinnaren Brad de Veluwes bror Hachiko de Veluwe (e. Timoko – Amazing Ride) såg ut att agera aningen överladdat från bakspår och när Ari Moilanen försökte lirka den storvuxne Timoko-sonen i sidled in i första kurvan klippte Hachiko de Veluwe på en dundrande galopp. Hästen var säkert 30-40 meter bakom fältet innan han funnit trav och efter ett varv hade han jobbat sig ifatt till femte par utvändigt. Via fjärdespår rundade han fältet i slutkurvan och tog på 1.13,2a/2.600 meter sista 100 meterna ner Jack Vader (e. S.J,’s Photo – Proud Of You).

Fakta

Fältet i finskt Derby

Vermo lördag 1 september, 2.600 meter autostart, förstapris 150.000 euro:

 1. Volume Ace (e. Andover Hall – Golda Ivory) – tränare: Anssi Nurminen
 2. Hachiko de Veluwe (e. Timoko – Amazing Ride) – Timo Nurmos
 3. Lovely Alexander (e. Love You – Tailwind Pellini) – Oiva Käsnänen
 4. Gloria Web (e. Donerail – Amazing Annie) – Timo Nurmos
 5. Lexus Dream (e. Lexus Font – Lovely Dream) – Markku Nieminen
 6. Cameron Evo (e. Look de Star – China Tea Party) – Heikki Korhonen
 7. Run For Royalty (e. R.C. Royalty – Run In The Bank – Mathias Furuhjelm
 8. Twist Of Fate (e. S.J.’s Caviar – Daniela Aria) – Pekka Korpi
 9. Jack Vader (e. S.J,’s Photo – Proud Of You) – Tero Haapalainen
 10. Stonecapes Queila (e. Otello Pierji – Fast Food U.S.) – Christa Packalén
 11. Builder’s Caviar (e. S.J.’s Caviar – Ranch Keep On Ice) – Timo Nurmos
 12. Club Nord Elit (e. Andover Hall – Cassie Laurelton) – Reijo Suomalainen
Expandera

En mycket imponerade insats av Hachiko de Veluwe, som inte startade som treåring och i år nu har sex segrar på sju starter.

Gloria Web (e. Donerail – Amazing Annie) vann för Ari Moilanen från ledningen på 1.13,8a/2.600 meter medan Jukka Torvinen-körde Builder’s Caviar (e. S.J.’s Caviar – Ranch Keep On Ice), tvåa i finska Kriteriet förra året, avslutade bra via fjärdespår från fjärde par utvändigt till andraplatsen på 1.13,9,

Gloria Web. Foto Anu Leppänen/Ravinetti

Kriteriesegraren Run For Royalty (e. R.C.Royalty – Run In The Bank) fick som storfavorit se sig besegrad av Lexus Dream (e. Lexus Font – Lovely Dream). Även här körde Ari Moilanen vinnaren. Lexus Font övertog ledningen på första långsidan och fick omgående Run For Royalty utanpå sig. Lexus Dream drog undan till överlägsen seger på 1.13,8a/2.600 meter och Run For Royalty fick fokusera på att säkra andraplatsen närmare 20 meter bakom.

Lovely Alexander (e. Love You – Tailwind Pellini) drog i flera längders ledning för Mika Forss och vann på 1.13,5a/2.600. Lovely Alexanders mamma Tailwind Pellini är svenskfödd, efter Lindy’s CrownCandy Cane och såldes till Finland som treåring 2004.

Det femte och återstående Derbykvalet vanns av en dunderskräll: 119-oddsaren (!) Volume Ace (e. Andover Hall – Goda Ivory). Denne hittade loss från fjärde par invändigt och jobbades medelst en icke speciellt vacker drivning in till säker seger av Anssi Nurminen på 1.13,5a/2.600. Hästen hade innan Derbykvalen tjänat 8.000 euro och det handlade om första årssegern.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.

