Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nytt smycke på Gotland?

Visbytravet skådeplats för Gotlandssmycket. Dyringar till start. Nya styrelseledamöter i ATG. Unghäststjärnor luftas i Kanada. Montédebut i 92:a starten.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nytt prisregn över Emilia Leo ikväll på Visbytravet? Foto Mia Törnberg
Nytt prisregn över Emilia Leo ikväll på Visbytravet? Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 I söndags vann Emilia Leo Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla för kvinnliga kuskar. Ikväll i Visby är det dags för en ny dammatch och Emilia Leo finns på plats för att försöka vinna Gotlandssmycket för andra gången. Första gången var 2019 med Vine Vision (e. Weingartner).

Hennes häst i årets upplaga med 50.000 kronor i förstapris och ett smycke till segrande kusk är Fredrik Wallin-tränade Ploquepin (e. Jocose).

Tidigare vinnare av Gotlandssmycket:

Två segrar: Catrin Fajersson, Kajsa Frick, Elin Gustavsson, Eva Lundahl, Linda Sedström
En seger: Rebecca Dahlén, Sandra Eriksson, Åsa Holmberg, Kim Moberg, Emilia Leo, Åsa Lindberg, Julia Olofsson, Åsa Svensson, Jennifer Tillman, Jenny H Åsberg.

***

2 Visby (första start 18.20) är torsdagens huvudbana på svensk mark och i snabbloppet som namngivits efter Gotlands vinstrikaste uppfödning Digger Crown (e. Lindy’s Crown), 1.10,5ak/18.219.750 kr, dyker en högintressant häst upp.

Champ Lane. Foto: Adam Ström/Stall TZ.

Hela 1,4 miljoner kronor blev prislappen för sexårige valacken Champ Lane (e. Bold Eagle-Citron), 1.11,9ak/1.079.000 kr, när han såldes på Travera i början av mars och efter köpet bytte tränare från Timo Nurmos till Magnus Jernemyr och Linda Sedström.

Hästen, som vann vann försök till Svenskt Travderby 2020, inledde året med seger i såväl försök som final av bronsdivisionen i vintras innan han såldes. Debuten för de nya tränarna skulle ha skett redan i april, men då var Champ Lane en av många hästar som ströks på grund av banförhållandena i Örebro den snöiga tävlingskvällen.

Totalt har det blivit elva segrar på 19 starter, en rekordnotering på 1.11,9 samt 1.079.000 kronor i intjänade prispengar.

***

3

Halmstad (start 12.20) och Bergsåker (start 17.45) kompletterar det svenska tävlingsutbudet denna torsdag.

Manual Flight och Erik Adielsson. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Och på tal om auktionsdyringar som starthästar. Rekordet i Sverige innehas av Manual Flight (e. Scarlet Knight), som hästägare hos Conrad Lugauer köpte på just Travera som tvååring med två raka segrar i bagaget. Efter tredjeplatsen i Svampen direkt efter köpet har det gått tyngre för Manual Flight, som i Halmstad på lunchen idag jagar revansch efter att ha galopperat i sina fyra senaste starter.

Bland motståndarna finns en av finalisterna från Kungapokalen, nämligen Per Nordströms Down Under (e. Readly Express).

På Bergsåker är Öystein Tjomsland på plats och kör tre av stallets starthästar. Bland dessa fjolårets finalist i norska Kriteriet, Ros Borken (e. Bork Odin), och treårige Uberg Amor (e. Moe Odin), som vann sin debut på 1.32,9.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 I tisdags utsågs två nya styrelseledamöter i ATG. STC:s vice ordförande Kerstin-Petterson-Brodda och Boris Lennerhov, tidgare vd på Gekås i Ullared, representerar Svensk Travsport i ATG.

Hela styrelsen i ATG hittar ni här.

***

5

Janks Morton har imponerat i två raka triumfer och vann på 1.15,9 över full väg i tisdags i Eskilstuna. Nu har den treårige Nuncio-sonen blivit storebror till en hingst efter Don Fanucci Zet och The Last Crown (e. Love You), 1.14,5am/345.738 kr.

