Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Önas Prince får revansch?

Topptreåringar på Solvalla, Lotteriavinnare i comeback och så ska en före detta Elitlopp- och Prix d'Amerique-deltagare försöka få en nytändning med hjälp av montélopp.
Det är tre av de sju punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince och Per Nordström vann Breeders Course-finalen i somras i stor stil. I kväll jagar han Kriterierevansch. Foto: Gerard Forni
Önas Prince och Per Nordström vann Breeders Course-finalen i somras i stor stil. I kväll jagar han Kriterierevansch. Foto: Gerard Forni

1 Revelation (e. Readly Express) och Önas Prince (e. Chocolatier) tillhör svenska treåringskullens tio vinstrikaste travare och båda har tagit samma väg till toppen, men ändå inte… Båda hästarna har nämligen skolats in hos unghästspecialisten Per Nordström, men bara en av dem finns kvar där idag.

Revelation klev fram som kungen bland tvååringarna när han vann Svensk Uppfödning, men efter två raka segrar i inledningen av 2020 gick det tyngre. Efter Kriteriekvalet bytte Revelation tränare och hos Robert Bergh slutade han femma i Breeders Crown-finalen.

Önas Princes karriär har sett annorlunda ut. Efter ett par uppmjukande starter som tvååring har treåringssäsongen varit framgångsrik med sex segrar på nio starter med segern i Breeders Course-finalen på Jägersro i somras som höjdpunkten.

1 929 900 kronor för Revelation – 1.426.700 kronor på Önas Prince konto. Ikväll möts de i kamp om 200.000 kronor i Kriterierevanschen på Solvalla!

***

2 Idag är det anmälningar till tävlingarna 1 december i trav-Sverige. Det innebär att tränarna inte längre kan anmäla hästarna barfota. Från 1 december till 28 februari är det skor på som gäller.

För den som vill bringa klarhet i godkända och ej godkända hovbeslag kan läsa på mer i denna sammanställning från Svensk Travsport.

***

3

Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla (första start 18.15) och Åby (18.27) delar på kvällens expresstävlingar, där de sportsliga godbitarna finns på huvudstadsbanan med Kriterie- och Oaksrevanschen, samt Menhammar Stuteris Tvååringspris för ston.

Det sistnämnda loppet ser flera av kullens bästa ston, som Bkärn Goop-tränade Hill’s Angel (e. Muscle Hill), Leif Witasps Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) – båda miljonärskor – och Fredrik Wallin-tränade Sayonara (e. Donato Hanover). Sayonara har en bit upp till storasyster Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) med elva miljoner kronor på kontot, men börjar hitta formen igen i höst efter den lysande fjolårssäsongen med segern i Svampen som toppnummer.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4 Minns du vad som hände för 14 år sedan? Nej, vi är många som knappt minns vad som hände under gårdagen, men låt oss påminna dig.
25 november 2006: Glidemaster fullbordar Triple Crown genom att vinna Yonkers Futurity med George Brennan i sulkyn. Vid de tidigare två triumferna i Hambletonian och Kentucky Futurity satt John D Campbell i sulkyn på den Blair Burgess-tränade Yankee Glide-sonen. Han blev den åttonde Triple Crown-vinnaren, den nionde och senaste är Marion Marauder (2016).

***

5

Urlo dei Venti vid försöksvinsten i Gran Premio della Lotteria 2018. Foto: Gerard Forni

I morgon gör 2018 års Gran Premio della Lotteria-vinnare Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) debut i Alessandro Gocciadoros regi.
Den nu sjuårige hingsten tillbringade vintern och våren i Timo Nurmos regi, men kom inte närmare start än att han var anmäld till ett kvallopp på Solvalla i maj.
Därefter togs han hem till födelselandet, sattes i träning hos Alessandro Gocciadoro och för ”gul kusk” gör nu hästen debut i ett vanligt snabblopp under torsdagen.
Bland konkurrenterna syns bland annat Volnik du Kras (e. Varenne) som tidigare tävlade framgångsrikt hos just Gocciadoro, men som närmast kommer från en sejour i Magnus Dahléns stall.
Numera är det Mauro Baroncini som tränar hästen.

