Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Nya svenska framgångar

En blågul trippel i måndags byttes ut mot en svenskdubbel igår på Pocono Downs när Jonas Czernyson och Åke Svanstedt vann varsitt lopp på tusenmetersbanan i Wilkes-Barre med svenskfödda Ghostintheshell respektive Thesunrisesagain.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Czernyson hade en vinnare på Pocono Downs igår Foto stalltz.se
Jonas Czernyson hade en vinnare på Pocono Downs igår Foto stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åke Svanstedt slog till bakom Knutsson Trottings svenskfödda Ghostintheshell (e. From Above-Goddess of Time) och duon försvann ifrån med drygt fyra längder från spets. Segertiden skrevs till 1.10,5/1.609 meter och det femåriga stoet belönades med 8.500 dollar för sin insats.

Åke Svanstedt. Foto Jeannie Karlsson

För Ghostintheshell var det andra segern på amerikansk mark i år. I början av juni vann Tristan Sjöberg From Above-dotter ett lopp på Pocono Downs och då travade hon 1.10,7.

Stoet är uppfödd av Madelen och Torbjörn Ohlzon. Amerikanska modern Goddess of Time (e. Andover Hall), 1.15,9ak/47.364 kr, har fyra svenskfödda avkommor i startbar ålder och alla har vunnit lopp.

Förutom Ghostintheshell, 1.10,5*/$51.439, handlar det om trion Martha Zon (e. Panne de Moteur), 1.14,2am/386.200 kr, Kryptonite Zon (e. Muscle Massive), 1.12,9ak/363.100 kr, och Al Pacino (e. Muscle Massive), 1.13,4ak/100.000 kr.

Goddess of Time hingstföl efter Googoo Gaagaa. Foto: privat

En ettårig son efter Explosive Matter och Goddess of Time vid namn Phantom Zon såldes på Sweden International Yearling Sale för 360.000 kronor i augusti. I år har Goddess of Time nedkommit med en hingst efter Googoo Gaagaa.

Tredje årssegern

Ledningen var också segermelodin för Jonas Czernysons Thesunrisesagain (e. Father Patrick-Munis Blue Chip) och George Napolitano Jr. Duon höll undan med en halv längd i spurten och det treåriga stoet, som ägs av Per ”Consus Racing Stable” Rodert, kom hem på 1.13,7.

Förstapriset uppgick till 6.500 dollar och för Thesunrisesagain var det tredje årssegern på tolv starter. Samtliga vinster har kommit på Pocono Downs.

Stoet köptes för 70.000 dollar i Lexington som ettåring och hon är undan Credit Winner-dottern Munis Blue Chip, 1.11,1/$471.127, vilken finalvann New York Sire Stakes ($175.000) som tvååring. I avelsboxen har hon sina främsta avkommor i duon Purpose Blue Chip (e. Chapter Seven), 1.11,1/$247.503, och The Lehigh Legend (e. Donato Hanover), 1.12,0*/$83.033.

Hon blev drottning

På Mohawk Raceway hölls ett försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$156.400) för treåriga ston och Tyler Jones vann bakom 44-oddsaren You Will Be Queen (e. Royalty For Life-Dewdle All) på 1.11,3.

You Will Be Queen vid en tidigare seger. Foto: New Image Media

Detta efter ha avslutat 1.07,1 sista quartern och besegrat favoriten Up and Ready (e. Kadabra) i ett lopp där Susanne Kerwoods Wee Jill (e. Muscle Mass) slutade femma på 1.11,8.

Nattens triumf var årets första seger i tionde starten för det Dustin Jones-tränade stoet. Ifjol tog hon också hem ett försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$106.400), men då som favorit på toton.

You Will Be Queens mor Dewdle All Day (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,9/$382.328, har sin första avkomma i Royalty For Life-dottern som står bokförd för 309.367 dollar. Mormor Winnie the Who (e. Emile Angus) tjänade 403.093 dollar och tog vinnarrekordet 1.11,8.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Första storloppet till Kolgjini?