 

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksorganisation
Läs senare

Öppet brev till ST:s styrelse

På uppdrag av STaR:s styrelse har vice ordförande Claës Ljung skrivit ett öppet brev till styrelsen i Svensk Travsport med rubriken ”Beslut of ändring av amatörkörsvens status”.
Av
Claes Freidenvall

Anledningen till det öppna brevet är att STaR (Sveriges Travamatörers Riksorganisation) exkluderades från att vara med i arbetet kring de nya licensbestämmelserna som sjösätts vid årsskiftet.

Cläes-L. Ljung.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”En utredning rörande ändring av licensbestämmelserna arbetade i tre år. Arbetet skedde i samarbete med vissa av sportens BAS-organisationer; dock lämnades amatörernas och hästägarnas intresseorganisationer utanför. Detta har nu upprört ett antal amatörkörsvenner av olika anledningar som jag återkommer till nedan.

När Sveriges Travamatörers Riksorganisation (nedan STaR) fick kännedom om det nya reglementet rörande licenser skedde det genom pressen. Några kontakter har inte tagits med STaR under den tid licenskommittén arbetat, vilket vi betraktar som helt oacceptabelt.

Ordföranden i STaR Bengt Larwik och vice ordföranden i STaR tillika presidenten i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) Claës Ljung bereddes den 26 juni tillfälle att diskutera situationen med ST:s sportchef Petter Johansson och propositionsansvarige Mattias Stenby.

Inledningsvis vid mötet inledde Petter Johansson med att ta på sig skulden för att STaR inte beretts tillfälle att delta i kommittéarbetet, vilket torde varit det korrekta. Redan här fann STaR och FEGAT en anledning att öppna ärendet och avvakta med att sjösätta det nya reglementet innan en arbetsordning värd namnet getts tillfälle att med deltagande av STaR och om de så önskar Travhästägarna revidera förslaget på några punkter.

Pegasus hade som ett av målen att öka antalet aktivt intresserade och här har amatörernas lokala och centrala organisationer genom åren starkt engagerat sig och rekryterat överlägset flest personer till vår sport. Det är vi också i framtiden villiga att göra om vi finns kvar.

Antalet B-tränare skulle ökas, men att nå målet 2.900 till december 2020 är en utopi även om utdelande av ”proffslicenser” utan större utbildningskrav till B-tränare nog kan få några intresserade att nappa. Pegasus kan ha trampat i fel skor, Travronden föreslår på ledarplats (nummer 29/2019) att Pegasus skall rikta in sig på de redan frälsta. Lars Johan Holm nämner i ledaren amatörerna som en särskild grupp att rikta sig till. Bra!

Den genuina travamatören skapades för mer än 100 år sedan. Jägersro var tidiga med att ha hästägare med häst i professionell träning men som man då och då ville köra själv i just amatörlopp. Genomgång innan loppet med i amatörloppet deltagande kuskar, såväl rutinerade som orutinerade, har alltid förekommit. Genomgångarna leds av medlemmar i banans amatörklubb och är en viktig del i den gemenskap som finns bland amatörkuskarna. Bland annat detta tar man bort med det nya systemet.

Jag nämner här några av de problem som amatörsporten får med det föreslagna licenssystemet:

 1. Vilka skall delta i Amatör SM eller kommer det att försvinna.
 2. Vilka skall delta i Europamästerskap för travamatörer?
 3. Vilka skall deltaga i Världsmästerskap för travamatörer?
 4. Att ha en amatörserie på banorna med en final är en fin tradition som vi vill bevara.
 5. Vem kommer att köra i KGB:s Minne?
 6. Varje år körs stadsmatcher och vänskapsmatcher med internationella inslag. Skall vi ta bort en sådan tradition? Den kommer att fortsätta i övriga Europa, tro mig.
 7. Hästägare med häst i professionell träning som vill sitta upp en gång emellanåt – skall han sälja hästen när han inte anser sig få ut optimal glädje av sitt hästägande?

Frågor som kräver svar. STaR hemställer därför till Svenskt Travs styrelse att återkalla fattat beslut och ge ett nytt tidsbegränsat uppdrag till en ny licenskommitté med deltagande av de BAS-organisationer som anser sig berörda. Kommittén får i uppdrag att i sitt slutbetänkande ha kvar Travamatören som en egen kategori.”