Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Obesegrad mot ny storloppstriumf?

Walkover till miljonfinal på Åby. Senhårt gällande samma lopp på Jägersro där obesegrad storloppsvinnare årsdebuterar. Utländska topptränare öppnar svenska filialer. Det är ett par av punkterna i fredagens morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Paul Hagoort (till höger) ropade in Kuyt F.Boko på Sweden international Yearling Sale 2018 för 550.000 kronor. Hästen betalade av hela den summan vid fjolårets Breeders Course-seger och nu tar Kuyt F.Boko sats mot nästa Breeders Course-final. Samtidigt öppnar Hagoort stor filial nära Åby på grund av covid 19-pandemin. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Paul Hagoort (till höger) ropade in Kuyt F.Boko på Sweden international Yearling Sale 2018 för 550.000 kronor. Hästen betalade av hela den summan vid fjolårets Breeders Course-seger och nu tar Kuyt F.Boko sats mot nästa Breeders Course-final. Samtidigt öppnar Hagoort stor filial nära Åby på grund av covid 19-pandemin. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Breeders Course-finalen för treåringar med en miljon kronor till vinnaren Elitloppssöndagen får startfältet klart nästa vecka, när det som blir de två sista försöken körs samma dag, på onsdag, på Jägersro och Solvalla. På Jägersro startar den häst som vann Breeders Course-finalen på Jägersro som tvååring (på 1.13,6a/1.640), Paul Hagoort-tränade svenskfödde Kuyt F.Boko (e. Conway Hall – Gala dei Bessi). Denne vann alla sina tre lopp som tvååring och årsdebuterar.

I morgon lördag på Åby körs ett Breeders Course-försök. Det skulle också körts ett på Wolvega-banan i Nederländerna den 15 maj, men eftersom det är tävlingsstopp där på grund av covid 19-pandemin blir det de fyra uttagningslopp som körs i Sverige som utkristalliserar finalfältet.

I uttagningarna får även till Breeders Course icke anmälda hästar vara med, men det är givetvis bara de som det betalats insatser för som kör om platserna i finalen den 31 maj. I Åbys fall innebär det att det redan innan loppet är klart att nederländernafödda Kate Baldwin (e. Virgill Boko – Bordeaux Baldwin), svenska A Good Point (e. Maharajah – Romantic Love) och italienskan Balsamine Font (e. Filipp Rocc – Issima O.K.) kommer att gå till final, det är de enda tre i sexhästarsfältet som är med i ”vi har betalat-insatser-listan” för Breeders Course.

I Scarlet Knights lopp på Solvalla på onsdag slåss fyra hästar om tre finalplatser medan det i treåringsloppet på Jägersro är hela åtta av de nio startande som är med i Breeders Course-leken.

En av de hästar som knep finalplatser i det försök som körts, på Solvalla 29 april, var Alessandro Gocciadoro-tränade Bubble Effe (e. Nesta Effe – New York Effe). Gocciadoro är nu belagd med anmälningsförbud i Sverige och Bubble Effe gick i onsdags i träning till Riccardo Bianchi på Halmstadtravet. Det torde betyda att även om Gocciadoros anmälningsförbud står fast efter att dennes överklagan av det beslutet behandlats så får Bubble Effe vara med Elitloppsdagen. Klara för Breeders Course-finalen är utöver Bubble Effe också italienfödde Bolero Gar (e. Varenne – Nike Gar) och svenskfödde Climber (e. Cantab Hall – Klipspringer).

Startlistor Breeders Course-uttagningar

Åby 9 maj, 2.140 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Mr Mah Can – Robert Bergh
 2. Toto Barosso – Peter Untersteiner
 3. Kate Baldwin* – Kim Eriksson (tränare: Patricia van der Meer)
 4. Hopeusteponalego – Örjan Kihlström (Stefan P Pettersson)
 5. A Good Point* – Kevin Oscarsson (Sören Norberg)
 6. Balsamine Font* – Björn Goop

Solvalla 13 maj, Scarlet Knights lopp, 2.140 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Beauty Wind* – Carl Johan Jepson (Björn Goop)
 2. Finland* – Janne Korpi (Riina Rekilä)
 3. Hell Bent For Am* – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
 4. April Combo – Jorma Kontio (Pekka Korpi)
 5. Natorp Bo* – Kim Eriksson (Patricia van der Meer)
 6. Benito Roc – Björn Goop
 7. Jeppas Unplugged – Kaj Widell (Jan Söderström (a))
 8. Staro On The Rocks – Ulf Ohlsson (Frode Hamre)
 9. Fire n’Fury – Stefan Melander
 10. Dollar Doc – Jörgen S Eriksson