Om tre regibyten, dagens storlopp på Jägersro och i Argentan samt om en Gulddivisionsvinnare som pausar på grund av operation kan du bland annat läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Blir det
Blir det "hatten av" från Adrian Kolgjini efter kvällens Breeders Course-final på Jägersro? Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Säsongens första tvååringsfinal väntar i Sverige och kvällens Breeders Course-uppgörelse är den första av tre storlopp för 2019-kullen i år. Senare i häst väntar Svampen i Örebro den 14 oktober och Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro den 20 november.

Bland finalisterna i Breeders Course-finalen finns Adrian Kolgjini-tränade Hepburn (e. Southwind Frank), som efter galopp i tävlingsdebuten tagit två raka segrar och är vinstrikaste svenskfödda tvååringen av de som tränas i Sverige. Ytterligare en Breeders Course-finalist tar plats på den listan, ende hingsten Urban Africa (e. Mosaique Face), som även han är i träning hos Kolgjini. 600.000 kronor väntar vinnaren.

Vinstrikaste svenskfödda tvååringar 2021

Häst (far) – Tränare – Insprunget (kr)

 1. Hepburn (sto e. Southwind Frank) – Adrian Kolgjini – 295.000 kr
 2. Joy Sisu (sto e. Brillantissime) – Petri Salmela – 232.500 kr
 3. M.T.Sollentuna (sto e. Quite Easy) – Svante Båth – 231.400 kr
 4. Sommerbrise (sto e. Maharjah) – Per Nordström – 200.000 kr
 5. Urban Africa (hingst e. Mosaique Face) – Adrian Kolgjini – 125.000 kr
  Gäller starter på svenska banor.

***

2 Storlopp körs det även i Frankrike denna onsdag. I Argentan (13.50) 25 mil väst om Paris avgörs den elfte etappen av den rikstäckande löpningsserien Grand National du Trot (€85.000) vilken är förbehållen inhemska hästar.

Grégory Thorels Fire Cracker (e. Quaro) sticker tillsammans med Philippe Allaires euromiljonär Bugsy Malone (e. Ready Cash) ut i detta lopp där hästarna är utsprida över tre volter.

Det finns även svenskintresse i Argentan. Tomas Malmqvists Frozen Queen (e. Look de Star) jagar årets femte seger på fransk mark i Prix Pmu Le Forum (€16.000) och i Prix du Mont-Saint-Michel (€26.000) är det inte mindre än fem hästar som har svenskanknytning.

Fyra av dem är svenskfödda genom Mattias Djuses Electrical Storm (e. Make It Happen), Jean-Michel Bazires Heading Reference (e. Scarlet Knight), Jules van den Putte Jr:s Rapide Yoda (e. Up and Quick) samt Didier Brohiers Mellby Guard (e. Going Kronos).
Favorit blir dock Jarmo Niskanen-tränade Payet D.E. (e. Main Wise As) som är på jakt efter sin fjärde raka seger på fransk mark.

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna i Argentan.

***

3 Drygt 10,5 miljoner kronor. Så mycket extra ligger i kvällens åttarättspott på V86, sedan det varken blivit utdelning på sju eller sex rätt förra onsdagen.

Förutom finalen i Breeders Course för tvååringar drar förstås Conrad Lugauers snackhäst Campo Bahia (e. Muscle Hill) ögonen till sig. Sonen Marc Elias hoppar upp i sulkyn i hästens andra start efter det långa tävlings- och avelsuppehållet och uppgiften ikväll handlar om bakspår över sprinterdistans i Hästägarekannan med 60.000 kronor till vinnaren.

Campo Bahia. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Återkomsten i Kalmar för knappt två veckor sedan inleddes med stor markförlust och sedan travade hästen omkring 1.13,5/1.900 meter innan han kom i mål på stumma ben. Med den genomköraren i kroppen lär vi se en vassare Campo Bahia. Det kommer också att behövas med motståndare som stallkamraten Night Brodde (e. Up And Quick), som vunnit på 1.09,5ak i sommar, och Åby Stora Pris-tvåan Zarenne Fas (e. Varenne).

