Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Nurmos varvar upp inför hösten

Andraplats i ett 10.000-kronorslopp i debuten.
Seger i andra starten.
Nu har Timo Nurmos treåring varvat upp.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Timo Nurmos har inte haft någon brådska med sina treåring hittills under säsongen. Han har 49 treåringar i stallet just nu och 32 av dem väntar på att tävlingsdebutera.

När det närmar sig höst, Kriteriet och Oaks varvar Solvallatränaren upp.

Bold Eagle-sonen Henry Flyer Sisu fick stryk av stallkamraten Napoleon Cash (e. Djali Boko) i debuten, men igår i Gävle var det dags för första segern.

Henry Flyer Sisu kunde inte försvara ledningen från innerspår, men Jorma Kontio tog sig snabbt ut i andraspår och ut ur första sväng satt ekipaget i front. Efter 1.19,6 första kilometern skärptes tempot och via 1.13,8 sista 800 meterna tågade Henry Flyer Sisu undan till enkel seger på 1.17,0/2.140 meter.

I Sulkysports serie ”Treåringskullen” i våras sade Timo Nurmos så här om hästen:

”En storvuxen häst som nu är kastrerad. Han har tränat på hela tiden utan bekymmer och kastrationen ska inte försena så mycket utan han kommer att kvala och börja starta under våren.”

Mamman köptes i Harriburg

Modern Marque Bluestone kostade 10.000 dollar som ettåring i Harrisburg, när Petri Salmela ropade in stoet. I Bodentränarens regi blev det 28 starter (3–5–2), 245.500 kronor intjänat och som snabbast travade hon 1.14,0ak.

Fakta

Henry Flyer Sisu

Valack e. Bold Eagle – Marque Bluestone e. Windsong’s Legacy
Resultat: 2 st: 1–1–0
Rekord: 1.17,0m*
Intjänat: 30.000 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare: Söderbytorp Konsult AB, Märsta
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Hennes första avkomma är kapable sexåringen Emile Zola Sisu (e. Ready Cash), som hos Timo Nurmos hittills gjort 14 starter och vunnit sju av dem. Största segern kom som fyraåring Kriteriehelgen 2018 i klass II-finalen. Ifjol gjorde han fyra starter med en andraplats i ett klass I-försök som främsta resultat. Senaste starten gjordes i november, då han blev diskvalificerad för galopp.

Ett år yngre Footloose Sisu (e. Even Better Odds), 1.17,9ak/€2.848, återfinns i Finland.

Marque Bluestone har varit produktiv och säker i avelsboxen. Henry Flyer Sisu är först ut av fyra raka avkommor, alla med franska fädrar: 2018 Invicta Sisu (e. Django Riff), 2019 Justin Bieber Sisu (e. Charly du Noyer) och årets föl har Earl Simon som pappa.

Marque Bluestones mor Missy’s Goalfire (e. Yankee Glide), 1.11,2/$323.846, tävlade för Jan Johnson i USA och slutade trea i finalen i Breeders Crown som treåring.

Missy’s Goalfire är halvsyster med Missy’s Doubt Fire (e. Cantab Hall), 1.10,7/$181.310, Me and Cinderella (e. Cantab Hall),1.11,0/$107.398, och Missymae Bluestone (e. Andover Hall), 1.15,4/$12.172. Den sistnämnda är mor till Southwind Mozart (e. Muscle Hill), 1.09,5ak*/2.518.430 kr, som efter unghäståren hos Åke Svanstedt i USA gjorde fem starter (fyra segrar) för Veijo Heiskanen och vann bland annat Ina Scots Ära och försök i Sprintermästaren på 1.09,5a. Han fick en stressfaktur i skenbenet och togs bort. Enligt Veijo är det den bästa häst han tränat!