Jägersro 13 maj, 2.140 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Billions* – Adrian Kolgjini
 2. Florist* – Kevin Oscarsson (Jim Oscarsson)
 3. Kuyt F.Boko* – Robin Bakker (Paul Hagoort)
 4. Philosopher* – Peter Ingves (Sören Norberg)
 5. Tiny Rocket* – Per Nordström
 6. Nocturnally – Jörgen Lorentzen
 7. Gilmore Trot* – Peter Untersteiner
 8. Kilimanjaro* – Rick Ebbinge (Paul Hagoort)
 9. Buffon Z.S.* – Johan Untersteiner (Jerry Riordan)

*) Innebär anmäld till Breeders Course

***

 

2 Antalet utländska tränare som etablerar svenska filialer i spåren av covid 19-pandemins tävlingsstopp i nästan hela Europa fortsätter att öka. Nu flyttar två av de största nederländska tränarna, Paul Hagoort och Jeroen W Engwerda, tillsammans in med ett 30-tal hästar (!) på träningscampen Dunevad, hos Tommy Karlstedt, utanför Göteborg. Det syns i startlistorna nästa vecka där Hagoort har med tre hästar och Engwerda en på Jägersro.

 

***

 

3 Att Solvalla från och med nästa år bör satsa på att ha en egen kvalserie till Elitloppet, som komplement till det vinnaren-i-detta-lopp-är-kvalificerad som man har gällande några andra banors stora lopp, torde stå klart för alla efter anmälningarna till Meadow Roads lopp nästa onsdag. Sedan sportchefen Anders Malmrot förklarade att i detta lopp körs det rakt av om Elitloppsbiljetter steg intresset för det markant och hela 32 hästar (!) räknades in på anmälningslistan i går morse.

Loppet delas därför i två med åtta startande i varje och minst två Elitloppsinbjudningar måste det enligt Malmrots kalkyl för att få ihop Elitloppsfältet med 16 hästar resultera i – även om tre av de startande, Elian Web, Attraversiamo och Vivid Wise As redan är inbjudna. Om någon av dem vinner lär rimligen någon eller några av de hästar de har bakom sig få inbjudningar.

Startlistorna

Solvalla onsdag 13 maj, Meadow Roads lopp, 1.640 meter autostart. Förstapris i varje avdelning 100.000 kronor:

Avdelning ett:

 1. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
 2. Velvet Gio – Carl Johan Jepson (tränare: Magnus Dahlén)
 3. Sobel Conway – Rikard N Skoglund (Harri Koivunen)
 4. Rose Run Sydney – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 5. Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
 6. Evaluate – Björn Goop (Stefan Melander)
 7. Inti Boko – Hannu Torvinen (Timo Nurmos)
 8. Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko)

Avdelning två:

 1. Next Direction – Iika Nurmonen
 2. Sorbet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 3. Shocking Superman – Magnus A Djuse (Oscar Berglund)
 4. Une Etoile Gar – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
 5. Vivid Wise As – Björn Goop
 6. Lexus Dream – Hannu Torvinen (Markku Nieminen)
 7. Stepping Spaceboy – Wim Paal
 8. Im Your Captain – Ulf Ohlsson (Stefan Melander)

***

 

4 Fjolårstrean i Elitloppet, Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) blev igår den åttonde hästen att bjudas in till Elitloppet. Petri Salmelas skjutare årsdebuterade fint med att vinna Kentucky Fibbers lopp på Solvalla i mars på 1.13,4a/2.140, men kastade sedan in handduken tidigt (slutade sist) i Rommeheatet i påskhelgen.

Makethemark. Foto Simon Hagen/Sulkysport.se

Anledningen visade sig vara att Makethemark inte klarade av att köras barfota efter att banpersonalen tvingats skrapa bort allt löst ytlager – som blivit en sörja omöjlig att få fäste i – efter en häftigt regnskur. Avskrapningen skedde alldeles inför Rommeheatet och Salmela insåg för sent att de våldsamt förändrade yttre förutsättningarna gällande banunderlaget – mitt under den V75-omgång som sköts fram till kvällstid på grund av svåra tekniska problem hos ATG – borde ha medfört att hans stjärnhäst skulle tävlat med skor och inte barfota.