På Solvalla väntar Kriterie- och Oaks Consolation med 100.000 kronor till vinnaren i vardera lopp. I hingstavdelningen finns hästar som kvaltrean Beat Generation (e. Bird Parker) och kvalfyrorna Idomenio Sisu (e. Googoo Gaagaa) och Atomic Face (e. Explosive Matter), medan Aranka Face (e. Raja Mirchi) och Breeze (e. Broad Bahn) av kvällens startande i tröstloppet var närmast finalplats i Oaks som treor i försöken.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4 I somras tog Anton Sverre ut sin proffslicens och nu har den forne Björn Goop-lärlingen stärkt upp stallet med ett spännande nyförvärv, något som Travronden var först med att rapportera.
Det handlar om Ragazzo da Sopra (e. From Above) 1.10,7am/2.666.265 kr vilken var Sverres passhäst under åren hos Goop.

Hästens penningmässigt största seger togs i Silverdivisionens final under Åby Stora Pris-dagen 2019 och dryga månaden senare vann han även Uno Sweds Minneslopp på Färjestad.

Denna säsong har Ragazzo da Sopra en andraplats i Färjestads Jubileumslopp som främsta merit.

***

5 Går vägen till kvällens jackpot-miljoner via Nederländerna? Ja, det är inte alls omöjligt då en av förhandfavoriterna i Breeders Course-finalen (V86-3) tränas söderöver av Dion Tesselaar.
Det handlar om Gio Cash (e. Victor Gio) som vann sitt uttagningslopp på den näst snabbaste segertiden, 1.14,8a/1.609 meter.
– Han sprang den tiden ganska enkelt och då regnade det mycket. Det har jag förstått att det ska göra igen så vi vet i alla fall att han klarar av att tävla i regn, säger Dion Tesselaar.

Sulkysports V86-tips publiceras klockan 12:00 och i väntan på det kan du läsa vår förhandsintervju med Dion Tesselaar i sin helhet här.

***

6

Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Johan Untersteiner har fyllt på med två småputtriga nyförvärv. Det femåriga, italienska stoet Amore Bello (e. Ganymede) 1.12,6am/500.572 kr har gjort åtta starter på svensk mark under året i regi Gennaro Casillo med tre tredjeplatser som bästa resultat. Nu får Halmstadtränaren testa lyckan med stoet och han har även fått fyraårige Holdfast Am (e. Chapter Seven) 1.13,3ak/188.600 kr i träning.
Valacken som gick loss på 450.000 kronor på Wenngarn-auktionen 2018 står hittils med två segrar på 16 starter.

***

7 Evaluate (e. Andover Hall) såldes till den finska storhästägaren Reima Kuisla i våras efter att skrällvunnit ett Gulddivisionslopp.
Tiden därefter har dock blivit lite si och så då han först sattes i träning hos Pekka Korpi, därefter kom tillbaka till Stefan Melander, men nu har han varit hos Iikka Nurmonen sedan i somras.

Hästen har inte startat sedan juli och det kommer dröja ytterligare eftersom hästen har problem med en sena och ska genomgå en operation, skriver Ravinetti.

Fokustema
Italien
Läs senare

”Ett bra avstamp”

Efter ett uppehåll på åtta år arrangerade Anact auktion i Milano och dyrast blev en hingst efter Southwind Frank vid namn Edwin di Poggio.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det var auktion igår i Milano efter många års uppehåll med positivt resultat.
Det var auktion igår i Milano efter många års uppehåll med positivt resultat.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mauro Prospero hade högsta budet och klubban föll på 60.000 euro för Edwin di Poggio, vars mor Venere di Poggio (e. Varenne), 1.14,9/€16.160, har sin andra avkomma i auktionsdyringen.

Edwin di Poggio.

Hon har också en tvåårig dotter efter Maharajah vid namn Danea di Poggio, 1.12,3/€4.862, som vunnit ett lopp på fem starter.

