Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Önas Prince får revansch?

Topptreåringar på Solvalla, Lotteriavinnare i comeback och så ska en före detta Elitlopp- och Prix d'Amerique-deltagare försöka få en nytändning med hjälp av montélopp.
Det är tre av de sju punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince och Per Nordström vid fjolårets finalseger i Breeders Course under Åbergskvällen. Foto: Gerard Forni
Önas Prince och Per Nordström vid fjolårets finalseger i Breeders Course under Åbergskvällen. Foto: Gerard Forni

1 Revelation (e. Readly Express) och Önas Prince (e. Chocolatier) tillhör svenska treåringskullens tio vinstrikaste travare och båda har tagit samma väg till toppen, men ändå inte… Båda hästarna har nämligen skolats in hos unghästspecialisten Per Nordström, men bara en av dem finns kvar där idag.

Revelation klev fram som kungen bland tvååringarna när han vann Svensk Uppfödning, men efter två raka segrar i inledningen av 2020 gick det tyngre. Efter Kriteriekvalet bytte Revelation tränare och hos Robert Bergh slutade han femma i Breeders Crown-finalen.

Önas Princes karriär har sett annorlunda ut. Efter ett par uppmjukande starter som tvååring har treåringssäsongen varit framgångsrik med sex segrar på nio starter med segern i Breeders Course-finalen på Jägersro i somras som höjdpunkten.

1 929 900 kronor för Revelation – 1.426.700 kronor på Önas Prince konto. Ikväll möts de i kamp om 200.000 kronor i Kriterierevanschen på Solvalla!

***

2 Idag är det anmälningar till tävlingarna 1 december i trav-Sverige. Det innebär att tränarna inte längre kan anmäla hästarna barfota. Från 1 december till 28 februari är det skor på som gäller.

För den som vill bringa klarhet i godkända och ej godkända hovbeslag kan läsa på mer i denna sammanställning från Svensk Travsport.

***

3

Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla (första start 18.15) och Åby (18.27) delar på kvällens expresstävlingar, där de sportsliga godbitarna finns på huvudstadsbanan med Kriterie- och Oaksrevanschen, samt Menhammar Stuteris Tvååringspris för ston.

Det sistnämnda loppet ser flera av kullens bästa ston, som Bkärn Goop-tränade Hill’s Angel (e. Muscle Hill), Leif Witasps Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) – båda miljonärskor – och Fredrik Wallin-tränade Sayonara (e. Donato Hanover). Sayonara har en bit upp till storasyster Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) med elva miljoner kronor på kontot, men börjar hitta formen igen i höst efter den lysande fjolårssäsongen med segern i Svampen som toppnummer.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

4 Minns du vad som hände för 14 år sedan? Nej, vi är många som knappt minns vad som hände under gårdagen, men låt oss påminna dig.
25 november 2006: Glidemaster fullbordar Triple Crown genom att vinna Yonkers Futurity med George Brennan i sulkyn. Vid de tidigare två triumferna i Hambletonian och Kentucky Futurity satt John D Campbell i sulkyn på den Blair Burgess-tränade Yankee Glide-sonen. Han blev den åttonde Triple Crown-vinnaren, den nionde och senaste är Marion Marauder (2016).

***

5

Urlo dei Venti vid försöksvinsten i Gran Premio della Lotteria 2018. Foto: Gerard Forni

I morgon gör 2018 års Gran Premio della Lotteria-vinnare Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) debut i Alessandro Gocciadoros regi.
Den nu sjuårige hingsten tillbringade vintern och våren i Timo Nurmos regi, men kom inte närmare start än att han var anmäld till ett kvallopp på Solvalla i maj.
Därefter togs han hem till födelselandet, sattes i träning hos Alessandro Gocciadoro och för ”gul kusk” gör nu hästen debut i ett vanligt snabblopp under torsdagen.
Bland konkurrenterna syns bland annat Volnik du Kras (e. Varenne) som tidigare tävlade framgångsrikt hos just Gocciadoro, men som närmast kommer från en sejour i Magnus Dahléns stall.
Numera är det Mauro Baroncini som tränar hästen.

Startlista Premio Aza Petrovic (€9.900)
1600 meter autostart
1) Urlo dei Venti, 2) Volnik du Kras, 3) Shelford Run, 4) Tyrolean Dream, 5) Uragano dei Lady, 6) Tiffany Effe.

***

6 Norskfödde Looking Superb (e. Orlando Vici) har haft förtvivlat svårt att leverera på ”gammal god nivå” under 2020 och nu tycks Jean-Michel Bazire börjat fundera på att sadla om hästen. Ja, sadla om i ordets rätta bemärkelse för enligt Trav og Galopnytt är montéframträdande aktuellt inom kort.
– Jean-Michel har plockat ut två montélopp åt Looking Superb. Jag tror det lutar åt start den 16 december, säger Bazires Grosboischef Kirsi Manninen till TGN.no.

Den dagen rids Grupp III-loppet Prix Auguste Francois (€75.000) på Vincennes över 2.175 meter voltstart för hästar som högst tjänat 750.000 euro.

***

7 Svenskintresset är lika med noll i dagens tävlingar på Vincennes, men däremot startar tre svensktränade hästar i Le Croisé-Laroche.
Jörgen Westholm luftar Grahal des Rioults (e. Booster Winner) i Prix du Mont Kemmel (€14.000), medan Björn Goop startar Close to Heaven (e. S.J.’s Photo) i Prix du Mont des Recollets (€24.000) samt Diehard de Pebrisy (e. Satchmo Wood) I Prix de Wasquehal (€5.000).

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.