Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Obesegrad mot ny storloppstriumf?

Walkover till miljonfinal på Åby. Senhårt gällande samma lopp på Jägersro där obesegrad storloppsvinnare årsdebuterar. Utländska topptränare öppnar svenska filialer. Det är ett par av punkterna i fredagens morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Paul Hagoort (till höger) ropade in Kuyt F.Boko på Sweden international Yearling Sale 2018 för 550.000 kronor. Hästen betalade av hela den summan vid fjolårets Breeders Course-seger och nu tar Kuyt F.Boko sats mot nästa Breeders Course-final. Samtidigt öppnar Hagoort stor filial nära Åby på grund av covid 19-pandemin. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Paul Hagoort (till höger) ropade in Kuyt F.Boko på Sweden international Yearling Sale 2018 för 550.000 kronor. Hästen betalade av hela den summan vid fjolårets Breeders Course-seger och nu tar Kuyt F.Boko sats mot nästa Breeders Course-final. Samtidigt öppnar Hagoort stor filial nära Åby på grund av covid 19-pandemin. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Breeders Course-finalen för treåringar med en miljon kronor till vinnaren Elitloppssöndagen får startfältet klart nästa vecka, när det som blir de två sista försöken körs samma dag, på onsdag, på Jägersro och Solvalla. På Jägersro startar den häst som vann Breeders Course-finalen på Jägersro som tvååring (på 1.13,6a/1.640), Paul Hagoort-tränade svenskfödde Kuyt F.Boko (e. Conway Hall – Gala dei Bessi). Denne vann alla sina tre lopp som tvååring och årsdebuterar.

I morgon lördag på Åby körs ett Breeders Course-försök. Det skulle också körts ett på Wolvega-banan i Nederländerna den 15 maj, men eftersom det är tävlingsstopp där på grund av covid 19-pandemin blir det de fyra uttagningslopp som körs i Sverige som utkristalliserar finalfältet.

I uttagningarna får även till Breeders Course icke anmälda hästar vara med, men det är givetvis bara de som det betalats insatser för som kör om platserna i finalen den 31 maj. I Åbys fall innebär det att det redan innan loppet är klart att nederländernafödda Kate Baldwin (e. Virgill Boko – Bordeaux Baldwin), svenska A Good Point (e. Maharajah – Romantic Love) och italienskan Balsamine Font (e. Filipp Rocc – Issima O.K.) kommer att gå till final, det är de enda tre i sexhästarsfältet som är med i ”vi har betalat-insatser-listan” för Breeders Course.

I Scarlet Knights lopp på Solvalla på onsdag slåss fyra hästar om tre finalplatser medan det i treåringsloppet på Jägersro är hela åtta av de nio startande som är med i Breeders Course-leken.

En av de hästar som knep finalplatser i det försök som körts, på Solvalla 29 april, var Alessandro Gocciadoro-tränade Bubble Effe (e. Nesta Effe – New York Effe). Gocciadoro är nu belagd med anmälningsförbud i Sverige och Bubble Effe gick i onsdags i träning till Riccardo Bianchi på Halmstadtravet. Det torde betyda att även om Gocciadoros anmälningsförbud står fast efter att dennes överklagan av det beslutet behandlats så får Bubble Effe vara med Elitloppsdagen. Klara för Breeders Course-finalen är utöver Bubble Effe också italienfödde Bolero Gar (e. Varenne – Nike Gar) och svenskfödde Climber (e. Cantab Hall – Klipspringer).

Startlistor Breeders Course-uttagningar

Åby 9 maj, 2.140 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Mr Mah Can – Robert Bergh
 2. Toto Barosso – Peter Untersteiner
 3. Kate Baldwin* – Kim Eriksson (tränare: Patricia van der Meer)
 4. Hopeusteponalego – Örjan Kihlström (Stefan P Pettersson)
 5. A Good Point* – Kevin Oscarsson (Sören Norberg)
 6. Balsamine Font* – Björn Goop