Startlista Premio Aza Petrovic (€9.900)
1600 meter autostart
1) Urlo dei Venti, 2) Volnik du Kras, 3) Shelford Run, 4) Tyrolean Dream, 5) Uragano dei Lady, 6) Tiffany Effe.

***

6 Norskfödde Looking Superb (e. Orlando Vici) har haft förtvivlat svårt att leverera på ”gammal god nivå” under 2020 och nu tycks Jean-Michel Bazire börjat fundera på att sadla om hästen. Ja, sadla om i ordets rätta bemärkelse för enligt Trav og Galopnytt är montéframträdande aktuellt inom kort.
– Jean-Michel har plockat ut två montélopp åt Looking Superb. Jag tror det lutar åt start den 16 december, säger Bazires Grosboischef Kirsi Manninen till TGN.no.

Den dagen rids Grupp III-loppet Prix Auguste Francois (€75.000) på Vincennes över 2.175 meter voltstart för hästar som högst tjänat 750.000 euro.

***

7 Svenskintresset är lika med noll i dagens tävlingar på Vincennes, men däremot startar tre svensktränade hästar i Le Croisé-Laroche.
Jörgen Westholm luftar Grahal des Rioults (e. Booster Winner) i Prix du Mont Kemmel (€14.000), medan Björn Goop startar Close to Heaven (e. S.J.’s Photo) i Prix du Mont des Recollets (€24.000) samt Diehard de Pebrisy (e. Satchmo Wood) I Prix de Wasquehal (€5.000).

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Unique Juni ensam svensk?

Första strykningsomgången till Prix de Cornulier (€700.000) skedde idag och det återstår 23 hästar, varav 18 får plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På söndag på Vincennes rids Prix de Cornulier över 2.700 meter och i dagsläget är en svensktränad travare klar för loppet – Jörgen Westholms Unique Juni. Bankar på dörren gör också Malin Bergströms Galactica som är andrareserv.

Av 23 hästar som återstår är fyra redan inkvalade via tre olika löpningar: Gladys des Plaines genom seger i Prix Emile Riotteau (€100.000) och Fado du Chene via vinst i Prix Joseph Lafosse (€85.000).

Fado du Chene vann också Prix du Calvados (€130.000) och därifrån tog sig också duon Freeman de Houelle och Daida de Vandel vidare.

Den definitiva startlstan till Prix de Cornulier blir klar imorgon klockan 12.00.

Anmälda:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Tränare

 • Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 • Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Philippe Allaire
 • Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Julie Le Mer
 • Dexter Fromentro (h 8 e. Qwerty) – Pierre Levesque
 • Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Charles Dreux
 • Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Yves Hurel
 • Looking Superb (h 8 e. Orlando Vici) – Jean-Michel Bazire
 • Etonnant (h 7 e. Timoko) – Richard Westerink
 • Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Sébastien Guarato
 • Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Laurent-Claude Abrivard
 • Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Jörgen Westholm
 • Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – Luc Roelens
 • Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Gilles Curens
 • Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Michel Bazire
 • Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Stéphane Provoost
 • Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin
 • Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Thomas Levesque
 • Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Franck Leblanc

Reserver:

 • Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Jonathan Groizeau
 • Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Malin Bergström
 • Altea de Piencourt (s 11 e. Ni Hop Ped d’Ombree) – Junior Guelpa
 • Dynasty Peji (s 8 e. Prodigious) – Damien Bonne
 • France Bresil (s 6 e. Vaillant Cash) – Pierre-Emmanuel Mary
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Det går åt rätt håll

Inte sedan 2013 har det fötts så många travare i Danmark som 2020.
Hittills har det registrerats in 463 föl.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Uppåt i Danmark.
Uppåt i Danmark.

Travservice.dk i Danmark berättar om den glada nyheten. För fyra år sedan var det bottenrekord och då såg endast 363 föl dagens ljus. Nu har den siffran bättrats på, vilket är glädjande på alla sätt och vis.

Inregistrerade föl i Danmark:

År – Antal föl

 • 2010 – 668
 • 2011 – 581
 • 2012 – 527
 • 2013 – 527
 • 2014 – 449
 • 2015 – 397
 • 2016 – 380
 • 2017 – 363
 • 2018 – 421
 • 2019 – 455
 • 2020 – 463

Källa: trav.dk.