Makethemark blev alltså hovöm av Rommes underlag, men Solvallas sportchef Anders Malmrot litar på Petri Salmelas ord att det detta inte negativt ska påverka hästens möjligheter att prestera på topp i Elitloppet. Planen är att Makethemark ska starta en gång till innan Elitloppet, i Copenhagen Cup på Charlottenlund nästa söndag.

Följande åtta hästar har nu blivit inbjudna till Elitloppet:

 • Attraversiamo – tränare: Svante Båth
 • Chief Orlando – Pia Huusari (a)
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Looking Superb – Frode Hamre
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Vivid Wise As – Björn Goop

***

 

5 Att spara det bästa till sist – det har Kalmartravet gjort ikväll när fjolårets Elitloppsdeltagare Double Exposure (e. Donato Hanover – K.D.Girl)) gör årsdebut efter

trav, travsport, sulkysport, v75, solvalla
Double Exposure.. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se

V64-spelet, i kvällens tionde lopp. Double Exposure ställs mot blott fyra konkurrenter när hon kanske visar sig värd en Elitloppsbiljett i år också. Tre banor tävlar under fredagen som inleds på Solvalla (första start 12.20) innan kvällstävlingarna alltså hålls i Gävle (17.45) och Kalmar (18.20).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

 

6 Montéeliten är ett av de lopp som kvarstår i programmet Elitloppssöndagen, men förstapriset har sänkts från 300.000 till 200.000 kronor. På onsdag rids ett montélopp på Solvalla med hela 100.000 kronor i förstapris där vinnaren får en biljett till Montéeliten. Vilket förstås mest blir som en markering, eller gest, för de startpoäng en seger på onsdag ger hade ju under alla omständigheter räckt för att få vara med i Montéeliten.

Startlistan

Solvalla Hästägarförenings Montépokal, 1.640 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Sir Q.C. – Madelen Berås (tränare: Stefan Melander)
 2. Rajesh Face – Sofia Adolfsson (Adrian Kolgjini)
 3. Balzac du Chatelet – Christina A Hande (Jörgen Westholm)
 4. Victor A.U. – Ronja Lamminen (Åsa Lindberg (a))
 5. Dreaming Blues – Elina Pakkanen (Tuomas Pakkanen)
 6. Sebastian Journey – Jonathan Carre (Katja Melkko)
 7. Tobacco – Emilia Leo (Lina Leek (a))
 8. Galactica – Anna Erixon (Malin Bergström (a))
 9. Ajlexes Cubano – Jenny A Björk (Anders Jonsson (a))
 10. Ascot d’Ariane – Nicole Melberg (Nina Pettersson-Perklén)

 

***

7 Sulksysports krönikör Klaus Koch både gillar och ogillar sociala medier. Varför förklarar han i denna krönika.

Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

Vilket supermöte!

Obesegrade Captain Corey och svenskfödde Dancinginthedark M möts på fredag i ett försök i Breeders Crown på Hoosier Park i staten Indiana.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenskfödde Dancinginthedark M startar i Breeders Crown på fredag och möter svenskägde och obesegrade Captain Corey. Foto: Chris Gooden
Svenskfödde Dancinginthedark M startar i Breeders Crown på fredag och möter svenskägde och obesegrade Captain Corey. Foto: Chris Gooden

Försöken till Breeders Crown ($25.000) för de tvååriga hingstarna och valackerna har lockat 14 hästar och de gör upp i två försök och de fem bästa går vidare till finalen ($600.000) den 31 oktober.

Åke Svanstedt-tränade Captain Corey (e. Googoo Gaagaa) är obesegrad i fem starter och han möter svenskfödde Dancinginthedark M (e. Readly Express) som vunnit tre av sex lopp och travat 1.09,7/1.609 meter vid seger.

Captain Corey och Åke Svanstedt. Foto: Chris Gooden

Loppet kryddas av Peter Haughton Memorial-vinnaren Zenith Stride (e. Muscle Hill) och Venerate (e. Love You), som nyligen vann Mohawk Million ($1.000.000). Åke Svanstedt startar också Capstone (e. Southwind Frank).

I det andra försöket tar Marcus Melander ut duon Moonstone (e. Muscle Hill) och In Range (e. Bar Hopping), medan Åke Svanstedt har Delayed Hanover (e. Southwind Frank) till start.

