Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nytt världsrekord i år?

Åby Stora Pris med jackpotmiljoner. Försök och final i breddloppsmästerskap. Vinnaren av Montéeliten jagar semi-classique-vinst. Gio Cash mot ny storseger? Final i Finskt Stokriterium med Solvallatränad travare. Doserade häst på tävlingsdag.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén bakom Hail Mary i ett träningspass på gården. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Daniel Redén bakom Hail Mary i ett träningspass på gården. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Åby Stora Pris har avgjorts i mängder av olika skepnader sedan starten 1936. I år körs upplagan för femte gången i följd över 3.140 meter autostart och precis som i fjolårets upplaga så väntar 1,5 miljon kronor på vinnaren.

Milligan’s School vid seger i Åby Stora Pris 2021. Foto Adam Ström/stalltz.se

Då var det Milligan’s School (e. Yankee Glide) som gick segrande ur striden genom att vinna på nya världsrekordet 1.11,8a/3.140 meter. I årets upplaga drog han nitlotten genom spår tolv och istället bär Elitloppstvåan Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) på ett tungt favoritskap från innerspår bakom startbilsvingen.

– Jag tycker det ser bra, men det är helt andra förutsättningar med 3.140 meter. Jag är varken orolig för distansen eller innerspåret. Jag ser det som ganska ofarligt eftersom det är dubbla open stretch på Åby och över 3.140 meter är det inte heller speciellt kul att gå ute i andraspår, sade Daniel Redén i en intervju här på Sulkysport tidigare under veckan.

Åby Stora Pris-vinnare över 3.140 meter autostart

 • 2018 Readly Express* (e. Ready Cash) – 1.13,4a/3.140 meter – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
 • 2019 Makethemark* (e. Maharajah) – 1.13,0a/3.140 meter – Ulf Ohlsson (Petri Salmela)
 • 2020 Moni Viking (e. Maharajah) – 1.12,4a/3.140 meter – Björn Goop
 • 2021 Milligan’s School (e. Yankee Glide) – 1.11,8a/3.140 meter – Ulf Eriksson (Stefan Melander)

Fotnot: *Propulsion var först i mål, men fråntogs senare segrarna.

***

2 Lördagens V75-omgång är sockrad med jackpot och prognosen säger att en ensam vinnare med sju rätt kan komma att belönas med 50 miljoner kronor.

Vårt spelförslag innehåller två singelstreck varav Charliebrown Effe (e. Conway Hall) är det första. Hästen jagar sin andra finalseger inom STL då han vann Klass I-diton under Elitloppshelgen.

”Charliebrown Effe fick segerraden bruten senast, men det blev ett konstigt kört lopp i Eskilstuna och ingen skugga ska falla över hans avslutning – 1.09,3 sista kilometern! Innan dess har han övertygat stort på oss vid fyra raka segrar på svensk mark. Det vimlar av bra konkurrenter i den här bronsfinalen, men vi tror ändå att Carl Johan Jepson sitter bakom fältets allra bästa travare. Trots rätt hög spelprocent på V75 känns han som en given spik för oss” går att läsa i vår V75-analys.”

Här tar du del av tipset i sin helhet.

***

3 Det är inte bara Åby som arrangerar tävlingar på svensk mark utan lördagen ramas in med breddloppstrav från Solänget (11.10) samt Rättvik (18.30).

På den förstnämnda banan arrangeras något som namngivits Breddloppsmästerskap och det handlar om såväl försök som final under samma tävlingsdag.

I båda loppen väntar 10.000 kronor som segerpremie så vid ”jackpot” med seger i såväl försök som final kammar vinnaren hem 20.000 kronor och totalt 800 startpoäng.

Tre försökslopp avgörs från vilka de fem främsta tar sig till finalen där de startar från tre olika distanser.

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

***

4 Igår kvälls hölls det försök för såväl treåriga hingstar/valacker som ston i Boko Stables TCT Derby (€5.500) på Victoria Park i Wolvega i Holland.

Dion Tesselaars Gio Cash (e. Victor Gio-Give Me Love) och Jeffrey Mearas var snabbast av försöksvinnarna och segrade på 1.12,9a/2.100 meter. Gio Cash har visat framhovarna i Sverige och ifjol tog han hem finalen i Breeders Course för tvååringar och det har han även gjort som treåring 2022.

Gio Cash. Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media

Paul Hagoorts Y Not Diamant (e. Odessa Santana-Nightwish Diamant) vann sitt försök i överlägsen stil för sin tränare på 1.13,7a/2.100 meter från ledningen.