Solvalla 13 maj, Scarlet Knights lopp, 2.140 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Beauty Wind* – Carl Johan Jepson (Björn Goop)
 2. Finland* – Janne Korpi (Riina Rekilä)
 3. Hell Bent For Am* – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
 4. April Combo – Jorma Kontio (Pekka Korpi)
 5. Natorp Bo* – Kim Eriksson (Patricia van der Meer)
 6. Benito Roc – Björn Goop
 7. Jeppas Unplugged – Kaj Widell (Jan Söderström (a))
 8. Staro On The Rocks – Ulf Ohlsson (Frode Hamre)
 9. Fire n’Fury – Stefan Melander
 10. Dollar Doc – Jörgen S Eriksson

Jägersro 13 maj, 2.140 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Billions* – Adrian Kolgjini
 2. Florist* – Kevin Oscarsson (Jim Oscarsson)
 3. Kuyt F.Boko* – Robin Bakker (Paul Hagoort)
 4. Philosopher* – Peter Ingves (Sören Norberg)
 5. Tiny Rocket* – Per Nordström
 6. Nocturnally – Jörgen Lorentzen
 7. Gilmore Trot* – Peter Untersteiner
 8. Kilimanjaro* – Rick Ebbinge (Paul Hagoort)
 9. Buffon Z.S.* – Johan Untersteiner (Jerry Riordan)

*) Innebär anmäld till Breeders Course

***

 

2 Antalet utländska tränare som etablerar svenska filialer i spåren av covid 19-pandemins tävlingsstopp i nästan hela Europa fortsätter att öka. Nu flyttar två av de största nederländska tränarna, Paul Hagoort och Jeroen W Engwerda, tillsammans in med ett 30-tal hästar (!) på träningscampen Dunevad, hos Tommy Karlstedt, utanför Göteborg. Det syns i startlistorna nästa vecka där Hagoort har med tre hästar och Engwerda en på Jägersro.

 

***

 

3 Att Solvalla från och med nästa år bör satsa på att ha en egen kvalserie till Elitloppet, som komplement till det vinnaren-i-detta-lopp-är-kvalificerad som man har gällande några andra banors stora lopp, torde stå klart för alla efter anmälningarna till Meadow Roads lopp nästa onsdag. Sedan sportchefen Anders Malmrot förklarade att i detta lopp körs det rakt av om Elitloppsbiljetter steg intresset för det markant och hela 32 hästar (!) räknades in på anmälningslistan i går morse.

Loppet delas därför i två med åtta startande i varje och minst två Elitloppsinbjudningar måste det enligt Malmrots kalkyl för att få ihop Elitloppsfältet med 16 hästar resultera i – även om tre av de startande, Elian Web, Attraversiamo och Vivid Wise As redan är inbjudna. Om någon av dem vinner lär rimligen någon eller några av de hästar de har bakom sig få inbjudningar.

Startlistorna

Solvalla onsdag 13 maj, Meadow Roads lopp, 1.640 meter autostart. Förstapris i varje avdelning 100.000 kronor:

Avdelning ett:

 1. Milliondollarrhyme – Fredrik B Larsson
 2. Velvet Gio – Carl Johan Jepson (tränare: Magnus Dahlén)
 3. Sobel Conway – Rikard N Skoglund (Harri Koivunen)
 4. Rose Run Sydney – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 5. Attraversiamo – Erik Adielsson (Svante Båth)
 6. Evaluate – Björn Goop (Stefan Melander)
 7. Inti Boko – Hannu Torvinen (Timo Nurmos)
 8. Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko)

Avdelning två:

 1. Next Direction – Iika Nurmonen
 2. Sorbet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 3. Shocking Superman – Magnus A Djuse (Oscar Berglund)
 4. Une Etoile Gar – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
 5. Vivid Wise As – Björn Goop
 6. Lexus Dream – Hannu Torvinen (Markku Nieminen)
 7. Stepping Spaceboy – Wim Paal
 8. Im Your Captain – Ulf Ohlsson (Stefan Melander)

***

 

4 Fjolårstrean i Elitloppet, Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty) blev igår den åttonde hästen att bjudas in till Elitloppet. Petri Salmelas skjutare årsdebuterade fint med att vinna Kentucky Fibbers lopp på Solvalla i mars på 1.13,4a/2.140, men kastade sedan in handduken tidigt (slutade sist) i Rommeheatet i påskhelgen.