Själv ingår modern Venere di Poggio i samma syskonskara som Gently di Poggio (e. Viking Kronos), 1.12,4/€156.865, Ritmo di Poggio (e. Varenne), 1.11,7/€144.329, och Nabab di Poggio (e. Varenne), 1.12,3*/€101.103.

Snitt: 13.394 euro

Katalogen till Anact-auktionen innehöll 141 hästar, 24 var strukna, 46 ropades åter och 71 ettåringar såldes på La Maura-banan i Milano. Det totala försäljningspriset uppgick till 951.000 euro och medelpriset blev 13.394 euro.

– Det var en stor tillfredsställelse, utmärkt organisation och en stor publik på plats. Resultatet måste kontextualiseras och läsas i förhållande till det allmänna tillståndet i travsporten. Efter åtta år utan auktion är det här ett bra avstamp för att börja om och gjuta mod inför framtiden, sade Anacts president Ubaldo La Porta i ett pressmeddelande efter auktionen.

Fem-i-topp i Milano:

 • Edwin di Poggio (hingst e. Southwind Frank-Venere di Poggio
  Pris: 60.000 euro.
 • Elyas di Poggio (hingst e. Bar Hopping-Nugget di Poggio)
  Pris: 51.000 euro.
 • Enea Sl (hingst e. Bar Hopping-Only Lb)
  Pris: 46.000 euro.
 • Eton di Poggio (hingst e. Bold Eagle-Nuvola di Poggio)
  Pris: 42.000 euro.
 • Easy Bob Bi (hingst e. Donato Hanover-Fidju Bi)
  Pris: 40.000 euro.

 

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Dubbel Derbyvinnare synas

Kriterieseger i Norge. Derbyseger i både Sverige och Norge.
Nästa helg ska Tangen Bork synas i sömmarna ordentligt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tanken Bork och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tanken Bork och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fyra kallblodiga hingstar blev godkända för avel vid värderingen på Wången i september. Det handlade om kvartetten Mjölner Malvin (e. Mjölner Herkules), Monster Mustasch (e. Monster Monsun), Pilas Dunder (e. Idenors Tindex) och Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage).

Här går det att läsa de offentliga omdömena från avelsvärderingen på Wången.

Avelsvärderingen för kallblod är gemensam för Sverige och Norge och den 8-9 oktober på Biri är det dags för den norska. Elva hingstar är anmälda och namnet som sticker ut är förstås fyraårige dubble Derbyvinnaren Tangen Bork (e. Bork Odin), 1.21,2ak/2.876.643 norska kronor. Hästen vann även norska Kriteriet förra året och ståtar med tolv raka segrar! Senaste förlusten kom i Kriteriekvalet på Dannero förra sommaren.

En treåring är anmäld. Brenne Odin (e. Moe Odin) som vann Kriteriet på Dannero. Noterbart är att även hans ett år äldre storebror Brenne Bas (e. Horgen Tore) – också Kriterievinnare i Sverige – visar.

Anmälda till avelsvärderingen i Norge:

 • Storm Odd 13 år e. Storm Jo-Söstra e. Elding
 • Myhreng Brage 11 år e. Bork Odin-Myhreng Stjerna e. Hvatt Djerven
 • Alsaker Pumbaa 10 år e. Åsajerven-Alsaker Kosi e. Kos Knekten
 • Gomnes Hans T. 9 år e. Norheim Faksen-Gomnes Flirt e. Gomnesgutten
 • Ask Major 7 år e. Bork Odin-Omerfaxa e. Järvsöfaks
 • Mellem Tyr 5 år e. Myr Faksen-Lille Grete e. Spikeld
 • Tangen Bork 4 år e. Bork Odin-Tangen Stöva e. Röder
 • Brenne Bas 4 år e. Horgen Tore-Brenne Järva e. Järvsöfaks
 • Grisle Tore G.L. 4 år e. Horgen Tore-Hartveit Gulle e. H.G.Balder
 • Stormjerven 4 år e. Åsajerven-Fröyu Oda e. Moe Odin
 • Brenne Odin 3 år e. Moe Odin-Brenne Järva e. Järvsöfaks