Storebror Janks Morton vid tisdagens vinst. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– The Last Crown går nu till Fourt Dimension, berättar Fredrik Östlund.

The Last Crown ingår i samma syskonskara som Crowns Diamond (e. Conway Hall), 1.11,5ak/1.571.791 kr, och American Champion (e. American Winner), 1.12,2/$167.269.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Vincennes (17.31) travar tre dagar i följd med start denna torsdag. I montéloppet Prix Perseus (€90.000) gör den svenskfödde Maharajah-sonen Great King Wine montédebut i vad som blir karriärens 92:a start! Den nioårige hingsten tränas av Erik Bondo och jagar nu sin första seger sedan han vann på Sicilien i december.

Matilde Herleiksplass sitter upp på hästen som bland annat stöter på sadelesset Fantaisie (e. Un Mec d’Heripre).

Svenskintresse finns även i Prix Istria (€39.000), vilket likaså är ett sadellopp. Mattias Djuse-ägde Icare Williams (e. Carat Williams) rids av Guillaume Martin i jakten på 17.550 euro. Här pratar vi om en häst som redan hunnit vinna två sadellopp på den franska nationalarenan sedan tidigare.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

7 Den amerikanska storloppscirkusen flyttar norrut till Kanada de kommande veckorna och på fredag avgörs försöken till Goodtimes Stakes (C$30.000) för treåriga hingstar och valacker på Mohawk Raceway.

Pretender. Foto: Lisa Photo

Både Per Engblom och Nancy Takter finns på plats i Kanada med varsin duo. Nancy startar Muscle Hill-sönerna Pretender och Looks Like Moni

Den förstnämnde kommer med två raka vinster och senaste triumfen togs i finalen i New Jersey Sire Stakes ($240.000) på Meadowlands. Fyra i samma final var Looks Like Moni efter att i starten innan vunnit försök i New Jersey Sire Stakes.

Per Engblom åker till Kanada med Chulo (e. What the Hill) och Senna (e. Trixton), varav den sistnämnde vunnit ett lopp i år, medan Chulo står med en andra- och tredjeplats på tre starter under 2022. För att ta sig vidare till finalen i Goodtimes Stakes (C$251.000) den 18 juni gäller det att vara bland de fem främsta.

Goodtimes (C$30.000)
1.609 meter, autostart.
Försök I:

Namn – Tränare

 1. Pretender – Nancy Takter
 2. Senna – Per Engblom
 3. Esplosione – Meg Crone
 4. Duly Resolved – John Bax
 5. Fast As the Wind – Tony Alagna
 6. Archery Seelster – Marcel Barrieau
 7. Delgado – Bob Young
 8. Safe Conduct – Camilla Christoforou
 9. Southwind Domino – Desiree Jones
 10. R Royal Port – Benoit Baillargeon

Försök II:

 1. Gigondas – Tony Alagna
 2. Looks Like Moni – Nancy Takter
 3. Take Command – Dustin Jones
 4. World At War Deo – Dave Menary
 5. Drinks At Home – Luc Blais
 6. Chulo – Per Engblom
 7. Twin B Archie – Scott McEneny
 8. Royal Leaf – George Ketros
 9. Mercutio – Shane Weber
 10. Testing Testing – George Ducharme
Atlanta och Yannick Gingras. Foto: Curtis Salonick

Däremot blir det inga försök till Armbro Flight Stakes ($250.000) på Mohawk Raceway för äldre ston på fredag utan de tio anmälda hästarna går direkt till finalen den 18 juni.

Tre av de anmälda stona har vunnit Armbro Flight Stakes tidigare; Atlanta (2019), Hey Livvy (2020) och When Dovesry (2021).

Övriga deltagare är Amazone DuharasBella Bellini, Herculisa, HP Mama B, Next Level Stuff, Royalty Deal och Weslynn Quest.