Makethemark. Foto Simon Hagen/Sulkysport.se

Anledningen visade sig vara att Makethemark inte klarade av att köras barfota efter att banpersonalen tvingats skrapa bort allt löst ytlager – som blivit en sörja omöjlig att få fäste i – efter en häftigt regnskur. Avskrapningen skedde alldeles inför Rommeheatet och Salmela insåg för sent att de våldsamt förändrade yttre förutsättningarna gällande banunderlaget – mitt under den V75-omgång som sköts fram till kvällstid på grund av svåra tekniska problem hos ATG – borde ha medfört att hans stjärnhäst skulle tävlat med skor och inte barfota.

Makethemark blev alltså hovöm av Rommes underlag, men Solvallas sportchef Anders Malmrot litar på Petri Salmelas ord att det detta inte negativt ska påverka hästens möjligheter att prestera på topp i Elitloppet. Planen är att Makethemark ska starta en gång till innan Elitloppet, i Copenhagen Cup på Charlottenlund nästa söndag.

Följande åtta hästar har nu blivit inbjudna till Elitloppet:

 • Attraversiamo – tränare: Svante Båth
 • Chief Orlando – Pia Huusari (a)
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Looking Superb – Frode Hamre
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Vivid Wise As – Björn Goop

***

 

5 Att spara det bästa till sist – det har Kalmartravet gjort ikväll när fjolårets Elitloppsdeltagare Double Exposure (e. Donato Hanover – K.D.Girl)) gör årsdebut efter

trav, travsport, sulkysport, v75, solvalla
Double Exposure.. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se

V64-spelet, i kvällens tionde lopp. Double Exposure ställs mot blott fyra konkurrenter när hon kanske visar sig värd en Elitloppsbiljett i år också. Tre banor tävlar under fredagen som inleds på Solvalla (första start 12.20) innan kvällstävlingarna alltså hålls i Gävle (17.45) och Kalmar (18.20).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

 

6 Montéeliten är ett av de lopp som kvarstår i programmet Elitloppssöndagen, men förstapriset har sänkts från 300.000 till 200.000 kronor. På onsdag rids ett montélopp på Solvalla med hela 100.000 kronor i förstapris där vinnaren får en biljett till Montéeliten. Vilket förstås mest blir som en markering, eller gest, för de startpoäng en seger på onsdag ger hade ju under alla omständigheter räckt för att få vara med i Montéeliten.

Startlistan

Solvalla Hästägarförenings Montépokal, 1.640 meter autostart. Förstapris 100.000 kr:

 1. Sir Q.C. – Madelen Berås (tränare: Stefan Melander)
 2. Rajesh Face – Sofia Adolfsson (Adrian Kolgjini)
 3. Balzac du Chatelet – Christina A Hande (Jörgen Westholm)
 4. Victor A.U. – Ronja Lamminen (Åsa Lindberg (a))
 5. Dreaming Blues – Elina Pakkanen (Tuomas Pakkanen)
 6. Sebastian Journey – Jonathan Carre (Katja Melkko)
 7. Tobacco – Emilia Leo (Lina Leek (a))
 8. Galactica – Anna Erixon (Malin Bergström (a))
 9. Ajlexes Cubano – Jenny A Björk (Anders Jonsson (a))
 10. Ascot d’Ariane – Nicole Melberg (Nina Pettersson-Perklén)

 

***

7 Sulksysports krönikör Klaus Koch både gillar och ogillar sociala medier. Varför förklarar han i denna krönika.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Meadowlands släpper in publik

Meadowlands öppnar delvis upp för publik till kommande veckosluts tävlingar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– 25 procent av publikkapaciteten inomhus plus högst 500 åskådare utomhus kommer att tillåtas, meddelas från Meadowlands mediaavdelning.

Restriktionerna med anledning av covid 19-pandemin lättas nu alltså på den stora travbanan i New Jersey. Sedan tävlingsverksamheten öppnades igen har man – liksom fallet fortfarande är i Sverige – kört med stängda publikplatser. Nu möjliggörs alltså för hästägare och andra intresserade att komma till tävlingarna på fredag-lördag.