Svensktätt bland tvååriga stona

De tvååriga stona gör också upp i två försök. Åke Svanstedt startar Splash Blue Chip (e. E L Titan) i det första försöket och hon möter Marcus Melanders Iteration (e. Chapter Seven) och Lucas Wallins Mazzarati (e. Cantab Hall).

Iteration och Brian Sears . Foto: Lisa Photo

I det andra försöket startar Åke Svanstedt duon Presto (e. Trixton) och Flawless Country (e. Southwind Frank), medan Lucas Wallin plockar ut May Karp (e. Cantab Hall) och Jonas Czernyson Chablis (e. Muscle Hill).

De treåriga stona tävlar också i två försök. Marcus Melanders stjärna Hypnotic Am (e. Chapter Seven) möter Nancy Takters duo Sorella (e. Muscle Hill) och Spoiled Princess (e. Trixton).

I det andra försöket startar Nancy Takter Caviart Eva (e. Trixton), medan Lucas Wallin kommer med Ab’sattitudexpress (e. Trixton) och Per Engblom Ms Savannah Belle (e. Muscle Hill).

Startlistorna till Breeders Crown-försöken på Hoosier Park på fredag hittar ni här.

Fotnot: försöken för de treåriga hingstarna och valackerna hålls lördagen den 24 oktober. Däremot blir det inga försök i Breeders Crown för äldre travare och äldre ston utan de anmälda hästarna går direkt till final den 31 oktober.

Fokustema
Dopingbrott
Läs senare

Dansk tränare avstängd fyra år

Fyra års avstängning blev straffet för en tränare i Danmark sedan personen ifråga ha brutit mot gällande dopingbestämmelser.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Dansk Galop har dömt Mark Stott, 34 år, till fyra års avstängning sedan Skandinavisk Dopingkommitté finner det klarlagt, att under 2018 Stott grovt och avsiktligt gjort överträdelser i strid mot det danska galoppreglementet enligt paragraf 130.

Mark Stott har dömts till fyra års avstängning. Foto: Fast Track TV

I ett pressmeddelande från Dansk Galopp noteras:

”Brotten består av upprepade och systematiska överträdelser av gällande karenstid för behandling med Duphalyte (vätska med vitaminer och elektrolyter som ges som dropp) och där karenstiden är 96 timmar, samt ledbehandlingar.”

Vidare skriver Dansk Galopp, ”att ingen av de inblandade hästarna har testats positivt i samband med start och att de inte längre finns i träning.”

Marc Stott har idag 26 hästar i träning och totalt inrymmer hans tränarkarriär 158 vinster på 857 starter i Danmark och 16.045.335 danska kronor.

I år har stallet vunnit 21 lopp på 113 starter och dragit in 2.853.825 danska kronor.

Fokustema
Utmärkelse
Läs senare

Årets amatör utsedd!

Gustav Johansson har utsetts till ”Årets Amatör” och med endast 17 år på nacken är han den yngsta någonsin som erhållit utmärkelsen från STaR.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Gustav har utsetts till Årets Amatör av STaR. Foto Sidmakarn
Gustav har utsetts till Årets Amatör av STaR. Foto Sidmakarn

– Väldigt roligt förstås, det är ju bara andra året som jag kör lopp, säger Gustav Johansson.

Fakta

Gustav Johansson

Ålder: 17 år
Hemmabana: Halmstad
Resultat: 279 st: 27-21-21
Inkört: 1.549.600 kr.
Första segern: Vexil Kronos 17 januari 2019
Senaste segern: Fireman Am 17 oktober 2020
Aktuell: utsedd till Årets Amatör

Expandera

Årets amatör innebär att Gustav Johansson kommer att få tävla för Sverige internationellt.

– Förutom att Gustav får ett hederspris kommer han representera Sverige internationellt. Om det blir EM på Mallorca nästa år eller VM i Italien 2022, eller i något annat sammanhang är inte bestämt ännu, säger Bengt Larwik, ordförande i STaR.

Travet i blodet

Gustav Johansson debuterade som kusk ifjol och han har redan kört 279 lopp och varit först i mål vid 27 tillfällen.

– Jag tog ponnylicens för sex-sju år sedan, men när jag fick chansen att köra stora hästar var det något helt annat. Det går inte att jämföra med varandra, säger Gustav Johansson.

Till vardags går Gustav Johansson gymnasiet och har 1,5 år kvar på anläggningsfordon-programmet. Travet har han i blodet. Pappa Håkan B är en framgångsrik amatörkörsven och morfar Lars G Edvinsson var proffstränare på Halmstadstravet.

Krönika