Första uttagningen av TCT Derby för ston gick till vinnarhålets Dion Tesselaars Marvellous Steel (e. Muscle Mass-Lady Josephine) och Jeffrey Mieras på 1.14,7a/2.100 meter efter ha fått luckan mellan hästar mitt på målrakan.

Därefter vann Donna Trixton (e. Trixton-Dinna Kievitshof) för Micha Brouwer på 1.15,8 och stoet tränas av Paul Hagoort.

Tredje uttagningen gick till Mose Eagle (e. Bold Eagle-Freya Kietvitshof) och hon var snabbast av stona för Hugo Langeweg Jr. på 1.14,1.

Finalerna i Boko Stables Trotting Classic Tour Derby avgörs den 28 augusti på Victoria Park. Den öppna klassen lockar med en totalprissumma på 110.000 euro, medan stoklassen har 44.000 euro.

***

5

Florida Sport vid segern i Montéeliten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Enghien (12.05) står som värd för semi classique-loppet Prix de Londres (€120.000) denna lördag. Det handlar om ett montélopp för den äldre eliten med 54.000 euro på spel till vinnaren och bland de tolv deltagarna syns bland annat Montéeliten-segraren Florida Sport (e. Tornado Bello) samt norskfödda Rebella Matters (e. Explosive Matter) som täljt guld i Jean-Michel Bazires regi. Stoet gör nu sin första start under sadel och rids av Matilde Herkleiksplass.

Svensktränade hästar syns i andra lopp. I Prix de la Porte de Vitry (€33.000) startar Marie Norberg Justess Viking (e. Ubriaco), i Prix de la Place de Valois (€44.000) luftar Christoffer Eriksson Philosopher (e. Cantab Hall) och i försäljningsloppe Prix de Pornic (€18.000) starar Björn Goop Issalio (e. Doberman).

***

6

Jonna Irri. Foto: privat

Idag avgörs finalen i Stokriteriet (€51.600) – Tammakriterium – i Finland för treåringar med 24.000 euro till vinnaren i Tammerfors över distansen 2.100 meter, autostart.

Ett sto tränad i Sverige finns bland finalisterna och det är Solvalla-tränaren Jonna Irris Chicka (e. RC Royalty), vilken slutade tvåa i sitt försök för Olli Koivunen på 1.16,0a/2.100 meter. Vann gjorde Carla Combo på samma tid.

Fyra försök (€6.300) hölls den 2 augusti i Tammerfors och här är vinnarna: Ava di Alessia (e. Express Duo) på 1.15,5a, Carla Combo (e. Maharajah) på 1.16,0a, Truthisoutthere (e. Zola Boko) på 1.14,5a och Stonecapes Violet (e. Ready Cash) på 1.16,2a.

Startlista:

Tammakriterium (€51.600)
Priser: 24.000-12.000-7.200-4.800-2.400-1.200 euro.
Treåriga ston.
2.100 meter, autostart.

 1. Carla Combo (e. Maharajah) – Janne Korpi
 2. Stonecapes Violet (e. Ready Cash) – Ari Moilainen
 3. Ava di Alessia (e. Express Duo) – Hannu Torvinen
 4. Truthisoutthere (e. Zola Boko) – Juha Utala
 5. Dorea Frido (e. Muscle Hill) – Santtu Raitala
 6. Chicka (e. RC Royalty) – Olli Koivunen
 7. Esmeralda Bay (e. Orlando Vici) – Henry Ala-Korpi
 8. Rocktown Plaintiff (e. Brad de Veluwe) – Esa Holopainen
 9. Second Act (e. Quite Easy) – Tommi Kylliäinen
 10. Stonelake Alix (e. Jontte Boy) – Jarmo Saarela
 11. Stabbers Star (e. Jontte Boy) – Jukka Torvinen
 12. Wildrose Sala (e. Canepa Hanover) – Harri Koivunen

***

7

Santiago Porfilio.

Som vanligt finns det en hel del avstängningar i veckans bullentin från amerikanska travförbundet. Den som sticker ut mest är Santiago Porfilio och han har fått totalt sex beslut av Pennsylvania State Horse Racing Commission hittills under 2022.

Totalt handlar det om böter på 12.000 dollar och han drog på sig en ordentligt avstängning också…till och med den 16 mars 2024. De mest uppmärksamma handlingarna var när Porfilio ertappades med att dosera en häst under en tävlingsdag och att han fortsatt att tävla med hästar under tiden han varit avstängd.