På lördag körs bland annat finalen i Graduate Series för fyraåringar ($250.000) där Marcus Melanders efter två starter i år obesegrade Gimpanzee (e. Chapter Seven) ska starta.

Fokustema
Hingstligan 29 juni-5 juli 2020
Läs senare

Dussinet fullt för Muscle Hill

Muscle Hill fyrade av tolv vinnare förra veckan och sex drog in 100.000 kronor eller mer vid sina respektive triumfer. Med dussinet segrar stod han i en klass för sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Tolv segrar innebar att Muscle Hill klev upp två placeringar i totaltabellen och ligger nu trea efter Love You och Maharajah.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tolv segrar:

 • Muscle Hill

Sex segrar:

 • Love You
 • Ready Cash

Fem segrar:

 • Maharajah
 • Super Photo Kosmos

Fyra segrar:

 • From Above
 • Quite Easy
 • Zola Boko

Tre segrar:

 • Going Kronos
 • Prodigious

Fotnot: gäller 29 juni-5 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

I Muscle Hills segerdussin ingick: American Hill, Forfantone Am, Golden Avenue, Guzz Mearas, Hell Bent For Am, Hill Street, Hurricane Hill, James Gonzales, Kingofthehill F, Missle Hill, Oblivion och Ready Tonight.

Love You var näst framgångsrikast förra veckan med sex vinnare och är uppe i 163 vinster, vilket är 17 fler än tvåan Maharajah och sedan följer Muscle Hill med 109 triumfer.

Muscle Hill är den vinstrikaste avelshingsten på svensk mark under 2020 med 16.983.200 kronor, följd av Maharajah med 15.077.950 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.046163
2 Maharajah
1.013146
3 Muscle Hill
637109
4 Ready Cash
623107
5 Scarlet Knight
1.207102
6 S.J.'s Caviar
80992
7 Zola Boko
1.08086
8 Super Photo Kosmos
73475
9 Quite Easy
64673
10 Make It Happen
68868
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

För bra för breddtrav

Raja Ribb här inte hemma i breddlopp och det visade han med eftertryck när han utklassade sina motståndare på Solvalla igår för Felicia Molin.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Raja Ribb hade uppvisning för Felicia Molin igår på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Raja Ribb hade uppvisning för Felicia Molin igår på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Felicia Molin. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Under allt annat än vackra yttre förhållanden hade Kristofer Janssons åttaårige valack uppvisning för Felicia Molin och Raja Ribb (e. Raja Mirchi-Joyous Sound) försvann ifrån sina motståndare med åtta längder över upploppet.

Redan på sista bortre långsidan sade Felicia Molin och Raja Ribb tack-och-adjö till sina konkurrenter och duon landade på 1.13,0a/2.140 meter.

Snart miljonär

För den uppvisningen belönades Raja Ribb med 10.000 kronor och nu fattas bara 3.150 kronor innan han kan titulera sig miljonär.

För två år sedan vann Raja Ribb Sommartravets final och 300.000 kronor i Rättvik och Raja Mirchi-sonen har tidigare också en rikstotovinst från 2016 i sitt meritbälte.

Fakta

Raja Ribb

svartbrun valack 8 år e. Raja Mirchi-Joyous Sound e. Sugarcane Hanover
Rekord: 1.12,3m – 1.12,1am
Prissumma: 996.850 kr
Resultat: 77 st: 15-5-3
Ägare: Stefan Sjödin, Hamrångefjärden
Uppfödare: Ulf Eliasson, Vara
Tränare: Kristofer Jansson (a), Gävle
Körsven: Felicia Molin, Solvalla
Skötare: Felicia Molin

Expandera

Raja Ribb har inte bara en framgångsrik far, utan hans möderne är också högklassigt. Mormor Diamond Smiles är undan Prix d’Amérique- och dubbla världsmästaren Delmonica Hanover.

Diamond Smiles har sin främsta avkomma i Raja Ribbs mor Joyous Sound (e. Sugarcane Hanover), 1.14,2ak/515.500 kr, som också lämnat Ready Cash-duon Ready Ribb, 1.12,2am/1.766.501 kr, och Joy Ribb, 1.12,6ak/983.700 kr.