Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Pallplatser för svenskar

I natt bjöd Buffalo Raceway på två försök i New York Sire Stakes ($58.700) för treåriga hingstar/valacker och Åke Svanstedt och Anette Lorentzon kunde vända hem med en andra- och tredjeplats.
Av
Claes Freidenvall
Jonas Czernysons svenskägda sto Muscleandmascara avlade maiden igår på Tioga Downs. Foto stalltz.se
Jonas Czernysons svenskägda sto Muscleandmascara avlade maiden igår på Tioga Downs. Foto stalltz.se

Åke Svanstedt-tränade Captain Krupnik och Kredit Karma duellerade inledningsvis om täten, men efter 350 meter gav Jim Morrill Jr. upp och kröp ner i rygg på Kevin Cummings och Captain Krupnik. Kort efteråt lämnade Tyler Buter tredje inner med storfavoriten Mr Viktor (e. RC Royalty-Hawaiian Vicky) och satt i spets vid första quarter-passeringen.

Mr Viktor. Foto: Geri Schwarz

På upploppet stack Mr Viktor undan till andra raka försöksvinsten i NYSS och landade på 1.12,7/1.609 meter. Åke Svanstedt-tränade Captain Krupnik (e. Conway Hall) var slagen med drygt två längder som tvåa på 1.13,0. Ett femtepris blev det för Lucas Wallin-tränade Quiksilver Bluechip (e. Credit Winner) på 1.13,5 efter en resa i sjätte inner.

Vinnaren Mr Viktor har också en andraplats i finalen i Empire Breeders Classic bakom Marcus Melanders Gimpanzee på meritlistan i år. Som ettåring såldes han i Morrisville för 21.000 dollar. Modern Hawaiian Vicky (e. Mr Vic), 1.15,6/$2.388, vann ett lopp på sju starter. I avelsboxen har hon sin främsta avkomma i Vixy (e. Cash Hall), 1.10,6/$188.035.

I det andra försöket slutade Anette Lorentzon-tränade Lights On Me (e. Chapter Seven) trea från rygg ledaren på 1.13,9. Åt vinnaren fanns inget att göra och från tät vann Our White Knight (e. Crazed-Psychotherapist) med 0,75 längd på 1.13,7 efter 1.11,6 sista 400 meterna.

Det var första årssegern och tidigare i år har Edwin Gannon Jr:s valack varit tvåa tre gånger och trea vid ett tillfälle på fyra starter. Förra året slutade han trea i finalen i New York Sire Stakes och vann en division av Simpson ($48.000).

Prislappen för valacken var 22.000 dollar i Lexington som ettåring. Modern Psychotherapist (e. Yankee Glide), 1.15,6*/$2.279, har varit en riktig pärla i avelsboxen med avkommor som Theraputic ($658.677), Anandamide ($310.346), Master Class ($251.508), Theres A Way ($151.634) och Psyched ($106.969).

Spräckte nollan

Jonas Czernyson-tränade Claire Michelle (e. Cantab Hall-Deja Vu Too) vann sitt första lopp i karriären och det fyraåriga stoet gjorde sitt jobb från spets. Med en kvarts längd höll hon undan till vinst för David Miller på 1.13,2.

Claire Michelle. Foto: stalltz.se

Stoet ägs av Per Rodert och förstapriset uppgick till 6.000 dollar. Hennes mor Deja Vu Too (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,9/$73.868, är halvsyster med 25-faldige miljonären Propulsion, Dream Together ($779.130) och D’Orsay ($450.683).

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.