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Stor uppvisning – men inget rekord

Tio starter – tio segrar.
Odd Heralkes är världens bästa kallblod.
Men Järvsöfaks världsrekord kunde han inte rubba.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles är snabbast i år – och har norska rekordet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles är snabbast i år – och har norska rekordet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Odd Herakles (e. Moe Odin) har aldrig varit bättre än han är nu. 2020 summeras (?) med prickfritt facit. Tio starter och lika många segrar har det blivit inklusive tunga titlar som Elitkampen, Alm Svartens Äreslopp, Norskt Mästerskap och finalen i svenska rikstotons kallblodsdivision. I prispengar har 2020 givit

Ikväll i Bollnäs handlade det om Bollnästravets Elitsprint och en möjlig attack mot Järvsöfaks världsrekord 1.17,9. Tränarnestorn Lars O Romtveit var tveksam på förhand. Att kapa över halvsekunden från Odd Herakles rekord till världsrekordet är ett stort steg enligt Romtveit.

Det berättade norrmannen i en stor intervju i Sulkysports artikelserie om alla kallblod som travat under 1.20. Läs intervjun här [premium]!

Utklassningsseger med 30 meter

Steget blev också för stort för Odd Herakles även om han svarade för en femstjärnig insats tillsammans med Jorma Kontio för första gången.

Från innerspår försvarade han med lätthet ledningen och inledde första halvvarvet på 1.18,4. Sedan dämpades farten till 1.19,5 vid varvning med Tangen Haap i rygg och stoet Åsrud Vilja i tredje invändigt.

In i slutsvängen petade Jorma in en växel till och då kunde ingen följa. Meter för meter ökade snabbt avstängdet till fältet och i ensamt majestät nådde Odd Herakles mållinjen, 30 meter före närmaste konkurrent.

Segertiden? 1.18,5a/1.640 meter skrevs den till. Det är det näst bästa Odd Herakles travat i livet, bara vid segern på Bjerke i juni gick det snabbare när han satte norska rekordet 1.18,4. Tangen Haap tog andraplatsen på 1.19,8, medan Åsrud Vilja landade på 1.20,0 som trea.

Fakta

Odd Herakles

Norskfödd hingst tio år e. Moe Odin – Gaupen Stjerna e. Alm Svarten
Resultat: 118 st: 48–14–15
Rekord: 1.20,2m* – 1.18,4ak*
Insprunget: 7.891.322 NOK
Uppfödare: Odd Team AS, Norge
Ägare: Odd & Linda C Paulsen, Norge
Tränare: Lars O Romtveit, Norge

Expandera

Så snabbt som 1.18,5 har bara Järvsöfaks, Tekno Odin och Odd Herakles själv travat tidigare. Men ett rekord slog Odd Herakles – han passerade Järvsöfaks i listan över flest tider under 1.20 i karriären. Järvsöfaks kom upp i tio, medan Odd Herakles prestation ikväll var elfte gången hästen sprängde kallblodens drömgräns.

– Vilken fantastisk häst, så snäll och så klok. Jag ville inte elda på för mycket när jag inte kände hästen. Han vann med tussarna kvar och oryckt norskt huvudlag, och hade den där 1.17-tiden i sig om jag kört 1.18-1,18,5 första varvet, sade Jorma Kontio efteråt enligt ATG Live.

För Odd Herakles lär det ha varit årets sista start. Tränaren Lars O Romtveit ska lämna proffslivet och bli pensionerad amatör. Odd Herakles ska tillbringa hösten och vintern hemma hos ägaren innan byte av hemland väntar. Hingsten ska tjänstgöra i avel hos Fredrik Fransson i Järvsö nästa år, där han redan är fulltecknad med 80 ston.

Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Oskar Kylin Blom friad

Först avstängd tills vidare. Sedan sex dagar. Och nu friad helt. Svensk Travsport har svängt 180 grader gällande Oskar Kylin Bloms påföljd efter att han körde Jan-Åke Hoas-tränade Dino Dollar på Visbytravet förra torsdagen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är travronden.se som uppmärksammat att de sex dagarnas avstängning som Oskar Kylin Blom dömdes till förra fredagen nu tagits bort på travsport.se. På resultatlistan från loppet (Visby 23/7, lopp 6) står nu ”Ärendet Dino Dollar är överlämnat och har utretts av ST, ingen påföljd utdöms.”

Skärmdump av resultatlista på travsport.se efter Visbytravets sjätte lpp den 23 juli. Nu är Oskar Kylin Blom helt friad från att ha orsakat att Dino Dollar hade ett märke som från ett rapp med körspöet på bakdelen.

Travronden.se har varit i kontakt med Svensk Travsports sportchef Petter Johansson som i ett sms hänvisar till ”att ny information framkommit”:

”Utifrån de bevis (filmer, intervjuer, bilder med mera) vi har tillgång till kan vi inte säkerställa vem eller vad det är som har givit Dino Dollar märken, därav utdelas ingen påföljd. Det är oerhört beklagligt och ledsamt att hästen har märken. Svensk Travsport ser nu över rutinerna gällande hur vi hanterar liknande situationer framöver, det är viktigt att det finns en tydlighet för samtliga inblandade” skriver ST:s sportchef Petter Johansson i ett sms till travronden.se.

Att Oskar Kylin Bloms avstängning hävts har stor betydelse för honom. Det innebär nämligen att han nu får köra sin efter fyra starter obesegrade Bäcklös Faron (e. Jörvsö Tore – Bäcklös Amalia) i finalen i Kallblodskriteriet på Dannero nästa söndag. Det hade han inte fått göra om han varit drivningsavstängd.

De sex avstängningsdagar som blev konsekvensen för Kylin Blom av att Dino Dollar efter loppet hade ett märke, som skulle kunna ha orsakats av ett rapp med ett körspö, på sin bakdel var inte överklagningsbara till ST:s Överdomstol. Beslutet att häva påföljden har alltså fattats på ST:s tjänstemannanivå.

Enligt domarbasen Jonny Staaf sattes påföljden sex dagars avstängning som en följd av att banveterinären ”var säker” på att svullnaden på Dino Dollar uppstått under loppet och då kunde ingen annan än kusken ha orsakat märket. Nu har ST alltså tänkt ett varv till och kommit fram till att det inte går att påstå att det var Oskar Kylin Blom som orsakade det märke på Dino Dollar som uppdagades när hästen duschades hemma i sitt stall efter loppet, och som ledde till att banveterinären tillkallades för att besiktiga hästen.

Sex dagars avstängning för Kylin Blom

Domarna ska döma – inte ST:s tjänstemän

”Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

Obegriplig avstängning!

Fokustema
Enghien
Läs senare

Treåring vann på 1.10,6

Treårige Hooker Berry vann på Europas näst snabbaste segertid av en treåring någonsin när han tog hem grupp III-loppet Prix Henri Cravoisier på Enghien: 1.10,6a/1.609 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hooker Berry före Hede Darling och Heartbraker One i Prix Henri Cravoisier på Enghien. Foto: Gerard Forni
Hooker Berry före Hede Darling och Heartbraker One i Prix Henri Cravoisier på Enghien. Foto: Gerard Forni

Heartbreaker One (e. Alto Viette) bäddade för rekordet genom att dra i 1.10-tempo i ledningen. När Franck Nivard vek ut Hooker Berry från ledarryggen in på det långa upploppet avgjorde den Jean-Michel Bazire-tränade fuxen lekande lätt på 1.10,6a/1.609 meter.

Fakta

Hooker Berry

hingst tre år e. Booster Winner – Osaka Berry e. Caballio In Blue
12 st: 3–5–3
Rekord: 1.13,5m – 1.10,6ak*
Insprunget: 201.920 euro
Uppfödare och ägare: Michel Aledenise
Tränare: Jean-Michel Bazire
Körsven: Franck Nivard

Expandera

Going Kronos (e. Viking Kronos – Bell Power) vann när han var tre år på 1.10,4 och franske Royal Crown (e. Love You – Ma Crown) vann på sin tid just detta treåringslopp på Enghien på 1.10.7.

Hooker Berry (e. Booster Winner – Osaka Berry) tillhörde sedan tidigare kulltoppen, hela vägen sedan han började karriären som tvååring. Han har varit tvåa i både Criterium des Jeunes och Prix Albert Viel, de två grupp I-lopp för kullen som hittills körts, och det här var hästens första seger på grupploppslnivån. Förstapriset var 27.000 euro.